binance

Binance geknecht door VS en BlackRock? CZ treedt af als CEO

Nov 22, 2023
Aanbieding: 

De CEO van Binance Changpeng Zhao (CZ), Mr. Binance CZ, is afgetreden en is weg bij de ‘s werelds meest controversiële en grootste gecentraliseerde crypto exchange. Zijn positie was niet meer houdbaar onder druk vanuit de Verenigde Staten.

The king is dead.. long live the queen!

Wat een nieuws, wat een wending en wat een avontuur weer in de wereld van crypto! Allereerst mogen we wel een woordje van dank uitspreken aan de (voormalig) CEO en oprichter van Binance: Changpeng Zhao, ofwel “CZ”. In 2017 richtte CZ Binance op en werd het al snel de populairste gecentraliseerde crypto exchange. De exchange van Binance was (en is) superieur aan haar concurrenten: de interface, volume, liquiditeit, brede scala aan producten/diensten en coin aanbod maakten Binance dé plek om vrij te handelen. Binance heeft wereldwijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de ongebreidelde ontwikkeling van de crypto-industrie en de liquiditeit van de cryptomarkten.

binance vs blackrock

Aan de voorgrond hiervan stond de oprichter CZ, hij heeft dit allemaal (mede) mogelijk gemaakt en nu dus het ‘verdrietige’ nieuws: Mr. Binance CZ treedt af als CEO, en wel per direct. CZ bekende schuld en offerde zichzelf voor het Amerikaans gerecht in Seattle, zodat Binance onder een nieuw bewind verder kan gaan. Hoewel, er moet wel gezegd worden dat CZ alleen het gezicht naar het Westen was. Het gezicht naar het Oosten is de machtige woman in red, Yi He. Yi He is met CZ de medeoprichter van Binance.

Binance begon in China maar moest vanwege regelgeving al snel verhuizen. Dus verhuisde Binance naar Malta en had het wereldwijd vestigingen, eigenlijk wist niemand waar Binance nu écht gevestigd was, en wie de ‘echte’ eigenaren waren. Binance heeft altijd een strategie gehanteerd van “ask for forgiveness, not permission”, waarbij zij enorm veel risico’s namen. Compleet een tegenovergestelde strategie dan Coinbase bijvoorbeeld. Voorbeelden van risico’s die Binance nam, waren: het vestigen (dienstverlening) in landen zonder de verplichte registraties (lees: Nederland), gebrek aan toereikende KYC, dienstverleningen die niet waren toegestaan en meer.. CZ deed dit allemaal voor groei.

De aanklachten vanuit de VS waren niet mals

We mogen van geluk spreken dat Binance tot een akkoord is gekomen met de DOJ (Department of Justice). Niemand had aan een nieuwe FTX crash moeten denken. Wel is de prijs voor de zogeheten “settlement” niet mals: CZ zelf krijgt een boete van ruim $50,- miljoen en Binance een boete van ruim $4,- miljard! Het is dan ook een van de grootste ‘zakelijke’ boetes ooit in de VS.

Binance overtrad de Bank Secrecy Act en Emergency Economic Powers act

Enfin, Binance heeft toegegeven de volgende overtredingen zijn te begaan: Binance was betrokken bij witwaspraktijken, het faciliteren van geldtransacties zonder licenties en schendingen van sancties. Hierbij zijn bekende wetten overtreden zoals de Bank Secrecy Act (BSA) en de Emergency Economic Powers Act (IEEPA). Een concreet voorbeeld hiervan is het faciliteren van betalingen voor (gebruikers in) gesanctioneerde landen, zoals Iran of Cuba. CZ heeft ook schuld bekend aan het falen in het onderhouden van een effectief AML (Anti Money Laundering) programma.

De gevolgen voor Binance en CZ

De gevolgen van de bekentenis is dat CZ per direct dient af te treden als CEO van Binance, Binance een onafhankelijk nalevingsmonitor dient in te schakelen die toezicht houdt op de compliance en legal zaken, Binance dient haar AML programma fors te verbeteren en dient sancties strikter na te leven. CZ mag tot minimaal 3 jaar, na de aanstelling van dit nalevingsmonitor, niet betrokken zijn bij de exchange en ook zou CZ persoonlijk een gevangenisstraf van 18 maanden kunnen krijgen, dat wordt echter niet verwacht. Het goede nieuws? Binance blijft gewoon voortbestaan onder Yi He, dan wel in een nieuwe geknechte variant met een nieuwe CEO: Richard Teng. Volgens Yi He wordt er een nieuwe bladzijde omslagen…  

VS & BlackRock versus Binance?

Hoe heeft het allemaal zo snel kunnen gaan? Zou BlackRock mogelijk een rol hebben gespeeld in het Binance ‘debacle’? We horen je al denken: wat heeft BlackRock hiermee te maken? En om het nog complexer te maken: de potentiële komst van de Bitcoin spot ETF’s, die van BlackRock dan, hebben hier wellicht mee te maken.

BlackRock heeft in totaal 576 ETF aanvragen ingediend, waarvan er maar 1 is afgekeurd. We kunnen stellen dat de relatie tussen de Amerikaanse overheid en BlackRock behoorlijk goed is. Men vermoedt dat BlackRock niet comfortabel was met het feit dat Binance zo veel invloed op de prijs van Bitcoin zou hebben (lees: heeft), dit door Binance haar marktdominantie op gebied van handelsvolume, Bitcoins in kas en algeheel marktsentiment. De SEC zag het verder ook als een obstakel voor de goedkeuring van een ETF dat niet-Amerikaanse ongereguleerde entiteiten zo veel invloed hebben op de koers.

BlackRock was wellicht de opdrachtgever van de DoJ om Binance te knechten?BlackRock heeft liever zelf de touwtjes in handen en wil niet afhankelijk zijn van een exchange die invloed kan hebben op het product “van” BlackRock. Met deze gedachte in het achterhoofd vreest de crypto community dat BlackRock dus invloed heeft gehad op het huidige voorval met Binance.. feit blijft wel dat Binance vele Amerikaanse wetten heeft overtreden. Echter, de Amerikaanse banken doen dit verder ook geregeld.

BlackRock & CO nemen het nu van Binance over?

Bijna alle Amerikaanse vermogensbeheerders willen graag in bitcoin stappen. De volgende Amerikaanse institutionele financiële grootmogendheden hebben in de loop van 2023 een Bitcoin Spot ETF ingediend bij de SEC: BlackRock ($10T AUM), – Fidelity ($4.5T AUM), – Franklin Templeton ($1.5T AUM), – Invesco Galaxy ($1.5T AUM). Nu dat Binance is geknecht en een van de machtigste cryptomagnaten uit het speelveld is verdwenen, kan Gary Gensler van de SEC uiteindelijk alleen nog maar de ETF-aanvragen goedkeuren. Het institutionele geld kan zodoende ook blootstelling krijgen tot bitcoin en de toon zetten. Zal China met Hong Kong verder toekijken?

Hoe het ook zij, dit nieuws zal wat onrust om de markten zaaien. Voor nu zeggen we: “Stay SAFU and BUIDL”.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min