goud kopen

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Sep 1, 2022
Aanbieding: 

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars met behulp van het eurodollarbanksysteem en SWIFT.

Het sanctiebeleid van het Westen heeft van Rusland een financieel-monetaire paria gemaakt. De dollar, euro, pond en yen valutareserves werden bevroren en Russische banken werden uit SWIFT gegooid. Het Westen dacht dat het land snel bankroet zou gaan, echter nu is het duidelijk geworden dat het beleid averechts heeft gewerkt en een Bretton Woods III moment heeft veroorzaakt. Het gaat uiteindelijk om de grondstoffen en energiebronnen waarover een land beschikt. Zoals het Westen (de meeste NATO-landen) de dollar hebben ingezet als een wapen, zet Rusland gas-en olie in als een wapen.

Belangrijk hierbij is om te vermelden dat het Oosten waaronder de BRICS het sanctiebeleid uiterst hypocriet vinden en niet meegaan in de sanctiehysterie. Vele landen beseffen, waaronder China, dat ze mogelijk dezelfde behandeling kunnen krijgen als Rusland. Het vertrouwen in de dollar en het eurodollarsysteem is flink beschadigd en er wordt door Rusland en China hard gewerkt aan een alternatief internationaal betalingssysteem. Het is een keerpunt in de monetaire geschiedenis waarbij het Oosten zich financieel probeert los te breken van het Westen.

Een nieuwe strijd om de edelmetaal- en goudmarkt

Goud is het oorspronkelijke solide geld van de wereld en was na de Tweede Oorlog het anker van de Bretton Woods I overeenkomst. Dit monetair anker heeft de Verenigde Staten in 1971 losgelaten. De de dollar werd officieel een fiat-valuta dat ongelimiteerd uit het niets kan worden bijgedrukt. Het huidige fiat-valutasysteem heeft globaal een enorme onbetaalbare schuldenbubbel opgeblazen. Het is mathematisch gedoemd om te falen. We zitten nu dan ook in een periode waar een Great of Big Reset op gang gebracht die het systeem mogelijk kan laten doorstarten met de SDR´s van het IMF en bepaalde CBDC-implementaties van de centrale banken. Goud zou alleen in een laatste instantie kunnen worden gebruikt als een anker, mocht het vertrouwen volledig wegblijven voor al deze synthetische en digitale constructies.

De huidige goudmarkt wordt ook door het Westen gedomineerd. De London Bullion Market Association (LBMA) en de Amerikaanse Commodity Exchange (COMEX) bepalen de prijsvorming samen met de banken via o.a. de London Gold Fix. Westerse systeembanken werken met goedkeuring van de centrale bankiers om de goudprijs te manipuleren via derivaten. Het Westen heeft in feite een monopolie over de internationale goudmarkt en prijsvorming door in feite prijsmanipulatie.

Moscow International Precious Metals Exchange

Dit maakt het voor het Oosten moeilijker om een reset uit te voeren waarbij goud direct als anker zou worden gebruikt om zodoende een geloofwaardig Oosters alternatief voor de SDR van het IMF te lanceren. Inderdaad, er is sprake van de lancering van een SDR-Bancor equivalent in de BRICS en er is sprake van de lancering van een alternatief voor de LMBA in Moskou voor in eerste instantie de Euraziatische Economische Unie. Een nieuwe standaard voor de handel in edelmetaal moet worden geïntroduceerd onder leiding van de Moscow International Precious Metals Exchange. Het zal een Euraziatische goudmarkt optuigen die in samenspraak met de Shanghai Gold Exchange een onafhankelijke goudmarkt voor het Oosten kan bewerkstelligen om het monopolie op de goudmarkt van het Westen te breken en Westerse sancties te omzeilen. Inderdaad, Rusland is ook uit de LMBA gegooid. Het Russische goud wellicht is niet meer welkom in het Westen en krijgt geen stempel van goedkeuring meer (LMBA good delivery bar), maar in het Oosten is er voldoende vraag naar goud. Het Russische goud zal onder een eigen standaard zijn plek wel krijgen. De vraag is natuurlijk of de Russische en Chinese goudmarkt voldoende tractie en vertrouwen krijgen. Echter, uiteindelijk gaat het om de volumes. Waar gaat het goud en edelmetaal naar toe? Hoeveel is er in circulatie en voorhanden op bijvoorbeeld de COMEX? Het is niet uit te sluiten dat vooral veel goud vanuit het Westen door het Oosten wordt opgekocht of verplaatst naar o.a. Singapore. Singapore, waar o.a. Bullion Star is gevestigd, is een veilige jurisdictie voor de handel en opslag van goud en ander edelmetaal.

Op weg naar een multipolaire wereld

Het is goed mogelijk dat over een aantal jaar we te maken hebben met een monetaire fragmentatie tussen het Oosten en het Westen, een multipolaire wereld met verschillende monetaire constellaties en goudmarkten. Zoltan Pozsar noemt het Bretton Woods III. De vraag is welk systeem zal gaan domineren.

Een periode van globalisatie lijkt ten einde te komen. Echter, we moeten niet vergeten dat de wereld financieel nog steeds is geglobaliseerd en verweven met de dollar en de globale schuldenlast. Een financiële implosie van het bankwezen in China of de Europese obligatiemarkt heeft vergaande gevolgen voor de hele wereld. Het is wellicht daarom dat de Federal Reserve eieren voor zijn geld kiest en de dollar versterkt door het doorvoeren van hogere stuurrentes om de interne inflatie te beperken, maar met als feitelijke doelstelling om zich los te koppelen van het eurodollarsysteem. Een systeem waarover het geen zeggenschap nog controle heeft en waar veel kan breken. Om haar macht te behouden en reputatie niet verder te beschadigen zullen de Amerikaanse centraal bankiers er niet om schromen om de Europese monetaire unie (sanctiebeleid – Duitse en Europese energiecrisis) op de offertafel te leggen. Net zoals Japan (Plaza Accord) werd geofferd om de dollar te redden. Duitsland en Japan zijn uiteindelijk vazalstaten van de Verenigde Staten.

Hebben China en Rusland de van lessen geleerd? Het lijkt er wel op. Het oosten lijkt nu de kans te grijpen en probeert zich los te breken. Het sanctiebeleid biedt een uitstekende kans om alternatieve systemen verder uit te bouwen of op te bouwen waaronder een Russische goudmarkt, de Moscow World Standard (MWS). Wanneer het systeem ontrafelt zal er uiteindelijk gekeken worden naar wie hoeveel goud heeft en hoe dit wordt getoetst. Een Euraziatische goudstandaard is in de maak als basis van een nieuw monetair systeem voor de regio en wellicht als een bouwsteen om samen met China voor alle BRICS-landen een goudmarkt en -standaard te introduceren die onafhankelijk van het Westen opereert. We zijn getuigen van de geboorte van een nieuwe multipolaire wereld, maar hoe deze precies er uit zal zien is nog geheel niet duidelijk. Het Amerikaanse imperium zal niet zonder slag en stoot haar hegemonie opgeven.

Onderzoekers van Bullion Star, een goede bullion dealer in Singapore, heeft een uitstekend artikel geschreven over alle recente ontwikkelingen en nieuws op het gebied van de introductie van de Moscow World Standard (MWS) en de Moscow International Precious Metals Exchange.

MWS destroys LMBA monopoly

Interessante Twitterdraadjes:

Gerelateerde artikelen:

Waarom en waar zal ik goud kopen?

Waarom en waar zal ik bitcoin kopen?

Bitcoin als een kredietverzuimswap

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min