Staking bij Bitvavo? Review en uitleg over de Bitvavo staking voor- en nadelen?

Jan 15, 2023
Aanbieding: 

Staking bij Bitvavo, hoe werkt dat? Is dat veilig? Wat zijn de risico´s en de respectieve voor- en nadelen? Dit artikel is een Bitvavo staking review en zal de staking dienst van de Bitvavo handelsbeurs behandelen. De problemen die we zien met deze dienstverlening zijn van toepassing op elk cryptoplatform die staking aan haar klanten als een optie aanbiedt. Voor de duidelijkheid, onder staking wordt bedoelt crypto staking.

bitvavo staking

Crypto staking is een manier waarop gebruikers passief een rentevergoeding kunnen verdienen over bepaalde crypto-tegoeden. Deze rentevergoeding kan gebaseerd zijn op daadwerkelijke vergoedingen (staking rewards) die worden verdiend bij deelname aan een staking pool van een bepaalde coin of door bepaalde cryptomunten aan een tegenpartij uit te lenen.

Bij Bitvavo wordt dit onderscheid gemaakt door te spreken in termen van on-chain en off-chain verdiensten. Laten we dit onderscheid is verhelderen:
Wat wordt er bedoelt met on-chain staking bij Bitvavo?

Staking bij Bitvavo – wat is on-chain staking?

De on-chain verdiensten worden gemaakt doordat Bitvavo de tegoeden voor de gebruiker inlegt of inzet in een staking pool. De inzet wordt de stake genoemd op basis waarvan een vergoeding wordt verdiend die door het protocol van de cryptomunt wordt vrijgegeven bij de validering van een nieuwe transactieblok. Dit wordt geregeld door een Proof-of-Stake algoritme van het protocol die bij het ontwerp van een blockchain (digitale grootboek) en coin wordt gekozen. Er bestaan duizenden verschillende ontwerpen van Proof-of-Stake cryptomunten.
Een eigenaar van een cryptomunt die gebaseerd is op een Proof-of-Stake protocol kan er voor kiezen om deel te nemen aan de validering van transacties van de blockchain.

Om deel te nemen en aan dit proces moet een deelnemer de cryptomunten in onderpand geven. Dit onderpand wordt als een garantie gesteld voor goed gedrag. De eigenaar kan dit onderpand verliezen, mocht het zijn dat hij of zij probeert met een transactieblok en het grootboek te knoeien. Bij de on-chain Bitvavo staking dienst wordt dit allemaal automatisch voor de gebruiker geregeld voor alle PoS-cryptomunten die de gebruiker bij Bitvavo aanhoudt. Het is een Bitvavo staking dienstverlening die meerwaarde biedt aangezien een gebruiker veel tijd bespaart. Dit het grote voordeel van de Bitvavo staking dienst. Een technische gebruiker kan natuurlijk er altijd voor kiezen op de cryptomunten afzonderlijk op te nemen naar de eigen wallet en te plaatsen op een afzonderlijke staking pool van keuze. Het voordeel is dat op deze manier de gebruiker zelf de hoogst maximale rentevergoeding kan proberen te verkrijgen. Vaak valt dit voordeel een 1-2 percentages hoger uit, echter de vraag is of deze hogere vergoeding het risico waard is. Dit moet een gebruiker zelf afwegen. Niettemin, het staat buiten kijf dat deze Bitvavo staking dienst voor PoS-coins meerwaarde dient. Het is dan ook niet vreemd dat alle exchange- en cryptoplatforms een soortelijke dienst aan hun gebruikers aanbieden.

Wat wordt er bedoelt met off-chain staking bij Bitvavo?

Nu we duidelijk hebben wat onder on-chain staking wordt bedoelt, is het makkelijk om te begrijpen wat off-chain staking bij Bitvavo betekent. Off-chain wil zeggen dat de verdiensten niet door het protocol van een cryptomunt worden gegenereerd, maar door een andere activiteit: kredietverstrekking. Het gaat hier vooral om Proof-of-Work cryptomunten zoals bitcoin en tokens waaronder vooral de USD stablecoins. De verdiensten worden gegenereerd door deze activa uit te lenen aan een derde partij tegen een rentevergoeding. Deze tegenpartij neemt dus een lening af bij Bitvavo om te speculeren met deze activa.

Bitvavo maakt gebruik van gevestigde institutionele partijen, Coinbase Institutional en Genesis Global Capital. Echter, dit verschoonde Bitvavo niet van grote problemen. Genesis Capital verloor het afgelopen jaar een hele hoop geld door het instorten van het Luna Terra project en de FTX-exchange. Het cryptobedrijf maakt deel uit van een groep van bedrijven onder de Digital Currency Group (DCG) onder leiding van Barry Silbert. Het bedrijf heeft nu een gat van 3 miljard dollar en is in feite bankroet. Bitvavo heeft voor 280 miljoen dollar uitgeleend aan Genesis. Deze staan nu daar vast en krijgt Bitvavo wellicht nooit meer terug. Bitvavo staat gelukkig voor haar klanten garant en beschikt over de financiële middelen om deze klap op te vangen. Echter, een nieuw gelijkaardig incident zou wel een Bitvavo faillissement kunnen inhouden. De Bitvavo on-chain staking dienst was dus verbonden aan een groot risico voor de klanten die deelnamen en het bedrijf zelf.


De Bitvavo staking nadelen en problemen

Hiermee zijn we aangekomen tot de problemen en nadelen die er kleven aan de huidige Bitvavo staking dienst.

In de eerste plaats beschikt de klant niet over de keuze om vooral de on-chain staking dienst te de-activeren. On-chain crypto staking staat gelijk aan crypto lending. Deze activiteit zoals de praktijk weer heeft bewezen is vele male meer risicovol. De Bitvavo staking dienst beschikt over onvoldoende risico management opties voor de gebruiker en wordt hierover niet voldoende geïnformeerd. De gebruiker kan alleen er voor kiezen om de Bitvavo staking optie aan of uit te zetten. We raden de Bitvavo gebruikers aan om de Bitvavo staking optie niet te activeren en of te deactiveren.

In de tweede plaats, een crypto lending dienst is een financiële bedrijfsactiviteit die door de Amerikaanse toezichthouder als een financieel product of effect wordt beschouwd. De Amerikaanse Gemini Exchange is met Genesis Capital door de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, aangeklaagd voor de uitgifte van niet-geregistreerde effecten. Het is onduidelijk hoe de Nederlandse toezichthouder, DNB, crypto lending in de toekomst zal betrachten en of er wellicht al in een greyzone wordt gewerkt. Niettemin, de zogenaamde off-chain staking dienst is problematisch. Deze problematiek geldt overigens voor elk cryptoplatform die een crypto lending optie heeft ingebouwd. Bitvavo en Gemini zijn als de grotere partijen veel in het nieuws, echter het is goed mogelijk dat Binance US, Kraken, Coinbase en andere partijen ook met de SEC rond te tafel moeten zitten. Nederlandse partijen zoals Coinmerce, Blox, Litebit bieden ook soortgelijke diensten aan. Een gebruiker moet op zijn tellen passen. Wanneer er een rentevergoeding wordt verdiend, moet er goed gekeken worden op welke manier deze rente wordt gegenereerd.

Conclusie over de Bitvavo staking dienst

Bitvavo zou naar onze bevinding haar dienst moeten splitsen en beter omschrijven. De Bitvavo staking dienst is in haar huidige vorm problematisch. De problemen van Bitvavo en ook Gemini met de DGC zijn het bewijs. De problemen van Gemini met de SEC zijn een ander signaal. Bitvavo, maar in feite elke crypto exchange die een crypto lending dienst aanbiedt, zou haar dienstverlening moeten herzien en aanpassen om de gebruiker beter te beschermen en te informeren over de risico´s. Een gebruiker die gebruikt maakt van een crypto lending of crypto staking dienst moet goed op oppassen en zelf goed onderzoek doen naar de werking van de staking dienst. De Bitvavo staking dienst kunnen we onze lezers in haar huidige vorm niet aanbevelen. Het beste is om de Bitvavo staking optie niet te activeren of te de-activeren in het geval deze is aangezet. De gebruiker introduceert hiermee tegenpartij risico´s die Bitvavo ook niet 100% kan inschatten.

Zoals we in onze Bitvavo review al hebben uitgewerkt, bevelen we over het algemeen een gebruiker niet aan om te handelen en te speculeren met crypto´s. Het beste is om het eenvoudig te houden. Verdiep je vooral in de werking en waardepropositie van bitcoin. Begin bij bitcoin, vermijdt de andere crypto´s. Koop voordelig bitcoin op de Bitvavo spotmarkt. De Bitvavo handelsbeurs is zeer liquide en zeer gemakkelijk in gebruik voor elke type gebruiker. Leer over hoe jezelf bitcoin kunt bewaren op een bitcoin wallet en leen je bitcoin niet uit via een crypto lending of Bitvavo staking programma voor een kleine rentevergoeding. Het is het risico niet waard.

Voor meer informatie:

Bitvavo review – wat zijn de ervaringen?

Waarom en waar zou ik bitcoin kopen?

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min