centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

ICO – Initial Coin Offerings

Aanbieding: 

Wat is een ICO? Samenvatting: een initial coin offering (ICO) is een manier om durfkapitaal op te halen voor een crypto of blockchain project. Het is een vorm van crowdfunding waarvoor de belegger een x aantal tokens voor terugkrijgt. De term coin is in feite misplaatst aangezien het niet om een munt gaat maar in principe een verhandelbaar smart contract (token) op een blockchain. Het is beter om te spreken over een publiek toegangkelijke financieringsmethode op het internet met behulp van blockchain technologie en smart contracts. De term ICO wordt anno 2023 niet meer gebruikt. De grote internationale exchanges zijn vaak betrokken bij het opzetten van een crowd token sale voor een nieuw project. Vooral Binance, ByBit en KuCoin zijn er aparte launchpad platforms beschikbaar. We raden onze lezers aan om deze beleggingsvorm te vermijden en zich vooral te verdiepen in bitcoin. Voor meer info: waarom en waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Initial Coin token offering - ico

Een ICO is een veel gebruikte term voor crowdfunding projecten binnen de fintech en blokketen industrie. ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering. Het gaat om een emissie van specifiek geprogrammeerde crypto-assets voor het financieren van projecten en start-ups voor de ontwikkeling van decentrale applicaties. Ze worden uitgegeven gedurende een token sale.

Een token crowd sale is een meer accurate benaming voor de veel gebruikte term Inital Coin Offering (ICO). Belangrijke spelers, waaronder Binance, ByBit en KuCoin, spreken nu meestal over token sales, zoals dit het geval was voor de BitTorrent – BTT token (29.01.2019).

De ICO is meestal publiek en iedereen kan deze nieuwe crypto-tokens kopen voor ethers, bitcoins, litecoins of een lokale valuta waardoor het bedrijf financiering krijgt voor het project. Deze crypto-tokens hebben eerder het karakter van virtuele effecten. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blokketen en smart contract volledig geprogrammeerd om onder andere een dividend uit te keren wanneer het project winst oplevert. De werking van elke ICO en de specifieke crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Een crypto-token is vaak geprogrammeerd voor een bepaalde doelstelling en kan andere eigenschappen en functies hebben die niet direct te maken hebben met de werking van een effect. De meeste ICO projecten proberen dan ook het woord effect te vermijden vanwege onduidelijkheid omtrent de wetgeving. In de white papers wordt dan ook vaak gesproken over utility tokens  en niet over security tokens.

ico token is een digitaal effect

Hoe het ook zij, financiële toezichthouders en de belastingdienst zullen de meeste tokens beschouwen als effecten. Het gaat uiteindelijk om een nieuwe variant van een beursgang op een blockchain. Er wordt op dit moment gewerkt aan security token platforms (STO) waarbij bedrijven effecten kunnen uitgeven volgens de regels en in samenspraak met de financiële autoriteiten. De nieuwe effectenbeurzen op blockchain technologie zijn onder ontwikkeling maar de regelgeving loopt nog achter in de meeste landen.

Vanuit het oogpunt van onduidelijke regelgeving en de afwezigheid van toezicht, is het beleggen in een ICO uiterst risicovol. Je moet er rekening mee houden dat 90 % van alle bedrijfsinitiatieven zullen falen. Je moet er mee rekening houden met het risico dat je al het geld dat je stopt in een ICO mogelijk geheel kunt verliezen. Een ICO is eigenlijk iets waar alleen ervaren durfkapitalisten geld in zouden mogen steken. Het is van belang om de informatie in dit artikel te lezen voordat je geld gaat beleggen in een ICO. Hier volgt een overzicht van de vragen en onderwerpen die we in dit artikel bespreken:

[toc]

ICO’s en de ontwikkeling van crypto finance & adoptie…

ico token sale

Ondanks alle risico’s is het hek van de dam! Inderdaad, Initial Coin Offerings bieden ongekende mogelijkheden in de wereld van crypto financiering.

Een concreet voorbeeld voor het ontwikkelen van een crypto exchange en volledige crypto finance platform is Binance. Binance behoort tot de meest succesvolle ICO’s van 2017 met een daadwerkelijk werkend eindproduct. Beleggers in Binance hebben een fortuin gemaakt. Een nieuw voorbeeld is het platform van CDRX.

cdrx ico

CDRX ging in 20218 verder dan de huidige crypto valutamarkten en wil de huidige oude kapitaalmarkten en vooral de aandelenbeurzen naar de blockchain verhuizen door de uitgave van Crypto Depositary Receipts. Inderdaad, de Depositary Receipts van de aandelenbeurzen kunnen gemakkelijk naar de blockchain verhuizen met behulp van de technologie van CDRX.

bittorrent ico

De eerder vermelde Binance exchange heeft in samenwerking met Tron en de BitTorrent stichting een nieuwe utility token sale op de planning staan voor de BTT token. Deze BTT token sale wordt opgevolgd met een BTT token airdrop waarbij de TRX houders gratis automatisch BTT tokens krijgen uitgekeerd. Dit initiatief zal de adoptie van crypto tokens ten goede komen en het BitTorrent netwerk met meer dan 100 miljoen gebruikers versterken.

Een ander voorbeeld is het verwezenlijken van gratis gezondheidszorg in vooral Latijns Amerika met Docademic. Een ander actueel voorbeeld is een ICO voor het revolutioneren van de on-demand logistieke dienstverlening voor het leveren van allerlei goederen met behulp van IoT, AI, robotics, drones en blockchain technologie. Dorado ICO. Een veel meer belangrijker, fundamenteler en omvattender blockchain project is EOS. De EOS token distributie verloopt via een verkapte ICO of token sale van EOS tokens.

ICO’s  worden voor de meeste gekke projecten gelanceerd en er zijn meer ene meer dienstverleners die ICO’s helpen opzetten. Inderdaad, ondanks de negatieve berichtgeving wordt er hard gewerkt aan nieuwe platforms voor het makkelijk kunnen lanceren van betere Initial Coin Offerings en Token Sales. Is dit wel zo goed?

Het is belangrijk om eerst meer te leren over de risico’s en geschiedenis van ICO’s voordat je geld gaat beleggen in een ICO. Je merk het misschien al, tegenwoordig wordt er voor alles wel een ICO opgezet zoals decentrale gaming platforms, cryptobanken, logistieke toepassingen, gezondheidszorg en blockchain software projecten. Het is daarom altijd even goed oppassen en zaak om meer te leren over Initial Coin Offerings in het algemeen.

Een ICO mini-geschiedenis

De lancering van ICO’s heeft al een bonte geschiedenis. Een nu ‘oud’ klassiek concreet voorbeeld is Storjcoin. Storjcoins zijn crypto-tokens die zijn uitgegeven door Storj.io tijdens de ICO. De Storjcoins kunnen ook gebruikt worden voor het betalen van Storj om gebruik te maken van de decentrale cloud storage en backup dienstverlening.

ico ethereum

Een ander uitstekend voorbeeld zijn de Ethers van Ethereum. De Ethers zijn de crypto-tokens die worden gebruikt om het netwerk te onderhouden en dapps te ontwikkelen die op het Ethereum platform worden gebouwd.
In theorie kunnen tokens voor alles worden gebruikt. Dit is vooral duidelijk wanneer je kijkt naar alle manieren waarop Ethers kunnen worden gebruikt. Het is een zeer groot voordeel voor nieuwe fintech bedrijfjes dat ze binnen Ethereum in staat zijn om eigen crypto-tokens te programmeren en uit te geven. Het beheren van deze tokens kun je gemakkelijk doen vanuit een goede en complete Ethereum walletEthereum is nu de meest gebruikte blockchain voor het opzetten van ICO’s die met een betere naam ook wel crowd token sales genoemd worden. Het is nu het meest toegankelijke platform en biedt de meest eenvoudige manier om slimme contracten te programmeren op basis waarvan tokens op basis van het ERC20 standaard worden uitgebracht. Het is dankzij deze innovaties dat het zeer eenvoudig is om eigen crypto tokens te lanceren binnen Ethereum.

Andere concrete ICO lanceringen zijn die van Mastercoin en Waves. Waves heeft gedurende 2016 meer dan $ 34 miljoen opgehaald.
Een ander meer recent voorbeeld is de STRAT-token van Stratis.
Het valt niet meer te negeren, het organiseren van ICO’s en het uitgeven van tokens of crypto-tokens zijn een beproefde manier om financiering te krijgen. In 2017 werden er al vele records verbroken door vooral nieuwe blokketen projecten. EOS, nieuwe concurrent voor Ethereum, had binnen 5 dagen al 185 miljoen dollar binnengehaald en is nog steeds actief bezig met het distribueren van tokens.

LINK kopen ChainLink

De ChainLink (LINK) tokens behoren ook tot een succesvolle ICO van het ChainLink project die in september van 2017 werd gelanceerd voor het verkrijgen van durfkapitaal. Dit durfkapitaal is ingezet geworden voor de ontwikkeling van een decentraal oracle netwerk. Voor meer informatie: Wat is ChainLink?

Een ander concreet voorbeeld was Bankera. Bankera wil een bank worden voor de nieuwe wereld van crypto-financiën en bouwt op basis van de verworven kennis en technologie van Spectrocoin. Bankera heeft op basis van de huidige BNK token sales al 80 miljoen euro opgehaald en daarmee een private bank, de Pacific Private Bank in Vanuatu opgekocht. Vanuatu is een bitcoin vriendelijke jurisdictie en de acquisitie van deze bank biedt Bankera met een directe verbinding met het internationale bancaire netwerk en een team van bankiers! De Bankera tokens zullen werken als een soort aandelen op toonder en zullen in de toekomst automatisch een wekelijkse of maandelijks dividend uitkeren via slimme contracten aan de token-houders.

Wat is het verschil tussen een ICO en IPO?

Een IPO (Initial Public Offering) is de eerste aandelen emissie van een ondernemening waarbij je daadwerkelijk als aandeelhouder een mede-eigenaar bent binnen het bedrijf. Dit is meestal niet automatisch zo bij een ICO. Je zult de ICO structuur van een onderneming goed moeten onderzoeken. Zoals eerder aangegeven, een ICO is zeer flexibel en niet gereguleerd. Een IPO is veel meer gereguleerd door de overheid en het bankwezen. Het is verbonden met veel meer restricties, maar is natuurlijk vaak minder risicovol dan een ICO. Een ICO kan worden beschouwt als een crowdfunding-project van meestal een bedrijf op een blockchain. Het project wordt voornamelijk gefinancierd met cryptogeld waarbij iedereen kan meedoen en in ruil voor het ingelegde geld een x aantal tokens krijgt.

Dankzij de toenemende populariteit van ICO’s voor het financieren van projecten zullen financiële toezichthouders in de nabije toekomst Initial Coin Offerings classificeren als effecten (securities). Het zijn de effecten in de wereld van nieuwe financiën. Het probleem is dat ze nog niet gereguleerd zijn. De Chinese centrale bank heeft nu een verbod afgekondigd op het starten van ICO’s en de handel in ICO’s op Chinese beurzen. De Chinese autoriteiten willen alles kunnen controleren en reguleren. Vooral omdat ze ongerust zijn dat het gebruikt kan worden voor kapitaalvlucht. De maatregel is vooral genomen om een depreciatie in de Chinese Yuan te vermijden waarbij ICO’s als een vluchtroute kunnen worden gebruikt.

De onzekerheid over hoe de overheid de uitgegeven tokens kan reguleren en belasten is problematisch. Het is voor deze reden dat de meeste ICO’s niet meer praten over effecten, maar over utility tokens of token coupons. In elke specifiek geval zal er gewoon moeten worden gekeken hoe de token werkt en welke rechten het de eigenaar geeft. Op basis daarvan kunnen de (ontbrekende) belastingregels op worden toegepast. Maar goed, wanneer een utility token een stemrecht inhoudt en op een beurs voor een hogere waarde kan worden verkocht, is het dan niet gewoon een effect?

Waarom zou ik meedoen aan een bepaalde ICO en ICO-tokens kopen?

Deze vraag is erg algemeen. Alles is afhankelijk van het project, de onderneming en de ICO-structuur. Over het algemeen is een ICO verbonden met veel risico’s. Wanneer je gelooft in de onderneming en het project, dan kun je het bedrag dat je bereid bent om te verliezen investeren in de betreffende ICO tokens. Je helpt daarmee met de financiering van de onderneming en het project. Mocht het project slagen zullen de tokens in waarde stijgen en kun je ze met vaak zeer veel winst verkopen op een exchange. ICO s waren al snel berucht geworden voor zogenaamde pump and dump schemes en was door een gebrek aan toezicht een broeibed voor oplichters. Het is oppassen!

In de meeste gevallen ligt de prijs van een crypto-token bij een ICO vast. De prijs is volledig gebaseerd op vertrouwen in het project. De prijs is meestal zeer laag. Wanneer het project is afgerond tot bijvoorbeeld een werkend eindproduct zal de ICO in waarde stijgen. Vaak zullen dan de initiële investeerders hun winst pakken door de ICO-tokens te verkopen.

Een concreet voorbeeld is de ICO van Ethereum, waarbij een ICO-token (ETH) $0.3 in 2014 bedroeg. Bij de lancering van het operationele Ethereum platform in 2015 steeg de prijs razendsnel naar  $19.42 per ETH. Een belegger die in 2014 had geïnvesteerd in de ICO-token had een 6000 % ROI kunnen pakken. Dit voorbeeld is natuurlijk een uitzondering, maar het is zeker niet uitgesloten dat er een nieuw blockchain of fintech project komt met vergelijkbare ROI. We zijn pas begonnen met de verkenning en uitgaves van ICO’s. Aangezien ICO’s niet zijn gereguleerd, is het wel een gevaarlijk terrein aangezien er vele scams kunnen worden opgezet. Je moet zelf veel onderzoek verrichten voordat je geld gaat beleggen in een token crowdsale of ICO! We moeten er vanuit gaan dat de meeste projecten mislukken en dat de financiële autoriteiten op een gegeven moment kunnen ingrijpen met regelgeving. Dit heeft meestal op korte termijn negatieve gevolgen voor de prijs, maar is natuurlijk op lange termijn zeer positief voor de ontwikkeling van een nieuwe crypto-economie.

Waar moet ik opletten bij een Initial Coin Offering – ICO?

Voordat je ICO-tokens gaat kopen zul je de ICO-structuur moeten onderzoeken en o.a. kijken hoe het geld wordt beheerd. Hier volgen een aantal sleutelvragen:

  • Wordt het geld beheerd in een speciale ICO-coin escrow wallet of smart contract met afdoende beveiliging?
  • Zijn de wallets met meervoudige handtekeningen verder beschermd waarbij één van de sleutels in handen is van een vertrouwde derde partij? Hoe werkt de wallet, hoe kunnen de tokens veilig worden opgeslagen?
  • Is er al een Beta of test versie van het product beschikbaar?
  • Is er een duidelijke roadmap en een goed onderbouwd white paper? Wie zijn betrokken bij het team?
  • Wie zijn de ontwikkelaars? Wat is hun ervaring? Wie zit er in het team en hoe ziet de organisatie er uit? Is het een transparante organisatie met een duidelijke communicatie strategie over o.a. de ontwikkeling en voortgang van het project? Hoe reageren ze op moeilijke vragen?
  • Op welke blokketen technologie wordt deze gebouwd? De meeste ICO’s worden op Ethereum gezet op basis van de ERC20 token standaard en ze zijn daardoor afhankelijk van deze blockchain. Als er iets mis gaat met Ethereum, zal het hele ICO eco-systeem boven op Ethereum in de problemen komen. Dit risico kan niet elke onderneming nemen. Het beste is dan te kijken naar andere blockchain technologie waarbij niet alle transacties van alle tokens uiteindelijk over 1 blokchain moeten gaan, maar waarbij risico’s worden ondervangen d.m.v. zijketens.  Dit is nu mogelijk met Bitcoin door gebruik te maken van de dienstverlening van Stratis en vooral ook RSK.
  • Realiseer je dat wanneer de tokens die je koopt tijdens een ICO enorm in waarde zullen dalen mocht de onderliggende blockchain in technologische problemen komen. Op dit moment zijn er gelukkig geen problemen geweest, maar de CryptoKiddies hadden wel de Ethereum blokketen vertraagd. Ethereum moet beter schaalbaar worden om alle ICO’s en tokens snelt te kunnen verwerken. Hier wordt hard aan gewerkt, maar worden er garanties geven door de ICO uitgever? Wat zullen ze doen in het geval er een nachtmerrie scenario optreedt? Lees de term & conditions van elke ICO!
  • Ga er vanuit dat de meeste projecten mislukken of een vorm van oplichting zijn. Vanuit deze optiek moet je bovenstaande vragen stellen.

Wanneer je geen duidelijke antwoorden kunt geven op deze vragen, investeer dan geen geld in het project. Hieronder kun je Andreas Antonopoulos aan het woord zien over de vele Initial Coin Offerings die tegenwoordig worden gelanceerd:

ICO’s en het AFM

In het licht van de huidige wildgroei is het goed dat het AFM een waarschuwing heeft uitgebracht. Enerzijds zijn er op dit moment zeer veel risico’s verbonden met het investeren in een ICO. Het probleem is dat het heel moeilijk is voor een belegger om te bepalen of een project haalbaar, nep of goed is. Eenvoudig uitgedrukt: een idee voor een ICO kan nog zo goed of eerlijk zijn, uiteindelijk is het een software project. Het bepalen of de software goed of slecht is geprogrammeerd is moeilijk vast te stellen voor een belegger. Op basis van een Proof of Concept of Beta versie van het product zou de code onafhankelijk moeten worden geanalyseerd en beoordeeld. Op basis van een objectieve beoordeling zou dan een ICO kunnen worden georganiseerd. Vandaar, los van het idee, de marketing en het team achter de ICO, moet er altijd eerst worden gekeken naar wie de software ontwikkelaars zijn en of ze al een test versie hebben. Vele ICO’s kunnen mogelijk slecht zijn geprogrammeerd en daardoor een grote kans tot falen hebben. Wat nog veel erger is, zijn de risico’s met nep ICO’s opgezet door oplichters. Recentelijk hebben we kunnen lezen over de Confido ICO. Alles was nep en een geval van oplichting. Door deze wildgroei van ICO’s is voorzichtigheid geboden en het uitvaardigen van een waarschuwing terecht.
 
Van de andere kant moeten we niet meteen alles zwart verven. Zoals al eerder beschreven, er zijn goede voorbeelden van goed uitgevoerde ICO’s en prachtige blockchain projecten zoals de ontwikkeling van Ethereum en BAT. Het is belangrijk dat nieuwe ICO’s aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen voordat ze mogen worden uitgebracht. Hier kunnen instanties zoals het AFM een positieve rol bij spelen met bijvoorbeeld de behulp van een gekwalificeerde incubator in Nederland. Het AFM zou samen kunnen werken met een goedgekeurde incubator die alle ICO’s toetst en op een goede manier helpt opstarten. Nederland kan zo veel goede bedrijven aantrekken voor het opzetten van legitieme hoogwaardige ICO’s. Inderdaad, Nederland zou als een vestigingsland en incubator kunnen gaan dienen voor nieuwe blockchain bedrijven die nieuwe projecten via een ICO willen financieren.
 

Waar kan ik vertrouwde ICO’s vinden en crypto-tokens kopen?

Gevestigde en erkende ICO crypto-tokens kunnen op een cryptocurrency exchange worden gekocht en verhandeld als vaak een nieuwe digitale variant van aandelen op toonder. Toch moet je er van uit gaan dat de meeste ICO’s misbruikt kunnen worden als pump & dump schemes. De tokens zullen zodra ze op een beurs komen, worden gedumpt voor een vele hogere prijs. De meeste ICO’s zullen ook niet slagen. Let daarom zeer goed op en doe veel onderzoek voordat je meedoet.

Een klein greep van belangrijke ICO’s in 2017 en 2018:

  • Augur – REP
  • Basic Attention Tokens
  • Melonport – MLN tokens
  • Mysterium
  • Edgeless
  • Aragon
  • HMQ – Humaniq
  • MetaGold
  • Peerplays
  • Xaurum
  • Lunyr
  • Wings
  • OneGram Coin
  • Polybius
  • IOTA
  • QRL
  • EOS
  • Qtum
  • Status
  • TenX
  • Tezos
  • Civic
  • Bowhead
  • Paragon Coin voor de cannabis industrie
  • CryptoPay  – digitale bank met een soort aandelen op toonder met automatische dividend uitkeringen!
  • KEXcoin – studentenaccommodatie
  • Eidoo – hybrid crypto exchange & multi-coin wallet
  • Raiden RDN token
  • STYRAS
  • Credits – Ethereum 2.0 platform voor slimme contracten.
  • Bankera – digitale bank met een soort aandelen op toonder met automatische dividend uitkeringen!
  • CoinStarter – een nieuw platform voor ICO services het makkelijk lanceren van ICO-projecten.
  • RocketICO – een nieuw ICO service provider platform voor het makkelijk lanceren van ICO-projecten.
  • IQeon – in-game achievements platform.
  • Docademic – gratis gezondheidszorg over de blockchain!

Staat er een aankomende ICO niet in deze lijst? Wil je een ICO aan deze lijst toevoegen die de moeite waard is?

Neem contact op met de site manager: contact.

Wil je een ICO opzetten?

Het opzetten van een ICO is een belangrijke nieuwe innovatieve manier om financiering te krijgen voor een project, bedrijfsidee of de ontwikkeling van een product. Het zit desalniettemin vol valkuilen, mede veroorzaakt door onduidelijkheid op het gebied van de wetgeving, maar ook de gebruikte onderliggende blockchain technologie. ICO service providers kunnen een belangrijke rol spelen bij het goed opzetten van een ICO. Neem contact met ons op voor meer informatie: liberbits(at)gmail.com.

ICO’s organiseren in Nederland?

Er is geen concrete wetgeving over ICO’s in Nederland. Nederland loopt achter. De meeste ICO’s zullen in Nederland als effecten door de Wet Financieel Toezicht (Wft) worden betracht. Hier zijn nog geen uitspraken gedaan. Het is in ieder geval niet verboden en kan het beste door een Nederlandse stichting worden georganiseerd. Veel bekende ICO’s zijn via Zwitserse stichtingen tot stand gekomen. Nederlandse stichtingen lijken veel op de Zwitserse stichtingen. Een Nederlandse stichting mag ook commerciële activiteiten verrichten en effecten uitgeven, maar geen aandelen! Een bekend voorbeeld is de uitgave van certificaten die door een stichting worden uitgegeven als beschermingsconstructie tegen vijandelijke overnames. Beschouwen we tokens als effecten, dan zou een stichting deze dus kunnen uitgeven. Nederland zou zich kunnen profileren als een prima fintech hub voor het organiseren van goede ICO’s door gereguleerde stichtingen en incubators in samenwerking met het AFM.

Dit zou een positieve ontwikkeling kunnen inhouden, want bedrijven die nu een ICO willen organiseren, kunnen ook in de problemen komen door onduidelijke wetgeving en ook worden opgelicht door onserieuze ICO-startup platforms. Als Nederland de wetgeving en toezicht op dit gebied in orde zou kunnen krijgen, kunnen uiteindelijk de beste ICO’s vanuit Nederland worden opgezet en een positieve economische bijdrage kunnen leveren aan ons land. Op dit moment is het verstandiger om een andere jurisdictie te kiezen als je een blockchain platform, cryptocurrency of ICO token sale wilt opzetten. 

ICO’s en Bitcoin?

Bitcoin ligt behoorlijk achter op de ontwikkelingen aangezien het opzettelijk gebruik maakt van een eenvoudig maar veilig Script-taaltje (op basis van op opcodes) voor het uitvoeren van veilige financiële transacties. Bitcoin ICO’s zullen in de toekomst mogelijk zijn mede dankzij het Lightning Netwerk. Joseph Poon een van de ontwikkelaars heeft hiervoor een systeem van slimme contracten ontwikkeld op basis van de opcodes. Deze zijn al in gebruik binnen het Bitcoin transactienetwerk. Sidechains en drivechains kunnen ook ingezet geworden. Toch, het zal niet zo gemakkelijk zijn om ICO’s op Bitcoin te lanceren. Maar misschien wel veiliger?

Waar kan ik nieuwe ICO-projecten vinden?

Nieuwe aankomende ICO projecten kun je ook vinden op speciaal ontwikkelde ICO service platformen zoals Icononomi, Waves, ICOrating, Wings, BNKtothefuture en Tokenmarket. De meeste ICO’s kun je het beste met ethers, litecoins of bitcoins kopen.  Wees voorzichtig en beleg alleen met geld dat je kunt verliezen.

Conclusie

Een ICO is een verouderde term voor een praktijk van crowdfunding waarbij tokens werden gedistribueerd aan de initiele beleggers. ICO als term is niet meer gangbaar. Er zijn vele andere termen nu beschikbaar. Echter, in principe is het allemaal het zelfde. Het gaat om een publieke vorm van financiering voor een project waarvoor de belegger tokens voor terugkrijgt. Dit gebeurt in de meeste gevallen zonder enige toezicht op het internet met behulp van een crypto wallet of exchange account. Het is niet vreemd dat hier veel oplichters of andere type bedriegers actief zijn. Het is immers een zeer gemakkelijke manier om geld op te halen en vervolgens met dit geld er vandoor te gaan. Het beleggen van geld in een ICO of crowd token sale is alleen iets voor ervaren durfkapitalisten die weten wat de risico´s inhouden. Een doorsnee belegger kan het beste deze beleggingsvorm vermijden. Het beste voor een beleggers is het eenvoudig te houden en zich te verdiepen in bitcoin en geen shitcoins.

Bron:

Oorspronkelijke publicatiedatum: 08-03-2017. Dit opiniestuk is geen beleggingsadvies. Inhoud wordt vaak geactualiseerd. Beleggen in ICO’s is uitermate risicovol. 

Lees verder

Uruguay zet flinke stap vooruit in crypto wetgeving

Uruguay wordt gezien als het Luxemburg van Zuid Amerika, met name vanwege de focus die het land heeft op financiële dienstverlening. Uruguay is qua economie een van de stabielste en sterkste landen op het Zuid-Amerikaanse continent. En ook blijft het qua Bitcoin en crypto, en nu dus ook crypto wetgeving, niet achter: de president van […]

Oct 5, 2024
2,5 min

Ripple breidt crypto betalingen verder uit in Brazilië

Vers van de pers: Ripple gaat samenwerken met Mercado Bitcoin, een van de grootste cryptocurrency exchanges in Brazilië en tevens in heel Zuid Amerika. In Zuid Amerika speelt sowieso al veel op het gebied van Bitcoin, Bitcoin mining, payments en de algehele adoptie van cryptocurrencies gaat daar steeds sneller. Samen met Mercado Bitcoin ontwikkelt Ripple […]

Oct 4, 2024
2,5 min

Een open-source Bitcoin wallet: Bitcoin Keeper

De Bitcoin keeper app is niet zomaar “nog een” Bitcoin wallet. Nee, deze wallet gaat qua veiligheid veel verder dan de gemiddelde wallet. Sowieso is het aan te raden om cryptocurrencies/ Bitcoin te bewaren over verschillende wallets, en dat maakt de Bitcoin wallet van Bitcoin Keeper onder andere mogelijk. Deze Bitcoin wallet is volledig gericht […]

Oct 3, 2024
3 min