Waarom crasht Bitcoin en de beurzen?

May 12, 2020

Het is een gal zwarte dag voor de financiële markten en de bitcoin koers. De coronavirus heeft niet alleen de globale effectenmarkten aangestoken, maar ook de bitcoinmarkt.

De Bitcoin Flash Crash

Een van de aanleidingen is het in elkaar vallen van de derivatenhandel. Er ontstond hier een flashcrash met een escalatie van liquidaties als het gevolg. Veel roekeloze handelaren maken gebruik van flinke hefbomen en doen aan margin trading, ze lenen hierbij in feite geld van de exchanges zonder dat ze het zelf op de handelsrekening hebben. Bitcoin trading met inzet van hefbomen is uiterst risicovol. Vele handelaren nemen te veel risico tijdens turbulente tijden en handelen op krediet. Handel nooit in welke activa dan ook met geleend geld of spaargeld dat je niet kunt veroorloven om te verliezen.

De weg naar een globale recessie en mogelijke depressie.

Verder, in turbulente tijden kan een paniekverkoop in het kader van een aankomende economische recessie of zelfs een dreigende nieuwe financiële crisis flink escaleren. Beleggers zullen alle ogenschijnlijke risicovolle activa verkopen voor cash posities om onder meer verliezen te kunnen opvangen. De markten zijn nerveus. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde gisteren al over de mogelijke uitbraak van een financiële crisis als gevolg van de economische impact van het coronavirus. Europese beurzen zijn dan ook vandaag (donderdag 12 maart) flink verder onderuitgegaan.

Een andere belangrijke factor is dat het coranavirus in de Verenigde Staten toeslaat en dat Donald Trump een inreisverbod heeft ingevoerd voor Europeanen. Dit besluit zal de economische impact van het coronavirus verder doen versterken.

Verder heeft de ECB vandaag alleen toegezegd om het beleid voor het opkopen van staatsobligaties verder uit te breiden. De rente blijft onveranderd en dat viel niet in goede aarde bij beleggers. Onder meer de Amsterdamse beurs, de AEX, viel na dit besluit verder naar beneden naar min 8 procent.

Nieuwe opkoopprogramma’s en lagere (negatieve) rentevoeten zijn onvermijdelijk.

Het lijkt erop dat we afstevenen naar niet alleen een economische recessie, maar meer waarschijnlijk ook een depressie. Het zal niet lang duren of de ECB en de Federal Reserve zullen de rentestanden weer naar beneden bijstellen en nieuwe uitgebreide programma’s van kwantitatieve versoepeling invoeren om het huidige financiële systeem van ondergang te behoeden.

Volgens economisch analist George Gammon zal de FED deze keer veel verder moeten gaan dan tijdens de financiële crisis van 2008. De FED zal gedwongen worden om aandelen te gaan kopen. Als de aandelenmarkt te ver in stort, zal ook de obligatiemarkt instorten voor vooral de bedrijfsobligaties. Wanneer deze instort zullen alle kredietmarkten instorten, daarmee de systeembanken (Deutsche Bank) en het gehele financiële systeem.

Verdere drama is te verwachten; ook voor Bitcoin. In het artikel, Is Bitcoin recessie proof?, gaan we hier dieper op in. Verder is het van belang om te beseffen dat de koersval geen invloed heeft op de lange termijn waardepropositie en de fundamentals van Bitcoin.

Goede analyses van de huidige situatie:

Hier is de Youtube video en analyse van Mike Maloney. Mike Malony noemt het de deflatievirus. Hij is bekende analist en heeft een uitstekende videoserie gemaakt over geld, goud en geldschepping: Hidden Secrets of Money! Hij is niet positief over de huidige ontwikkelingen.

Hier is een uitleg van DataDash over de huidige situatie:

Update 13.03.3020: Cointelegraph heeft een artikel geschreven met de commentaren van een aantal traders over de Bitoin koers crash van 12 maart 2020. Crypto traders explain price plunge.

Dit is geen beleggingsadvies. We verkeren in ongekende wateren. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Kan de Federal Reserve Bankroet gaan?

Kan de Federal Reserve bankroet gaan? Dit is een vraag die George Gammon zich stelt in de onderstaande video. Hij heeft een uitstekende analyse gemaakt over hoe de Federal Reserve opereert en op welke manier de Federal Reserve geld verdient voor haar aandeelhouders. De Federal Reserve functioneert nu als een gediversifieerd beleggingsfonds en zal onder […]

Jul 3, 2020
2,5 min

Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World

We kunnen onze lezers het volgende boek aanbevelen: Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World. Het boek is uitgegeven door Penguin Press in 2009 tijdens de vorige financiële crisis. Het is geschreven door Liaquat Ahamed die voor zijn werk in 2010 de Pulitzer Prize for History ontving. Het boek beschrijft de financiële ontwikkelingen voorafgaand […]

Jul 3, 2020
4 min

Waarom is Bitcoin antifragiel?

Dat velen nog altijd sceptisch zijn over Bitcoin is geen geheim. Ze beweren dat het een kwetsbare ponzi-scheme is, die ieder moment kan knappen. Bitcoin bezit echter een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het juist antifragiel is, en dat het toestanden kan doorstaan die ons huidig monetair systeem ernstig in de problemen zouden brengen. […]

Jul 3, 2020
3,5 min