Update rechtszaak Ripple – rechter: XRP geen security – The SEC strikes back!

Aug 10, 2023
Aanbieding: 

In juli was er belangrijk nieuws uit Amerika als het gaat over de rechtszaak van Ripple over XRP: XRP is geen security. Een Amerikaanse rechter, van de Amerikaanse Arrondissementsrechtbank voor het zuidelijke district van New York, heeft namelijk officieel op 14 juli 2023 besloten dat Ripple (XRP) geen security is! Een grote, en goede, stap in de juiste richting voor de Ripple Labs, de organisatie achter Ripple (XRP). Ripple is een Amerikaans technologiebedrijf in de blockchain industrie. Het bedrijf ligt sinds 2020 in de clinch met de Securities and Exchange Commission (SEC) en een rechtszaak loopt zodoende al jaren. Nu dus een doorbraak: een rechterlijke uitspraak in de Verenigde Staten die gunstig is voor de Ripple (XRP): Ripple is namelijk (grotendeels) geen security. De SEC strikes back en heeft op 9 Augustus laten weten in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

Wat is Ripple en XRP?

Ripple, Ripple Labs, is een Amerikaans technologiebedrijf dat als doel heeft om middels de blockchaintechnologie de financiële wereld te transformeren. Ripple wil bedrijven, financiële instellingen, overheden en ontwikkelaars in staat stellen om waarde (lees: financiële middelen) te kunnen verplaatsen, beheren én te “tokenizen”. Met dit laatste wordt verwezen naar “tokenization“. Dit houdt een proces in waarbij ‘echte’, vaak financiële, producten worden omgezet naar tokens (lees: cryptocurrency), die vervolgens actief zijn op de blockchain.

Het hoofddoel van de organisatie is om wereldwijde economische daadkracht te vergroten waarbij wordt gefocust op het realiseren van meer inclusie; meer kansen voor iedereen, overal.

xrp geen security

Ripple heeft tevens zijn eigen token, die je wellicht inmiddels bekend zal zijn. Deze token is de XRP token en draait al jaren mee in de cryptocurrency wereld; sinds 2012. Op het moment van schrijven is de XRP token zelfs de op drie na grootste token wereldwijd! Deze positie is mede te danken aan het besluit van de Amerikaanse Arrondissementsrechtbank voor het zuidelijke district van New York, van 13 juli 2023. Sindsdien is de koers van de munt al behoorlijk gestegen.

Wat is een security? Is XRP geen security?

Met een security wordt verwezen naar een ‘effect’. Een effect is een financieel instrument/ product dat verhandelbaar is op kapitaalmarkten, zoals op een aandelenbeurs. Een security (lees: effect) kan worden uitgegeven door bedrijven of overheidsinstanties. Het doel hiervan is om kapitaal van buiten de organisatie aan te trekken. Een voorbeeld van een effect is een aandeel of een obligatie. Helder.

Maar waarom zou het een probleem zijn als Ripple (XRP) als security zou kwalificeren?

In het kort zou dit betekenen dat de Ripple (XRP) token onder verhoogd toezicht, en tevens andere regelgeving, zou vallen dan wanneer XRP ‘gewoon’ als cryptocurrency wordt aangemerkt. Een security staat immers onder verhoogd toezicht, dient striktere wet- en regelgeving na te leven, en er kunnen bepaalde handelsbeperkingen ten aanzien van de security worden opgelegd. Tevens loopt een bedrijf dat securities uitgeeft meer aansprakelijkheidsrisico’s. Dit zou voor Ripple desastreus kunnen worden. Voorlopig (ja, de rechtszaak loopt nog) ontspringt Ripple de dans dus nog.

De rechtszaak loopt nog

Echter, de rechtszaak is nog lang niet afgelopen en naar verwachting zullen nog vele uitspraken volgen. We zijn dus nog niet “out of the woods”, om in Amerikaans jargon te blijven 😉 Daarnaast heeft de rechter de SEC wel voor een deel gelijk gegeven in hun aanklacht: de verkoop van de digitale munt XRP, aan institutionele investeerders, wordt op dit moment nog wél gezien als de verkoop van een ‘security’.

In het grote geheel zijn de voorstanders, waaronder Ripple Labs uiteraard, positief gestemd over de uitspraak, maar wel wordt verwacht dat de SEC een hoger beroep tegen de uitspraak zal aantekenen. Deze ongoing zaak zullen we daarom scherp voor je in de gaten houden de komende tijd.

  • Nieuwsupdate 09.08.2023: de SEC heeft op 9 Augustus hoger beroep aangetekend. De SEC heeft een ongebruikelijk interlocutoir beroep verzoek aangetekend waarbij de focus ligt op de classificatie van de XRP-token als een effect. Als dit verzoek wordt goedgekeurd, zou het de voortgang van de rechtszaak tijdelijk opschorten, terwijl het beroepsproces over de rechtelijke uitspraak wordt afgehandeld. 

XRP is geen security – impact en gevolgen?

Als XRP geen security is, dan is bijna geen andere token of crypto te beschouwen als een security. Ripple Labs met de uitgave van XRP was laag hangend fruit voor de SEC. Het is een gecentraliseerd fintech project waarbij vanaf het begin meer dan de helft van de uitgegeven XRP voor het bedrijf en de eigenaren zelf werd behouden. In die zin een echte shitcoin. Wanneer de SEC uiteindelijk de rechtszaak definitief verliest zal de SEC geen kans van slagen hebben bij het voor het gerecht slepen van andere cryptoprojecten (waaronder Ethereum (ETH), Cardano etc.) . De SEC zal zich dan vooral moeten richten op die oude en nieuwe oplichters die daadwerkelijk mensen bankroet hebben gemaakt of gaan maken, denk aan types zoals Sam Bankman- Fried van FTX en Alex Mashinsky, de oprichter en voormalig CEO van Celsius.

Innovatie met de crypto protocollen en tokens kan dan onder voorwaarden gewoon plaatsvinden zonder dat een ontwikkelaar of bedrijf voor het gerecht kan worden gedaagd voor het uitgeven van een ongereguleerd effect. Natuurlijk als belangrijkste uitsmijter: de grootste digitale munt, The Number One, Bitcoin wordt al helemaal niet gezien als een security, maar een commodity.

Crypto exchanges kunnen hierdoor ook weer ademhalen. Zij kunnen bij de handel in de meeste crypto´s niet het gevaar lopen om in de problemen te komen met de SEC. De SEC zal o.a. hierdoor de lopende rechtszaak tegen Coinbase waarschijnlijk verliezen. Coinbase en ook Kraken hebben dan ook XRP weer genoteerd aan hun exchange platform. De Amerikaanse handel in XRP is weer open voor business. Dit hebben we kunnen zien aan de koersexplosie van XRP in juli 2023 nadat het nieuws zich verspreidde over de wereld.

Verder leesmateriaal:

Selectie van de beste crypto exchanges

Zal ik de XRP token van Ripple kopen?

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min