Waarom crasht Bitcoin en de beurzen?

May 12, 2020

Het is een gal zwarte dag voor de financiële markten en de bitcoin koers. De coronavirus heeft niet alleen de globale effectenmarkten aangestoken, maar ook de bitcoinmarkt.

De Bitcoin Flash Crash

Een van de aanleidingen is het in elkaar vallen van de derivatenhandel. Er ontstond hier een flashcrash met een escalatie van liquidaties als het gevolg. Veel roekeloze handelaren maken gebruik van flinke hefbomen en doen aan margin trading, ze lenen hierbij in feite geld van de exchanges zonder dat ze het zelf op de handelsrekening hebben. Bitcoin trading met inzet van hefbomen is uiterst risicovol. Vele handelaren nemen te veel risico tijdens turbulente tijden en handelen op krediet. Handel nooit in welke activa dan ook met geleend geld of spaargeld dat je niet kunt veroorloven om te verliezen.

De weg naar een globale recessie en mogelijke depressie.

Verder, in turbulente tijden kan een paniekverkoop in het kader van een aankomende economische recessie of zelfs een dreigende nieuwe financiële crisis flink escaleren. Beleggers zullen alle ogenschijnlijke risicovolle activa verkopen voor cash posities om onder meer verliezen te kunnen opvangen. De markten zijn nerveus. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde gisteren al over de mogelijke uitbraak van een financiële crisis als gevolg van de economische impact van het coronavirus. Europese beurzen zijn dan ook vandaag (donderdag 12 maart) flink verder onderuitgegaan.

Een andere belangrijke factor is dat het coranavirus in de Verenigde Staten toeslaat en dat Donald Trump een inreisverbod heeft ingevoerd voor Europeanen. Dit besluit zal de economische impact van het coronavirus verder doen versterken.

Verder heeft de ECB vandaag alleen toegezegd om het beleid voor het opkopen van staatsobligaties verder uit te breiden. De rente blijft onveranderd en dat viel niet in goede aarde bij beleggers. Onder meer de Amsterdamse beurs, de AEX, viel na dit besluit verder naar beneden naar min 8 procent.

Nieuwe opkoopprogramma’s en lagere (negatieve) rentevoeten zijn onvermijdelijk.

Het lijkt erop dat we afstevenen naar niet alleen een economische recessie, maar meer waarschijnlijk ook een depressie. Het zal niet lang duren of de ECB en de Federal Reserve zullen de rentestanden weer naar beneden bijstellen en nieuwe uitgebreide programma’s van kwantitatieve versoepeling invoeren om het huidige financiële systeem van ondergang te behoeden.

Volgens economisch analist George Gammon zal de FED deze keer veel verder moeten gaan dan tijdens de financiële crisis van 2008. De FED zal gedwongen worden om aandelen te gaan kopen. Als de aandelenmarkt te ver in stort, zal ook de obligatiemarkt instorten voor vooral de bedrijfsobligaties. Wanneer deze instort zullen alle kredietmarkten instorten, daarmee de systeembanken (Deutsche Bank) en het gehele financiële systeem.

Verdere drama is te verwachten; ook voor Bitcoin. In het artikel, Is Bitcoin recessie proof?, gaan we hier dieper op in. Verder is het van belang om te beseffen dat de koersval geen invloed heeft op de lange termijn waardepropositie en de fundamentals van Bitcoin.

Goede analyses van de huidige situatie:

Hier is de Youtube video en analyse van Mike Maloney. Mike Malony noemt het de deflatievirus. Hij is bekende analist en heeft een uitstekende videoserie gemaakt over geld, goud en geldschepping: Hidden Secrets of Money! Hij is niet positief over de huidige ontwikkelingen.

Hier is een uitleg van DataDash over de huidige situatie:

Update 13.03.3020: Cointelegraph heeft een artikel geschreven met de commentaren van een aantal traders over de Bitoin koers crash van 12 maart 2020. Crypto traders explain price plunge.

Dit is geen beleggingsadvies. We verkeren in ongekende wateren. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

The Great Reset!

De belangrijkste globale organisaties en instellingen spreken steeds meer over een aankomende Great Reset en een nieuwe Bretton Woods overeenkomst voor het hervormen van de wereldeconomie. Een virus, zo schijnt het te zijn, heeft immers de globale economie in een depressie gestort. Vooral het World Economic Forum heeft dit onderwerp expliciet op haar 2021 agenda […]

Oct 19, 2020
5,5 min

Shitcoins, alchemie en zelfverrijking

Bitcoin begon als een antwoord op ons falend monetair systeem, waarin het zeggenschap over geld volledig in de handen ligt van overheden en waarin geld schier achteloos wordt bijgedrukt. Het duurde niet lang of er verschenen allerlei ‘alternatieve munten’, die zichzelf als alternatief presenteerden op de ‘oudere en gedateerde’ Bitcoin. Maar vrijwel al deze “shitcoins” […]

Oct 16, 2020
3 min

Godfrey Bloom over Banken, Bitcoin en Goud

Godfrey Bloom (70) is een bekende omstreden Britse politicus. In tegenstelling tot vele van zijn politieke collega’s schrok hij er nooit voor terug om zijn mening te uiten en zijn vaak controversiële standpunten te vertellen. Godfrey Bloom is geen onbesproken figuur en door zijn controversiële standpunten en krasse uitspraken lag hij geregeld aan de basis […]

Oct 9, 2020
3 min