deribit

Deribit crypto exchange verkrijgt VASP licentie van Dubai

Apr 4, 2024
Aanbieding: 

De Deribit crypto exchange verhuist naar Dubai na het verkrijgen van de VASP licentie! Inderdaad, de befaamde Deribit crypto exchange die nog een paar jaar terug opstartte van een zolderkamer in Amsterdam, heeft van de financiële waakhond van Dubai (VARA) de VASP licentie verkregen. Vandaar, Deribit verhuist het hoofdkantoor van Panama city naar Dubai. Laten we eens verder bespreken waarom dit een belangrijke gebeurtenis is voor deze exchange en wat dit betekent voor de klanten en handelaren op Deribit.

Waarom is deze VASP licentie zo belangrijk voor de Deribit crypto exchange?

De Deribit crypto exchange verruilt de ene zonnige plek, voor de ander. Het hoofdkantoor gaat namelijk verhuizen vanuit Panama, naar Dubai. Deribit heeft deze week bekend gemaakt dat het de felbegeerde VASP (Virtual Asset Service Provider) van de financiële waakhond, de VARA (Virtual Assets Regulatory Authority) van Dubai heeft verkregen. Dit is een behoorlijke stap voor de officiële erkenning van Deribit en voor de toekomst van de exchange. De VASP licentie die Deribit heeft verkregen omvat zowel de spot- en derivaten (derivatives) trading diensten, deze mogen dus legaal worden aangeboden via het nieuwe hoofdkantoor in Dubai, en laat Dubai nou net de crypto hoofdstad van de wereld aan het worden zijn!

Deribit exchange wijzingen binnen het bestuur

Ook zijn er intern bij Deribit een aantal interessante wijzigingen en toevoegingen doorgevoerd: zo is de voormalige CCO (chief commercial officer) Luuk Strijers nu benoemd als CEO (chief executive officer) van Deribit, een behoorlijke stap. Daarnaast zijn er ook twee ‘Non-Executive Directors’ aangesteld, waarvan een van hen Dennis Dijkstra is.

Dennis Dijkstra is jarenlang CFO (chief financial officer) van Flow Traders geweest, na zijn periode als CFO heeft hij Flow Traders bijna ±10 jaar geleid als CEO en heeft hij Flow Traders in 2015 naar de Euronext beurs gebracht. Een behoorlijke carriere en een interessante keus van Deribit om Dennis in deze positie aan te stellen, wie weet wat Deribit nog meer in de toekomst te wachten staat..?

Wat verandert er voor de klanten van Deribit?

Deribit zal zich met deze stap focussen op institutionele beleggers en gekwalificeerde investeerders. Als aanvulling geeft het team van Deribit aan dat het verkrijgen van deze licentie van vertrouwen van de markt in Deribit spreekt, en daar kunnen wij ons wel in vinden.

Deribit geeft overigens duidelijk aan dat het de ‘retail klanten’ blijft bedienen vanuit de Panamese vestiging van het bedrijf, daar verandert dus (voorlopig) niks. Tot slot geeft Deribit aan dat het snel informatie zal delen omtrent de lancering onder de nieuwe entiteit in Dubai en de daarbij behorende plannen, voorwaarden etc.

Dubai steeds populairder bij de crypto community

Dubai wordt steeds populairder onder crypto fanatiekelingen, en het blijft dus niet alleen bij fanatiekelingen: naast Deribit heeft ook Bybit een groot kantoor met veel personeel in Dubai. Daarnaast is er deze maand ook het Token 2049 event in Dubai (18- 19 april). Hier komen sprekers als Roger Ver (van Bitcoin.com), Pavel Durov (van Telegram) en de Bitcoin en crypto legende: Arthur Hayes (van Bitmex). We kunnen dus stellen dat de crypto ‘industry leaders’ aanwezig zijn.

Maar waarom is Dubai nou zo populair? Daar zijn een aantal (zeer logische) redenen voor. Hieronder een korte opsomming van deze redenen:

  • Dubai heeft een lage belasting, ook voor crypto
  • Een van de belangrijkste redenen (na belastingen) is het feit dat er in Dubai duidelijkheid is omtrent crypto reguleringen. Daarnaast is de overheid progressief als het om crypto en blockchain adoptie gaat. In Europa en de Verenigde Staten is er nog teveel onduidelijkheid omtrent wetgeving en dit creëert onzekerheid
  • Dubai is een relatief nieuwe stad en heeft zodoende een top of the notch infrastructuur, zoals overal snel internet
  • De internationale hub wordt steeds groter en populairder en dit creëert kansen voor crypto bedrijven om internationaal sneller uit te breiden
  • Crypto wordt geaccepteerd binnen de samenleving en wordt als ‘normaal’ gezien en is zodoende al verder geïntegreerd in de economie
  • Vanwege deze redenen hebben, naast Deribit en Bybit, ook Binance, Crypto.com, Huobi, Kraken, OKX en meer exchanges vestigingen in Dubai.

Onze conclusie over deze stap van Deribit en het verkrijgen van de VASP licentie in Dubai

Op de korte termijn zal er weinig veranderen voor de crypto handelaren die de exchange dagelijks gebruiken. Echter zal er door de nieuwe focus op meer institutionele klanten en gekwalificeerde investeerders, nog veel meer handelsvolume komen op de exchange van Deribit. Dit maakt de exchange nog sneller en uiteindelijk goedkoper! Deribit kan hierdoor verder groeien tot de meest belangrijke crypto-derivatenbeurs van de wereld. Tip: combineer een Bitvavo handelsrekening met een handelsrekening van Deribit. Bitvavo voor de EUR-USDT spothandel en Deribit voor de USDT-BTC derivatenhandel. Voor meer informatie, lees onze uitgebreide Deribit review.


Geïnteresseerd?

Verhandel vertrouwd met Bitcoin derivaten met Deribit in Amsterdam!

Bron: CoinDesk op X

Gerelateerde informatie:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min