Vulcano mining

Lava Pool, de Bitcoin mining pool in El Salvador gaat live

Oct 8, 2023
Aanbieding: 

Bitcoin mining pool El Salvador gaat live. In 2021 gaf El Salvador aan dat het, naast het kopen van Bitcoin, ook zou gaan deelnemen aan Bitcoin mining. De vulkanische Bitcoin mining pool is inmiddels live!

Vulkanische Bitcoin mining pool aan het werk

El Salvador werd in 2021 wereldbekend toen het aangaf dat het als land (lees: de overheid) ging investeren in Bitcoin. Dit riep zowel vragen vanuit critici op, als enorm veel enthousiasme vanuit de Bitcoin community. Ook werd Bitcoin in 2021 een legaal betaalmiddel in het land en richtte het zelfs het bekende “Bitcoin Beach” op in ‘El Zonte’; een kustplaats van El Salvador. Deze ‘beach’ moet dienen als een ware Bitcoin community waar mensen kunnen leren over Bitcoin en waar Bitcoin een centrale plek moet innemen als officieel betaal- en educatiemiddel. De mensen uit de regio hebben over het algemeen geen toegang tot banken, zodoende kan Bitcoin deze mensen helpen om op een alternatieve manier toch toegang te verlenen tot de financiële wereld.

El Salvador koopt elke dag 1 Bitcoin

En per 18 november 2022 kondigde het land zelfs aan dat het elke dag een hele Bitcoin zou toevoegen aan haar Bitcoin kasreserves. Hoe veel Bitcoin het land nu bezit is niet helemaal duidelijk omdat de Bitcoin adressen niet openbaar zijn. Wel wordt geschat dat het land om en nabij de 2.500 Bitcoins zou hebben. Ook kondigde El Salvador in 2021 aan dat het actief Bitcoin zou gaan minen middels vulkanisch opgewekte energie en zou het land dus haar eigen Bitcoin mining pool hebben. En nu, per afgelopen week (oktober 2023) ziet het ernaar uit dat de Bitcoin mining pool daadwerkelijk live is gegaan!

Bitcoin groen opgewekt met Lava Pool

De samenwerking tussen El Salvador, Volcano Energy en Luxor Technology Corporation gaat ervoor zorgen dat het land op een groene manier Bitcoin kan gaan minen en zal er op die manier voor zorgen dat het land nog meer Bitcoin kan toe-eigenen. Deze stap van El Salvador, naast het eerste land te zijn die Bitcoin als betaalmiddel accepteerde, zet het land opnieuw de toon als het gaat om Bitcoin adoptie en breidt het zodoende haar “first mover advantage” verder uit.


In het kort: Volcano Energy is een startup die zich volledig richt op het minen van Bitcoin voor El Salvador, dit middels geothermische energie waarbij ook wind en zonne energie worden gebruikt vanuit het vulkanische gebied. En Luxor is een bedrijf dat Bitcoin mining apparatuur (onder andere hardware) maakt die gebruikt zal worden voor het El Salvador project. Deze drie partners gaan samen de zogenaamde Bitcoin mining pool “Lava Pool” lanceren met als hoofddoel het centraal integreren van Bitcoin in El Salvador’s energie-infrastructuur.

Bitcoin vs. toekomst El Salvador

Het minen van Bitcoin is een belangrijk proces in het voortbestaan van de munt. Het minen wordt steeds complexer en kost zodoende steeds meer energie. En energie is vandaag de dag behoorlijk prijzig. Zo zijn mining-bedrijven continu op zoek naar landen, of ‘resources’, waar goedkope energie beschikbaar is. Het initiatief van El Salvador is op vele aspecten revolutionair en innovatief. Als dit goed uitpakt zal het land enorm scoren op gebied van innovatie, verduurzaming van Bitcoin en verdere Bitcoin adoptie van het land zelf.

Bovenstaande is dan ook niet onopgemerkt gebleven: in juni dit jaar (2023) heeft Tether (uitgever van de $USDT stablecoin) geïnvesteerd in het “renewable energy project” van El Salvador. Tether deed mee met een eerste investeringsronde in het project en heeft aangegeven overtuigd te zijn van het verduurzamen van het Bitcoin mining proces. Hoe veel Tether heeft geïnvesteerd is niet duidelijk.

De komende tijd zal spannend worden om te kijken hoe succesvol de ‘Lava Pool’ wordt, El Salvador heeft in ieder geval al aangegeven de winsten uit de pool te herinvesteren in de energiesystemen van het land.

Volgend jaar zal El Salvador op basis hiervan ook nog eens obligaties kunnen gaan uitgeven, waardoor dit land zich kan herfinancieren met bitcoin en haar eigen energiebronnen in plaats van IMF-leningen. Een werkelijke financiële revolutie.

Gerelateerde artikelen

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min