nul en bitcoin uitvinding

De uitvinding van het getal Nul en Bitcoin!

Apr 3, 2020
Aanbieding: 

Volgens een prachtig en diepgravende essay van Robert Breedlove kan de uitvinding en ontwikkeling van Bitcoin vergeleken worden met die van het getal nul.

In onze geschiedenis heeft de mensheid bijna geen concept van nul gehad. Nul is een abstract getal en moest worden uitgevonden, ontwikkeld en geaccepteerd. De geschiedenis van het getal nul gaat helemaal terug naar Brahmagupta. Brahmagupta (ब्रह्मगुप्त) (598 – 668) was een briljante Indiase wiskundige en astronoom. Hij wordt beschouwd als de eerste uitvinder van het getal nul; hoewel het concept vanuit de scheppingsmythe in de Veda’s en Indiase filosofie is overgeleverd. De ontologische en logische overpeinzingen zijn in de Nasadiya Sukta van de Rigveda (RV 10.129) en het concept van Sunyata te vinden. Nul, het is een getal dat niets, leegte en oneindigheid representeert. Het maakt minder dan niets mogelijk (negatieve getallen) en de introductie van een decimaal talstelsel 1 1. Het decimale talstelsel of tientallige talstelsel is een talstelsel om getallen weer te geven met behulp van de tien cijfers 0 tot en met 9. Het is een positiestelsel, waarin dus de plaats van een cijfer in het getal mede de bijdrage aan het getal bepaalt. Bron: wikipedia.nl × .

Fibonnaci introduceert de 0 tijdbom in Europa!

bitcoin en uitvinding getal 0

De Indische cijfers (inclusief het cijfer nul) verspreidde zich langzaam in het Midden-Oosten en werd in de middeleeuwen door de Italiaanse wiskundige Leonardo van Pisa (1170 – 1250), bekend onder zijn bijnaam Fibonnaci, bestudeerd. In 1202 publiceerde hij zijn werk Liber Abaci (Boek van het telraam). Hij introduceerde hiermee een nieuw cijferstelsel met het getal nul in Europa. Het getal nul bleek een tijdbom te zijn voor het gedachtegoed van een dogmatische Roomse kerk. De paus en kerkgeleerden zagen al snel in dat het getal nul het gezag en en kosmologie van de kerk kon ondermijnen. Het werd aanvankelijk als een ketters concept beschouwd. Het gezag van de kerk was vooral gebaseerd op het gedachtegoed van Pythagoras, Plato, Aristoteles en vooral de overgebleven werken van Ptolemaeus (87 – 150).

Ptolemaeus en de oude-Grieken in het algemeen had geen kennis van het getal nul. Ptolemaeus schreef een samenhangend geocentrisch en eindige theorie over het zonnestelsel waarin God een centrale plek als schepper en eerste beweger kon krijgen. Deze opvattingen domineerde 1400 jaar, tot ver na de middeleeuwen, de wetenschap in West-Europa. Het was dankzij de introductie van het getal nul dat deze dogmatische ‘wetenschap’ langzaam werd ondermijnd en uiteindelijk werd vervangen door een oneindig heliocentrisch wereldbeeld. Het was een lange strijd waarbij de uitvinding en ontdekking van dit getal tot vele verschillende praktische rekenkundige en wetenschappelijke doorbraken zorgden. De kerk kon de ontdekking van dit abstract concept niet meer ongedaan maken en werd uiteindelijk genoodzaakt om deze te accepteren. Zo werd uiteindelijk de moderne wiskunde en wetenschap, boekhoudkunde, economie en menselijke vooruitgang mogelijk.

De uitvinding van Nul en Bitcoin?

Hoe verhoudt de uitvinding en ontdekking van het getal nul samen met uitvinding, ontdekking en ontwikkeling van Bitcoin? Voor een antwoord, lees het prachtig geschreven essay van Robert Breedlove:

Ten slotte, hieronder kun je Robert Breedlove aan het woord zien tijdens een interview met Pomp en bespreekt hij zijn open brief aan Ray Dalio:

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Strike bitcoin app gelanceerd in Europa!

Wat is de Strike Bitcoin app? Die vandaag is gelanceerd in Europa! De Strike Bitcoin app van Bitcoin legende Jack Mallers lanceert vandaag in Europa, en dat is nogal wat. Met de bitcoin app kun je Bitcoin kopen, ontvangen, verzenden & meer. Laten we even snel bespreken waarom dit bijzonder bitcoin nieuws is. De Strike […]

Apr 24, 2024
3 min

IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken. […]

Apr 24, 2024
3 min

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min