wat is staking en wat is restaking

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Aanbieding: 

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % van diezelfde tokens terug als jij voor een bepaalde periode je tokens staked. Het proces van staking is dus volledig on-chain. Bij lending werkt het als volgt: bij lending leen jij jouw cryptocurrencies uit aan bedrijven die er bijvoorbeeld mee willen speculeren (zoals het innemen van een short positie bijvoorbeeld). Ook dit gaat voor een bepaalde periode en ook hier ontvang jij ‘rewards’ voor, bij lending refereer je dan aan een APY (annual percentage yield). Het proces van lending is off-chain en is over het algemeen risicovoller. 

En nu is er dus een nieuwe manier om rewards te verdienen; namelijk via re-staking. En zoals de naam al doet vermoeden is restaking een variant op staking, maar net iets anders. En ook restaking is een manier om op een passieve manier crypto bij te verdienen. Maar wat is restaking en hoe doe je er aan mee?

Crypto ‘verdienen’ door te restaken: wat is restaking?

Nu we weten wat staking is en wat de verschillen tussen lending en staking zijn (off-chain vs. on-chain) zijn, kunnen we kijken naar de nieuwere variant van staking, namelijk: restaking. De drie varianten hebben in ieder geval één ding gemeen: het genereren van (extra) inkomsten op jouw cryptocurrencies. Restaking is bedacht vanuit het idee om efficiënter om te gaan met kapitaal. Bij restaking worden namelijk dezelfde cryptocurrencies gebruikt op één blockchain, maar voor verschillende protocollen die op desbetreffende blockchain draaien. 

Bij blockchains wordt er vaak naar een ‘ecosysteem’ gerefereerd. Een ecosysteem verwijst naar alle protocollen die draaien op desbetreffende blockchain. Zo heeft Ethereum bijvoorbeeld het grootste ecosysteem. Bij restaking zet je jouw cryptocurrencies dus in op meerdere manieren binnen een ecosysteem, en hier word je extra voor beloond. Restaking en staking hebben beide hetzelfde doel, namelijk het beveiligen van de onderliggende blockchain.

De voordelen (en risico’s) van restaking

Restaking komt met een aantal voordelen, waarvan het ‘compounding’ effect het grootste voordeel is. Compounding is een proces waarbij je niet alleen (een vorm van) rente krijgt op je ingezette kapitaal, maar ook nog eens rente op je rente. Hierdoor neemt je kapitaal dus steeds sneller toe. Daarnaast neemt je totale inzet in desbetreffende blockchain toe en hier word je dus ook weer voor beloond. Tot slot word je door het netwerk gezien als actievere bijdrager en zou je dus een meer invloed kunnen hebben op de koers van de blockchain, mits de blockchain een token-governance bestuurde blockchain is, zoals de Mantle blockchain bijvoorbeeld. 

Echter, er zitten ook risico’s verbonden aan restaking. Zoals gezegd gaat het bij staking en restaking om het beveiligen van de blockchain, bij restaking is het verdienen van extra cryptocurrencies het hoofddoel en dit kan door de blockchain bestraft worden, dit noem je ‘slashing’. En doordat je langer je tokens vast zet, loop je een groter risico op waardevermindering. Anders dan deze risico’s zijn de risico’s van staking en restaking nagenoeg hetzelfde. 

Niet iedere Pos cryptocurrency biedt restaking aan. Hieronder vind je een aantal bekende protocollen die tot het restaking ‘narrative’ horen:

Disclaimer: lending, staking en restaking komen allen met een extra risico. Wees dus voorzichtig!

Lees verder

Wat moeten we vinden van de Trump memecoin? Is dit goed voor crypto?

Afgelopen weekend was het ineens zo ver: de cryptocurrency markt was een memecoin rijker, maar niet zomaar een memecoin: namelijk een officiële Trump memecoin. De $TRUMP memecoin, die inmiddels beschikbaar is op grote gecentraliseerde exchanges als ByBit, spoot omhoog en had in no-time een marktkapitalisatie van miljarden dollars, op dit moment zo’n $10,- miljard! Door […]

Jan 20, 2025
2,5 min

Italië’s grootste bank koopt 11 $BTC! Zullen meer banken Bitcoin kopen?

Bitcoin kopen is allang niet alleen maar meer weggelegd voor retail en crypto traders. Instituties, corporates, overheden, landen en nu dus ook (Italiaanse) banken, lijken massaal toe te geven aan Bitcoin. Daar waar jaren geleden Bitcoin nog een ‘gevaar’ zou zijn voor het voortbestaan van de banken industrie, lijkt het tij nu volledig te zijn […]

Jan 17, 2025
2,5 min

Wat is Lido Finance? Het decentralized staking platform

Decentralisatie is de weg vooruit, althans dat is hoe de meerderheid van de crypto community denkt over de toekomst van Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies. Decentralized finance is hierbij een van de belangrijkste voortrekkers, die moet zorgen voor een nieuw financieel systeem. In het verleden hebben wij al eens geschreven over wat staking is, wat […]

Jan 15, 2025
3 min