Wat is optimism?

Wat is Optimism? De Optimism blockchain uitgelegd 

Aanbieding: 

Wat is Optimism en hoe onderscheidt het zich?

Als mensen het in de blockchain industrie het hebben over de zogenaamde ‘superchain’, dan wordt er hiermee verwezen naar de Optimism blockchain. Maar waarom wordt Optimism zo genoemd en wat is Optimism precies? Laten we bij het begin beginnen: de Optimism blockchain werd rond 2021 gelanceerd en heeft sindsdien veel tractie gezien. Optimism is een zogenaamde Layer 2 blockchain op het Ethereum netwerk dat het Ethereum netwerk helpt door transacties over te nemen, dit wordt overigens door verschillende blockchains gedaan.

Voorbeelden van deze zogenaamde Layer 2 blockchains die als extra laag op de Ethereum blockchain opereren, zijn: Aptos, Arbitrum, Base (Coinbase), Polygon en dus ook Optimism. Met dit artikel duiken we dieper op deze bijzondere en jonge blockchain. 

Met ‘superchain’ wordt verwezen naar Optimism, maar waarom? 

Layer 2 blockchains hebben een gezamenlijk doel: het Ethereum netwerk verder opschalen door als extra laag transacties over te nemen. Vervolgens kunnen deze blockchains dus mee profiteren van de groei van Ethereum. Het doel van Optimism is hierbij om niet alleen het Ethereum netwerk op te schalen, maar ook om de blockchain toegankelijk te maken voor bedrijven die willen bouwen op de blockchain.

Optimism is een van de laatste toevoegingen aan de Layer 2 collectie van Ethereum, en Optimism weet zich op een aantal unieke manieren te onderscheiden ten opzichte van haar concurrenten: allereerst is de naam “Optimism” (optimise) niet zonder reden; de chain gaat er namelijk vanuit dat alle transacties op het netwerk valide zijn tot het tegendeel is bewezen, dit principe wordt “Optimistic Rollup genoemd”. In eerste instantie worden alle transacties goedgekeurd, wat dus enorm bijdraagt aan de snelheid van de chain. Mocht een transactie toch verdacht zijn, dan wordt de transactie teruggestuurd naar het Ethereum netwerk, die vervolgens de transactie toetst. 

Naast bovenstaande is een ander voordeel van de Optimism blockchain het feit dat de blockchain een zogenaamde “Full EVM Rollup” is. Een Full EVM Rollup is een schaalbaarheid oplossing die transacties samen bundelt en op deze manier transacties sneller en goedkoper maakt, hiermee helpen ze de druk op het Ethereum netwerk eveneens te verminderen. Deze Rollups doen daarnaast niet af aan de veiligheid van Ethereum. Optimism is inmiddels zo’n belangrijke Layer 2, dat het een van de grootste marktaandelen heeft binnen het Ethereum ecosysteem.

Optimism versterkt de adoptie van blockchain

Het uiteindelijke doel van blockchains en cryptocurrencies is om ervoor te zorgen dat steeds meer bedrijven gebruik zullen maken van deze nieuwe techniek. Om de adoptie van blockchain toepassingen te bevorderen heeft Optimism dan ook het zogenaamde “OP Grant” programma opgericht. Binnen dit programma kunnen bedrijven zich aanmelden voor een financieel steunprogramma van Optimism: de Layer 2 geeft aan geselecteerde bedrijven een X aantal $OP tokens weg als een soort investering. 

Oude bekende Clearpool Finance heeft inmiddels al meerdere OP Grants binnen gehaald. Deze grants worden in de vorm van $OP tokens extra ‘weggegeven’ als yield via de lending pools van Clearpool. Hierdoor zullen dus weer meer mensen geneigd zijn om gebruik te maken van de lendingpools van Clearpool, en zorgt het OP Grant programma dus voor versnelde adoptie van het DeFi protocol.

 $OP is de native cryptocurrency van Optimism

De native token van Optimism ($OP) is ook populair: de munt heeft een totale marktkapitalisatie van ongeveer $1.6 miljard. En de total value locked op Optimism is ook niet slecht: ruim $550,- miljoen, dit maakt het de 13 grootste blockchain-layer in de space. Optimism is dus absoluut de moeite waard om in de gaten te houden!

Disclaimer: hoewel Optimism een interessant defi-project is om te volgen, is dit artikel geen beleggingsadvies voor de OP token. Doe altijd zelf je eigen onderzoek!

Lees verder

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min

In een bull markt zijn goede wallets van groot belang. Lees hier onze Wallet Connect review

Nu de prijzen van altcoins fors beginnen te stijgen, is het goed om te kijken naar belangrijke features van wallets. Allereerst dienen wallets de tegoeden van de eigenaar goed te beschermen, maar ook moet de wallet te verbinden zijn met handige Dapps, exchanges en zelfs fysieke wallets, zoals Ledger (Ledger Stax en Flex) en Trezor […]

Dec 3, 2024
2,5 min

Wat zijn AI agents in crypto? Welke zijn er?

Met de komst van de zogenaamde ‘AI agents’ wordt ‘the best of both worlds’ gecombineerd: namelijk artificial intelligence in combinatie met blockchain en crypto. Het is een techniek die er in hoofdlijnen voor moet gaan zorgen dat er meer automatisering plaats gaat vinden binnen blockchain en crypto, hierdoor wordt Web3 in z’n geheel dus nog […]

Dec 2, 2024
2,5 min