gresham's law Bitcoin

De problemen van Deutsche Bank – staat DB op omvallen en is deze bank echt failliet?

Mar 26, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting: Deutsche Bank staat al een paar jaar op omvallen en is technisch failliet. Deze Europese systeembank kent vele problemen met o.a. de uitstaande derivatenportefeuille, snelle renteverhogingen en de recente val van Credit Suisse. De problemen van Deutsche Bank hebben zich echter al jarenlang opgestapeld. De ECB kan het niet veroorloven om de Deutsche Bank te laten vallen en heeft een bankenunie opgezet als een verder beschermingsmechanisme. De Europese belastingbetaler betaalt uiteindelijk de rekening betalen om de Deutsche Bank als een zombiebank in leven te houden. De vraag is of de Deutsche Bank een nieuwe krediet- en bankencrisis wel kan overleven. De val van Credit Suisse in 2023 is een nieuwe stresstest voor Deutsche Bank. Het aandeel Deutsche Bank en de kosten van een kredietverzuimswap (CDS) bieden een blik in de toekomst. Een mogelijke implosie van Deutsche Bank zal als een Waterloo van het Europese bankwezen de geschiedenisboeken ingaan. Bescherm uw vermogen voor dit scenario met goud en bitcoin.

Introductie tot Deutsche Bank als probleembank

De Deutsche Bank heeft vele problemen en is technisch failliet. In feite kan deze Europese systeembank gemakkelijk omvallen en een daadwerkelijk bankroet tegemoet gaan wanneer het vertrouwen in de bank verloren gaat. Gezien de historische bagage en rommel deze systeembank met zich meebrengt, mag het nogal verwonderlijk zijn dat beleggers nog vertrouwen hebben in de bank. Vertrouwen is alles voor een bank.

Hoewel Deutsche Bank bijna geen Credit Suisse obligaties in bezit had, was het bijna raak op eind maart 2023. Beleggers en spaarders hadden geen vertrouwen meer in Credit Suisse en namen in rap tempo hun spaargeld op bij deze bank. Een faillissement van Credit Suisse werd door een overname van UBS op tijd verdoezelt. Door verdere garanties van de Zwitserse nationale bank in combinatie met een dagelijks dollarinfuus (swaps) met de Federal Reserve (FED), kon een verder besmettingsgevaar met de Deutsche Bank worden vermeden. De ECB beschikt ook nu over een dagelijks dollarinfuus van de FED om een liquiditeitscrisis in o.a. Deutsche Bank en de rest van het fragiele Europese bankwezen te bezweren. De bankencrisis van 2023 zorgt er o.a. voor dat spaarders, beleggers en bedrijven hun spaargeld onderbrengen in een systeembank, zoals Deutsche Bank, aangezien deze banken too big to fail zijn. Ze zullen altijd aan een infuus liggen van het ECB en de FED om een definitief bankroet te vermijden… of is een faillissement van Deutsche Bank onvermijdelijk?

De vooruitzichten van Deutsche Bank zijn vooralsnog niet goed. De markt heeft na de val van Credit Suisse en de garanties van de centrale banken nog niet veel vertrouwen voor de toekomst van Deutsche Bank. De kredietverzuimverzekering (CDS) is een stuk duurder geworden waardoor o.a. op 24 maart 2023 de koers van het aandeel flink kelderde:

De val van Deutsche Bank als het Waterloo van de EMU

mckinsey rapport bankensector 2019

De Deutsche Bank kan het Waterloo worden van het Europese bankwezen en de gehele economie. Technisch en moreel gezien is deze bank bankroet te beschouwen. Voordat we beginnen met een uitgebreid artikel over alle problemen van de Deutsche Bank, beginnen we met een analyse van de onafhankelijke onderzoeksjournalist Arno Wellens.

Volgens Arno Wellens handelt het ‘bankenprobleem’ in Europa nu voornamelijk om de instandhouding van de Deutsche Bank en de optuiging van een Bankenunie (Europees Stabiliteitsmechanisme). Alle schulden in Europa worden straks hoofdelijk omgeslagen over de burgers. Nederlandse burgers betalen via de Bankenunie straks mee aan de schulden van alle zombiebanken en natuurlijk ook de Deutsche Bank. Dit is te danken aan de Europese Raad. Beslissingen worden klakkeloos en zonder enig kennis van zaken overgenomen door het Europees Parlement.

Arno Wellens over de Deutsche Bank

Hieronder kun je Arno Wellens aan het woord zien. Hij toont duidelijk met cijfers en grafieken aan wat de financiële problemen precies zijn met de Deutsche Bank.

Is het in het licht van deze situatie dat de Deutsche Bank de adoptie van crypto en daarmee bitcoin als een overlevingsstrategie zal zien? Het is echter maar de vraag of de Deutsche Bank het zal overleven voor die tijd. De uitstaande derivaten bedragen nog steeds €37 biljoen. Een positie die 600 keer groter is dan het onderpand van een schamele €62 miljard (0.17 %). Een waarschijnlijk toekomstig verlies van een luttele 0.2% kan het gehele vermogen van de bank uitvagen. Deutsche Bank is en zal eens een keer officieel bankroet gaan en worden ontmanteld. De komst van een digitale euro door de ECB (CBDC) kan hier van doorslaggevende betekenis zijn. De ECB kan dan mogelijk besluiten om…. niet meer in te grijpen. Deutsche Bank zou in de toekomst van het eurodollarinfuus worden gehaald wanneer de digitale euro van de ECB klaar is?

Het derivatenportefeuille van de Deutsche Bank – een tikkende tijdbom voor de euro!

Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander – reëel – goed, zoals bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, goud, olie, graan enz.  De financiële wereld gebruikt dergelijke derivaten (ook afgeleide producten genoemd) om risico’s te verkleinen of om te speculeren.

 

deutsche bank
 

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de derivatenportefeuille van de Deutsche Bank bijna 5x zo groot is als het BBP (bruto binnenlands product) van de eurozone-economie en maar liefst 16x de omvang bedraagt van de Duitse economie. Die blootstelling is inderdaad bruto, maar wordt netto als slechts een van de tegenpartijen in de onderpandketen (in het huidige banksysteem is iedereen met elkaar verbonden) failliet gaat en haar verplichtingen dus niet kan nakomen.  Zo bracht het faillissement van Lehman Brothers en het bijna-bankroet van AIG in 2008 een vreselijke kettingreactie op gang waarbij de belastingbetalers vele miljarden moesten ophoesten.

De grote, reeds jarenlang aanslepende, problemen van Deutsche Bank weerspiegelen zich ook in de resultaten. Einde januari biechtte de bank een recordverlies op van 7 miljard € (meer dan tijdens het dieptepunt van de financiële crisis !). De verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal (de reële hefboom) bedraagt 3,1%.  En dat terwijl de meeste specialisten een ratio van 10% vooropstellen. Om aan die veilige 10% te geraken, benodigt Deutsche Bank volgens de Franse gepensioneerde hoogleraar Jean-Pierre Chevallier echter een kapitaalinjectie van maar liefst 99 miljard €. De nieuwe bail-in regels van de EU, van kracht sinds 1 januari van dit jaar, verbieden echter dat overheden nog tussenkomen in de redding van hun banken.

De ondergang van deze Duitse Titanic zou een financiële tsunami doorheen Duitsland jagen, maar waarschijnlijk ook de basis van het Europese financiële en – bancaire systeem onderuithalen.

Slimme beleggers hebben in de gaten dat de grote Duitse bankinstelling een groot risico vormt.  Uit onderstaande grafiek blijkt dat de Credit Default Swaps (financiële instrumenten die het risico op een faillissement afdekken) van Deutsche Bank op korte tijd serieus zijn gestegen.  Gaan die investeerders er misschien van uit dat we hier te maken hebben met het Europese Lehman? Niemand kan voorspellen wat er op korte termijn zal gebeuren.  Maar de langere termijn ziet er zonder meer onrustwekkend uit.

Deutsche Bank is al een hele tijd onophoudelijk verwikkeld in allerlei maffiose schandalen (lees hierhier en hier). De zichzelf goed bedienende topmensen van deze instelling waren en zijn perfect op de hoogte van de enorme risico’s van hun ‘beleid’.  Zij tonen hoegenaamd niet de minste scrupules om de gehele bevolking, spaargelden en werkgelegenheid incluis, simpelweg te gijzelen.  De medeverantwoordelijkheid van de Duitse politici is in deze eveneens verpletterend : belastinggelden gebruiken om bodemloze putten te vullen zonder dat er reële dwangmaatregelen ter verandering worden opgelegd.

 

Deutsche Bank – schandalen, corruptie en ander slecht nieuws

Los van de financiële problemen, is Deutsche Bank  bovendien de meeste corrupte systeembank in Duitsland. De bank is verwikkeld in allerlei enorme fraude-, witwas- en corruptiezaken. Dit is een kleine introductie tot de vele problemen van de Deutsche Bank. Een groot probleem zijn de uitstaande derivaten. In tegenstelling tot wat velen denken zijn het niet JP Morgan of Goldman Sachs die zichzelf met de grootste derivatenblootstelling opgezadeld hebben. De onfortuinlijke nummer één in deze is de grootste bank van Duitsland, de in 1870 gestichte Deutsche Bank. Iedere aandeelhouder met kennis van zaken verkoopt de Deutsche Bank aandelen. De grootste aandeelhouder van deze bank, het Chinese HNA, is al sinds 2018 het aandelenbelang in deze bank aan het afbouwen. Laten we eens verder in de problematiek duiken met een aantal voorbeelden:

 • Deutsche Bank zou miljoenen hebben verdiend door de sekshandel van Jeffrey Epstein te faciliteren. Epstein, die sinds 2008 te boek stond als levenslange zedendelinquent, was klant van de bank. Het bankconcern zou de banden met hem niet hebben willen breken omdat hij ’te waardevol’ was. Deutsche Bank kreeg in 2020 al een boete van 150 miljoen dollar van de Amerikaanse autoriteiten vanwege falend toezicht op onder meer de omstreden financiële zaken van Epstein. Volgens de marktwaakhond had de bank de miljardair op eigen initiatief benaderd om klant te worden nadat die eerder al veroordeeld was wegens kindermisbruik in Florida. Epstein gebruikte zijn rekening bij het concern om schikkingen te betalen, geld over te maken naar vrouwen in Oost-Europa en 800.000 dollar te pinnen voor reizen en andere uitgaven. Bron: RTL Nieuws.
 • 20.09.2020 – Deutsche Bank is verantwoordelijk voor 62 % van alle witwaspraktijken volgens de FinCEN-files. In totaal hebben alle systeembanken in de periode van 1999 tot 2017 voor zo’n 2000 miljard witgewassen voor terroristen, criminelen, criminele regimes en oligarchen.  
 • 27.01.2020 – Deutsche Bank heeft veel smeergeld betaald om een lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië als klant te houden. Bron: Financial Times.
 • 07.06.2019 – Deutsche Bank Credit Rating is downgraded door Fitch van BBB naar – BBB. Aandelenkoers is verder naar beneden gevallen en historisch laag onder de 7 USD per aandeel. De bank is failliet, de koers van het aandeel representeert nu nog de waarde op een optie voor een mogelijk bailout door de Duitse centrale bank en ECB.
 • 06.12.2018 – Deutsche Bank is nog dieper betrokken bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank dan eerder werd aangenomen. Volgens zakenkrant Financial Times verwerkte de Duitse bank nog eens 31 miljard euro aan dubieuze geldstromen, bovenop de 132 miljard euro die eerder werd gemeld. Deutsche Bank vreest naar verluidt voor boetes, juridische stappen en mogelijke vervolging van bestuurders vanwege zijn rol in vele verschillende witwasaffaires.
 • 23.05.2018 – Deutsche Bank (DB) gaat zo’n 10 procent van haar personeel ontslaan. De grootste bank van Duitsland brengt het aantal werknemers terug van 97.000 tot “ruim onder” de 90.000.
 • 31.05.2018 –  De Amerikaanse tak van Deutsche Bank is door een federale toezichthouder van het land toegevoegd aan de lijst met probleembanken. Op die lijst staan geldschieters die door de problemen in hun voortbestaan worden bedreigd, zo schrijft de Financial Times.
 • 01.06.2018 – Standard & Poor’s (S&P) heeft het kredietoordeel voor Deutsche Bank met een stap verlaagd van A- naar BBB+, maakt de firma vrijdag bekend in een rapport over het grote financiële concern.
 • 29.06.2018 – De Amerikaanse tak van Deutsche Bank is eind juni 2018 niet geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve. De Federal Reserve heeft bezwaar tegen het kapitaalplan van Deutsche Bank wegens ‘belangrijke zwaktes’ in de data en de controlemechanismen die het kapitaalplan onderbouwen. Volgens de analist Rob Kirby, is dit een wraakactie en heeft deze te maken met het feit dat de Duitse financiële toezichthouder (BaFIN) niet meer wilt dat de Deutsche Bank zich in laat met financiële wanpraktijken die in het belang zijn van het behoud van de Amerikaanse wereldreservemunt.
 • 02.07.2018 – Het Duitse politieke landschap verandert snel. De regering van Merkel kan de komende tijd nog altijd mogelijk vallen en daarmee een politieke crisis in Duitsland veroorzaken. Merkel zal zich in ieder geval niet meer opstellen als een kandidaat bij de volgende verkiezingen. Dit zal een impact hebben op de aandelenbeurzen. 
 • 18.10.2018. Een groot aantal Europese landen is jarenlang het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden. Ook de Deutsche Bank figureert op de lijst van ‘dividendstrippende’ bankiers. We houden de ontwikkelingen in de gaten.
 • 19.11.2018. De Deutsche Bank is betrokken bij de enorme witwaspraktijken van de Danske Bank. Vorige maand kwam naar buiten dat de grootste bank van Denemarken zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel. Het zou onder meer gaan om crimineel geld uit onder meer Rusland landen dat met medeweten van de bank in Estland werd gestald. De exacte omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar de Estste divisie verwerkte in de bewuste periode een geldstroom van in totaal 200 miljard euro. De Deutsche Bank heeft in deze witwaszaak ook een rol gespeeld die verder zal worden onderzocht.
 • 30.11.2018. Bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt heeft donderdag een grote inval plaatsgevonden. Zo’n 170 agenten deden mee aan de doorzoeking. Twee bankmedewerkers van Deutsche Bank zijn aangemerkt als verdachte. De Duitse Justitie is bezig met een witwasonderzoek naar aanleiding van documenten die naar buiten zijn gekomen via de zogenoemde Panama Papers.
 • 2.12.2018. De IMF beschouwt de Deutsche Bank als de meest gevaarlijke systeembank in de wereld. Volgens professor in de economie, William Black, is de Deutsche Bank de grootste criminele organisatie in Duitsland en kan inderdaad deze bank een nieuwe financiële crisis veroorzaken.
 • We zullen de ontwikkelingen bijhouden.

Onbeantwoorde vragen over een mogelijk reddingsbeleid voor Deutsche Bank

Vele vragen omtrent het gevoerde ‘reddingsbeleid’ van Deutsche Bank en de Europese banken blijven onbeantwoord:

 • Wie zijn die topmanagers die erin slagen om continu de bevolking en de bestaande wetten te trotseren?
 • Wie beschermt hen en verschaft hen onschendbaarheid en straffeloosheid?
 • Wie profiteert van de slechte situatie van de Europese banken?
 • Fungeren de Europese banken als de ultieme pluggen van het planetaire casino? Worden zij misschien beschouwd als de vuilnisbakken van het financiële wereldnetwerk?
 • Zal de bankenunie en uiteindelijk de introductie van een digitale euro door de ECB daadwerkelijk de EMU overeind kunnen houden?
 • Hoelang pikken de Europese burgers de bancaire wantoestanden nog?

Video´s over de problemen met Deutsche Bank

PS. Extra toevoeging: Deutsche Bank speelde en speelt nog steeds een belangrijke rol in de Gold Fix en het manipuleren van de zilverprijs. De Deutsche Bank heeft tijdens een rechtszaak documenten met bewijs vrijgegeven. Deze kun je terugvinden in de volgende zaak: Case 1:14-md-02573-VEC Document 180-1  bij de U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan).

Conclusie over de problemen met de Deutsche Bank

Hoewel de ECB het niet kan veroorloven om de Deutsche Bank te verliezen, is het onvermijdelijk dat deze systeembank een dag zal omvallen. Deutsche Bank heeft te maken met verschillende problemen o.a. op het gebied van vertrouwen en is technisch al bankroet. Het is een zombiebank die afhankelijk is van het geldinfuus van de ECB. Een nieuwe bankencrisis kan zorgen voor een nieuwe kredietcrisis met o.a. een implosie of explosie van het derivatenportefeuille. Deze gebeurtenis zal als een Waterloo moment van het Europese bankwezen worden beschouwd. Fiat-geldstelsels zijn gedoemd te falen, maar wellicht kan een doemscenario lang worden uitgesteld met de introductie van een digitale Euro van de ECB (CBDC). Een CBDC zou een gecontroleerde demolitie kunnen inhouden van alle Europese zombiebanken waaronder de Deutsche Bank. De gevolgen zullen niet gunstig zijn voor de Europese burger. Het vermogen zal in het beste geval geleidelijk worden uitgehold en de koopkracht van de euro zal steeds meer afnemen. Goud en bitcoin zijn twee activa zonder tegenpartij risico´s die buiten dit eurosysteem onafhankelijk kunnen opereren voor het behoud van vermogen en financiële onafhankelijkheid in het geval de Deutsche Bank definitief valt, weer wordt gered of wordt gedemoleerd ten koste van het vermogen van de burger.

Bescherm u vermogen met goud!

Gerelateerde artikels:

Bronnen: met toestemming overgenomen van de blog Systeemcrisis van Dirk Bauwens. De nieuwsberichten zijn afkomstig van o.a. Zerohedge, RTL Nieuws, het NRC en NU.nl.

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min