Silicon valley bank bankroet

Wordt een Grayscale Bitcoin ETF spoedig goedgekeurd?

Aug 30, 2023
Aanbieding: 

Is de goedkeuring van een Grayscale Bitcoin ETF nu overmijdelijk geworden? Gister (29.08.2023), halverwege de middag, kwam er belangrijk nieuws vanuit de Verenigde Staten naar buiten: Grayscale Investments, de Amerikaanse financiële reus, wint namelijk een belangrijke zaak tegen de Securities and Exchange Commission (SEC) in de VS en zet hiermee een behoorlijke stap richting de goedkeuring van een Bitcoin spot ETF. Nadat het nieuws naar buiten kwam stond Bitcoin (en de algehele crypto markt) meteen fors in de plus. Bitcoin stond voordat het nieuws naar buiten kwam rond de $26.000 en sprong na het nieuws richting de $28.000!

Cryptomarkt euforisch en Bitcoin in het groen

Sinds een lange tijd zagen we gister weer eens een forse sprong in de prijs van Bitcoin. Bitcoin heeft de afgelopen weken behoorlijke prijsschommelingen gezien: zo stond de nummer 1 crypto halverwege juli nog op ruim $31.000, maar zag het de weken daarna behoorlijke dalingen. De prijs van Bitcoin zwakte fors af richting het einde van augustus, en zakte zodoende richting de $26.000. Echter, na het positieve nieuws van gister, steeg Bitcoin weer richting de $28.000 en dit allemaal dankzij het mooie nieuws omtrent de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC.

Een Grayscale Bitcoin ETF is nu mogelijk

grayscale bitcoin etf

Een van de partijen die een lopende Bitcoin spot ETF aanvraag heeft, is Grayscale Investments. En gister heeft Grayscale een behoorlijke slag geslagen: een federale rechter in de Verenigde Staten heeft namelijk het verzoek tot afwijzing van een Bitcoin spot ETF aanvraag (dit verzoek tot afwijzing kwam vanuit de SEC) neergeslagen. Wat betekent dat er met de aanvraag van de Bitcoin spot ETF (van Grayscale) niks mis is.

De SEC had deze aanvraag van Grayscale Investments in eerste instantie afgewezen omdat de spot ETF volgens de SEC niet voldoende was ingericht om “frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen”. De federale rechter was het niet eens met deze ‘visie’ vanuit de SEC en zodoende dient de SEC de aanvraag opnieuw te bekijken en te beoordelen, met deze federale beslissing dus in het achterhoofd.. ouch!

Bitcoin spot ETF op korte termijn te verwachten?

Het feit dat de SEC de aanvraag van Grayscale Investments moet herzien betekent helaas niet meteen dat de spot ETF aanvraag hiermee is goedgekeurd, de SEC dient de aanvraag echter ‘enkel’ opnieuw te behandelen. Men vreest dan ook dat de SEC wel weer een andere reden zal vinden om de aanvraag te weigeren, iets wat al jarenlang gebeurt..

Een ander, positiever uitgangspunt (aldus pro Bitcoiner en advocaat Jake Chervinsky) is dat de SEC met deze gerechtelijke uitspraak zich positiever zal opstellen ten opzichte van een Bitcoin spot ETF. Maar de SEC kennende zullen ze zich niet snel laten kennen en zullen ze het de aanvragers niet snel makkelijker maken. The fight goes on!

Deadlines voor 7 Bitcoin spot ETF aanvragen

Naast de aanvraag vanuit Grayscale Investments lopen er (zoals gezegd) nog meerdere, zeven stuks om precies te zijn, Bitcoin spot ETF aanvragen. De zeven aanvragen zijn die van: Blackrock, VanEck, Fidelity, Invesco, Bitwise, Wisdomtree en Valkyrie. Deze aanvragen naderen de deadline voor wat betreft een beslissing vanuit de SEC. Deze deadline staat voor 2 september al op de agenda: welgeteld nog maar drie dagen!

De verwachting vanuit het grote publiek is een negatieve uitkomst, de SEC staat namelijk bekend om het uitstellen van beslissingen als het gaat om Bitcoin in combinatie met spot ETF’s. Echter biedt de zeer recente overwinning van Grayscale Investments op de SEC wel enigszins perspectief!

Vooralsnog staat Bitcoin behoorlijk in het groen en is het sentiment positief! We zullen de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.

Verdere infobronnen en commentaren

Voor meer informatie: bezoek hier de Grayscale site waar je de beslissing van de rechtbank kunt lezen.

Hieronder kun je het videocommentaar zien van Anthony Pompliano met een extra achtergrondinformatie m.b.t. de rechtszaak tussen de SEC en Grayscale.

Hieronder kun je een artikel van Bloomberg lezen: Grayscale can be a Bitcoin ETF.

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min