BlackRock bouwt in 2024 verder aan digital assets strategy. Larry Fink, de CEO van BlackRock gaf recent aan dat tokenization de weg vooruit is voor crypto. Met een nieuwe investering van $47,- miljoen werken ze deze strategie verder uit.
BlackRock in de ban van crypto
Een bekend gezegde met betrekking tot Bitcoin is “first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you and then they buy Bitcoin”. En dat gaat in het geval van de meeste institutionele spelers wel redelijk op, zo was onze grote vriend Michael Saylor van MicroStrategy ook niet meteen verkocht en was hij zelfs eerst anti Bitcoin.. wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen ; ) Hetzelfde geldt voor BlackRock; ook zij waren niet direct verkocht toen het om Bitcoin ging. En nog steeds zijn er bedrijven en individuen die volledig anti Bitcoin zijn zoals Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan Chase. Het grappige is echter wel dat JP Morgan ook een crypto desk heeft, maar de CEO Bitcoin alsnog afkraakt zodra het de kans krijgt.
Goed, terug naar BlackRock. BlackRock is ‘s werelds grootste investeringsfirma en heeft de afgelopen maanden op meerdere manieren aan haar Bitcoin blootstelling gewerkt. Dit doen ze onder andere door het lanceren van haar eigen Bitcoin spot ETF (iShares), het kunnen toevoegen van de aandelen van dit fonds in o.a. het Global Allocation en SIO-fonds, het gulzig inkopen van MicroStrategy’s aandelen ($MSTR) en nu dus door verder (en fors!) te investeren in BlackRock’s zogenaamde ‘digital asset strategy’, ookwel ‘tokenization’ plan.
BlackRock investeert $47,- miljoen in digital asset platform Securitize
En deze week kwam er dus meer groots crypto nieuws naar buiten: BlackRock heeft namelijk ruim $47,- miljoen geïnvesteerd in het digital assets platform genaamd Securitize. Securitize is een platform dat Real World Assets (RWA) tokenized en zodoende on-chain brengt. Door het proces van tokenization maakt Securitize crypto toegankelijker voor (traditionele) beleggers, investeerders en instituties. Een van de vele voordelen die deze tokenization biedt is het feit dat deze RWA’s nu 24-7-365 verhandelbaar zijn, iets wat voor crypto natives volkomen logisch is maar voor traditionele investeerders is dit nieuw. De kapitaalmarkt is dus op ieder tijdstip toegankelijk voor beleggers en zodoende gaan diensten als crypto lending en borrowing dag en nacht door.
De investering die gedaan is in Securitize werd geleid door BlackRock maar er deden nog meer interessante (crypto) partijen aan mee, namelijk Aptos Labs, Circle ($USDC), Paxos, ParaFi Capital, Hamilton Lane en Tradeweb Markets. De investering in Securitize is bedoeld om het bedrijf verder in staat te stellen kapitaalmarkten verder bloot te stellen aan blockchain door middel van digitalisatie, ofwel tokenization. Daarnaast is het uiteraard de bedoeling dat Securitize hier de absolute marktleiders in wordt. En als BlackRock iets doet doen ze het namelijk met volle overtuiging en met als doel de nummer #1 te worden, net als hun iShares ETF die dik op nummer 1 staat!
Wat is de mogelijke impact van deze investering in Securitize?
De adoptie van Real World Assets (RWA) nemen sneller en verder toe met BlackRock’s investering. In eerdere artikelen hebben we het al eens over crypto narratives gehad, en een van deze populaire narratives zijn Real World Assets. En in het kort, bij RWA’s gaat het puur om het on-chain brengen van ‘traditionele’ (financiële) assets zodat deze beschikbaar en verhandelbaar zijn op en via de blockchain. De reden dat grote bedrijven als BlackRock hierop inzetten is vanwege de beschikbaarheid (24/7), veiligheid & snelheid, transparantie en gemak die RWA’s bieden.
Misschien wel het beste voorbeeld van Real World Assets zijn stablecoins, zoals $USDC en $USDT. Uit een recent onderzoek blijkt dat de adoptie van deze stablecoins fors is gestegen; zo zouden er rond de 100 miljoen mensen wereldwijd zijn die stablecoins aanhouden, zo blijkt uit on-chain data van RWA.xyz. Vooralsnog worden stablecoins voornamelijk gebruikt voor internationale betalingen, en hier leent de blockchain zich uiteraard goed voor. De populairste blockchain tot nu toe om te gebruiken voor betalingen is de Solana blockchain, echter heeft Solana de afgelopen weken wel te maken gehad met een overbezetting en het heeft moeite met schaalbaarheid.
Voor nu kunnen we in ieder geval concluderen dat de populariteit van stablecoins en andere Real World Assets fors aan het toenemen is. En met de komst van instituties als BlackRock en de toenemende adoptie, wordt dit verder bevorderd.
Wil jij investeren in digitale activa? In Nederland kun je het beste Bitvavo gebruiken. Voor meer informatie, lees onze Bitvavo recensie.