FASB: nieuwe boekhoudregels voor bitcoin en crypto

Sep 8, 2023
Aanbieding: 

Belangrijk nieuws uit de Verenigde Staten. FASB voert nieuwe regels en richtlijnen in voor het boekhouden van digitale activa zoals bitcoin en ethereum. Bedrijven met een vermogen in digitale activa zoals bitcoin, krijgen een langverwachte wijziging in de regelgeving over het waarderen en boekhouden van bitcoin op de balans.

Boekhoudregels voor bitcoin en digitale activa worden gewijzigd

De Financial Accounting Standards Board (FASB) is een privaat orgaan dat boekhoudkundige richtlijnen, regels en standaarden vaststelt in de Verenigde Staten. De nieuwe regels, naar verwachting tegen het einde van het jaar gepubliceerd, zullen voorschrijven dat bedrijven die digitale activa bezitten, hun vermogen tegen reële marktwaarde moeten rapporteren. Deze benadering heeft tot doel een actuele en accurate waardering van deze activa te bieden, zelfs wanneer de prijzen heftige schommelingen ondergaan. Hoewel deze nieuwe regels er voor zorgen dat de volatiliteit van de cryptomarkten in de financiële overzichten wordt gereflecteerd, vertegenwoordigen deze regels een enorme verbetering ten opzichte van de huidige rapportagepraktijken, zoals zowel bedrijven als accountants consistent hebben uitgedrukt aan de Financial Accounting Standards Board (FASB).

Bitcoin als een intangible asset in de boekhouding

In de Verenigde Staten wordt onder de huidige GAAP en IFRS de immateriële activa boekhoudnormen (intangible asset) toegepast. Onder de categorie van immateriële activa valt bitcoin in het zelfde mandje als intellectueel eigendom. Bitcoin moet worden gerapporteerd tegen alleen de laagst behaalde waarde in het boekjaar. Winst kan alleen worden gerapporteerd wanneer deze wordt gepakt en de bitcoin wordt verkocht. Verder moet er een afschrijving worden gedaan wanneer de waarde van bitcoin onder de oorpronkelijke aankoopprijs zou vallen. De manier waarop bitcoin onder de huidige regelgeving moet worden geboekt zorgt voor vreemde situaties in de winst- en verliesrekeningen van een bedrijf. Dit was een enorme drempel voor bedrijven om bitcoin op te nemen als een strategische reserve asset zoals o.a. MicroStrategy dit heeft gedaan.

Michael Saylor boekt een overwinning

Niet zo vreemd dat vooral Michael Saylor, de oprichter van MicroStrategy, zich sterk heeft gemaakt voor deze regelwijziging. Michael Saylor zet zich verder in voor de adoptie van bitcoin door bedrijven. De huidige, nu oude, boekhoudkundige behandeling van bitcoin, is de belangrijkste hinder voor bedrijven om bitcoin op de balans te zetten. Hieronder kun je een videocommentaar bekijken over deze FASB-regelwijziging:

https://www.youtube.com/live/U4CmMUzBcT8?si=rjutiJqtCnL56keR

Hoewel deze regels gepland staan om in 2025 van kracht te worden, krijgen bedrijven de mogelijkheid om ze eerder toe te passen, zoals goedgekeurd door FASB. Het zal de adoptie van bitcoin verder versnellen en bitcoin als een nieuwe beleggingsactiva verder cementeren binnen het Amerikaans bedrijfsleven. Wanneer zal Amazon of Apple een klein gedeelte van haar cash reserves alloceren naar bitcoin of wachten deze bedrijven liever op een Bitcoin spot ETF?

Gerelateerde berichten:

Blackrock wil een eigen Bitcoin Spot ETF

Larry Fink nu positief over Bitcoin

Bron: Bloomberg Tax News

Lees verder

Wat is Maple Finance?

In dit artikel gaan we dieper in op Maple Finance. Lending en borrowing via het Maple protocol, hoe is dat mogelijk? Wat is Maple Finance en wat doen ze precies? Wat is Maple Finance en wat doen ze precies? Eerder hebben we het onderwerp van decentralized lending al licht aangesneden, en met dit artikel duiken […]

Feb 25, 2024
3 min

Wat is een layer 2? En specifieker nog: een Bitcoin layer 2?

Door de stijgende vraag naar BTC wordt het Bitcoin netwerk intensiever gebruikt. Dit vraagt om de hulp van layer 2s. Maar wat is een (Bitcoin) layer 2 eigenlijk? Wat is een Bitcoin layer 2 en waarom zijn deze extra ‘layers’ nodig? Bitcoin ($BTC) heeft zoals we weten een eigen blockchain: de Bitcoin blockchain. Daarnaast hebben […]

Feb 21, 2024
3,5 min

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min