FASB: nieuwe boekhoudregels voor bitcoin en crypto

Sep 8, 2023
Aanbieding: 

Belangrijk nieuws uit de Verenigde Staten. FASB voert nieuwe regels en richtlijnen in voor het boekhouden van digitale activa zoals bitcoin en ethereum. Bedrijven met een vermogen in digitale activa zoals bitcoin, krijgen een langverwachte wijziging in de regelgeving over het waarderen en boekhouden van bitcoin op de balans.

Boekhoudregels voor bitcoin en digitale activa worden gewijzigd

De Financial Accounting Standards Board (FASB) is een privaat orgaan dat boekhoudkundige richtlijnen, regels en standaarden vaststelt in de Verenigde Staten. De nieuwe regels, naar verwachting tegen het einde van het jaar gepubliceerd, zullen voorschrijven dat bedrijven die digitale activa bezitten, hun vermogen tegen reële marktwaarde moeten rapporteren. Deze benadering heeft tot doel een actuele en accurate waardering van deze activa te bieden, zelfs wanneer de prijzen heftige schommelingen ondergaan. Hoewel deze nieuwe regels er voor zorgen dat de volatiliteit van de cryptomarkten in de financiële overzichten wordt gereflecteerd, vertegenwoordigen deze regels een enorme verbetering ten opzichte van de huidige rapportagepraktijken, zoals zowel bedrijven als accountants consistent hebben uitgedrukt aan de Financial Accounting Standards Board (FASB).

Bitcoin als een intangible asset in de boekhouding

In de Verenigde Staten wordt onder de huidige GAAP en IFRS de immateriële activa boekhoudnormen (intangible asset) toegepast. Onder de categorie van immateriële activa valt bitcoin in het zelfde mandje als intellectueel eigendom. Bitcoin moet worden gerapporteerd tegen alleen de laagst behaalde waarde in het boekjaar. Winst kan alleen worden gerapporteerd wanneer deze wordt gepakt en de bitcoin wordt verkocht. Verder moet er een afschrijving worden gedaan wanneer de waarde van bitcoin onder de oorpronkelijke aankoopprijs zou vallen. De manier waarop bitcoin onder de huidige regelgeving moet worden geboekt zorgt voor vreemde situaties in de winst- en verliesrekeningen van een bedrijf. Dit was een enorme drempel voor bedrijven om bitcoin op te nemen als een strategische reserve asset zoals o.a. MicroStrategy dit heeft gedaan.

Michael Saylor boekt een overwinning

Niet zo vreemd dat vooral Michael Saylor, de oprichter van MicroStrategy, zich sterk heeft gemaakt voor deze regelwijziging. Michael Saylor zet zich verder in voor de adoptie van bitcoin door bedrijven. De huidige, nu oude, boekhoudkundige behandeling van bitcoin, is de belangrijkste hinder voor bedrijven om bitcoin op de balans te zetten. Hieronder kun je een videocommentaar bekijken over deze FASB-regelwijziging:

https://www.youtube.com/live/U4CmMUzBcT8?si=rjutiJqtCnL56keR

Hoewel deze regels gepland staan om in 2025 van kracht te worden, krijgen bedrijven de mogelijkheid om ze eerder toe te passen, zoals goedgekeurd door FASB. Het zal de adoptie van bitcoin verder versnellen en bitcoin als een nieuwe beleggingsactiva verder cementeren binnen het Amerikaans bedrijfsleven. Wanneer zal Amazon of Apple een klein gedeelte van haar cash reserves alloceren naar bitcoin of wachten deze bedrijven liever op een Bitcoin spot ETF?

Gerelateerde berichten:

Blackrock wil een eigen Bitcoin Spot ETF

Larry Fink nu positief over Bitcoin

Bron: Bloomberg Tax News

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min