Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander – reëel – goed, zoals bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, goud, olie, graan enz. De financiële wereld gebruikt dergelijke derivaten (ook afgeleide producten genoemd) om risico’s te verkleinen of om te speculeren.

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de derivatenportefeuille van de Deutsche Bank bijna 5x zo groot is als het BBP (bruto binnenlands product) van de eurozone-economie en maar liefst 16x de omvang bedraagt van de Duitse economie. Die blootstelling is inderdaad bruto, maar wordt netto als slechts een van de tegenpartijen in de onderpandketen (in het huidige banksysteem is iedereen met elkaar verbonden) failliet gaat en haar verplichtingen dus niet kan nakomen. Zo bracht het faillissement van Lehman Brothers en het bijna-bankroet van AIG in 2008 een vreselijke kettingreactie op gang waarbij de belastingbetalers vele miljarden moesten ophoesten.
De grote, reeds jarenlang aanslepende, problemen van Deutsche Bank weerspiegelen zich ook in de resultaten. Einde januari biechtte de bank een recordverlies op van 7 miljard € (meer dan tijdens het dieptepunt van de financiële crisis !).
De verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal (de reële hefboom) bedraagt 3,1%. En dat terwijl de meeste specialisten een ratio van 10% vooropstellen. Om aan die veilige 10% te geraken, benodigt Deutsche Bank volgens de Franse gepensioneerde hoogleraar Jean-Pierre Chevallier echter een kapitaalinjectie van maar liefst 99 miljard €. De nieuwe bail-in regels van de EU, van kracht sinds 1 januari van dit jaar, verbieden echter dat overheden nog tussenkomen in de redding van hun banken.
De ondergang van deze Duitse Titanic zou een financiële tsunami doorheen Duitsland jagen, maar waarschijnlijk ook de basis van het Europese financiële en – bancaire systeem onderuithalen.
Slimme beleggers hebben in de gaten dat de grote Duitse bankinstelling een groot risico vormt. Uit onderstaande grafiek blijkt dat de Credit Default Swaps (financiële instrumenten die het risico op een faillissement afdekken) van Deutsche Bank op korte tijd serieus zijn gestegen. Gaan die investeerders er misschien van uit dat we hier te maken hebben met het Europese Lehman ?

Niemand kan voorspellen wat er op korte termijn zal gebeuren. Maar de langere termijn ziet er zonder meer onrustwekkend uit.
Deutsche Bank is al een hele tijd onophoudelijk verwikkeld in allerlei maffiose schandalen (lees hier, hieren hier). De zichzelf goed bedienende topmensen van deze instelling waren en zijn perfect op de hoogte van de enorme risico’s van hun ‘beleid’. Zij tonen hoegenaamd niet de minste scrupules om de gehele bevolking, spaargelden en werkgelegenheid incluis, simpelweg te gijzelen. De medeverantwoordelijkheid van de Duitse politici is in deze eveneens verpletterend : belastinggelden gebruiken om bodemloze putten te vullen zonder dat er reële dwangmaatregelen ter verandering worden opgelegd.
Vele vragen omtrent het gevoerde ‘reddingsbeleid’ van de Europese banken blijven onbeantwoord :
- Wie zijn die topmanagers die erin slagen om continu de bevolking en de bestaande wetten te trotseren ?
- Wie beschermt hen en verschaft hen onschendbaarheid en straffeloosheid ?
- Wie profiteert van de slechte situatie van de Europese banken ?
- Fungeren de Europese banken als de ultieme pluggen van het planetaire casino ? Worden zij misschien beschouwd als de vuilnisbakken van het financiële wereldnetwerk ?
Deutsche Bank: de wanpraktijken, fraude, corruptie en ander slecht nieuws:
- 20.09.2020 – Deutsche Bank is verantwoordelijk voor 62 % van alle witwaspraktijken volgens de FinCEN-files. In totaal hebben alle systeembanken in de periode van 1999 tot 2017 voor zo’n 2000 miljard witgewassen voor terroristen, criminelen, criminele regimes en oligarchen.
- 27.01.2020 – Deutsche Bank heeft veel smeergeld betaald om een lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië als klant te houden. Bron: Financial Times.
- 07.06.2019 – Deutsche Bank Credit Rating is downgraded door Fitch van BBB naar – BBB. Aandelenkoers is verder naar beneden gevallen en historisch laag onder de 7 USD per aandeel. De bank is failliet, de koers van het aandeel representeert nu nog de waarde op een optie voor een mogelijk bailout door de Duitse centrale bank en ECB.
- 06.12.2018 – Deutsche Bank is nog dieper betrokken bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank dan eerder werd aangenomen. Volgens zakenkrant Financial Times verwerkte de Duitse bank nog eens 31 miljard euro aan dubieuze geldstromen, bovenop de 132 miljard euro die eerder werd gemeld. Deutsche Bank vreest naar verluidt voor boetes, juridische stappen en mogelijke vervolging van bestuurders vanwege zijn rol in vele verschillende witwasaffaires.
- 23.05.2018 – Deutsche Bank (DB) gaat zo’n 10 procent van haar personeel ontslaan. De grootste bank van Duitsland brengt het aantal werknemers terug van 97.000 tot “ruim onder” de 90.000.
- 31.05.2018 – De Amerikaanse tak van Deutsche Bank is door een federale toezichthouder van het land toegevoegd aan de lijst met probleembanken. Op die lijst staan geldschieters die door de problemen in hun voortbestaan worden bedreigd, zo schrijft de Financial Times.
- 01.06.2018 – Standard & Poor’s (S&P) heeft het kredietoordeel voor Deutsche Bank met een stap verlaagd van A- naar BBB+, maakt de firma vrijdag bekend in een rapport over het grote financiële concern.
- 29.06.2018 – De Amerikaanse tak van Deutsche Bank is eind juni 2018 niet geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve. De Federal Reserve heeft bezwaar tegen het kapitaalplan van Deutsche Bank wegens ‘belangrijke zwaktes’ in de data en de controlemechanismen die het kapitaalplan onderbouwen. Volgens de analist Rob Kirby, is dit een wraakactie en heeft deze te maken met het feit dat de Duitse financiële toezichthouder (BaFIN) niet meer wilt dat de Deutsche Bank zich in laat met financiële wanpraktijken die in het belang zijn van het behoud van de Amerikaanse wereldreservemunt. Hieronder kun je de boeiende argumentatie horen van Rob tijdens een interview met Greg Hunter:
- 02.07.2018 – Het Duitse politieke landschap verandert snel. De regering van Merkel kan de komende tijd nog altijd mogelijk vallen en daarmee een politieke crisis in Duitsland veroorzaken. Merkel zal zich in ieder geval niet meer opstellen als een kandidaat bij de volgende verkiezingen. Dit zal een impact hebben op de aandelenbeurzen. Stephan Molyneux heeft een uitgebreide analyse gemaakt van de situatie in Duitsland. Deze kun je in de volgende video bekijken:
https://youtu.be/w833UyEN85E
- 18.10.2018. Een groot aantal Europese landen is jarenlang het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden. Ook de Deutsche Bank figureert op de lijst van ‘dividendstrippende’ bankiers. We houden de ontwikkelingen in de gaten.
- 19.11.2018. De Deutsche Bank is betrokken bij de enorme witwaspraktijken van de Danske Bank. Vorige maand kwam naar buiten dat de grootste bank van Denemarken zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel. Het zou onder meer gaan om crimineel geld uit onder meer Rusland landen dat met medeweten van de bank in Estland werd gestald. De exacte omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar de Estste divisie verwerkte in de bewuste periode een geldstroom van in totaal 200 miljard euro. De Deutsche Bank heeft in deze witwaszaak ook een rol gespeeld die verder zal worden onderzocht.
- 30.11.2018. Bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt heeft donderdag een grote inval plaatsgevonden. Zo’n 170 agenten deden mee aan de doorzoeking. Twee bankmedewerkers van Deutsche Bank zijn aangemerkt als verdachte. De Duitse Justitie is bezig met een witwasonderzoek naar aanleiding van documenten die naar buiten zijn gekomen via de zogenoemde Panama Papers.
- 2.12.2018. De IMF beschouwt de Deutsche Bank als de meest gevaarlijke systeembank in de wereld. Volgens professor in de economie, William Black, is de Deutsche Bank de grootste criminele organisatie in Duitsland en kan inderdaad deze bank een nieuwe financiële crisis veroorzaken.
- We zullen de ontwikkelingen bijhouden.
Andere gerelateerde video’s over de problemen van Deutsche Bank: