SEC HACK!! Bizarre wending omtrent ‘goedkeuring’ van een Bitcoin Spot ETF

Jan 10, 2024
Aanbieding: 

Wat een historische en bizarre avond op 09/01/24! Op het X account van de SEC is gisteravond een post geplaatst waarin de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF werd aangekondigd. Niets bleek minder waar. De X account van de SEC was gehackt en zorgde voor een bizarre wending omtrent ‘goedkeuring’ van een Bitcoin Spot ETF.

Bitcoin Spot ETF wel of niet goedgekeurd?

Gisteravond 09/01/24, rond 22:15 Nederlandse tijd, kwam het verlossende bericht naar buiten: een Bitcoin Spot ETF zou zijn goedgekeurd door de SEC (Securities and Exchange Commission). In een post op X (voormalig Twitter) kondigde de SEC de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF aan. Al vrij na de post kwam Gary Gensler (het gezicht van de SEC) met zijn eigen post waarin hij aangaf dat het X account van de SEC gehackt was en dat er een ongeautoriseerd bericht was geplaatst waarin de goedkeuring van de ETF werd aangekondigd. Op X was totale chaos en mensen vroegen zich (terecht) af of het account van Gensler ook gehackt zou kunnen zijn. Dat laatste bleek niet het geval en dus is de Bitcoin Spot ETF niet goedgekeurd gisteravond.

Bitcoin etf niet goedgekeurd

Wat bizar was om te zien, was dat de koers van Bitcoin niet ‘explodeerde’ in waarde zoals wel wordt verwacht. We kunnen ons zodoende twee dingen afvragen: is het nieuws al “priced in”? Wat betekent dat, door de verwachting op een goedkeuring van een Bitcoin Spot ETF, het nieuws al is ingeprijsd (het nieuws loopt dus voor op het event zelf) of wisten mensen al van de hack? Het was namelijk vreemd om te zien dat Bitcoin relatief ‘kalm’ bleef.

SEC HACK voor marktmanipulatie?

De hackers (nog onbekend) waren vermoedelijk uit op een prijsstijging en zouden zodoende hoogstwaarschijnlijk een long positie hebben ingenomen, dit pakte als volgt uit: de prijs van Bitcoin steeg met ± $1.000 naar bijna $48.000 maar daalde vervolgens weer snel richting de $45.000. Er is dus wel degelijk geld verdiend door traders (hackers?), maar over het algemeen was de prijsactie niet extreem volatiel. Ook kan er uiteraard geld zijn verdiend met een short positie: zodra het nieuws omtrent het gehackte X account van de SEC naar buiten kwam, en dus het nieuws dat een Bitcoin Spot ETF níet was goedgekeurd, daalde de prijs van Bitcoin van ± $48.000 naar ± $45.000. En mochten de hackers gebruik hebben gemaakt van een leverage (X3, X5, X10) short positie, dan is er behoorlijk wat geld verdiend!

Heeft de SEC HACK invloed op officiële goedkeuring?

Uiteraard werd ook gister gedurende de dag al gespeculeerd over de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF’s. Aanvrager Van Eck heeft in een interview met CNBC (CEO Jan van Eck) aangegeven dat hij verwacht dat een Spot ETF woensdag of donderdag (10 of 11 januari) goedgekeurd zal worden en per 11 januari ook meteen verhandelbaar zou zijn.

SEC HACK Bitcoin ETF approval

De goedkeuring zou dus in de lucht hangen, maar welke invloed heeft dit voorval nu op de toekomst (korte termijn) van de Bitcoin ETF’s? Een ding is zeker: er zal een onderzoek moeten komen naar wat er precies is gebeurd met het X account van de SEC. En sterker nog: er zal moeten worden onderzocht of de de SEC niet de markt heeft geprobeerd te manipuleren. Het getuigt van een enorme incompetentie die voor grote verliezen (bijna $1 miljard) zorgden bij de vele handelaren die short en long posities hadden geopend voor de aanstaande officiële beslissing van de SEC aangaande de goed- of afkeuring van de bitcoin ETF´s. Deze historische blunder zal nog een staartje krijgen.

Moet de SEC zichzelf onderzoeken voor marktmanipulatie?

Maar wie gaat de SEC hierop controleren? Zogenaamde “Securities Lawyers” (advocaten gespecialiseerd in effectenrecht (zoals aandelen)) hebben bij het Amerikaanse Fox News al aangegeven dat SEC zichzelf zou moeten onderzoeken op marktmanipulatie van Bitcoin. Of dat een realistisch scenario is, laten we in het midden. Op X eisen mensen in ieder geval opheldering, maar of dat er komt zal moeten blijken.

Hoe nu verder? ETF Delay of niet?

We zullen moeten afwachten tot de SEC vandaag (of deze week) met meer nieuws komt omtrent de hack van hun X account en hoe dit zich verhoudt tot Bitcoin en crypto. Ongeacht wie de hackers zijn, of met welk doel er gehackt is, zal Bitcoin hier hoogstwaarschijnlijk op worden afgerekend, wat zeer onterecht zou zijn uiteraard.

Sommige mensen speculeren overigens ook dat, kijkende naar de ‘professionele en correcte’ tekst, de post van de SEC te vroeg geplaatst zou zijn. Maar ook hier geldt: only time will tell.

09/01/24 SEC Chairman on the brink of second ETF approval

Michael Saylor lijkt zich overigens geen zorgen te maken om een definitieve en officiële goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF: in een post geeft hij namelijk aan dat Bitcoin het enige asset zal zijn dat tweemaal zal worden goedgekeurd door de SEC. We zullen het meemaken.

Op X was het gisteravond in ieder geval genieten van alle memes over de SEC en Garry Gensler´s enorme historische blunder die nu voor eeuwig is vastgelegd in de blockchain van bitcoin:

“09/01/24 SEC Chairman on the brink of second ETF approval”

De beste memes op X over de SEC HACK en deze historische blamage

Lees verder

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 16, 2024
7,5 min

De Exodus wallet review

De Exodus wallet is makkelijk, snel en veilig te gebruiken. Lees hier onze nieuwe Exodus wallet review van 2024! Introductie tot de Exodus wallet De crypto wallet van Exodus draait alweer sinds 2015 mee en wij gebruiken de wallet met veel plezier sinds 2017. De Exodus wallet is een “non-custodial” wallet en jij beheert jouw […]

Feb 15, 2024
4 min