Silicon valley bank bankroet

Wordt een Grayscale Bitcoin ETF spoedig goedgekeurd?

Aug 30, 2023
Aanbieding: 

Is de goedkeuring van een Grayscale Bitcoin ETF nu overmijdelijk geworden? Gister (29.08.2023), halverwege de middag, kwam er belangrijk nieuws vanuit de Verenigde Staten naar buiten: Grayscale Investments, de Amerikaanse financiële reus, wint namelijk een belangrijke zaak tegen de Securities and Exchange Commission (SEC) in de VS en zet hiermee een behoorlijke stap richting de goedkeuring van een Bitcoin spot ETF. Nadat het nieuws naar buiten kwam stond Bitcoin (en de algehele crypto markt) meteen fors in de plus. Bitcoin stond voordat het nieuws naar buiten kwam rond de $26.000 en sprong na het nieuws richting de $28.000!

Cryptomarkt euforisch en Bitcoin in het groen

Sinds een lange tijd zagen we gister weer eens een forse sprong in de prijs van Bitcoin. Bitcoin heeft de afgelopen weken behoorlijke prijsschommelingen gezien: zo stond de nummer 1 crypto halverwege juli nog op ruim $31.000, maar zag het de weken daarna behoorlijke dalingen. De prijs van Bitcoin zwakte fors af richting het einde van augustus, en zakte zodoende richting de $26.000. Echter, na het positieve nieuws van gister, steeg Bitcoin weer richting de $28.000 en dit allemaal dankzij het mooie nieuws omtrent de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC.

Een Grayscale Bitcoin ETF is nu mogelijk

grayscale bitcoin etf

Een van de partijen die een lopende Bitcoin spot ETF aanvraag heeft, is Grayscale Investments. En gister heeft Grayscale een behoorlijke slag geslagen: een federale rechter in de Verenigde Staten heeft namelijk het verzoek tot afwijzing van een Bitcoin spot ETF aanvraag (dit verzoek tot afwijzing kwam vanuit de SEC) neergeslagen. Wat betekent dat er met de aanvraag van de Bitcoin spot ETF (van Grayscale) niks mis is.

De SEC had deze aanvraag van Grayscale Investments in eerste instantie afgewezen omdat de spot ETF volgens de SEC niet voldoende was ingericht om “frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen”. De federale rechter was het niet eens met deze ‘visie’ vanuit de SEC en zodoende dient de SEC de aanvraag opnieuw te bekijken en te beoordelen, met deze federale beslissing dus in het achterhoofd.. ouch!

Bitcoin spot ETF op korte termijn te verwachten?

Het feit dat de SEC de aanvraag van Grayscale Investments moet herzien betekent helaas niet meteen dat de spot ETF aanvraag hiermee is goedgekeurd, de SEC dient de aanvraag echter ‘enkel’ opnieuw te behandelen. Men vreest dan ook dat de SEC wel weer een andere reden zal vinden om de aanvraag te weigeren, iets wat al jarenlang gebeurt..

Een ander, positiever uitgangspunt (aldus pro Bitcoiner en advocaat Jake Chervinsky) is dat de SEC met deze gerechtelijke uitspraak zich positiever zal opstellen ten opzichte van een Bitcoin spot ETF. Maar de SEC kennende zullen ze zich niet snel laten kennen en zullen ze het de aanvragers niet snel makkelijker maken. The fight goes on!

Deadlines voor 7 Bitcoin spot ETF aanvragen

Naast de aanvraag vanuit Grayscale Investments lopen er (zoals gezegd) nog meerdere, zeven stuks om precies te zijn, Bitcoin spot ETF aanvragen. De zeven aanvragen zijn die van: Blackrock, VanEck, Fidelity, Invesco, Bitwise, Wisdomtree en Valkyrie. Deze aanvragen naderen de deadline voor wat betreft een beslissing vanuit de SEC. Deze deadline staat voor 2 september al op de agenda: welgeteld nog maar drie dagen!

De verwachting vanuit het grote publiek is een negatieve uitkomst, de SEC staat namelijk bekend om het uitstellen van beslissingen als het gaat om Bitcoin in combinatie met spot ETF’s. Echter biedt de zeer recente overwinning van Grayscale Investments op de SEC wel enigszins perspectief!

Vooralsnog staat Bitcoin behoorlijk in het groen en is het sentiment positief! We zullen de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.

Verdere infobronnen en commentaren

Voor meer informatie: bezoek hier de Grayscale site waar je de beslissing van de rechtbank kunt lezen.

Hieronder kun je het videocommentaar zien van Anthony Pompliano met een extra achtergrondinformatie m.b.t. de rechtszaak tussen de SEC en Grayscale.

Hieronder kun je een artikel van Bloomberg lezen: Grayscale can be a Bitcoin ETF.

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min