De nieuwe Blackrock Bitcoin ETF. Game changer voor Bitcoin?

Mar 28, 2024
Aanbieding: 

Dit artikel volgt de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe BlackRock Bitcoin ETF aanvraag. Wat betekent dit voor Bitcoin en de adoptie van Bitcoin?

Afgelopen juni 2023 kon je er niet om heen: de nieuwe (aanvraag) Bitcoin ETF van Blackrock. Blackrock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft een aanvraag gedaan voor een Bitcoin ETF. Waarom is dat nou zo belangrijk? In dit artikel bespreken we de belangrijkste thema´s rond de nieuwe BlackRock Bitcoin ETF aanvraag.

Een BlackRock Bitcoin ETF, is dit institutionele adoptie van BTC?

Een BlackRock Bitcoin ETF zou inderdaad kunnen wijzen op institutionele adoptie van Bitcoin. Hiermee wordt bedoeld dat bedrijven (lees: grote bedrijven) zich zullen focussen op het opnemen van Bitcoin in, bijvoorbeeld, hun investeringsportfolio. Wat betekent dat de vraag naar Bitcoin zal toenemen. Het mooiste van ons aller Bitcoin is, dat er ‘maar’ 21 miljoen van zijn en hiervan is 8% nog niet in omloop en is een groot deel voorgoed ‘kwijt’. Long story short: de vraag naar Bitcoin neemt toe en het aanbod blijft gelijk (of wordt kleiner) en dat is uiteraard goed voor de prijs, in ieder geval op lange termijn.

Terugkomend op de Bitcoin ETF aanvraag van Blackrock; het feit dat een vermogensbeheerder van dit formaat interesse heeft in ‘exposure’ aan Bitcoin zegt veel. Echter, het is wel belangrijk om te realiseren dat een Bitcoin “ETF” een beleggingsproduct/ aandeel is dat enkel de koers van Bitcoin volgt, het is dus niet Bitcoin zélf wat wordt gekocht middels deze ETF. We spreken hier van een zogenaamde “futures” ETF zoals die van ProShares.

HSBC Hong Kong – lanceert Bitcoin ETF

Op 26 juni kwam er ook interessant nieuws uit China – Hong Kong: HSBC Bank (grootste bank in Hong Kong) biedt haar klanten per heden een Bitcoin en Ethereum ETF aan om in te beleggen. China, dat vooral bekend staat om haar ‘knipperlichtrelatie’ met Bitcoin (crypto), heeft de afgelopen maanden toch meer de deuren geopend (heropend) voor Bitcoin, en daar is deze ETF een mooi voorbeeld van. Hong Kong loopt nu voorop op de VS.

Nu dus ook een aanvraag voor een Bitcoin spot ETF in de VS!

Blackrock heeft op 3 juli 2023 een nieuwe aanvraag ingediend voor een Bitcoin spot ETF. Eigenlijk is het een heraanvraag: Blackrock heeft namelijk al eerder een aanvraag ingediend voor een spot ETF, echter vond de SEC de eerdere spot aanvraag ‘inadequaat’ en niet toereikend genoeg en zodoende zijn deze destijds teruggestuurd, en dus niet goedgekeurd.

blackrock bitcoin etf

Maar nu is er dus weer hoop: de aanvraag voor een Blackrock Bitcoin spot ETF is vernieuwd en opnieuw ingediend bij de SEC. BlackRock zal deze Bitcoin ETF uitbrengen door een dochteronderneming die zich specialiseert in het beheren van Echange Traded Funds: iShares. De iShares Bitcoin Trust is de naam van de spot bitcoin ETF van BlackRock die op de Nasdaq zal worden genoteerd. Voor meer details: bekijk de Nasdaq aanvraag bij de SEC

Nu dus even afwachten op het definitieve antwoord van de SEC. Trouwens, min of meer tegelijkertijd heeft ook het Amerikaanse Fidelity (eveneens een grote investeringsmaatschappij) opnieuw een aanvraag ingediend voor een Bitcoin spot ETF. Elke institutionele vermogensbeheerder in de VS is nu in feite in de race voor de lancering van een eigen Bitcoin Spot ETF.

Een Amerikaanse Bitcoin Spot ETF, gaat het dan nu echt gebeuren?

ETF, Spot, Bitcoin, SEC en Blackrock.. Ho. Wacht. Even. We gaan het kort samenvatten: een spot ETF houdt in dat er daadwerkelijk wél blootstelling is aan het ‘fysieke’ product, aan Bitcoin dus. Er dient dan dus ook een ‘voorraad’ Bitcoin (in dit geval met Coinbase als custodian) aanwezig te zijn voor deze spot ETF. Dit is dus veel anders dan de futures ETF die al bestaat. En dus ja; een BlackRock Bitcoin spot ETF is, in die zin, een game changer. BlackRock heeft 10 biljoen dollar onder beheer die via de ETF makkelijk blootstelling tot bitcoin zal krijgen. Blootstelling die gezocht zal worden door beleggers nu dat Larry Fink, de CEO van BlackRock, nu zelf ook positief is over bitcoin als een internationale beleggingsklasse. Bitcoin is gedigitaliseerd goud volgens Larry Fink. Voor meer informatie: Larry Fink over Bitcoin.

Belangrijk om te vermelden: tot op heden is er nog nooit een “spot” ETF goedgekeurd door de SEC. Zelfs alle aanvragen zijn retour afzender gestuurd.. BlackRock, maar ook Fidelity zijn al een paar jaar bezig met de voorbereidingen en zullen van alle voorafgaande aanvragen kunnen vernemen hoe deze twee giganten het wel voor elkaar kunnen krijgen….. in spanning wachten we af!

BlackRock Bitcoin ETF updates

Voor meer informatie over dit onderwerp:

Waarom, waar en hoe kan ik het beste bitcoin kopen?

Waar kan ik het beste een bitcoin ETF kopen?

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min