Godfrey Bloom (70) is een bekende omstreden Britse politicus. In tegenstelling tot vele van zijn politieke collega’s schrok hij er nooit voor terug om zijn mening te uiten en zijn vaak controversiële standpunten te vertellen. Godfrey Bloom is geen onbesproken figuur en door zijn controversiële standpunten en krasse uitspraken lag hij geregeld aan de basis van allerlei conflicten en incidenten.
Godfrey Bloom is als een financieel econoom een aanhanger van de Oostenrijkse school over de werking van de economie. Hij was ook korte tijd voorzitter van het Ludwig von Mises Centre in het Verenigd Koninkrijk en een fervente aanhanger van hard geld en daardoor fervente inkoper van goud en zilver. In een bericht op Twitter op 1 oktober 2020 heeft hij bekend gemaakt dat hij nu ook Bitcoin heeft gekocht. Hij zoekt nu verder contact zoekt met een goede onderwijzer van de Bitcoin gemeenschap om Bitcoin’s waardepropositie aan hem eens goed uit te leggen. Hieronder kun je Godfrey’s ervaring en bevindingen horen tijdens een gesprek met Stephan Livera:
Godfrey Bloom heeft militaire studies achter de rug en was werkzaam als majoor voor het Britste leger. Hij verliet zijn militaire loopbaan, werd politiek actief en werkte tussen 1992 en 2004 ook voor een investeringsbedrijf TBO. Godfrey William Bloom was van 2004 tot 2014 Europarlementariër voor Groot-Brittannië. In het Europees Parlement was hij lid van het Comité voor Economische – en Monetaire zaken.
Godfrey Bloom over de werking van banken
Tijdens zijn werk als investeringsbankier leerde hij veel over de werking van het huidige geldsysteem en werd bekend voor zijn korte toespraak van 21 mei 2013 in het Europees Parlement.
Godfrey Bloom legt hier uit hoe banken geld uitlenen dat ze niet bezitten (als u en ik zoiets zouden doen, moeten we naar de gevangenis) en dat als banken failliet gaan, de belastingbetalers het gelag dienen te betalen.
Vertaalde toespraak van Godfrey Bloom aan het Europese Parlement
Hier is de vertaalde uitspraak van Godrey Bloom’s toespraak:
“Geachte Commissaris, geachte Voorzitter, Ik neem opnieuw het woord om spijtig genoeg dezelfde oude, afgezaagde toespraak te houden die ik reeds meerdere jaren heb gehouden. Het is namelijk mijn mening dat u niet echt begrijpt hoe een bank feitelijk functioneert.
Alle banken zijn failliet. Banco Santander, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland : ze zijn allemaal failliet. Hoe komt dat ? Alleszins niet vanwege de een of andere goddelijke interventie. Niet door toedoen van de een of andere tsunami. Ze zijn bankroet omdat we te maken hebben met een systeem dat fractioneel reservebankieren heet. Dat betekent dat banken geld kunnen uitlenen dat ze feitelijk niet bezitten : een misdadig schandaal dat reeds al te lang gaande is.Wat dit probleem nog erger maakt is het zogenaamde ‘moral hazard’ (moreel wangedrag). Een zeer aanzienlijk moral hazard en wel vanwege het gevoerde overheidsbeleid.
Dit wangedrag situeert zich vooral bij de politiek en de centrale banken, die deel uitmaken van hetzelfde politieke systeem. We worden namelijk geconfronteerd met valsmunterij dat met een andere naam ‘kwantitatieve versoepeling‘ wordt genoemd. Het artificieel drukken van geld. Iedere gewone burger zou hiervoor gedurende lange tijd naar de gevangenis moeten ! Zowel regeringen als centrale banken blijven deze geldzwendel echter verderzetten.Centrale banken onderdrukken de rentevoeten, waardoor we de reële kostprijs van het geld niet kennen. En toch geven we de echte consumentenbanken de schuld voor het manipuleren van de Libor. De onbeschaamdheid waarmee dit alles gebeurt is zonder meer verbazingwekkend. Het zijn de centrale banken die de rentevoeten manipuleren, commissaris ! Bovendien praten op een lichtzinnige en arrogante manier over het depositogarantiestelsel. Want als banken failliet gaan door incompetentie en bedrog is het de belastingbetaler die de rekening betaalt. De belastingbetaler wordt bestolen ! En zolang we bankiers – inclusief centrale bankiers – en politici voor dit schandaal niet naar de gevangenis sturen, zal deze situatie blijven bestaan.”
Gerelateerde artikels: