xdai ethereum

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

May 24, 2024
Aanbieding: 

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen..

garry gensler ethereum etf

Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat de SEC nog in een proces om, onder andere, Ethereum (ETH) mogelijk te gaan beoordelen als een ‘security’ asset. Mocht dit het geval zijn geweest, dan zou Ethereum als een regulier aandeel gezien worden en dus ook volgens desbetreffende wet- en regelgeving gereguleerd worden, en die regelgeving is niet mals to say the least. Maar met de goedkeuring van de spot Ethereum ETH ETF lijkt die tijd nu voorbij. Hieronder kun je Gary Gensler´s reactie zien:

contact

Zal Gary Gensler nu, in feite, gedwongen worden om naast Ethereum (ETH) alle andere mogelijke crypto ETF´s goed te keuren? Waarom niet een Dogecoin ETF? Dogecoin is in ieder geval als een echte cryptocurrency zonder durfkapitaal gelanceerd, terwijl Ethereum via een Initial Coin Offering (ICO) is gelanceerd. In feite kan de SEC een Dogecoin EFT niet weigeren!

Alle gekkigheid daar gelaten. Het hopen is dan ook dat de Ethereum spot ETF op korte termijn beschikbaar zal zijn voor de handel. Echter, hier is nog wel wat administratieve ‘rompslomp’ voor nodig; namelijk het afronden van de zogenaamde S-1 registratie. Het afronden van dit specifieke stukje admin kan helaas nog wel even duren; dagen, weken of zelfs maanden. De verwachting is echter wel dat de goedgekeurde ETH ETF houders een gezonde dosis druk zullen uitoefenen op de SEC om de spot ETH ETF zo snel mogelijk beschikbaar te stellen voor de handel.

Waarom is de Ethereum ETF door de SEC goedgekeurd?

In de praktijk heeft uiteindelijk Gary Gensler bewezen dat hij niets te zeggen heeft en gedwongen wordt te doen wat hem in feite door machtige partijen in Wall Street wordt opgelegd. BlackRock´s Larry Fink heeft hem wellicht even opgebeld om zijn verzet op te geven? Jack Mallers, CEO van Strike, neemt hieronder geen blad voor de mond:

Wall Street heeft wellicht verder de volgende video hieronder bekeken (: waar inderdaad er veel meer geld te verdienen valt met het speculeren in crypto.

Welke Ethereum ETF´s zijn al goedgekeurd?

En onder deze ETH ETF houders vallen niet de minste namen, de spot ETH ETF’s die op dit moment zijn goedgekeurd, zijn:

  • VanEck
  • BlackRock
  • Fidelity
  • Grayscale
  • Franklin Templeton
  • ARK 21shares
  • Invesco Galaxy
  • Bitwise

In de wereld van spot producten zijn dit bekende namen, alle van bovenstaande partijen hebben namelijk ook een actieve en verhandelbare Bitcoin spot ETF. En dat is positief, want zij kennen het aanvraagproces en zullen zodoende de vaart erin proberen te houden.. fingers crossed.

Voor wat betreft de prijs zien we het goede nieuws vooralsnog niet echt terug in de cijfers: de prijs van Ethereum staat zo’n ±4% lager ten opzichte van gister. Net als bij de lancering van de Bitcoin spot ETF (die veel chaotischer verliep) daalt ook hier weer de prijs. Zoals we weten is er bij de spot ETF’s daadwerkelijk blootstelling aan de onderliggende activa; de vraag naar ETH zal, afhankelijk van de populariteit van de spot ETH ETF, gaan stijgen de komende periode. Verder zijn er nog wat vraagtekens over de werking van deze nieuwe ETF. De houders van Ethereum ETF zullen green staking-opbrengsten kunnen ontvangen. De Ethereum ETF aanbieders kunnen de ETH staking opbrengsten zelf behouden.

De relevantie van crypto in de Verenigde Staten?

Waarom Bitcoin, Ethereum en andere digitale assets juist nu zo relevant zijn in de Verenigde Staten.. Het is nog maar een dag na de goedkeuring van de FIT21 act (die moet zorgen voor duidelijke regulering omtrent crypto in de Verenigde Staten) en nu al wordt de spot ETH ETF goedgekeurd. Daarnaast zou ETH eerst nog als security worden gedefinieerd, maar ook dat is van de baan. Trump host heuse NFT-diners en accepteert inmiddels crypto bijdragen voor zijn Presidentscampagne. Het moge dan wel duidelijk zijn dat crypto, voor het eerst in de geschiedenis, een belangrijke rol gaat spelen in de verkiezingen van de Verenigde Staten in november dit jaar.

Dat Trump pro crypto is, is inmiddels al een tijdje duidelijk. Echter, President Biden was tot kort geleden nog anti-crypto, en wilde niet meewerken met een pro-crypto wetswijziging. Maar het feit dat, zowaar uit het niets, een spot ETH ETF wordt goedgekeurd geeft toch wel een signaal en vermoeden af dat ook President Biden zich ‘vriendelijker’ aan het opstellen is ten opzichte van crypto, en uiteraard met name om stemmen te winnen. De komende maanden zullen behoorlijk interessant worden en wij gaan het scherp in de gaten houden! To be continued.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min