dca beleggingstrategie

Wat is Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA)?

Jul 3, 2020
Aanbieding: 
dca beleggingstrategie

Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA) is een Bitcoin beleggingsstrategie. Hierbij wordt er een budget vastgesteld op basis waarvan op vaste tijdstippen (dagelijks, wekelijks of maandelijks) bitcoin wordt ingekocht. Wanneer het budget uit euro’s bestaat, kunnen kunnen we beter spreken over een Bitcoin Euro Cost Averaging (ECA) inkoopstrategie.

Bitcoins kopen wordt op deze manier op een gestructureerde en rationele manier gedaan voor de lange termijn. De doelstelling is om het marktrisico in de volatiele Bitcoin markt te beperken. Het is de meest veilige manier om op de lange termijn een uitstekend rendement te behalen. Het verdient de voorkeur boven het dagelijks handelen in bitcoins. Bitcoin en crypto trading is door de volatiele koersen zeer risicovol en alleen geschikt voor de ervaren handelaar.

bitcoin dollar cost avering

Een klassiek voorbeeld is om met een budget van 25.000 euro, elke week voor 25 weken voor 1000 euro Bitcoin te kopen. Op deze manier koop je ook in op mogelijke koersdalingen en verkrijg je gemiddelde een goede inkoopprijs en rendement op de verzamelde bitcoins.

Dit kun je gemakkelijk doen bij een vertrouwde Nederlandse bitcoin exchange waar je de aangekochte bitcoins vervolgens meteen veilig naar je bitcoin wallet stuurt en daar gewoon voor de lange termijn laat staan. Inderdaad, je spaart in feite bitcoins en gebruikt het zodoende als een spaartechnologie. Je vermijdt zo veel mogelijk de handel in bitcoins. De meeste mensen verliezen juist geld doordat ze de volatiele bitcoin markt te slim af willen zijn.

Het risico is wel dat het ook zo kan zijn dat de inkoopwaarde juist stijgt wanneer de koers over een periode van 25 weken alleen maar omhoog gaat. Je rendement neemt dan af aangezien je meteen had kunnen instappen met het hele bedrag voor een lagere Bitcoin koers.

Flexibele Bitcoin Dollar Cost Averaging strategie

Vandaar, je kunt een apart budget alloceren om methodisch Bitcoins goedkoop kopen en weer duurder verkopen voor euro’s om zodoende tijdens een koersval goedkoper de bitcoins terug te kopen. Op deze manier kun je meer Bitcoin accumuleren. Het is dan een optie om een bedrag te reserveren (750 euro) bij een wekelijkse koersdaling en een lager bedrag bij een relatieve koers stijging (250 euro) en de inkoopperiode te verlengen om zo minder marktrisico te lopen. Je zou in plaats van een inkooporder een verkooporder kunnen plaatsen in de weken waar je veel rendement kunt pakken om zo je initiële inleg sneller terug te verdienen en meer BTC te vergaren tijdens correcties.

Vervolgens is het hierbij ook een optie om vervolgens op flexibele tijdspunten in te kopen op basis van handelssignalen en indicators op basis van een technische analyse. Met behulp van de indicators kun je ongeveer vaststellen wanneer de bodem is ingezet en of er een mogelijke reversal zal komen. Op deze manier kun je proberen om zo goedkoop mogelijk Bitcoin te kopen en op bepaalde koersdoelen met een zo hoog mogelijk rendement te verkopen. Bitcoins tijdens koers bodems te kopen en een gedeelte tijdens een nieuwe hoogte verkopen is natuurlijk het ultieme doel waar iedereen naar streeft, maar is in de praktijk moeilijk is om uit te voeren aangezien de emoties vaak de overhand nemen.

Automatische Bitcoin Euro Cost Averaging strategie implementeren tools

cryptohopper trading bot

Vandaar dat een Bitcoin Dollar Average Cost inkoopstrategie het beste automatisch kan worden uitgevoerd op bepaalde koersdoelen met behulp van een trading bot zoals de CryptoHopper. Deze kan worden gekoppeld aan je favoriete Bitcoin exchange en bij voorkeur Bitvavo in Amsterdam. Een Bitvavo handelsrekening kan direct gekoppeld worden aan de CryptoHopper.

bitcoin kopen en beleggen via Yieldt

Verder kun je als alternatief de Bitvavo handelsrekening koppelen aan Yieldt. Met Yieldt kun je passief beheerd beleggen in bitcoins. Inderdaad, een andere optie is om gebruik te maken van de vermogensbeheerdienst van Yieldt.

Bitcoin DCA Tools

Deze extra diensten kosten geld. Een andere gratis optie is om gebruik te maken van de Bitcoin-DCA tool. Deze is ontwikkeld door Jorijn, een Nederlandse ontwikkelaar. Je kunt deze tool op een computer of een ander lokaal device (zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi) laten draaien. Je maakt een verbinding met de API van de Bitvavo exchange en op die manier zorgt deze DCA-tool er voor dat er terugkerende kooporders en Bitcoin opnames kunnen plaatsvinden op jouw Bitvavo account naar de Bitcoin wallet. Je moet dan overigens wel over een geverifieerd account beschikken bij Bitvavo.

Gemakkelijker is om zelf koers alerts in te stellen bij de exchange die je gebruikt. Dit kan gemakkelijk met behulp van de Bitvavo app worden gedaan.

relai bitcoin dca app

Er zijn ook andere gemakkelijke DCA-software oplossingen beschikbaar zoals deze is ontwikkeld door Relai in samenwerking met Bity, een makelaar in Zwitserland. Echter, komt dit gemak van de Relai app met een hoog prijskaartje aangezien er 3 % in conversiekosten wordt gerekend. Bitvavo rekent een maximale fee van 0,25 %.

Over de timing van een Bitcoin Euro Cost Averaging strategie

Wanneer het duidelijk is dat een bodem is bereikt, koop je voor 750 euro in. Als de koers vervolgens na een week is toch gedaald, dan kun je weer inkopen voor 750 euro. Als de koers na een week mooi is gestegen zou je kunnen overwegen om volledig of gedeeltelijk uit te stappen. Het is belangrijk om ervaring op te bouwen en voorzichtig te beginnen. Handelen in Bitcoin is zeer risicovol, moet je rationeel doen met beleid zonder emotie.

Over het algemeen kun je overwegen om een Bitcoin Euro Cost Averaging inkoopstrategie uit te voeren tijdens de bodem en omslag van een berenmarkt naar een nieuwe stierenmarkt. Tijdens een stierenmarkt verkoop je op gezette tijden om winst gedeeltelijk om te zetten in euro’s die je weer zou kunnen gebruiken om tijdens een berenmarkt weer laag in te kopen. Vervolgens moet je ook afvragen wat je doelstelling uiteindelijk is. Wil je op lange termijn uiteindelijk meer bitcoins verzamelen of meer fiduciaire euro’s of goud?

Om je hierbij te helpen en de markt te timen zal kennis over Bitcoin’s monetaire politiek helpen. De distributie van nieuw gedolven bitcoins neemt na elke 210.000 transactieblokken met de helft af. Dit fenomeen staat bekend als de Bitcoin Halvings. Deze hebben een impact op Bitcoin’s stock-to-flow ratio en daarmee de prijsontwikkeling. Door te weten waar we in deze monetaire Bitcoin cyclus zitten kunnen ook instap en uitstappunten worden vastgesteld op basis van indicatoren. Dankzij het analytisch werk van PlanB en zijn beroemde artikel over het verband tussen de schaarste en de marktwaarde van Bitcoin beschikken we nu over een model ons verder kan helpen om een Dollar Cost Averaging Strategie te timen.

euro cost avering btc

dollar cost avering BTC stock to flow model

Deze modellen helpen de belegger om de Bitcoin’s waardepropositie op lange termijn op waarde te schatten en op basis daarvan een goede CDA-strategie op te stellen met goede instap- en uitstappunten. Deze punten kunnen goed worden getimed met behulp van indicatoren en gereedschappen zoals de Mayor Multiple Indicator. Deze is door de Bitcoin analist en belegger Trace Mayer ontwikkeld. De indicator helpt de belegger om te bepalen of de Bitcoin koers te ver omhoog is geschoten of erg laag is.

De Bitcoin Gold Cost Averaging strategie!

Alternatief zou je in plaats van een Bitcoin Dollar of Euro Cost Averaging inkoopstrategie goud als referentiepunt kunnen beschouwen. Dit wordt een Bitcoin Gold Cost Average strategie genoemd. Goud kopen en verkopen met Bitcoin gaat uitstekend op de Vaultoro Bitcoin Gold Exchange.

Het makkelijkste is gewoon om tijdens een dip bitcoins te kopen en deze vervolgens voor minimaal twee jaar vastlegt op een hardware wallet zoals de Trezor. Wil je je niet bekommeren om de bitcoins zelf en een Bitcoin Dollar Cost Avering handelsstrategie, dan is het beter dat je gebruikt maakt van een Bitcoin fonds of zoals we eerder melden dat je de bitcoins beheerd laat beleggen op Bitvavo met behulp van Yieldt. Voor meer informatie:

Beleg alleen met spaargeld dat je kunt veroorloven om te verliezen. Voordat je begint met het toepassen van de Bitcoin Cost Averaging methode, leer eerst zo veel mogelijk over Bitcoin en lees onze gratis online Bitcoin cursus:

Ten slotte, willen we ook het gesprek aanbevelen tussen Stephan Livera en Preston Pysh, de co-host van de bekende The Investor’s Podcast met als onderwerp: How To Think About Bitcoin as an Investor.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Michael Saylor over Bitcoin

Michael Saylor is de oprichter en directeur van het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy (MSTR) met een waarde van ongeveer 1.2 miljard dollar. Hij is eindverantwoordelijk voor de recente beslissing om bijna alle dollarreserves in de schatkist om te wisselen voor bitcoin. In totaal heeft het bedrijf $410 miljoen omgezet in 38,250 BTC als een strategische reservevaluta […]

Sep 18, 2020
5 min

Wat is Nexus Mutual (NXM)?

Wat is Nexus Mutual (NXM) en wat kan je ermee? De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi) onder de loep genomen, zoals Bancor Finance, Flamingo Finance en Balancer Finance. Vandaag kijken we naar Nexus Mutual, een soort softwarekraakverzekering die gebruikers beschermt bij het afsluiten en gebruik […]

Sep 15, 2020
3 min

Rente verdienen over goud?

Een belegging in goud werd door Warren Buffet afgeschreven als niet productief aangezien het geen inkomen genereert. Inderdaad, vele beleggers laten nog steeds goud links liggen omdat het geen inkomen genereert. Deze tijden zijn voorbij met de opkomst van de decentrale financieringssector en digitale activa die op een blokchain worden uitgeven. De Paxos Trust Company […]

Sep 4, 2020
1,5 min