crypto trading

ICO – Initial Coin Offerings

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Een ICO is een veel gebruikte term voor crowdfunding projecten in binnen de fintech en blokketen industrie. ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering. Het gaat om een emissie van een nieuwe cryptocurrency of specifieke crypto-tokens voor het financiëren van projecten of een nieuwe onderneming voor de ontwikkeling van vaak decentrale applicaties.

ethereumDe ICO is meestal publiek en iedereen kan deze nieuwe crypto-tokens kopen voor ethersbitcoins of fiat waardoor het bedrijf geld krijgt voor het project. Deze crypto-tokens hebben eerder het karakter van aandelen. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blokketen volledig gereguleerd om o.a. een uitdeling te geven wanneer het project met winst gaat. De werking van een ICO en crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Een crypto-token is vaak geprogrammeerd voor een bepaalde doelstelling en kan andere eigenschappen hebben dan alleen maar te fungeren als een digitaal effect. Ethereum is de meest gebruikte blockchain voor het opzetten van ICO’s aangezien de ontwikkeling van decentrale applicaties op basis van slimme contracten is opgezet. Ethereum is het meest toegankelijke platform en biedt de meest eenvoudige manier om slimme contracten te programmeren. Bovendien is het zeer eenvoudig om eigen crypto tokens te lanceren binnen Ethereum. Bitcoin ligt behoorlijk achter op de ontwikkelingen aangezien het opzettelijk gebruik maakt van een eenvoudig maar veilig Script-taaltje met opcodes voor het uitvoeren van zekere financiële transacties. Toch Bitcoin ICO’s zullen in de toekomst mogelijk zijn mede dankzij het Lightning Netwerk. Joseph Poon een van de ontwikkelaars heeft een hier systeem van slimme contracten ontwikkeld op basis van de opcodes die in gebruik zijn binnen het Bitcoin transactienetwerk. Sidechains en drivechains kunnen ook ingezet geworden. Toch, het zal niet zo gemakkelijk zijn om ICO’s op Bitcoin te lanceren. Maar misschien wel veiliger? Voor meer informatie over dit onderwerp: Bitcoin ICOs’ en Ethereum

ICO’s en de ontwikkeling van cryptofinance:

ico token saleInitial Coin Offerings bieden ongekende mogelijkheden in de wereld van crypto finance. Een concreet voorbeeld is Storjcoin. Storjcoins zijn crypto-tokens die zijn uitgegeven door Storj.io tijdens de ICO. De Storjcoins kunnen ook gebruikt worden voor het betalen van Storj om gebruik te maken van de decentrale cloud storage en backup dienstverlening. Een ander belangrijk voorbeeld zijn de Ethers van Ethereum. De Ethers zijn in feite programmeerbare crypto-tokens die worden gebruikt om het netwerk te onderhouden en dapps te ontwikkelen die op het Ethereum platform worden gebouwd. In theorie kunnen ICO tokens voor alles worden gebruikt. Dit is vooral duidelijk wanneer je kijkt naar alle manieren waarop Ethers kunnen worden gebruikt. Het is een zeer groot voordeel voor nieuwe fintech bedrijfjes dat ze binnen Ethereum in staat zijn om eigen crypto-tokens te programmeren en uit te geven. Het beheren van deze tokens kun je gemakkelijk doen vanuit een goede en complete Ethereum wallet. Voor meer informatie: Ethereum.

eos icoAndere concrete ICO lanceringen zijn die van Mastercoin en Waves. Waves heeft gedurende 2016 meer dan $ 34 miljoen opgehaald. Een ander meer recent voorbeeld is de STRAT-token van Stratis. Het valt niet meer te negeren, het organiseren van ICO’s en het uitgeven van tokens of crypto-tokens zijn een beproefde manier om financiering te krijgen. In 2017 werden er al vele records verbroken door vooral nieuwe blokketen projecten. EOS, nieuwe concurrent voor Ethereum, had binnen 5 dagen al 185 miljoen dollars binnengehaald! Tezos haalde 232 miljoen dollars op!

bankera - spectrocoin - icoWe zullen zien hoe de nieuwe ICO’s voor nieuwe digitale bank-projecten zullen slagen zoals Bankera. Deze tokens zullen werken als een soort aandelen op toonder en zullen in de toekomst automatisch een wekelijkse of maandelijks dividend uitkeren via slimme contracten aan de token-houders.

Wat is het verschil tussen een ICO en IPO?

Een IPO (Initial Public Offering) is de eerste aandelen emissie van een ondernemening waarbij je daadwerkelijk als aandeelhouder een mede-eigenaar bent binnen het bedrijf. Dit is zeker niet automatisch zo bij een ICO. Je zult de ICO structuur van een onderneming goed moeten onderzoeken. Zoals eerder aangegeven, een ICO is zeer flexibel en niet echt reguleerd. Een IPO is veel meer gereguleerd door de overheid en het bankwezen. Het is verbonden met veel meer restricties, maar is natuurlijk vaak minder risicovol dan een ICO. Dankzij de toenemende populariteit van ICO’s voor het financieren van projecten zullen financiële toezichthouders in de nabije toekomst Initial Coin Offerings classificeren als effecten (securities). Het zijn de effecten in de wereld van nieuwe financiën. Het probleem is dat ze nog niet gereguleerd zijn. De Chinese centrale bank heeft nu een verbod afgekondigd op het starten van ICO’s en de handel in ICO’s op Chinese beurzen. De Chinese autoriteiten willen alles kunnen controleren en reguleren. Vooral omdat ze ongerust zijn dat het gebruikt kan worden voor kapitaalvlucht. De maatregel is vooral genomen om een depreciatie in de Chinese Yuan te vermijden waarbij ICO’s als een vluchtroute kunnen worden gebruikt. De Chinese Centrale Bank is ongerust voor een toenemend risico voor hyperbitconization en probeert nu alle crypto-initiatieven in de ban te doen. Zal ze de Chinese mining industrie nationaliseren?

Waarom zou ik meedoen aan een ICO en ICO-tokens kopen?

Deze vraag is erg algemeen. Alles is afhankelijk van het project, de onderneming en de ICO structuur. Over het algemeen is een ICO verbonden met veel risico’s. Wanneer je gelooft in de onderneming en het project dan kun je het bedrag dat je bereidt bent om te verliezen investeren in de betreffende ICO tokens. Je helpt daarmee met de financiering van de onderneming en het project. Mocht het project slagen zullen de tokens in waarde stijgen en kun je ze met vaak zeer veel winst verkopen.

In de meeste gevallen ligt de prijs van een crypto-token bij een ICO vast. De prijs is volledig gebaseerd op vertrouwen in het project. De prijs is meestal zeer laag. Wanneer het project is afgerond tot bijvoorbeeld een werkend eindproduct zal de ICO in waarde stijgen. Vaak zullen dan de initiële investeerders hun winst pakken door de ICO-tokens te verkopen.

Een concreet voorbeeld is de ICO van Ethereum, waarbij een ICO-token (ETH) $0.3 in 2014 bedroeg. Bij de lancering van het operationele Ethereum platform in 2015 steeg de prijs razendsnel naar  $19.42 per ETH. Een belegger die in 2014 had geïnvesteerd in de ICO-token had een 6000 % ROI kunnen pakken. Dit voorbeeld is natuurlijk een uitzondering, maar het is zeker niet uitgesloten dat er een nieuw blockchain of fintech project komt met vergelijkbare ROI. We zijn pas begonnen met de verkenning en uitgaves van ICO’s. Aangezien ICO’s niet zijn gereguleerd, is het wel een gevaarlijk terrein aangezien er vele scams kunnen worden opgezet. Je moet zelf veel onderzoek verrichten voordat je geld gaat beleggen in een token crowdsale of ICO! We moeten er vanuit gaan dat de meeste projecten mislukken en dat de financiële autoriteiten op een gegeven moment kunnen ingrijpen met regelgeving. Dit heeft meestal negatieve gevolgen voor de prijs.

Waar moet ik opletten bij een Initial Coin Offering – ICO?

Voordat je ICO-tokens gaat kopen zul je de ICO-structuur moeten onderzoeken en o.a. kijken hoe het geld wordt beheerd. Wordt het geld beheerd in een speciale ICO-coin escrow wallet of smart contract met afdoende beveiliging? Zijn de wallets met meervoudige handtekeningen verder beschermd waarbij één van de sleutels in handen is van een vertrouwde derde partij? Is er een duidelijke roadmap en een goed onderbouwde white paper? Wie zijn betrokken bij het team? Wie zijn de ontwikkelaars? Is het een transparante organisatie met een duidelijke communicatie strategie over o.a. de ontwikkeling en voortgang van het project? Hoe werkt de wallet, hoe kunnen de tokens veilig worden opgeslagen? Is er al een Beta of test versie van het product beschikbaar?

Wanneer je geen duidelijke antwoorden kunt geven op deze vragen, investeer dan geen geld in het project. Hieronder kun je Andreas Antonopoulos aan het woord zien over de vele Initial Coin Offerings die tegenwoordig worden gelanceerd:

Waar kan ik vertrouwde ICO’s vinden en crypto-tokens kopen?

Gevestigde en erkende ICO crypto-tokens kunnen op een cryptocurrency exchange worden gekocht en verhandeld als vaak een nieuwe digitale variant van aandelen op toonder. Toch moet je er van uit gaan dat de meeste ICO’s misbruikt kunnen worden als pump & dump schemes. De tokens zullen zodra ze op een beurs komen worden gedumpt voor een vele hogere prijs. De meeste ICO’s zullen ook niet slagen. Let daarom zeer goed op en doe veel onderzoek voordat je meedoet.

Belangrijke ICO’s in 2017:

 

Staat er een aankomende ICO niet in deze lijst? Wil je een ICO aan deze lijst toevoegen die de moeite waard is?

Neem contact op met de site manager: contact.

ICO’s organiseren in Nederland?

Er is geen concrete wetgeving over ICO’s in Nederland. Nederland loopt achter. De meeste ICO’s zullen in Nederland als effecten door de Wet Financieel Toezicht (Wft) worden betracht. Hier zijn nog geen uitspraken gedaan. Het is in ieder geval niet verboden en kan het beste door een Nederlandse stichting worden georganiseerd. Veel bekende ICO’s zijn via Zwitserse stichtingen bewerkstelligd. Nederlandse stichtingen lijken veel op de Zwitserse stichtingen. Een Nederlandse stichting mag ook commerciele activiteiten verrichten en effecten uitgeven, maar geen aandelen! Een bekend voorbeeld is de uitgave van certificaten die door een stichting worden uitgegeven als beschermingsconstructie tegen vijandelijke overnames. Beschouwen we tokens als effecten, dan zou een stichting deze dus kunnen uitgeven. Nederland zou zich kunnen profileren als een prima fintech hub voor het organiseren van goede ICO’s door gereguleerde stichtingen.

Waar kan ik nieuwe ICO-projecten vinden?

Nieuwe aankomende ICO projecten kun je ook vinden op speciaal ontwikkelde ICO platformen zoals Icononomi, Waves, WingsBNKtothefuture en Tokenmarket. De meeste ICO’s kun je het beste met ethers, litecoins of bitcoins kopen.  Wees voorzichtig en beleg alleen met geld dat je kunt verliezen.

Voor meer informatie:

Bron:

Oorspronkelijke publicatiedatum: 08-03-2017. Dit opiniestuk is geen beleggingsadvies. Inhoud wordt vaak geactualiseerd. Beleggen in ICO’s is uitermate risicovol.