cryptocurrency report

TOKENIZATION

Wat is Blockchain Tokenization?

Binnen de wereld fintech en blockchains wordt met Tokenization een systeem aangeduid waarbij tokens in een blockchain worden geprogrammeerd om de peer-to-peer mogelijkheden van een decentraal blockchain netwerk te kunnen benutten,  maar waarbij de waarde van deze tokens afhankelijk is van een niet-digitaal goed, zoals bijvoorbeeld geld in een bankkluis of bankrekening. De waarde van een token wordt in dit geval door een ander goed bepaald en gecontroleerd en beheerd door een vertrouwde derde partij buiten de blockchain.

tokenizaitionTokenization wordt in feite als systeem al veel toegepast bij het centraal uitgeven van allerlei virtuele valuta’s (virtual currencies) door derde commerciële partijen zoals Facebook. Bijvoorbeeld Facebook geeft Facebook Credits uit. Je bent afhankelijk van Facebook dat je de Facebook Credits ook weer kunt omwisselen voor fiat geld.

Het verschil tussen een token gebaseerde virtueel muntje en een cryptocurrency is de afhankelijkheidsrelatie. Virtuele muntjes zijn tokens die afhankelijk zijn van een centrale uitgever. Een echt cryptomuntje is niet afhankelijk van een centrale uitgever, maar is een digitale asset binnen een decentraal netwerk waarbij de uitgave is voorgeprogrammeerd en ingebakken. Het cryptomuntje krijgt een waarde toegekend op basis van een marktwerking. Het heeft een onafhankelijke waarde en is een zelfstandige digitale valuta. Een token waarbij de waarde is gebaseerd op een ander goedje buiten het netwerk, is uiteindelijk een aansprakelijkheid en verplichting van de centrale uitgever, waarbij de gebruiker van de virtuele muntjes er op moet vertrouwen dat deze zijn werk goed doet. Een echt decentraal cryptomuntje werkt zonder vertrouwen, er komen geen derde partijen aan te pas. Niettemin, er komen meer en meer centraalgeleide cryptomuntjes uit door o.a. grootbanken. Een concreet voorbeeld is de Utility Settlement Coin. De vraag is of we hier te maken hebben met een centraal gestuurde cryptocurrency of gewoon een ingewikkelde vorm van tokenization.

Ethereum stelt ook decentrale organisaties in staat om via het ERC-20 protocol tokenization te verwezelijken in de vorm van Initial Coin Offerings. Deze worden via smart contracts gestuurd en worden gebruikt voor de financiering van allerlei ontwikkelingsprojecten binnen Ethereum. Voor meer informatie: Initial Coin Offerings.

Andere vergelijkbare token ontwikkelingsplatformen zijn o.a. Waves, NXT en Lisk.

Gerelateerde artikels:

Bron: