Friend tech kopen

Friend.tech hype & shitcoinery – zal ik de Friend Tech Keys kopen?

Aug 29, 2023
Aanbieding: 

Wat is nu de hype rond Friend.tech geweest? Gewoon weer een ordinaire pump & dump? Inderdaad, shitcoins.. ze komen in allerlei geuren en kleuren. De afgelopen weken hebben we met Friend.tech weer een typisch voorbeeld van gezien. Was de hype rond friend.tech echt wel hier één van?

Waar kwam de hype rond friend.tech vandaan?

Het lijkt erop alsof er de afgelopen jaren niets is veranderd in de wondere wereld van crypto: we zien namelijk continu het komen en gaan van projecten met gigantische prijsstijgingen, hypes, FOMO (fear of missing out), gekte en vervolgens weer enorme (prijs) crashes. We zien deze hypes in allerlei varianten: ICO’s (initial coin offerings), shitcoins (coins zonder utility), NFT’s (non fungible tokens) waar je niks aan hebt en nu dus de zogenaamde “keys” van het friend.tech project.

Overigens zijn dit soort fenomenen wel spectaculaire evenementen om te aanschouwen vanaf de zijlijn, maar moeten we vooral niet willen vergeten dat ook veel mensen de dupe zijn van dit soort hype projecten; mensen die (spaar) geld aan verliezen puur door het volgen van een hype of discutabele “adviezen” opvolgen. Interessant is dan ook om te onderzoeken hoe de hype rond friend.tech zo snel tractie heeft kunnen krijgen.

Wat is friend.tech?

friend.tech moest dé nieuwe sociale media app worden op de blockchain. Het platform is gebouwd op de ‘layer 2’ blockchain van Coinbase: de Base Blockchain. De kern van het platform/ de app is om haar gebruikers in staat te stellen om aandelen van hun X (voormalig Twitter) account te kunnen verkopen. Eerst dient de gebruiker (vaak grote accounts) haar of zijn account te “tokenizen”, hiermee wordt verwezen naar het proces van het on-chain (op de blockchain) brengen van een munt, of een project dus in dit geval.

Het verdienmodel van friend.tech

Zodra het account was ge-tokenized was het mogelijk voor andere gebruikers om een ‘share’, ofwel een aandeel, van dit account te kopen en hiermee konden deze gebruikers direct communiceren met de accounthouder in een chatgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bekend persoon, of een influencer, die jij volgt en waar je middels deze friend.tech app direct mee kan communiceren; best een cool idee!

En meer mensen vonden het wel ‘een cool idee’: het gebruik op de app was zo hoog dat haar omzet op 19 augustus zelfs hoger was dan op andere gedecentraliseerde apps, zoals Uniswap en Lido bijvoorbeeld. De omzet was op die dag zelfs ook hoger dan op de Bitcoin blockchain.. aldus defillama.

De rise and fall van Friend.tech

Het ging friend.tech allemaal behoorlijk voor de wind en ‘iedereen’ sprak er vol lof over op X en andere sociale media, niet heel gek ook want het idee was in die zin ‘baanbrekend’ en dus behoorlijk populair. Echter, het was snel gedaan voor wat betreft de populariteit: eerst veranderde friend.tech de naam van “shares” naar “keys”. Dit zou impliceren dat een gebruiker geen ‘aandeel’ heeft, maar enkel een vorm van een token (een soort toegangs munt). Critici vonden deze verandering vreemd en dit wekte zodoende argwaan op.

Door de populariteit van de app stegen de prijzen van deze zogenaamde ‘keys’ zo fors dat mensen op een zeker moment 1 ETH (Ethereum) betaalden voor een key, vervolgens konden mensen met deze key enkel deelnemen in een groepschat.. Daarna zag de app al snel een forse daling in het aantal gebruikers, een dalende omzet en zodoende ook een daling in de vraag naar, en het aanbod van, de keys. Tot slot namen ook de “inflows” van financiële middelen fors af, waardoor het vertrouwen in de app een dieptepunt bereikte. Veel influencers verwijzen naar een enorme hebzucht en een slechte uitvoering van de app als oorzaak van de snelle komst en ondergang. Eigenlijk het typische schoolvoorbeeld van een pump & dump strategie..

Zal ik Friend.tech keys kopen?

Nee, ik zou geen Friend.tech keys kopen op een crypto exchange, maar gewoon zelf aan de slag gaan met Friend.tech om zo zelf te bepalen of het wat meer geld waard is.

Om aan de slag te gaan, hebben gebruikers een Web3-cryptowallet nodig, zoals MetaMask of Coinbase Wallet. Opgemerkt moet worden dat gebruikers het BASE-netwerk moeten toevoegen om het platform te kunnen gebruiken. Zodra de wallet klaar is, moeten gebruikers wat Ethereum (ETH) van hun hoofdnetwerk naar het BASE-adres overbrengen.

Zodra de ETH is overgedragen, kunnen ze naar Friend.tech gaan en beginnen met het instellen van een account. Nadat de account gereed is, kan de gebruiker ETH storten op het BASE-adres van de nieuwe Friend.tech account. Een ander belangrijk punt om op te merken is dat de applicatie alleen op een mobiele telefoon kan worden geïnstalleerd. Onderstaande video tutorial van Crypo Cove kan je verder helpen:

De kern van dit verhaal over Friend.tech

Wat kunnen we leren van friend.tech? Simpel: er bestaat niet zoiets als ‘snel geld’. Uiteraard zijn er gevallen waarin mensen snel geld verdienen, echter gaat dit wel altijd gepaard met een zeer hoog risico. Dit soort hypes komen razendsnel, zijn moeilijk op waarde in te schatten en worden beheerst door mensen met kennis die vaak vrij schaars is voor de rest van de wereld. Zodoende zijn jouw kansen als belegger al behoorlijk klein met dit soort projecten.

Indien je geïnteresseerd bent om geld te investeren in Bitcoin of crypto, dan is het raadzaam om je tijd te nemen en om het financiële product te leren begrijpen en niet meer te investeren dan je kunt missen. Een relatief veilige investeringsstrategie is de DCA strategie, hierbij is het wel zo dat ook de prijs van Bitcoin erg volatiel kan zijn.

Echter, één belangrijk detail; Bitcoin heeft wél utility. Namelijk utiliteit als vrij gedistribueerd financieel middel, onkraakbaar betaalnetwerk en technologie dat zonder een soeverein en centrale bank wordt uitgegeven. Deze utiliteit is iets wat bij andere ‘crypto-projecten’ vaak behoorlijk ver te zoeken is..

Succes en be safe!

Gerelateerde artikelen:

Welke crypto zal ik nu kopen?

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min