deribit

Deribit crypto exchange verkrijgt VASP licentie van Dubai

Apr 4, 2024
Aanbieding: 

De Deribit crypto exchange verhuist naar Dubai na het verkrijgen van de VASP licentie! Inderdaad, de befaamde Deribit crypto exchange die nog een paar jaar terug opstartte van een zolderkamer in Amsterdam, heeft van de financiële waakhond van Dubai (VARA) de VASP licentie verkregen. Vandaar, Deribit verhuist het hoofdkantoor van Panama city naar Dubai. Laten we eens verder bespreken waarom dit een belangrijke gebeurtenis is voor deze exchange en wat dit betekent voor de klanten en handelaren op Deribit.

Waarom is deze VASP licentie zo belangrijk voor de Deribit crypto exchange?

De Deribit crypto exchange verruilt de ene zonnige plek, voor de ander. Het hoofdkantoor gaat namelijk verhuizen vanuit Panama, naar Dubai. Deribit heeft deze week bekend gemaakt dat het de felbegeerde VASP (Virtual Asset Service Provider) van de financiële waakhond, de VARA (Virtual Assets Regulatory Authority) van Dubai heeft verkregen. Dit is een behoorlijke stap voor de officiële erkenning van Deribit en voor de toekomst van de exchange. De VASP licentie die Deribit heeft verkregen omvat zowel de spot- en derivaten (derivatives) trading diensten, deze mogen dus legaal worden aangeboden via het nieuwe hoofdkantoor in Dubai, en laat Dubai nou net de crypto hoofdstad van de wereld aan het worden zijn!

Deribit exchange wijzingen binnen het bestuur

Ook zijn er intern bij Deribit een aantal interessante wijzigingen en toevoegingen doorgevoerd: zo is de voormalige CCO (chief commercial officer) Luuk Strijers nu benoemd als CEO (chief executive officer) van Deribit, een behoorlijke stap. Daarnaast zijn er ook twee ‘Non-Executive Directors’ aangesteld, waarvan een van hen Dennis Dijkstra is.

Dennis Dijkstra is jarenlang CFO (chief financial officer) van Flow Traders geweest, na zijn periode als CFO heeft hij Flow Traders bijna ±10 jaar geleid als CEO en heeft hij Flow Traders in 2015 naar de Euronext beurs gebracht. Een behoorlijke carriere en een interessante keus van Deribit om Dennis in deze positie aan te stellen, wie weet wat Deribit nog meer in de toekomst te wachten staat..?

Wat verandert er voor de klanten van Deribit?

Deribit zal zich met deze stap focussen op institutionele beleggers en gekwalificeerde investeerders. Als aanvulling geeft het team van Deribit aan dat het verkrijgen van deze licentie van vertrouwen van de markt in Deribit spreekt, en daar kunnen wij ons wel in vinden.

Deribit geeft overigens duidelijk aan dat het de ‘retail klanten’ blijft bedienen vanuit de Panamese vestiging van het bedrijf, daar verandert dus (voorlopig) niks. Tot slot geeft Deribit aan dat het snel informatie zal delen omtrent de lancering onder de nieuwe entiteit in Dubai en de daarbij behorende plannen, voorwaarden etc.

Dubai steeds populairder bij de crypto community

Dubai wordt steeds populairder onder crypto fanatiekelingen, en het blijft dus niet alleen bij fanatiekelingen: naast Deribit heeft ook Bybit een groot kantoor met veel personeel in Dubai. Daarnaast is er deze maand ook het Token 2049 event in Dubai (18- 19 april). Hier komen sprekers als Roger Ver (van Bitcoin.com), Pavel Durov (van Telegram) en de Bitcoin en crypto legende: Arthur Hayes (van Bitmex). We kunnen dus stellen dat de crypto ‘industry leaders’ aanwezig zijn.

Maar waarom is Dubai nou zo populair? Daar zijn een aantal (zeer logische) redenen voor. Hieronder een korte opsomming van deze redenen:

  • Dubai heeft een lage belasting, ook voor crypto
  • Een van de belangrijkste redenen (na belastingen) is het feit dat er in Dubai duidelijkheid is omtrent crypto reguleringen. Daarnaast is de overheid progressief als het om crypto en blockchain adoptie gaat. In Europa en de Verenigde Staten is er nog teveel onduidelijkheid omtrent wetgeving en dit creëert onzekerheid
  • Dubai is een relatief nieuwe stad en heeft zodoende een top of the notch infrastructuur, zoals overal snel internet
  • De internationale hub wordt steeds groter en populairder en dit creëert kansen voor crypto bedrijven om internationaal sneller uit te breiden
  • Crypto wordt geaccepteerd binnen de samenleving en wordt als ‘normaal’ gezien en is zodoende al verder geïntegreerd in de economie
  • Vanwege deze redenen hebben, naast Deribit en Bybit, ook Binance, Crypto.com, Huobi, Kraken, OKX en meer exchanges vestigingen in Dubai.

Onze conclusie over deze stap van Deribit en het verkrijgen van de VASP licentie in Dubai

Op de korte termijn zal er weinig veranderen voor de crypto handelaren die de exchange dagelijks gebruiken. Echter zal er door de nieuwe focus op meer institutionele klanten en gekwalificeerde investeerders, nog veel meer handelsvolume komen op de exchange van Deribit. Dit maakt de exchange nog sneller en uiteindelijk goedkoper! Deribit kan hierdoor verder groeien tot de meest belangrijke crypto-derivatenbeurs van de wereld. Tip: combineer een Bitvavo handelsrekening met een handelsrekening van Deribit. Bitvavo voor de EUR-USDT spothandel en Deribit voor de USDT-BTC derivatenhandel. Voor meer informatie, lees onze uitgebreide Deribit review.


Geïnteresseerd?

Verhandel vertrouwd met Bitcoin derivaten met Deribit in Amsterdam!

Bron: CoinDesk op X

Gerelateerde informatie:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min