DQR group

Kucoin in de problemen en aangeklaagd! Wat is een goed alternatief voor Kucoin?

Mar 26, 2024
Aanbieding: 

Wat is een goed alternatief voor Kucoin? De KuCoin crypto exchange zit flink in de problemen en wordt aangeklaagd voor fraude en meer. Wat is er aan de hand met de KuCoin exchange? De KuCoin crypto exchange is op 26 maart aangeklaagd door de Amerikaanse DoJ en CFTC voor het overtreden van de Amerikaanse Bank Secrecy Act en meer. Wat zijn de gevolgen voor de KuCoin exchange? Zal ik van Kucoin overstappen naar een andere exchange? In dit artikel duiken we er even dieper op in.

Wat speelt er bij de KuCoin crypto exchange?

Zojuist, op dinsdag 26 maart, kwam er een bericht naar buiten dat de KuCoin crypto exchange onderzocht zou worden door Amerikaanse financiële instituties waaronder de CFTC en de DoJ. De redenen voor het onderzoek zouden te maken hebben met dat KuCoin verschillende wetten heeft overtreden, waaronder ook fraude valt en anti-witwas wetten. Daarnaast worden ook twee oprichters van KuCoin (Chun Gan en Ke Tang) aangeklaagd. Inmiddels is er een officiële mededeling gedaan vanuit het Department of Justice, specifiek door het United States Attorney’s Office van het New York district. Deze details zijn belangrijk aangezien er op social media nog gespeculeerd werd of de berichtgeving wel zou kloppen. Nou bij deze: de berichtgeving omtrent de aanklachten richting KuCoin, en de twee founders van KuCoin, kloppen!

Is het verstandig om jouw crypto-tegoeden van KuCoin af te halen?!

In dit soort situaties zou iedere crypto bezitter extra voorzichtig en oplettend moeten zijn. We weten wat er in het recente verleden is gebeurd toen er negatieve en slechte berichten naar buiten kwamen over crypto exchanges.. Het is dan ook raadzaam om je crypto te bewaren op, of te verplaatsen naar, een externe (non-custody) wallet.

Op het moment van schrijven (± 18:30 uur Nederlandse tijd) lijkt de exchange nog te werken. Daarnaast geeft KuCoin op X aan dat de exchange naar behoren werkt en dat alle klant-tegoeden veilig zijn. Echter, opslag op een non-custody (of self-custody) wallet is veiliger.

Mogelijke gevolgen voor (Nederlandse) KuCoin klanten

De mogelijke gevolgen voor klanten van KuCoin zouden kunnen zijn dat (in het ergste geval) zij geen toegang meer hebben tot hun tegoeden, of hun tegoeden niet van de KuCoin exchange kunnen afhalen. In dat geval dien je als klant af te wachten op beslissingen vanuit KuCoin. Het is raadzaam om de officiële kanalen (zoals de website of het X account) van KuCoin in de gaten te houden omtrent mededelingen. Blijf vooral uit de buurt van nepnieuws en stuur jouw crypto niet naar onbekende adressen etc.

Wat is precies de aanklacht richting KuCoin en KuCoin’s founders?

Volgens de Amerikaanse aanklager zou KuCoin de volgende regels hebben overtreden:

  • Het illegaal opereren van ongeregistreerde geldtransacties (dus het runnen van een ongelicenseerde geldtransactie dienst)
  • Overtreden (of voornemens te zijn) van de Bank Secrecy Act
  • Het niet goed (of helemaal niet) uitvoeren van ‘anti-money laundering’ (AML) procedures
  • Door het nalaten van een degelijk AML programma faciliteerde KuCoin (niet per sé opzettelijk) een plaats voor het witwassen van geld en terrorisme financiering
  • Het niet goed uitvoeren van Know Your Customer (KYC) procedures
  • Het niet rapporteren van verdachte activiteiten

Wat zijn de gevolgen voor de KuCoin exchange?

Op dit moment is het moeilijk om te zeggen wat de gevolgen voor KuCoin zullen zijn. De aanklachten zijn, zoals je ziet, niet mals. De aanklachten hebben op dit moment te maken met het overtreden van Amerikaanse wetten en KuCoin zal zich dus (hoogstwaarschijnlijk) moeten verantwoorden voor een Amerikaanse rechter. Tot die tijd zijn KuCoin, en de twee aangeklaagden oprichters, onschuldig: “innocent unless and until proven guilty”.

Een ander mooi Engels gezegde luidt als volgt: “better safe, than sorry”, en hiermee willen we verwijzen naar het feit dat het opslaan van jouw crypto op externe (non-custody/ self-custody) wallets minder risicovol is dan het opslaan van jouw crypto op exchange wallets. Hier zijn twee goede voorbeelden van self-custody wallets:

Alternatief voor Kucoin? Van Kucoin overstappen naar welke exchange?

Verder onderstreept dit weer het belang van het gebruiken van een gereguleerde exchange. In Nederland worden de brokers en exchanges door DNB goedgekeurd voor een registratie.

  • Bitvavo is een veel beter en veiliger alternatief voor Kucoin als het gaat om de euro-crypto spothandel.
  • Kraken is ook een goed alternatief voor Kucoin in het geval je wilt handelen in termijncontracten. Bitmex en Deribit kunnen ook als ongereguleerde opties worden geëvalueerd.
  • Bybit Nederland is ook een optie wanneer je zoekt naar een zo groot mogelijk aanbod van tokens.

Het overstappen van een Kucoin rekening naar een Bitvavo, Kraken of ByBit rekening is een verstandige zet. Stay safe!

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min