fca verbod bitcoin derivaten

Wat is Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA)?

Aug 9, 2023
Aanbieding: 
dca beleggingstrategie

Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA) is een Bitcoin beleggingsmethode. Deze methode organiseert wanneer je bitcoin gaat kopen. Je zult een budget moeten vaststellen op basis waarvan op vaste tijdstippen (dagelijks, wekelijks of maandelijks) bitcoin wordt ingekocht. Wanneer het budget uit euro’s bestaat, kunnen kunnen we beter spreken over een Bitcoin Euro Cost Averaging (ECA) inkoopstrategie. Vragen over wanneer je hoeveel Bitcoin gaat kopen worden hier gewoon vastgelegd en zonder emotie uitgevoerd ongeacht de dagkoers.

bitcoin dollar cost avering

Bitcoins kopen wordt op deze manier op een gestructureerde en rationele manier gedaan met behulp van een betrouwbare exchange (aanbevolen: Bitvavo) voor de lange termijn. De doelstelling is om het marktrisico in de volatiele Bitcoin markt te beperken. Het is de meest veilige manier om op de lange termijn een uitstekend rendement te behalen. Het verdient uitdrukkelijk onze voorkeur boven het dagelijks handelen in bitcoins. Bitcoin en crypto trading is door de volatiele koersen zeer risicovol en alleen geschikt voor de ervaren handelaar. De meeste lezers kunnen het beste een DCA-methode volgen.

Een klassiek voorbeeld is om met een budget van 25.000 euro, elke week voor een periode van 50 weken voor 500 euro bitcoin te kopen. Op deze manier koop je ook in op mogelijke koersdalingen en verkrijg je gemiddeld een goede euro inkoopprijs en een mooi rendement op de verzamelde bitcoins. Tijdens een flinke koersval, kan er wat meer worden ingekocht, tijdens een flinke koersstijging, wat minder. Het beste is natuurlijk bitcoin te kopen wanneer het marktsentiment negatief is. Een zogenaamde bear market. Bitcoin kent terugkerende bear en bull markets. Grote handelaren kopen vooral in tijdens slechte tijden (bear market) en verkopen de initiële investering in euro´s tijdens goede tijden (bull market). Door de initiële investering methodisch als winst uit te cashen, beschikt me in feite over gratis verworven Bitcoin.

Een mooi spaardoel zou 0.5 of 1 BTC kunnen zijn. 1 BTC is 100 miljoen SATS, een halve bitcoin is gelijkt aan 50 miljoen sats. Bitcoin kent een maximale limiet van 21 miljoen BTC. 1 BTC zou iemand in de toekomst zeer rijk kunnen maken, mocht Bitcoin slagen in haar doelstelling en adoptie. Vele beleggers zijn er van overtuigd dat Bitcoin de benodigde monetaire technologie is van onze toekomst. Ze rekenen hun rijkdom in Bitcoin (BTC) en niet in Euro (EUR). De wereld zal gedwongen worden om over te stappen naar het meest solide en neutrale onvervreemdbaar basisgeld en eigendom die de mensheid ooit heeft uitgevonden.

crypto wallets

Het sparen in Bitcoin (BTC) met een DCA-methode kun je gemakkelijk doen bij Bitvavo, een vertrouwde Nederlandse bitcoin exchange waar de bitcoins verzekerd worden opgeslagen. Er bestaat ook de optie om automatisch een rentevergoeding van 1.2% over je bitcoin tegoeden te verdienen. Slim bitcoin kopen met een DCA-strategie en direct sparen met een rentevergoeding kun je het beste in Nederland doen bij Bitvavo.

Alternatieve beurzen waar je een automatische DCA-methode kunt opzetten is de ByBit exchange (recurring buys of DCA-bot) en het finance platform van Bitpanda. Bij Bitpanda kun je automatisch wekelijks op vaste tijdstippen euro’s van je rekening laten afschrijven en omzetten in BTC op je Bitpanda Bitcoin wallet.

Wanneer het vermogen in Bitcoin groter wordt, kun je de aangekochte bitcoins vervolgens ook veilig naar je eigen bitcoin wallet sturen en daar gewoon voor de lange termijn laat staan. Inderdaad, je spaart in feite bitcoins en gebruikt het zodoende als een spaartechnologie. Je vermijdt zo veel mogelijk de handel in bitcoins. De meeste mensen verliezen juist geld doordat ze de volatiele bitcoin markt te slim af willen zijn.

Het risico is wel dat het ook zo kan zijn dat de inkoopwaarde juist stijgt wanneer de koers over een periode van 50 weken alleen maar omhoog gaat. Je rendement neemt dan af aangezien je meteen had kunnen instappen met het hele bedrag voor een lagere Bitcoin koers. Een alternatieve aanpak is om alleen tijdens een Bitcoin bear market flink in te kopen tijdens een potentiele bodem. Dit is wat slimme handelaren met en lange termijnvisie proberen te doen. Een 25.000 euro budget zou in dat geval via een mogelijke DCA-aanpak worden gealloceerd binnen een korte tijd na een enorme crash met bijvoorbeeld een 50%-80% prijscorrectie van de laatste piek of prijsrecord.

Dynamische Bitcoin Dollar Cost Averaging strategie

Vandaar, je kunt een apart budget alloceren om methodisch Bitcoins goedkoop kopen en weer duurder verkopen voor euro’s om zodoende tijdens een koersval goedkoper de bitcoins terug te kopen. Op deze manier kun je meer Bitcoin accumuleren. Het is dan een optie om een bedrag te reserveren (750 euro) bij een wekelijkse koersdaling en een lager bedrag bij een relatieve koers stijging (250 euro) en de inkoopperiode te verlengen om zo minder marktrisico te lopen. Je zou in plaats van een inkooporder een verkooporder kunnen plaatsen in de weken waar je veel rendement kunt pakken om zo je initiële inleg sneller terug te verdienen en meer BTC te vergaren tijdens correcties.

Vervolgens is het hierbij ook een optie om vervolgens op flexibele tijdspunten in te kopen op basis van handelssignalen en indicators op basis van een technische analyse. Met behulp van de indicators kun je ongeveer vaststellen wanneer de bodem is ingezet en of er een mogelijke reversal zal komen. Op deze manier kun je proberen om zo goedkoop mogelijk Bitcoin te kopen en op bepaalde koersdoelen met een zo hoog mogelijk rendement te verkopen. Bitcoins tijdens koers bodems te kopen en een gedeelte tijdens een nieuwe hoogte verkopen is natuurlijk het ultieme doel waar iedereen naar streeft, maar is in de praktijk moeilijk is om uit te voeren aangezien de emoties vaak de overhand nemen. Bekijk onderstaande video over hoe je denken als een bitcoin investeerder:

Begin met sparen in Bitcoin met behulp van een Bitvavo handelsrekening

Verder kan het Bitcoin Logarithmic Fractal Growth (LFG) Model (ontwikkeld door Ari Rudd) worden gebruikt om een rationele dynamische DCA-methode op te stellen als Bitcoin belegger en hodler:

Begin met handelen in Bitcoin met behulp van een Bitvavo handelsrekening

Automatische Bitcoin Euro Cost Averaging strategie tools

cryptohopper trading bot

Vandaar dat een Bitcoin Dollar Average Cost inkoopstrategie het beste automatisch kan worden uitgevoerd op bepaalde koersdoelen met behulp van een trading bot zoals de CryptoHopper. Deze kan worden gekoppeld aan je favoriete Bitcoin exchange en bij voorkeur Bitvavo in Amsterdam. Een Bitvavo handelsrekening kan direct gekoppeld worden aan de CryptoHopper. Hierdoor kun je automatisch actief beleggen in Bitcoin.

Bitcoin DCA Tools

Een andere gratis optie is om gebruik te maken van de Bitcoin-DCA tool. Deze is ontwikkeld door Jorijn, een Nederlandse ontwikkelaar. Je kunt deze tool op een computer of een ander lokaal device (zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi) laten draaien. Je maakt een verbinding met de API van de Bitvavo exchange en op die manier zorgt deze DCA-tool er voor dat er terugkerende kooporders en Bitcoin opnames kunnen plaatsvinden op jouw Bitvavo account naar de Bitcoin wallet. Je moet dan overigens wel over een geverifieerd account beschikken bij Bitvavo.

Gemakkelijker is om zelf koers alerts in te stellen bij de exchange die je gebruikt. Dit kan gemakkelijk met behulp van de Bitvavo app worden gedaan. Het aller makkelijkste is om Bitpanda te gebruiken en daar automatisch euro’s wekelijks van je bankrekening te laten afschrijven en te verkopen voor bitcoin. Een goed alternatief voor Bitpanda voor het opzetten van een automatische DCA-methode is ByBit.

relai bitcoin dca app

Over de timing van een Bitcoin Euro Cost Averaging strategie

Wanneer zal ik bitcoin kopen en verkopen? Wanneer het duidelijk is dat een bodem is bereikt, koop je voor 750 euro in. Als de koers vervolgens na een week is toch gedaald, dan kun je weer inkopen voor 750 euro. Als de koers na een week mooi is gestegen zou je kunnen overwegen om volledig of gedeeltelijk uit te stappen. Het is belangrijk om ervaring op te bouwen en voorzichtig te beginnen. Handelen in Bitcoin is zeer risicovol, moet je rationeel doen met beleid zonder emotie. Indicatoren kunnen hierbij helpen.

Als een algemene richtlijn kun je overwegen om een eenvoudige Bitcoin Euro Cost Averaging inkoopstrategie uit te voeren tijdens de bodem en omslag van een neerwaartse trend of berenmarkt naar een nieuwe opwaartse trend of stierenmarkt. Tijdens een stierenmarkt verkoop je op gezette tijden om winst gedeeltelijk om te zetten in euro’s die je weer zou kunnen gebruiken om tijdens een berenmarkt weer laag in te kopen. Vervolgens moet je ook afvragen wat je doelstelling uiteindelijk is. Wil je op lange termijn uiteindelijk meer bitcoins verzamelen of meer fiduciaire euro’s of goud?

Een handige indicator die je kan helpen bij het vinden van uitstap- en instapmomenten is de Entity-adjusted Spent Output Profit Ratio (SOPR). Deze indicator is ontwikkeld door Glassnode Studio. Een volger van deze indicator zou bij een koersval met een ratio lager dan 0.95 Bitcoin bij kunnen kopen. Verder zou een volger kunnen overwegen om een gedeelte winst te pakken zodra de ratio boven de 1.15 komt. Voor meer informatie: SOPR.

Op een langere termijn bekeken, om te helpen en de markt te timen zal kennis over Bitcoin’s monetaire politiek helpen. De distributie van nieuw gedolven bitcoins neemt na elke 210.000 transactieblokken met de helft af. Dit fenomeen staat bekend als de Bitcoin Halvings. Deze hebben een impact op Bitcoin’s stock-to-flow ratio en daarmee de prijsontwikkeling. Door te weten waar we in deze monetaire Bitcoin cyclus zitten kunnen ook instap en uitstappunten worden vastgesteld op basis van indicatoren. Dankzij het analytisch werk van PlanB en zijn beroemde artikel over het verband tussen de schaarste en de marktwaarde van Bitcoin beschikken we nu over een model ons verder kan helpen om een Dollar Cost Averaging Strategie te timen.

euro cost avering btc

dollar cost avering BTC stock to flow model

Deze modellen helpen de belegger om de Bitcoin’s waardepropositie op lange termijn op waarde te schatten en op basis daarvan een goede CDA-strategie op te stellen met goede instap- en uitstappunten. Deze punten kunnen goed worden getimed met behulp van indicatoren en gereedschappen zoals de Mayor Multiple Indicator. Deze is door de Bitcoin analist en belegger Trace Mayer ontwikkeld. De indicator helpt de belegger om te bepalen of de Bitcoin koers te ver omhoog is geschoten of erg laag is.

De Bitcoin Gold Cost Averaging strategie!

Alternatief zou je in plaats van een Bitcoin Dollar of Euro Cost Averaging inkoopstrategie goud als referentiepunt kunnen beschouwen. Dit wordt een Bitcoin Gold Cost Average strategie genoemd. Goud kopen en verkopen met Bitcoin gaat uitstekend op de Vaultoro Bitcoin Gold Exchange.

Het makkelijkste is gewoon om tijdens een dip bitcoins te kopen en deze vervolgens voor minimaal twee jaar vastlegt op een hardware wallet zoals de Trezor.

Wil je je niet bekommeren om de bitcoins zelf en een Bitcoin Dollar Cost Avering handelsstrategie, dan is het beter dat je gebruikt maakt van een Bitcoin fonds. Voor meer informatie:

Beleg alleen met spaargeld dat je kunt veroorloven om te verliezen. Voordat je begint met het toepassen van de Bitcoin Cost Averaging methode, leer eerst zo veel mogelijk over Bitcoin en lees onze gratis online Bitcoin cursus:

Ten slotte, willen we ook het gesprek aanbevelen tussen Stephan Livera en Preston Pysh, de co-host van de bekende The Investor’s Podcast met als onderwerp: How To Think About Bitcoin as an Investor.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan. Deutsche Bank.. je hebt de naam vast weleens voorbij zien komen. Deutsche Bank is een van de grootste financiële instellingen ter wereld met bijna 70.000 werknemers en bestaat al sinds 1870. Het hoofdkantoor zit in Frankfurt en de bank beheert maar liefst €860,- miljard aan activa! […]

Sep 15, 2023
2,5 min