houbi exchange problemen

De financiële problemen van Evergrande, Evergrande is bankroet verklaard

Jan 29, 2024
Aanbieding: 

De Chinese vastgoedreus Evergrande is nu officieel failliet verklaard door de rechter in Hong Kong. Evergrande kon geen herstructureringsplan op stellen voor heer 300 miljard euro aan schulden. We willen onze lezers verder wijzen op de achtgrond van de financiële problemen van Evergrande aangezien een bankroet vergaande gevolgen heeft.

Chapter 15 – Evergrande heeft faillissementsbescherming in de VS

Het internationaal opererende vastgoedbedrijf heeft sinds 2021 bankroetadviseurs ingehuurd. Deze hebben nu in de Verenigde Staten op 18 Augustus 2023 van zich laten horen. Uit nieuwe gerechtelijke documenten blijkt dat Evergrande faillissementsbescherming heeft aangevraagd (onder Chapter 15) bij een rechtbank in de Verenigde Staten. Evergrande probeert uitstel van betaling te krijgen om te kunnen werken aan een schuldsaneringsovereenkomst en de bescherming van haar Amerikaanse activa aldaar. Voor meer informatie: BBC News. Een mogelijk definitief bankroet van Evergrande, zou als een nieuwe Lehman Brothers 2008 moment kunnen inhouden voor de globale financiële orde. Wellicht tijd voor een bitcoin CDS-verzekering?

Evergrande Achtergrondinformatie:

Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. Het beheerd vermogen in vooral vastgoed wordt nu op 300 miljard euro geschat. Echter deze vermogensgroei is vooral verlopen via de uitgifte van dollar genomineerde (rommel)obligaties met vastgoed als onderpand. Deze formule werkt met stijgende vastgoedprijzen, echter te hoge beleningsratio´s zijn funest wanneer de omzet verder afneemt en vastgoedprijzen dalen. Dit is precies wat er nu gebeurt als een gevolg van de pandemie en verslechterde financiële situatie van het bedrijf.

De verslechterde financiële situatie werd mede door Chinees overheidsingrijpen veroorzaakt. De Chinese overheid probeerde van 2022 de schuldgraad van de vastgoedsector in te dammen en de vastgoedbubbel voorzichtig leeg te laten met allerlei nieuwe regels. De Chinese overheid wilden een verdere scheefgroei en oververhitting van de vastgoedmarkt vermijden. Echter, het kwaad was al geschiedt, Evergrande had al een te hoge schuldgraad en kwam verder in de problemen doordat het in feite niet meer exponentieel kon verder groeien op basis van krediet en iets moest gaan doen aan haar schuldenprobleem. De pandemie en het overheidsbeleid van lock-downs heeft de Chinese vastgoedsector verder ook geen goed gedaan.

De schuldpapieren van Evergrande zijn voor de pandemie internationaal gretig opgekocht door beleggers, banken en andere financiële instellingen. In totaal staat er voor 300 miljard euro in schuld uit. Dit is een enorm bedrag. Deze schuld is nu niet meer te financieren voor het vastgoedbedrijf, vooral om dat de liquiditeit van Evergrande vooral afkomstig was van toerisme, denk hierbij aan hotels etc.. Nu is er geen geld meer, zelfs geen geld meer om de rente over de schuld en de schuldeisers terug te betalen.

Evergrande als een nieuwe Chinese Lehman Brothers moment?

Evergrande heeft 2% van al het vastgoed in China in bezit. Het afbouwen van de schuld en het terugbetalen van de schuldeisers met de verkoop van vastgoed is een zelf ondergravende destructieve bezigheid. Het zal een belangrijke impact hebben op niet alleen de aandelen van Evegrande, maar in feite de gehele Chinese vastgoedsector, daarmee het bankwezen en de Chinese aandelenmarkt. Een bankroet van Evergrande zou niet alleen een Chinese financiële crisis kunnen veroorzaken, maar zeker ook een globale financiële crisis.

De Chinese overheid en centrale staatsbank zal moeten ingrijpen. De Chinese overheid heeft initieel aangekondigd om de schuldeisers van Evergrande niet te gaan betalen. De schuldeisers staat in het beste geval een enorme haircut te verwachten. Een bankroet van Evergrande, kan als een nieuwe Lehman Brothers 2008 moment worden beschouwd voor de Chinese financiële orde. Het is waarschijnlijk dat de impact op de globale financiële markt niet zo groot zal zijn. Omgerekend zit zo’n 23,5 miljard van de meer dan 300 miljard euro aan schulden in het buitenland. Dat valt dus nogal mee en maakt het vooralsnog voor een Chinese aangelegenheid. De Chinese vastgoedcrisis zal verergeren en wellicht uitvloeien tot een Chinese bankencrisis. De vraag is in hoeverre dit ook een domino-effect zal hebben op de rest van het bankwezen in de wereld. Verder kan ook de Chinese overheid wellicht het besluit van de rechtbank in Hong Kong gaan aanvechten om o.a. een verergerende vastgoed- en bankencrisis verder uit te stellen. We zullen het in de gaten houden.

Update 09.12.2021. Volgens een persbericht van Bloomberg is Evergrande in surseance van betaling en ken iet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen. Kredietbeoordelaar Fitch heeft Evergrande betiteld als ‘deels in wanbetaling’. Zal de Chinese centrale bank weer opnieuw de printer aan zetten om deze crisis weer even te bezweren?

Update 22 september 2021 (Bloomberg): de Chinese centrale bank heeft 120 miljard yuan (15,8 miljard euro) in het Chinese banksysteem gepompt on de onrust van de markt halen en de Evergrande betalingscrisis weer even tijdelijk te bezweren. Het zal niet de laatste keer zijn dit jaar dat de Chinese centrale bank als een brandweerman moet ingrijpen.

Update 29 januari 2022 (WSJ): Hong Kong rechtbank verklaart Evergrande bankroet en moet haar activa liquideren om schuldeisers terug te betalen.

In het licht hier van, zal de speurtocht naar inflatiehedges zoals bitcoin en goud verder dit jaar alleen maar toenemen.

Hieronder kun je een uitstekend gesprek volgen tussen Preston Pysh en Jimmy Song zien over de huidige schuldenproblematiek van Evergrande:

Hieronder kun je Preston weer horen, maar dan in gesprek met Luke Gromen:

Gerelateerde artikels:

Tip: bitcoin kopen doe je op Bitvavo!

Bitvavo is de beste, makkelijkste en veiligste beurs met een zeer lage commissie (max 0.25 %) en een automatische 1,2 % rentevergoeding op de aangehouden bitcoin-tegoeden. Bitvavo beschikt nu ook over een verzekerde opslag voor alle crypto assets. Handel nu voor 1000 euro gratis zonder commissie. Voor meer informatie:

Bronnen:

Eerste publicatiedatum: 14.09.2021.

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min