bitcoin etf

Wat is een layer 2? En specifieker nog: een Bitcoin layer 2?

Feb 21, 2024
Aanbieding: 

Door de stijgende vraag naar BTC wordt het Bitcoin netwerk intensiever gebruikt. Dit vraagt om de hulp van layer 2s. Maar wat is een (Bitcoin) layer 2 eigenlijk?

Wat is een Bitcoin layer 2 en waarom zijn deze extra ‘layers’ nodig?

Bitcoin ($BTC) heeft zoals we weten een eigen blockchain: de Bitcoin blockchain. Daarnaast hebben ook andere grote cryptocurrencies, zoals Ethereum ($ETH), een eigen blockchain. En tot slot zijn er ook nog de bekende ‘altcoin’ blockchains, bijvoorbeeld het Cardano, Solana, Ripple, Doge netwerk. Deze blockchains staan bekend als “layer 1” blockchains/ coins. Met een layer 1 wordt in feite direct verwezen naar het onderliggende netwerk, dus het netwerk wat direct wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het verzenden van jouw cryptocurrencies: je verstuurd bijvoorbeeld jouw $ADA van Bitvavo, via de Cardano blockchain, naar KuCoin. En met deze transactie maak je dus gebruik van het layer 1 (Cardano) netwerk. Maar wat is dan een layer 2 netwerk en waarom bestaan deze layer 2s? En ja, er bestaat ook (zelfs meerdere) een Bitcoin layer 2. En deze layer 2s worden steeds populairder.

De afgelopen maanden hebben we een ommekeer gezien in prijzen; Bitcoin ($BTC) staat vandaag (20 februari) bijvoorbeeld alweer ruim $9.000 hoger in vergelijking met 1 januari van dit jaar. Dit komt onder andere doordat de vraag naar Bitcoin stevig is toegenomen, en dit kun je bijvoorbeeld zien aan de forse stijging de afgelopen maanden van het aantal (nieuwe) wallet adressen die Bitcoin aanhouden. Om deze transacties (naar de wallets) te verrichten wordt gebruikgemaakt van de Bitcoin blockchain en het netwerk raakt in die zin een beetje ‘oververhit’.

Door deze verhitting/ overbezetting worden transacties op de Bitcoin blockchain trager en duurder. De Bitcoin blockchain is ontwikkeld met veiligheid als prioriteit, niet snelheid. Bitcoin kan in principe alleen 7 transacties per seconde verwerken. En om dit tegen te gaan is er dus een oplossing bedacht: namelijk het creëren van een extra lagen (layer 2) op de Bitcoin blockchain. Bitcoin is programmeerbaar waardoor erboven op de blockchain (de Base Settlement Layer) meerdere transactielagen en aanverwante netwerken op kunnen worden gebouwd. Hieronder in de afbeelding kun je zien dat Bitcoin als protocol uit verschillende onderdelen bestaat voor het uitbouwen van het ecosysteem met o.a. Layer 2 protocollen:

bitcoin layer 2

Bekende voorbeelden van (Bitcoin) layer 2s

Layer 2s beperken zich niet alleen tot de Bitcoin blockchain, ook (of we moeten we zeggen ‘juist!’) het Ethereum netwerk heeft last van overbezetting van haar blockchain. Zodra de vraag naar $ETH toeneemt, nemen de “gas fees” ook toe, en dit ‘gas’ is nodig voor het verzenden van $ETH. Deze verzendkosten van Ethereum, of de handelskosten op een Decentralized Exchange (die op het Ethereum netwerk draait) zoals Uniswap, nemen zo fors toe dat de kosten/fees zowat problematisch te noemen zijn. En als kers op de taart draagt de handel in NFTs ook nog eens bij aan de overbezetting van het netwerk.

Zoals gezegd is hier dus een oplossing voor, de layer 2. De layer 2 is een extra laag op het originele blockchain netwerk dat (een deel van) de transacties ervan overneemt en deze vervolgens verwerkt via de layer 2. Hierdoor neemt de druk op het originele netwerk af en kunnen er ondertussen sneller en goedkoper transacties verricht worden via de layer 2s; iedereen blij!

Hieronder een aantal bekende voorbeelden van layer 2s:

Bitcoin – layer 2

Ethereum – layer 2

De oplossingen die de layer 2s brengen

Zonder layer 2 oplossingen zou het Bitcoin landschap er vandaag de dag totaal anders uitzien. Zo heeft de layer 2 oplossing van Stacks het (mede) mogelijk gemaakt dat er decentralized applications en decentralized finance protocollen gelanceerd konden worden op de Bitcoin blockchain. Deze protocollen trekken op haar beurt weer developers en gebruikers aan, die anders gebruik zouden maken van concurrerende blockchains, zoals Ethereum bijvoorbeeld. De hoeveelheid activiteit op een blockchain heeft uiteraard invloed op de prijs van desbetreffende cryptocurrency. En een blockchain zonder activiteit wordt ookwel een “ghostchain” genoemd, en dit wil je als blockchain koste wat kost voorkomen.

Naast de Bitcoin layer 2s hebben de Bitcoin ordinals, ofwel de BRC-20, er samen voor gezorgd dat Bitcoin ook NFTs kan lanceren op haar blockchain. Door zowel de Bitcoin ordinals, de BRC-20 en de Bitcoin layer 2s blijft het Bitcoin netwerk de concurrentie voor!

Ten slotte, is het van belang om alvast bekend te worden met de Satoshi´s (SAT) als basisrekeneenheid van de Layer 2 netwerken.

Voor meer informatie:

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min