goudbaren kopen

Waarom zou ik goudbaren kopen en geen kleine baartjes of gouden munten?

Mar 6, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting: zal ik goudbaren of gouden munten kopen? Welke goudbaar kan ik het beste kopen? We raden onze lezers aan om voor de lange termijn te beleggen in goudbaren boven de 100 gram. De kleine fysieke goudbaartjes beschikken over een veel hogere premium en dit geldt ook voor de gouden munten.

goudbaren kopen

Het beste adres om goedkoop goudbaren te kopen is Holland Gold. Je kunt hier ook de aangekochte goudbaren in het buitenland laten opslaan, deze ook anoniem kopen met o.a. bitcoin. Holland Gold biedt ook een terugkoopgarantie aan. Opslagalternatieven met online handelsplatforms zijn Gold Republic en BullionStar. Verder zijn er andere nieuwe alternatieven waar deze premiums geen grote rol spelen. Het gaat hier vaak om de gold backed tokens, in het bijzonder die van Paxos Gold, of de edelmetaaldienst van Bitpanda. Echter, je koopt dan geen goudbaren op naam waar je beschikt over een serienummer. Het online handelsplatform van Vaultoro is hier dan wel weer een nieuwe interessante optie om eens te evalueren.

Goudbaren kopen en de nadelen die kleven bij het kopen van kleine goudbaren en gouden munten

Goudbaren komen in vele verschillende maten. Kleine goudbaren zoals de 100g goudbaartjes kun je makkelijk thuis opslaan en zijn niet zwaar, maar je moet wel stilstaan bij de volgende nadelen:

De internationaal meest erkende certificering van goudbaren zijn de LBMA-gecertificeerde baren, met de zogenaamde Good Delivery status. De Good Delivery status is een keurmerk waarmee strikte eisen wordt gesteld aan de productie en zuiverheid van de goudbaren. Voorbeelden van Good Delivery baren zijn C. Hafner, Umicore en Valcambi. Bij alle LBMA-gecertificeerde baren is een stempel zichtbaar op de baar. Hierbij heeft elke gecertificeerd merk een eigen stempel. Tevens is het goudgehalte vermeld op de goudbaar. Vandaar, het kopen van kleine fysieke goudbaren is niet zo voordelig. Dit feit wordt vaak verzwegen bij traditionele bullion dealers. De goudbaar waar je echt het meest voor je euro´s krijgt is de 400-ounce (12.4kg) “Good Delivery” goudbaar. Echter, deze is niet betaalbaar nog beschikbaar voor de doorsnee belegger. De 100 gram goudbaren zijn over het algemeen makkelijk te verkrijgen, nog relatief betaalbaar en goedkoper in vergelijking met kleinere goudbaren en gouden munten.

Inderdaad, de kleine fysieke goudbaartjes zijn duurder in vergelijking tot de grotere goudbaren. De aankoopprijs kan 2 tot 4 % boven de goudwaarde zijn. De premiums zijn vooral duurder voor de kleine baartjes onder de 100 gram. Daarnaast moet je rekenen op een 2 tot 4 % lagere terugkoopprijs bij de bullion dealer. Dit betekent dat je onmiddellijk een verlies zou lijden van zo’n 4 tot 8% wanneer je jouw aangekochte goudbaren weer onmiddellijk zou verkopen. Wanneer je kleine goudbaren koopt, moet je wachten tot de goudprijs zo’n 10 % van de oorspronkelijke aankoopprijs is gestegen. Dit is een nadeel van het fysiek kopen van kleine goudbaren en ook gouden munten.

Voorbeeld: Valcambi CombiBar van 100 x 1 gram goudbaartjes is bijna 300 euro duurder dan 1 standaard Valcambi 100 gram goudbaar. Wanneer je verder 1 kilogram Valcambi goudbaar zou kopen in plaats van 10 x 100 gram Valcambi goudbaren, bespaar je verder nog eens 1000 euro. Dus, hoe zwaarder de goudbaar, hoe meer goud je voor je euro´s krijgt. Dit geldt ook voor de andere producenten.

Goudbaren opslaan in een kluiscomplex is goedkoper

Dus, kun je alleen maar kleine goudbaren kopen? Dan is het verstandiger om dit te doen in de vorm van kluis-goud bij Gold Republic. Gold Republic is hier één van de meest betrouwbare Nederlandse spelers aangezien deze al vele jaren actief is en voor duizenden klanten edelmetaal opslaat. Hierdoor kan een kleine belegger in goudbaren al genieten van opslagkosten, die normaliter alleen gelden bij grote volumes. Zelfs bij een aankoop en opslag van 1 gram goud profiteer je hier al van prijzen die normaliter alleen gelden voor professionele beleggers. Holland Gold of BullionStar zijn ook goede partijen. Nieuwe spelers op dit gebied zijn Vaultoro en Bitpanda. Hier speelt dit onderscheid in kosten geen beduidende rol.

Daarnaast wanneer je kleine goudbaren bestelt en fysiek thuis opslaat, dan draai je ook vaak op voor de transportkosten en de verzekering. Precies, je moet ook een diefstalverzekering afsluiten wanneer je goudbaren koopt en deze thuis in de kluis legt. Het verzekerd opslaan van jouw goud kost ook weer geld en is mogelijk duurder wanneer je het goud verzekerd laat opslaan in een kluiscomplex van Gold Republic, Holland Gold of BullionStar. Het neemt alle nadelige aspecten van het fysieke edelmetaal eigendom voor je uit handen. Het is niet meer nodig om je zorgen te maken over te dure prijzen en extra kosten in de vorm van transport, opslag, verzekering en veiligheid. Een belegging in kluis-edelmetaal bij bovengenoemde specialisten biedt je de unieke combinatie van de veiligheid van het fysieke eigendom met de gemakken van het online handelen door onder andere de terugkoopgarantie. Precies, wanneer je goudbaren weer verkoopt wanneer de prijs stijgt, is het niet nodig om de goudbaren verzekerd op te sturen en te laten controleren door een specialist. Dit bespaart weer extra kosten in de toekomst wanneer je het goud met winst weer wilt verkopen aan een derde partij.

Goudbaren kopen en thuis opslaan includeert ook een risico wanneer het echt mis gaat in Nederland en de overheid het goud komt ophalen bij de burgers. Dit is al vaak in het verleden voorgekomen. Al het goud van de burgers wordt geïnventariseerd en vervolgens zal de staat het voor een bepaalde ‘vriendenprijs’ opkopen. In dit opzicht, wanneer je goudbaren kopen wilt, is het niet gek om anoniem fysiek goud te kopen bij Holland Gold. Je kunt deze goudbaren lekker verstoppen. Niemand weet dat jij deze goudbaren in bezit hebt. Niettemin, wanneer je alleen kleine bedragen kunt investeren in goud, dan is het beter om kluis-goud te kopen en deze op te slaan in Singapore of Zwitserland. Dan kan er geen hongerige Nederlandse overheid bij. Holland Gold, Gold Republic en BullionStar leveren ook deze mogelijkheid aan haar klanten.

Toch, het is ook verstandig om een aantal goudbaren gewoon thuis in de kluis te hebben, het beste is om dan de duurdere en kleinere goudbaren te kopen die je goed kunt verstoppen en kunt meenemen. Het is niet verstandig om met zware goudbaren rond te lopen ( ; Voordelig goudbaren kopen en thuis laten bezorgen kun je het beste doen bij de Holland Gold.


Conclusie over hoe je het beste goudbaren kopen kunt regelen:

Goudbaren kopen en fysiek thuis laten opslaan kun je het beste doen in bulk. Vermijd de goudbaren die verkrijgbaar zijn in 1 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 1 troy ounce of 50 gram. Koop minimaal een goudbaar van 100 gram. Ze zijn te duur relatief tot de goudprijs en geven alleen rendement als de goudprijs significant zal stijgen in de toekomst. Voor vermogensbeheer moet je voor zo veel mogelijk gewicht gaan om voor de beste prijs goud te kopen. De goedkoopste is de 400-ounce (12.4kg) “Good Delivery” goudbaar. Deze worden door de grote spelers op de goudmarkt het meest gebruikt en worden ook gebruikt door de centrale banken. Wanneer je niet over dit geld beschikt, is het beter om kluis-goud te kopen bij dienstverleners zoals Gold RepublicHolland Gold en ook BullionStar. Verder bieden Bitpanda en Vaultoro ook een interessant alternatief.

goudbaar kopen

Het is niet aan te raden om duurdere gouden munten te kopen voor vermogensbeheer. Gouden munten kopen is duurder aangezien de productiekosten veel hoger zijn en hogere premiums kennen. Je krijgt er nog minder goud voor je geld; maar misschien wel meer esthetisch genoegen. Gouden munten zijn uiteindelijk veel mooier dan goudbaren. Echter, vergeet het niet, goudaankopen door centrale banken worden gedaan in de vorm van goudbaren, niet in de vorm van gouden munten. Dit geldt ook voor De Nederlandsche Bank.

Goudbaren en gouden munten kopen?

Lees verder

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min

Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder […]

Mar 23, 2023
5 min

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min