bitcoin adoptie argentinie

El Salvador’s Bitcoin aanpak lijkt te werken, gaat Argentinië volgen?

Nov 21, 2023
Aanbieding: 

El Salvador´s Bitcoin adoptie lijkt steeds meer vruchten af te werpen. Iets langer dan een jaar geleden kondigde El Salvador een onderdeel van haar Bitcoin aanpak aan: om elke dag 1 Bitcoin te kopen. Hoe pakt deze strategie uit? Zal Argentinië onder het presidentschap van Javier Milei El Salvador´s voorbeeld volgen?

Met de Bitcoin aanpak nam het land een duidelijke afslag

Het roer ging om in El Salvador, en flink ook! Niet alleen werden criminelen keihard aangepakt, ook de economie en vooral de El Salvadoraanse Centrale Bank kregen een behoorlijke trap onder de kont waarbij o.a. bitcoin als wettig betaalmiddel werd doorgevoerd. El Salvador was wellicht niet een van de meest vooruitstrevende landen wereldwijd, en nog steeds wordt het land uitgedaagd, maar met de Bitcoin aanpak van President Nayib Bukele zette het land een duidelijke koers: weg van de gebaande paden.

Ongeveer een jaar geleden gaf de president zelfs aan dat het land elke dag 1 Bitcoin zou kopen vanaf 18 november 2022. Dat is vandaag de dag zo’n 368 Bitcoins verder. Het is echter niet duidelijk of El Salvador zich aan haar eigen DCA (dollar cost average) strategie heeft gehouden: het land is namelijk helaas gestopt met het delen van aankopen en de Bitcoin wallet adressen zijn ook niet openbaar, qua transparantie niet top. De timing dan weer wel als we naar onderstaande grafiek kijken:

Welke Bitcoin initiatieven zijn ingevoerd in El Salvador?

Op 7 september 2021 werd Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador, eerder dat jaar werd een wet aangenomen door het parlement die dit mogelijk maakte. Nog een dag voor de aankondiging maakte het land kenbaar dat het ruim 400 BTC had gekocht, voor bijna $21 miljoen! Het was het allereerste land in de wereld dat Bitcoin op nationaal niveau accepteerde als officieel betaalmiddel.

Om adoptie te bevorderen kwam het land ook met haar eigen Bitcoin Wallet: de Chivo wallet. En hier stond meteen een fijn welkomstkado op: $30,- in Bitcoin. Met de wallet kunnen gebruikers gratis Bitcoin verzenden/ ontvangen, opnemen of bijstorten, betalingen verrichten en kun je je Bitcoin gratis omwisselen naar dollars.

Naast bovenstaande nam El Salvador nog meer flinke stappen, zoals: “buying the dips”, inmiddels heeft het land hier ruim 2.381 Bitcoins mee verzameld. Ook werden er door het hele land Bitcoin pinautomaten geplaatst voor aan- of verkopen van Bitcoin, ook toegankelijk via Chivo. Tot slot richtte het land een speciale zone op, beter bekend als Bitcoin Beach, dat als educatie platform moet dienen voor de inwoners en vooral de jeugd. En zoals wij eerder schreven kwam El Salvador ook met haar eigen Lava Pool; een duurzame Bitcoin mining pool. Verder maakt El Salvador zich klaar om ook staatsobligaties uit te geven die afgedekt worden door bitcoin.

Met een stijgende prijs van Bitcoin en een toenemende infrastructuur voor de munt kunnen we stellen dat Bitcoin zich steeds dieper en succesvoller in het land nestelt. De adoptie van bitcoin heeft het land weer op de kaart gezet en veel toeristen uit de hele wereld aangetrokken. Hopelijk blijft Bitcoin stijgen, dan ziet de toekomst er op termijn positief uit. J.P. Morgan heeft zich recentelijk ook positief uitgelaten over de toekomst van El Salvador waarbij de kredietstatus van El Salvador verder door S&P in november 2023 werd verhoogd naar B-.

Javier Milei, de nieuwe pro bitcoin president van Argentinië

Zien Midden- en Zuid-Amerikaanse landen iets wat wij in Nederland niet zien?Sinds afgelopen maandag heeft Argentinië een nieuwe (pro Bitcoin) president: Javier Milei. De president is nogal een opvallend ruig type, mede dankzij zijn stevige uitspraken als het gaat om de socialistische politieke ideologie, de economie en verder vooral gericht op de Argentijnse Centrale Bank. Volgens Milei moet de Centrale Bank, met een heel scala van andere overheidsinstanties worden afgeschaft. Hieronder kun je Milei horen praten over bitcoin als een natuurlijke reactie tegen de oplichters van de centrale bank:

Argentinië op weg naar een bitcoin standaard?

Argentinië was namelijk ooit een van de allerrijkste landen wereldwijd toen we nog op een goud standaard zaten. Nu kampt het land met hoge schulden, een enorm hoge inflatie (120%), een zwakke economie en flinke armoede.

Javier wil hier een einde aan maken, onder andere door de Amerikaanse Dollar en ook Bitcoin in te voeren als wettig betaalmiddel. Volgens Javier zou het namelijk de Argentijnse economie kunnen bevorderen door middel van inflatiebestrijding, goedkopere transacties en het zorgt voor meer economische inclusie. Javier wil net als El Salvador een eigen Bitcoin Wallet ontwikkelen.

We zouden ons kunnen afvragen of Latijns-Amerikaanse landen “voorlopen” als het gaat om de effecten van de problemen die het huidige financiële systeem (ook in het Westen) laat zien? Inflatie, toenemende armoede en minder vertrouwen in centrale organisaties. De vraag naar een (betaal) middel wat hier tegen is opgewassen neemt toe, en dat zie je dus nu in steeds meer landen waar de economische en financiële situatie onhoudbaar is geworden.

“Vandaag begint de reconstructie van Argentinië. Vandaag begint het einde van de afdaling van Argentinië. Het model van decadentie is ten einde. Er is geen weg terug”, zo sprak Javier Milei tijdens zijn overwinningsspeech.

Argentinië beschik over vele natuurlijke rijkdommen en zou ook een bitcoin mining industrie kunnen opzetten voor het aanboren van natuurlijke energiebronnen om bitcoin te minen die vervolgens kunnen worden gebruikt voor het uitgeven van staatsobligaties. Hiermee kan het IMF als de lender of last resort worden vermeden en de financiële soevereiniteit van Argentinië weer worden heropgebouwd.

Zal Javier Milei al snel een bezoek brengen aan Nayib Bukele? We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Lees verder

Grootste bank in Brazilië Itaú Unibanco lanceert Bitcoin trading dienst

De grootste bank in het grootste land van Zuid-Amerika lanceerde maandag haar Bitcoin trading dienst! Ook bieden ze Ethereum trading aan en mogelijk volgen meer crypto Grote groep Brazilianen krijgt toegang tot Bitcoin trading Brazilië staat om een hoop mooie dingen bekend, waaronder het feit dat ze de allergrootste economie van Zuid-Amerika zijn. Bitcoin trading […]

Dec 6, 2023
2,5 min

OCEAN pool voor de verdere decentralisering van Bitcoin

Jack Dorsey bouwt verder aan decentralisering van Bitcoin en Bitcoin mining. Bitcoiner Jack Dorsey haalde $6 miljoen op tijdens een seed investeringsronde voor Ocean pool. Met de investering zal er verder gewerkt worden aan decentralisering van Bitcoin mining door de uitbouw van OCEAN pool. Wat is OCEAN pool? OCEAN pool moet zorgen voor decentralisering van […]

Dec 1, 2023
3 min

Crypto exchanges in de problemen. De druk van toezichthouder neemt verder toe.

De problemen van crypto exchanges met toezichthouders is een belangrijk thema om te volgen. Steeds meer crypto exchanges komen onder druk van wetgevers en toezichthouders te staan. De eis naar transparantie en compliance wordt steeds steviger. Wat staat crypto exchanges te wachten? Laten we dit eens verder bespreken: Einde van het wilde westen tijdperk voor […]

Nov 26, 2023
5 min