japan bitcoin adoptie

De Japanse Yen carry trade stort in, wat betekent dit voor bitcoin en goud?

Apr 11, 2024
Aanbieding: 

Yen carry trade stort in, bitcoin staat boven de $71.000 en goud stijgt maar door. De Yen carry trade, een ingewikkelde financiële constructie, zorgt op dit moment voor grote schokken op de markt. En hoewel Bitcoin boven de $71.000 noteert, begrijpt lang niet iedereen de achterliggende oorzaken. Toch is het essentieel voor beleggers om hier minstens vaagweg bekend mee te zijn. Hier volgt een analyse van Stack Hodler op X.

Wat is de Yen carry trade?

Simpel gezegd: Japan houdt de rente al meer dan tien jaar kunstmatig laag. Lager zelfs dan in de VS en Europa. Dit dwingt Japanse investeerders om hun geld in het buitenland te beleggen op zoek naar beter rendement.

Ruim $3 biljoen is op deze manier naar buitenlandse markten gevloeid, wat de prijzen van assets opdreef en de leenkosten in de VS en EU kunstmatig laag hield.

Wat kochten de Japanse investeerders?

Voornamelijk Amerikaanse en Europese obligaties, om zo toch een beter rendement te behalen dan in eigen land. Maar omdat ze in Japan wonen, gaat het hun uiteindelijk om rendementen in Yen, niet in dollars of euro’s.

Daarom moesten ze hun buitenlandse beleggingen afschermen (hedgen) tegen schommelingen in wisselkoersen. Want als je een Europese obligatie koopt en de euro plotseling daalt ten opzichte van de yen, kun je in Yen-termen uiteindelijk verlies lijden.

De Yen carry trade onder druk

Deze “verzekering” kost geld, in de vorm van een premie. Zolang de schommeling van de yen beperkt blijft, is dat geen probleem. Maar nu de volatiliteit van de yen toeneemt, wordt die verzekering duurder.

De kosten van de verzekering beginnen nu de winst uit Amerikaanse en Europese obligaties op te eten.

Wat gebeurt er nu met het instorten van de Yen carry trade?

Japanse investeerders verkopen hun buitenlandse obligaties zodra die niet langer meer opleveren dan Japanse obligaties. En doordat de rente op Japanse obligaties nu ook stijgt, worden die relatief aantrekkelijker.

Domino-effect op de obligatiemarkt

Hierdoor stroomt kapitaal weg uit Amerikaanse en Europese obligaties, waardoor de rente op die obligaties juist stijgt. En als die rentes stijgen, gaan landen met een hoge staatsschuld (zoals de VS) er financieel nog slechter uitzien.

Hogere rentes betekenen namelijk dat er in de nabije toekomst meer rente moet worden betaald over de staatsschuld. En gezien de VS al biljoenen dollars tekorten op de begroting heeft, kan die rente alleen maar worden betaald met nóg meer geleend geld. Meer geleend geld leidt tot een groter aanbod van obligaties, waardoor de rente nog verder stijgt. En zo loop je in een vicieuze cirkel.

De oplossing: geldontwaarding & impact op bitcoin?

Er is eigenlijk maar één oplossing: als de schulden in realistische termen niet meer te betalen zijn, zullen overheden hun valuta devalueren om de schulden in nominale termen te kunnen afbetalen.

Bitcoin als ark van Noach?

Het is een publiek geheim dat het einde van het fiat-systeem zal leiden tot massale devaluaties. Dat proces is overigens al gaande (daarom staan alle assets op of nabij recordhoogtes), maar het kan versnellen.

Als de golf van geldontwaarding toeslaat, wil je de meest solide assets in handen hebben. Goud is natuurlijk de meest gevestigde veilige haven. Bitcoin is ook zo’n solide, absoluut schaarse asset. Met de recente steun van BlackRock wordt Bitcoin steeds meer gezien als de ark van Noach voor de komende stortvloed van schuldgeld.

Het is allemaal een stoelendans, en beleggers beseffen zich steeds meer dat er slechts 21 miljoen bitcoins zijn. En er is nog genoeg plek op die ark. Misschien is het verstandig om vast een bitcoin stoel te bemachtigen, voor het geval dat.

Daarom is de stijging van Bitcoin boven de $70.000 relevant. De markt begrijpt dat hogere rentes betekenen dat de tijdlijn voor geldontwaarding versnelt. De Chinezen zullen in rap tempo een Bitcoin ETF in Hong Kong lanceren voor twee van haar financiële vermogensgiganten. Voor meer informatie:

Bronnen:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min