garry gensler ethereum etf

SEC HACK!! Bizarre wending omtrent ‘goedkeuring’ van een Bitcoin Spot ETF

Jan 10, 2024
Aanbieding: 

Wat een historische en bizarre avond op 09/01/24! Op het X account van de SEC is gisteravond een post geplaatst waarin de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF werd aangekondigd. Niets bleek minder waar. De X account van de SEC was gehackt en zorgde voor een bizarre wending omtrent ‘goedkeuring’ van een Bitcoin Spot ETF.

Bitcoin Spot ETF wel of niet goedgekeurd?

Gisteravond 09/01/24, rond 22:15 Nederlandse tijd, kwam het verlossende bericht naar buiten: een Bitcoin Spot ETF zou zijn goedgekeurd door de SEC (Securities and Exchange Commission). In een post op X (voormalig Twitter) kondigde de SEC de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF aan. Al vrij na de post kwam Gary Gensler (het gezicht van de SEC) met zijn eigen post waarin hij aangaf dat het X account van de SEC gehackt was en dat er een ongeautoriseerd bericht was geplaatst waarin de goedkeuring van de ETF werd aangekondigd. Op X was totale chaos en mensen vroegen zich (terecht) af of het account van Gensler ook gehackt zou kunnen zijn. Dat laatste bleek niet het geval en dus is de Bitcoin Spot ETF niet goedgekeurd gisteravond.

Bitcoin etf niet goedgekeurd

Wat bizar was om te zien, was dat de koers van Bitcoin niet ‘explodeerde’ in waarde zoals wel wordt verwacht. We kunnen ons zodoende twee dingen afvragen: is het nieuws al “priced in”? Wat betekent dat, door de verwachting op een goedkeuring van een Bitcoin Spot ETF, het nieuws al is ingeprijsd (het nieuws loopt dus voor op het event zelf) of wisten mensen al van de hack? Het was namelijk vreemd om te zien dat Bitcoin relatief ‘kalm’ bleef.

SEC HACK voor marktmanipulatie?

De hackers (nog onbekend) waren vermoedelijk uit op een prijsstijging en zouden zodoende hoogstwaarschijnlijk een long positie hebben ingenomen, dit pakte als volgt uit: de prijs van Bitcoin steeg met ± $1.000 naar bijna $48.000 maar daalde vervolgens weer snel richting de $45.000. Er is dus wel degelijk geld verdiend door traders (hackers?), maar over het algemeen was de prijsactie niet extreem volatiel. Ook kan er uiteraard geld zijn verdiend met een short positie: zodra het nieuws omtrent het gehackte X account van de SEC naar buiten kwam, en dus het nieuws dat een Bitcoin Spot ETF níet was goedgekeurd, daalde de prijs van Bitcoin van ± $48.000 naar ± $45.000. En mochten de hackers gebruik hebben gemaakt van een leverage (X3, X5, X10) short positie, dan is er behoorlijk wat geld verdiend!

Heeft de SEC HACK invloed op officiële goedkeuring?

Uiteraard werd ook gister gedurende de dag al gespeculeerd over de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF’s. Aanvrager Van Eck heeft in een interview met CNBC (CEO Jan van Eck) aangegeven dat hij verwacht dat een Spot ETF woensdag of donderdag (10 of 11 januari) goedgekeurd zal worden en per 11 januari ook meteen verhandelbaar zou zijn.

SEC HACK Bitcoin ETF approval

De goedkeuring zou dus in de lucht hangen, maar welke invloed heeft dit voorval nu op de toekomst (korte termijn) van de Bitcoin ETF’s? Een ding is zeker: er zal een onderzoek moeten komen naar wat er precies is gebeurd met het X account van de SEC. En sterker nog: er zal moeten worden onderzocht of de de SEC niet de markt heeft geprobeerd te manipuleren. Het getuigt van een enorme incompetentie die voor grote verliezen (bijna $1 miljard) zorgden bij de vele handelaren die short en long posities hadden geopend voor de aanstaande officiële beslissing van de SEC aangaande de goed- of afkeuring van de bitcoin ETF´s. Deze historische blunder zal nog een staartje krijgen.

Moet de SEC zichzelf onderzoeken voor marktmanipulatie?

Maar wie gaat de SEC hierop controleren? Zogenaamde “Securities Lawyers” (advocaten gespecialiseerd in effectenrecht (zoals aandelen)) hebben bij het Amerikaanse Fox News al aangegeven dat SEC zichzelf zou moeten onderzoeken op marktmanipulatie van Bitcoin. Of dat een realistisch scenario is, laten we in het midden. Op X eisen mensen in ieder geval opheldering, maar of dat er komt zal moeten blijken.

Hoe nu verder? ETF Delay of niet?

We zullen moeten afwachten tot de SEC vandaag (of deze week) met meer nieuws komt omtrent de hack van hun X account en hoe dit zich verhoudt tot Bitcoin en crypto. Ongeacht wie de hackers zijn, of met welk doel er gehackt is, zal Bitcoin hier hoogstwaarschijnlijk op worden afgerekend, wat zeer onterecht zou zijn uiteraard.

Sommige mensen speculeren overigens ook dat, kijkende naar de ‘professionele en correcte’ tekst, de post van de SEC te vroeg geplaatst zou zijn. Maar ook hier geldt: only time will tell.

09/01/24 SEC Chairman on the brink of second ETF approval

Michael Saylor lijkt zich overigens geen zorgen te maken om een definitieve en officiële goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF: in een post geeft hij namelijk aan dat Bitcoin het enige asset zal zijn dat tweemaal zal worden goedgekeurd door de SEC. We zullen het meemaken.

Op X was het gisteravond in ieder geval genieten van alle memes over de SEC en Garry Gensler´s enorme historische blunder die nu voor eeuwig is vastgelegd in de blockchain van bitcoin:

“09/01/24 SEC Chairman on the brink of second ETF approval”

De beste memes op X over de SEC HACK en deze historische blamage

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min