Strijkt Binance hoofdkantoor neer in Dubai?

Sep 26, 2022
Aanbieding: 

De grootste crypto-beurs Binance staat op het punt een memorandum van overeenstemming te ondertekenen met de regering van Dubai voor samenwerking op het gebied van crypto. De geruchtenstroom hierover hangt deels samen met het feit dat CEO Changpeng “CZ” Zhao in oktober van 2021 zijn eerste huis in de stad kocht, terwijl hij wegens regulering uit diverse landen wordt geweerd met zijn immense bedrijf.

Singapore en Frankrijk zijn eerder genoemd als potentiële locaties voor het wereldwijde hoofdkantoor van Binance, maar op dit moment lijkt het erop dat de VAE de voorkeurslocatie zijn. De exchange werkt wel aan het oplossen van problemen in landen, zoals het VK, maar het ligt voor de hand dat je ergens heen gaat waar je met open armen wordt ontvangen.

Uit Dubai hoor je ook opmerkelijk nieuws zoals dat stedelijke politie samen met een lokaal cryptobedrijf fraude met en diefstal van cryptotegoeden ging bestrijden. Dat is nog eens wat anders dan enkel moord en brand schreeuwen over witwassen en terrorismefinanciering. Je kunt ook gewoon zoals je het bij fiat-geld doet de politie erop zetten.

Schot voor de boeg

Gaan de VEA en Dubai in het bijzonder El Salvador achterna? Toen we schreven over de bouw van Bitcoin City in de vorm van een coin in een lagune in El Salvador verwezen we al naar Dubai waar het beroemde palmeiland is aangelegd. Als we die parallel door kunnen trekken, ligt het in de verwachting dat in Dubai een rijk ecosysteem aan Bitcoin en crypto-activiteiten gaat ontstaan. Een schot voor de boeg is dat de CEO van Mubadala Investment Company, Khaldoon Al Mubarak, in een recent interview heeft gezegd dat zijn VAE-vermogensfonds met $ 240 miljard aan beheerd vermogen actief zal worden in crypto in enige vorm.

Dubai als crypto finance centrum?

Dubai World Trade Center DWTCA wordt een crypto handelscentrum. Er is een belangrijke overeenkomst gesloten tussen de financiële toezichthouder (SCA) van de Verenigde Arabische Emiraten en de Dubai World Trade Centre Authority (DWTCA). DWTCA krijgt het groene licht om de institutionele handel in crypto assets te faciliteren voor financiële instellingen en bedrijven in de vrije economische zones. Het is een belangrijke doorbraak in het legaliseren en institutionaliseren van de cryptohandel in niet de Emiraten, maar het hele Midden-Oosten. Verder nieuws is dat het beleggingsfonds van de koninklijke familie, de Seed Group, investeert in de expansie van Bitcoin betalingsinfrastructuur met o.a. een exchange platform voor niet alleen de Emiraten, maar ook het Midden-Oosten en Afrika. Voor liquiditeit hoeft men niet ver meer te zoeken aangezien Binance een officiële licentie heeft verkregen van de toezichthouder, Virtual Asset Regulatory Authority (VARA), om in de Emiraten te opereren.

Dubai versus Zwitserland

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven emiraten: Ras al-Khaimah, Dubai, Sharjah, Ajman, Abu Dhabi, Umm Al Qaywayn en Fujairah. Vooral Ras al-Khaimah en Dubai worden gretig gebruikt voor het opzetten van off-shore bedrijven in de vrije economische zones. In deze zones gelden speciale regels en wordt er onder meer geen vennootschapsbelasting geheven. De Virtual Asset Regulatory Authority (VARA) is de speciaal ingerichte toezichthouder die de crypto sector reguleert en o.a. licenties verstrekt aan exchanges en brokers.

Vooral Dubai staat in dit lijstje bekend als een crypto vriendelijke jurisdictie. DMCC (Dubai Multi Commodities Centre), een overheidsorganisatie lanceerde hier in 2020 een crypto valley in het hart van het financiële zakencentrum van Dubai. Dubai concurreert hard met Zwitserland voor het aantrekken van beleggingsmaatschappijen, fintech en crypto bedrijven. Zo heeft Dubai ook een Bitcoin ETF van het Canadese 3iQ genoteerd op de aandelenbeurs. In Zwitserland zijn er al verschillende exchange traded products beschikbaar voor bitcoin.

Deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen DWTCA en SCA zou Dubai op een voorsprong kunnen brengen. De SCA zal nu als toezichthouder licenties verstrekken aan bedrijven, zoals exchanges, en financiële instellingen die onder de jurisdictie van de DWTCA vallen. De SCA zal zich ook bezighouden met de goedkeuring van crypto assets en financiële producten (ETF´s, ETP´s etc.) die legaal mogen worden verhandeld aldaar. Vooral beleggers, ondernemers, financiële instellingen en crypto-startup´s uit het Midden Oosten zullen zich aangetrokken voelen om zich vestigen in Dubai.


Gerelateerde artikelen:

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min