bitcoin cold storage

BITCOIN COLD STORAGE

Mar 27, 2019
Aanbieding: 

Wat is Bitcoin Cold Storage?

Met Bitcoin cold storage wordt bedoeld dat de privé sleutel van de Bitcoin wallet of wel de gehele Bitcoin wallet offline wordt bewaard.

bitcoin cold storage

Cold storage staat voor koude opslag en is per definitie offline. Een Hot Bitcoin wallet staat voor een Bitcoin wallet die in verbinding staat met het internet en mogelijk kwetsbaar is voor een hacker aanval. Daarom met Bitcoin cold storage wallet wordt een beveiligde offline Bitcoin wallet bedoeld die niet in verbinding staat met het internet.

Beleggers die geen risico willen nemen met mogelijk malware en hacker aanvallen zullen er goed aan doen om de Bitcoin wallet en de privé sleutel offline te bewaren. Dit artikel zal verschillende manieren bespreken over hoe je Bitcoin cold storage kunt realiseren.

Hardware wallets

bitcoin cold storage wallet

De meest gemakkelijk methode om dit te verwezenlijken is door gebruik te maken van een Bitcoin hardware wallet zoals de Nano X of de Trezor One.

Het is aan te raden om een hardware wallet te combineren met een versleutelde VPN-internetverbinding en een internet browser die de privacy beschermt. Dit kun je het meest effectief verwezenlijken met behulp van de VPN-software van NordVPN en de Tor of Brave browser.

Hardware wallets in combinatie met Electrum wallet

Niettemin, deze hardware wallets communiceren nog steeds met het internet en kunnen kwetsbaarheden bevatten. Wil je nog een stap verder gaan, dan gebruik je de Trezor of andere hardware wallet als een tweede tekenaar in een multi-signature setup met de Electrum Bitcoin desktop wallet. Het beste is dat je Electrum op een aparte computer installeert en deze alleen gebruikt voor het verwezenlijken van Bitcoin transacties in combinatie van een hardware wallet.

Coldcard bitcoin cold storage

Je kunt nog een stap verder gaan door deze computer met de Electrum wallet en de VPN alleen te gebruiken in combinatie met de ColdCard hardware wallet. Deze is minder gebruiksvriendelijker dan de eerder genoemde hardware wallets, maar verwezenlijkt wel Bitcoin cold storage waarbij het toch nog betrekkelijk makkelijk is om Bitcoin transacties te tekenen en te verzenden over het Bitcoin netwerk.

Goedkopere Bitcoin cold storage methode:

Niettemin, het gebruik van een hardware wallet en VPN kost geld en het is geen absolute en gratis methode voor het realiseren van Bitcoin cold storage.

Voor het verwezenlijken van goede cold storage zonder kosten kun je de volgende stappenplan volgen en testen:

 • Pak een oude laptop die je niet meer gebruikt en zet deze opnieuw op met een schone installatie van Windows of veel beter een Linux distributie zoals Mint.
 • Maak gebruik van een privacy browser zoals de eerder vermelde Brave of Tor browsers en installeer de Electrum Bitcoin wallet.
 • Schrijf de wallet seed op een papier of sla deze voor eeuwig vast in titanium met behulp van Cryptotag. Met de wallet seed kun je altijd de Bitcoin wallet weer herstellen.
 • Stuur de Bitcoins die je in Cold Storage wilt bewaren naar het publieke adres van je Electrum wallet. Zodra je weet dat de transactie is bevestigd kun je de wallet verwijderen.
 • Defragmenteer de computer en zet er weer een nieuwe Windows installatie op, alternatief: vernietig de computer.

Ultieme Bitcoin Cold Storage met Tails!

Een veiligere variant van deze methode is om gebruik te maken van Tails . Alle data wordt met Tails versleuteld over het Tor-netwerk verstuurd zodat geen enkele tussenpersoon de data kan lezen. Tails Staat voor The Amnesic Incognito Live System en is een live-operatief systeem dat is gebaseerd is op Debian. Het is ontwikkeld voor het verwezenlijken van ultieme privacybescherming en anonimiteit. Alle externe netwerkverbindingen worden via onion routing gelegd terwijl alle niet-anonieme verbindingen geblokkeerd worden. Er worden geen digitale sporen nagelaten.

 1. Download Tails , installeer deze op een usb-stick
 2. Verbreek de internetverbinding van de computer.
 3. Start de computer op van Tails en installeer electrum
 4. Zorg ervoor dat je de wallet seed van de Bitcoin wallet goed opschrijft en veilig opslaat. Controleer dit driemaal! Sla de wallet seed in een titanium plaatje met de Cryptotag. Leg deze in een veilige locatie.
 5. Stuur de bitcoins naar het Bitcoin wallet adres.
 6. Haal de USB uit de computer
 7. Defragmenteer en installeer de computer opnieuw of vernietig de computer.
bitcoin cold storage bewaren

Een variant op deze methode is om in plaats van de Electrum wallet de Bitbox te gebruiken. De wallet seed wordt hier in versleutelde vorm op een SD-kaartje opgeslagen, deze kun je vervolgens uitlezen en opschrijven. De wallet seed kan alleen worden hersteld in combinatie van het gebruikte wachtwoord. Wanneer een dief aan de wallet seed zou stelen van de kluis, heeft deze er niks aan. Via de Bitbox is het super eenvoudig om een cold storage wallet weer een hot wallet te maken. Hardware wallets in combinatie met Unchained Capital

Bitcoin Cold Storage met Bitcoin Armory

Je kunt ook nog experimenteren met twee verschillende Bitcoin wallets op twee verschillende computers. Een computer heeft een Bitcoin hot wallet en de andere een computer is altijd offline en beschikt over een offline Bitcoin wallet voor de cold storage. Dit kun je het beste doen met de Armory wallet. Met de Armory desktop wallet kun je ook een Bitcoin cold storage verwezenlijken en een methode opzetten om deze te gebruiken voor het verzenden van Bitcoin transacties.

Bitcoin cold storage met OpenDime!

De gemakkelijkste manier om in kleine bedragen bitcoins offline te bewaren is met de OpenDime wallets. Het nadeel is dat je de OpenDime niet mag verliezen, want daarmee verlies je de toegang tot je bitcoins. De OpenDime is verder mooi te combineren met de Samourai wallet. Voor meer informatie:

Hardware wallets in combinatie met Unchained Capital

Een andere goede optie is om gebruik te maken van de multi-sig Bitcoin vaults van Unchained Capital. Je kunt hier met twee hardware wallets en Unchained Capital als backup en co-signer bitcoins extreem veilig opslaan. Elke transactie moet door twee verschillende hardware wallets onder jouw controle worden goedgekeurd en waarbij je alternatief Unchained Capital kunt gebruiken in het geval dit nodig mocht zijn. Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De meesters en slaven van geld

Zoals we allemaal weten, heeft een munt twee zijden. Datzelfde principe geldt ook voor geld. Geld wordt vaak gezien als de bron van al het kwaad, en als geld op de verkeerde wijze beheerd en gebruikt wordt, is dat ook correct. Maar gezond geld is ook de perfecte manier om de tijd en energie te […]

Aug 4, 2020
6 min

Brzeziński’s Strategic Vision en de huidige politiek van de angst!

We kunnen onze lezers aanbevelen om het onderstaande gesprek te bekijken tussen Kees van der Pijl en Ramon Brill. Het gesprek gaat over de huidige staatsterreur en de gevoerde politiek van de angst om de bevolking in het gareel te houden. De inhoud van het gesprek is onder meer gebaseerd op het werk van Zbigniew […]

Aug 4, 2020
3 min

De globale Gold Rush van 2020 en de ineenstorting van de papieren goudmarkt!

We kunnen spreken van een nieuwe globale Gold Rush in 2020. De vraag naar fysiek goud is wereldwijd de afgelopen maanden significant toegenomen. Belangrijk hierbij is dat er normaliter in de derivatenhandel er bijna nooit gevraagd wordt naar de daadwerkelijke levering van het onderpand: de fysieke goudbaren. Dit is nu niet meer het geval zoals […]

Jul 31, 2020
3,5 min