Strijkt Binance hoofdkantoor neer in Dubai?

Mar 2, 2022
Aanbieding: 

De grootste crypto-beurs Binance staat op het punt een memorandum van overeenstemming te ondertekenen met de regering van Dubai voor samenwerking op het gebied van crypto. De geruchtenstroom hierover hangt deels samen met het feit dat CEO Changpeng “CZ” Zhao in oktober van 2021 zijn eerste huis in de stad kocht, terwijl hij wegens regulering uit diverse landen wordt geweerd met zijn immense bedrijf.

Singapore en Frankrijk zijn eerder genoemd als potentiële locaties voor het wereldwijde hoofdkantoor van Binance, maar op dit moment lijkt het erop dat de VAE de voorkeurslocatie zijn. De exchange werkt wel aan het oplossen van problemen in landen, zoals het VK, maar het ligt voor de hand dat je ergens heen gaat waar je met open armen wordt ontvangen.

Uit Dubai hoor je ook opmerkelijk nieuws zoals dat stedelijke politie samen met een lokaal cryptobedrijf fraude met en diefstal van cryptotegoeden ging bestrijden. Dat is nog eens wat anders dan enkel moord en brand schreeuwen over witwassen en terrorismefinanciering. Je kunt ook gewoon zoals je het bij fiat-geld doet de politie erop zetten.

Schot voor de boeg

Gaan de VEA en Dubai in het bijzonder El Salvador achterna? Toen we schreven over de bouw van Bitcoin City in de vorm van een coin in een lagune in El Salvador verwezen we al naar Dubai waar het beroemde palmeiland is aangelegd. Als we die parallel door kunnen trekken, ligt het in de verwachting dat in Dubai een rijk ecosysteem aan Bitcoin en crypto-activiteiten gaat ontstaan. Een schot voor de boeg is dat de CEO van Mubadala Investment Company, Khaldoon Al Mubarak, in een recent interview heeft gezegd dat zijn VAE-vermogensfonds met $ 240 miljard aan beheerd vermogen actief zal worden in crypto in enige vorm.

Dubai als crypto finance centrum?

Dubai World Trade Center DWTCA wordt een crypto handelscentrum. Er is een belangrijke overeenkomst gesloten tussen de financiële toezichthouder (SCA) van de Verenigde Arabische Emiraten en de Dubai World Trade Centre Authority (DWTCA). DWTCA krijgt het groene licht om de institutionele handel in crypto assets te faciliteren voor financiële instellingen en bedrijven in de vrije economische zones. Het is een belangrijke doorbraak in het legaliseren en institutionaliseren van de cryptohandel in niet de Emiraten, maar het hele Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven emiraten: Ras al-Khaimah, Dubai, Sharjah, Ajman, Abu Dhabi, Umm Al Qaywayn en Fujairah. Vooral Ras al-Khaimah en Dubai worden gretig gebruikt voor het opzetten van off-shore bedrijven in de vrije economische zones. In deze zones gelden speciale regels en wordt er onder meer geen vennootschapsbelasting geheven.

Dubai versus Zwitserland

Vooral Dubai staat in dit lijstje bekend als een crypto vriendelijke jurisdictie. DMCC (Dubai Multi Commodities Centre), een overheidsorganisatie lanceerde hier in 2020 een crypto valley in het hart van het financiële zakencentrum van Dubai. Dubai concurreert hard met Zwitserland voor het aantrekken van crypto bedrijven. Zo heeft Dubai ook een Bitcoin ETF van het Canadese 3iQ genoteerd op de Nasdaq-beurs. In Zwitserland zijn er al verschillende exchange traded products beschikbaar voor bitcoin.

Deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen DWTCA en SCA zou Dubai op een voorsprong kunnen brengen. De SCA zal nu als toezichthouder licenties verstrekken aan bedrijven, zoals exchanges, en financiële instellingen die onder de jurisdictie van de DWTCA vallen. De SCA zal zich ook bezighouden met de goedkeuring van crypto assets en financiële producten die legaal mogen worden verhandeld aldaar. Vooral beleggers, ondernemers en crypto-startup´s uit het Midden Oosten zullen zich aangetrokken voelen om zich vestigen in Dubai.


Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min