Waarom crasht Bitcoin en de beurzen?

May 12, 2020

Het is een gal zwarte dag voor de financiële markten en de bitcoin koers. De coronavirus heeft niet alleen de globale effectenmarkten aangestoken, maar ook de bitcoinmarkt.

De Bitcoin Flash Crash

Een van de aanleidingen is het in elkaar vallen van de derivatenhandel. Er ontstond hier een flashcrash met een escalatie van liquidaties als het gevolg. Veel roekeloze handelaren maken gebruik van flinke hefbomen en doen aan margin trading, ze lenen hierbij in feite geld van de exchanges zonder dat ze het zelf op de handelsrekening hebben. Bitcoin trading met inzet van hefbomen is uiterst risicovol. Vele handelaren nemen te veel risico tijdens turbulente tijden en handelen op krediet. Handel nooit in welke activa dan ook met geleend geld of spaargeld dat je niet kunt veroorloven om te verliezen.

De weg naar een globale recessie en mogelijke depressie.

Verder, in turbulente tijden kan een paniekverkoop in het kader van een aankomende economische recessie of zelfs een dreigende nieuwe financiële crisis flink escaleren. Beleggers zullen alle ogenschijnlijke risicovolle activa verkopen voor cash posities om onder meer verliezen te kunnen opvangen. De markten zijn nerveus. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde gisteren al over de mogelijke uitbraak van een financiële crisis als gevolg van de economische impact van het coronavirus. Europese beurzen zijn dan ook vandaag (donderdag 12 maart) flink verder onderuitgegaan.

Een andere belangrijke factor is dat het coranavirus in de Verenigde Staten toeslaat en dat Donald Trump een inreisverbod heeft ingevoerd voor Europeanen. Dit besluit zal de economische impact van het coronavirus verder doen versterken.

Verder heeft de ECB vandaag alleen toegezegd om het beleid voor het opkopen van staatsobligaties verder uit te breiden. De rente blijft onveranderd en dat viel niet in goede aarde bij beleggers. Onder meer de Amsterdamse beurs, de AEX, viel na dit besluit verder naar beneden naar min 8 procent.

Nieuwe opkoopprogramma’s en lagere (negatieve) rentevoeten zijn onvermijdelijk.

Het lijkt erop dat we afstevenen naar niet alleen een economische recessie, maar meer waarschijnlijk ook een depressie. Het zal niet lang duren of de ECB en de Federal Reserve zullen de rentestanden weer naar beneden bijstellen en nieuwe uitgebreide programma’s van kwantitatieve versoepeling invoeren om het huidige financiële systeem van ondergang te behoeden.

Volgens economisch analist George Gammon zal de FED deze keer veel verder moeten gaan dan tijdens de financiële crisis van 2008. De FED zal gedwongen worden om aandelen te gaan kopen. Als de aandelenmarkt te ver in stort, zal ook de obligatiemarkt instorten voor vooral de bedrijfsobligaties. Wanneer deze instort zullen alle kredietmarkten instorten, daarmee de systeembanken (Deutsche Bank) en het gehele financiële systeem.

Verdere drama is te verwachten; ook voor Bitcoin. In het artikel, Is Bitcoin recessie proof?, gaan we hier dieper op in. Verder is het van belang om te beseffen dat de koersval geen invloed heeft op de lange termijn waardepropositie en de fundamentals van Bitcoin.

Goede analyses van de huidige situatie:

Hier is de Youtube video en analyse van Mike Maloney. Mike Malony noemt het de deflatievirus. Hij is bekende analist en heeft een uitstekende videoserie gemaakt over geld, goud en geldschepping: Hidden Secrets of Money! Hij is niet positief over de huidige ontwikkelingen.

Hier is een uitleg van DataDash over de huidige situatie:

Update 13.03.3020: Cointelegraph heeft een artikel geschreven met de commentaren van een aantal traders over de Bitoin koers crash van 12 maart 2020. Crypto traders explain price plunge.

Dit is geen beleggingsadvies. We verkeren in ongekende wateren. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Bitcoin is nu “Made in USA”

China exit. De Verenigde Staten zijn nu de Bitcoin mining hotspot. Het is bijna niet te geloven wat China beweegt om zijn complete Bitcoin industrie om zeep te helpen. Het is grappig om te lezen dat MacDonalds in China iets met NFT’s gaat doen in China, maar bijna op een Soviet achtige manier spant China […]

Oct 14, 2021
2 min

Nieuwe brug tussen klassieke aandelenhandel en Bitcoin met Liquid Network

In een wereld met teruglopende omzetten op de aandelenbeurzen springt een vrij nieuwe aandelenbeurs eruit en dat is de Sychellen Stock Exchange (MERJ). In 2020 was het met 325% groei de snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld en in 2021 was er nog eens 16% groei. Nu kondigt Blockstream aan dat deze beurs met zijn handelstechnologieprovider […]

Oct 13, 2021
2,5 min

El Salvador meteen ook proeftuin DeFi

Dit is altijd al wat werd gezegd door Bitcoiners als antwoord op de vraag of Bitcoin niet kapot gereguleerd kan worden: ja dat kan als een land of een groep landen dat wil, maar dan creëer je meteen ook de perfecte springplank voor een ander land of groep landen om de hele innovatie rond bitcoin […]

Oct 9, 2021
5,5 min