binance

SEC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs SEC!

Jun 6, 2023
Aanbieding: 

De Amerikaanse toezichthouders hebben dit jaar de jacht goed geopend op de ondernemingen van Binance en het boegbeeld, CEO Changpeng Zhao (CZ).

Eind maart 2023 opende de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) al het vuur. De CFTC diende o.a. een aanklacht in dat Binance derivaten heeft aangeboden en uitgevoerd voor en namens Amerikaanse klanten zonder over een registratie van de CFTC te beschikken.

Op 5 juni 2023 kwam de Security Exchange Commission (SEC) onder leiding van Gary Gensler naar buiten met maar liefst 13 aanklachten. In principe komt het er op neer dat Binance als een crypto exchange gewoon een illegale effectenbeurs is. Het uitgeven van tokens voor projecten met een winstverwachting vallen o.a. de effectenhandel. Bijna alle tokens en crypto activa vallen onder de effectenwetgeving, alleen van bitcoin zijn de toezichters het over eens dat het gaat om een commodity en niet een effect.

BNB is een effect – Binance is een illegale effectenbeurs

Binance is de grootste exchange met de meeste handelsvolumes voor alle mogelijke tokens en crypto activa, waaronder hun eigen token, de BNB. Een van de aanklacht gaat dan ook over de onrechtmatige verkoop van BNB en ook de USD stablecoin, Binance USD (BUSD). Volgens de SEC had het beiden tokens moeten registreren.

De SEC beschouwt officieel BNB, Binance USD, Solana, Cardano, Polygon, Cosmos, The Sandbox, Decentraland, Axie Infinity, COTI, Ripple’s XRP, LBRY’s LBRY Credits (LBC) en Alogrand als ongeregistreerde effecten die op Binance verhandeld worden. In feite zijn behalve bitcoin alle tokens die op Binance verhandeld worden effecten en opereert Binance.com als een illegale effectenbeurs.

Volgens de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, heeft Binance onder leiding van Changpeng Zhao (CZ) een uitgebreid web van misleiding, belangenverstrengeling, gebrek aan openheid en bewuste ontduiking van de wet opgezet.

https://twitter.com/GaryGensler/status/1665815051846950917

De reactie van Binance op de SEC aanklacht

Binance en CZ zijn het natuurlijk niet eens met de ingediende aanklachten. In een blogpost geeft Binance aan dat ze zijn teleurgesteld dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission ervoor heeft gekozen om een klacht in te dienen tegen Binance. Binance heeft vanaf het begin actief meegewerkt aan de onderzoeken van de SEC en verder hard gewerkt om alle vragen te beantwoorden om alle zorgen weg te nemen. Onlangs hebben ze zelfs uitgebreide gesprekken te goeder trouw gevoerd om tot een onderhandelde schikking te komen. Maar ondanks alle inspanningen heeft de SEC met haar aanklacht dat proces verlaten en in plaats daarvan ervoor gekozen om eenzijdig op te treden en te procederen. Binance is ontmoedigd door die keuze en zal er alles aan doen om hun platform en klanten te beschermen.

Binance meldt verder dat de weigering van de SEC om op een productieve manier met hun in contact te komen slechts een ander voorbeeld van de misplaatste en bewuste weigering van de Commissie is om de broodnodige duidelijkheid en begeleiding te bieden aan de digitale-activa-industrie.

De actie van de SEC is een andere in een reeks voorbeelden waarin, net als bij andere cryptoprojecten die met soortgelijke rechtszaken worden geconfronteerd, de Commissie heeft besloten om te reguleren met de botte wapens van handhaving en rechtszaken in plaats van de doordachte, genuanceerde aanpak die wordt vereist door deze dynamische en complexe technologie. Het eenzijdig labelen van bepaalde tokens en diensten als effecten – zelfs die waarover andere Amerikaanse autoriteiten jurisdictie hebben uitgeoefend – verergert deze problemen alleen maar.

Misschien wel het meest verrassende, ondermijnen de acties van de SEC de rol van Amerika als een wereldwijde hub voor financiële innovatie en leiderschap. Wetten op het gebied van digitale activa blijven grotendeels onontwikkeld in een groot deel van de wereld, en regulering door handhaving is niet de beste weg vooruit. Een effectief regelgevingskader vereist collaboratieve, transparante en doordachte beleidsbetrokkenheid – een pad dat de SEC heeft verlaten. Voor meer informatie: Binance blogpost.

De SEC onder Gensler heeft al gefaald

Binance heeft zeker wel een punt als het gaat om het gebrek aan leiding en duidelijkheid als het gaat om het reguleren van de Amerikaanse cryptosector. Van de andere kant zijn de wetten en regels wel helder, ze worden in feite niet goed of op tijd toegepast. Gensler heeft in die zin zeker al gefaald in zijn opdracht. Zijn gesprekken met de nu bankroete FTX exchange hebben zijn reputatie al enorm beschadigd. Het opjagen van Binance is wellicht weer een manier om zijn schadereputatie weer wat te repareren?

Bij de SEC dempt ook pas weer de put als het kalf al verdronken is. Het is in die zin een trieste vertoning. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Gerelateerde artikelen:

Binance Review

Welke crypto zal ik kopen?

Wat zijn shitcoins?

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min