Test

Schnorr: Duitse wiskundeprofessor nieuw hart voor Bitcoin

Jul 5, 2021
Aanbieding: 

Duitse degelijkheid vormt spoedig een nieuw hart voor Bitcoin. Hoe zit dat? Bitcoin is al lang een van de meest “grondige” projecten in de menselijke geschiedenis geweest, maar wordt zal binnenkort pas echt “gründlich” worden. Iedereen heeft het over de “Taproot” soft-fork, maar alleen kenners weten dat Schnorr-encryptie een letterlijk sleutelelement vormt van deze update.

Om meer aan de weet te komen, moeten we gaan kijken naar de emeritus hoogleraar wiskunde Claus-Peter Schnorr (1943), die in 2011 met pensioen ging. In de jaren tachtig ontwikkelde en patenteerde hij een technologie voor cryptografische handtekeningen. Er is veel boosheid geweest over deze patenten vanuit de gelederen van de cypherpunks die natuurlijk open source omarmen en eigendomsrechten afwijzen. Hier kunt je dat verhaal in detail lezen. In 2008 liepen de patenten af, maar voor Satoshi Nakamoto was het net te laat om deze technologie op te nemen in de eerste Bitcoin-broncode die begin 2009 werd uitgebracht.

Al snel klonken er stemmen om deze gemiste kans alsnog waar te nemen. Bitcoin is een open project. Slechts 90% goedkeuring van de miners is vereist om een ​​innovatie als soft-fork te accepteren. Soft-fork betekent dat de gemeenschap zich niet splitst zoals tijdens de oorlog over blokgrootte, die eindigde met de hard-fork van Bitcoin Cash. En nu zoveel jaren later is het dan zover en wordt met de Taproot-update van de Bitcoin-software de minder krachtige ECDSA-oplossing vervangen door de oplossing van Schnorr die altijd al beter was.

Om te zien hoe zoiets werkt, is hier het moment waarop Peter Wuille de Schnorr BIP (Bitcoin Improvement Proposal) indiende en deze eind januari 2018 op een conferentie besprak. Op dat moment beleefde Bitcoin een ernstigere crash dan het vandaag doet. Je ziet hoe de ontwikkelaars zich hier totaal niet door laten afschrikken en gewoon blijven bouwen met passie voor de techniek.

Toen was het op 12 juni 2021 eindelijk zo ver dat de vereiste 90% meerderheid voor Taproot inclusief Schnorr-handtekening werd bereikt. Het hielp dat de zogenaamde “Speedy Trial” vooraf al was geïmplementeerd. Dit is een update waarmee miners extra gegevens in gedolven blokken kunnen opnemen en zo hun steun voor Taproot kunnen signaleren. Taproot is nu “ingelogd” en zal onvermijdelijk worden geactiveerd bij blok 709.632. Naar verwachting zal dit medio november dit jaar het geval zijn.

Uit het artikel van Lucas Nuzzi op Medium.com hebben we 3 mooie schema’s overgenomen die laten zien waarom en hoe de Schnorr-handtekening anders is. In het artikel legt Nuzzi ook uit waarom deze technologie ook de oplossing is voor het beschermen van privacy in de Bitcoin blockchain. Als het met ECDSA nog mogelijk was om individuele wallets voor transacties af te leiden, is dit bij Schnorr niet meer mogelijk. Vooral wanneer de meeste betalingen via Lightning gaan en alleen in geaggregeerde versleutelde vorm verankerd worden op de Bitcoin-blockchain.

David Scheider legt in een artikel op BTC-Echo ook uit hoe Taproot de privacy beter beschermt met Schnorr. Bitcoin Guru Balaji Srinivasan beweert dat volledige privacybescherming zonder de KYC (Know Your Customer) die nog steeds vereist is op crypto-exchanges het enige en hoogste doel is met Bitcoin. Dit in tegenstelling tot die complottheoretici die beweren dat Bitcoin slechts een project is van de geheime diensten om uiteindelijk alle contanten af ​​te schaffen en altijd alle uitgaven van iedereen te weten.

Meer informatie over Taproot vind je hier.

Lees verder

Ook crypto exchange Crypto.com wordt aangeklaagd door de SEC

Het lijkt erop dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Gary Gensler maar van geen ophouden weet. Recent werd duidelijk dat de SEC dit jaar een recordhoeveelheid aan boetes heeft uitgedeeld. En als het aan voorzitter Gensler ligt gaan ze daar in het vierde kwartaal van dit jaar nog even mee […]

Oct 10, 2024
2,5 min

Next level security met fysieke crypto wallet “Cypherock”

Voorlopig zal de discussie omtrent de veiligheid van fysieke en software wallets nog wel even voortduren, en zeker met de komst van de fysieke crypto wallet van Cypherock, beter bekend onder de naam “Cypherock X1”, die overigens maar €149,- kost. In vergelijking met haar concurrenten is dit een prima prijs, zeker als je ze vergelijkt […]

Oct 9, 2024
2,5 min

Uruguay zet flinke stap vooruit in crypto wetgeving

Uruguay wordt gezien als het Luxemburg van Zuid Amerika, met name vanwege de focus die het land heeft op financiële dienstverlening. Uruguay is qua economie een van de stabielste en sterkste landen op het Zuid-Amerikaanse continent. En ook blijft het qua Bitcoin en crypto, en nu dus ook crypto wetgeving, niet achter: de president van […]

Oct 9, 2024
2,5 min