Goldman Sachs valt Michael Saylor bij over Bitcoin en goud. Onlangs tekenden we van de laatste de grappige uitspraak op dat Bitcoin nooit samen met goud de centrale bank gaat bestrijden omdat het voor Bitcoin slimmer is eerst het goud nog even op te slokken. Nu komt de bank der banken met een gelijksoortige uitspraak:
“Bitcoin zal in 2022 marktaandeel van goud wegnemen naarmate het aantal gebruikers van digitale activa verder groeit”, aldus Goldman Sachs-analist Zach Pandl in een onderzoeksnota aan klanten.
Goldman Sachs, dat stilletjes heus ook allang in crypto actief is vooral via participaties maar ook met een cryptocurrency trading desk, verwijst naar de marktkapitalisatie van $ 700 miljard van bitcoin en zet die af tegen de ongeveer $ 2,6 biljoen aan goud als belegging (exclusief sieraden en industriële toepassingen). Daarmee heeft Bitcoin momenteel een aandeel van ongeveer 20% van de “store of value”-markt en dat aandeel gaat “hoogstwaarschijnlijk” stijgen zegt het bankhuis in een lijst met voorspellingen voor 2022.
In een hypothetisch scenario waarin bitcoin een aandeel van 50% van deze markt verovert, zal de prijs even boven $ 100.000 komen te liggen. Becijfert de bank. Je kunt dit natuurlijk ook omdraaien en vaststellen dat als Bitcoin het “laser eyes” koersdoel haalt, dat dan het tipping point is bereikt waarop goud geleidelijk uit de markt zal worden gedrukt. Zie ook “Bitcoin de Goud Killer” in ons artikel over een Goldman analist die Bitcoin met koper vergeleek.
Plausibele koersdoelen
Pandl erkent in het schrijven de beperkingen van zijn simpele rekensom. Hij stelt: “Natuurlijk heeft Bitcoin ook nog hele andere toepassingen dan alleen store of value en natuurlijk is de cryptowereld groter dan alleen Bitcoin, maar we denken dat het vergelijken van de marktkapitalisatie van goud een goede parameter is om plausibele koersdoelen en rendement met Bitcoin te verkennen.”
Zie ook ons uitvoerige artikel over Goldman Sachs.
We begonnen dit artikel met Michael Saylor en we sluiten het ermee af. In bovenstaande video legt hij zeer duidelijk uit waarom goud ten dode opgeschreven is.