In het kort: in Nederland zijn er geen veilige nutsspaarbanken meer. Initiatieven voor het oprichten van een veilige spaarbank of depositobank in Nederland zijn niet door de toezichthouders goedgekeurd. Spaargeld wordt nu alleen gebrekkig afgedekt door een depositogarantiestelsel tot een bedrag van 100.000 euro. Door stijgende inflatie en uiterst lage tot negatieve rentevergoedingen worden spaartegoeden nu vernietigd. Het monetaire beleid van de centrale banken ondermijnd de werkzaamheden van commerciële banken. Voor spaarders, maar bijzonder genoeg ook banken, biedt de adoptie van bitcoin uitkomst. Steeds meer banken in onder meer Duitsland en de Verenigde Staten zullen in de loop van 2022 bitcoin gaan aanbieden aan hun klanten. Bitcoin is niet alleen een onafhankelijke inflatiehedge, maar biedt ook een nieuwe globale kredietmarkt op basis waarvan banken weer rente kunnen bieden op spaarrekeningen en klanten behouden. Voor meer informatie:
Introductie tot nutsspaarbanken
In Nederland bestaat er geen nutsspaarbank meer. Sinds de globalisering en liberalisering van de financiële markten en het bankwezen zijn alle saaie betrouwbare nutsspaarbanken in de negentiger jaren verdwenen. De grootste Nutsspaarbank s’ Gravenhage werd in 1992 verkocht aan VSB, de latere Fortis. In de geschiedenis van de SNS kun je zien hoe de wereld van bankieren ingrijpend veranderde…. van kleine saaie nutsspaarbank naar megalomane mega-systeembank. De financiële crisis van 2008 en vastgoedcrisis in Nederland kun je zien als het eindspel van deze ontwikkeling.
Dit is een tragisch feit, want deze saaie nutspaarbanken zouden moeten werken met een maatschappelijke betrokkenheid tot het nut van het algemeen belang van de betrokken spaarders en leners. De oude nutspaarbanken zijn ontmanteld. De Nederlandse banken waar we nu afhankelijk van zijn hebben het tegendeel bewezen, werken voor de grootaandeelhouders en werken op basis van fractioneel bankieren. Hetgeen wat een bank doet is geheel anders dan wat we vermoeden. De spaarrentes zijn er laag en het geld staat er niet veilig. Het is in feite niet meer van de spaarder zodra deze geld stort op een bankrekening. Voor meer informatie: wat doet een bank – wat is bankieren?
Nederland zou een nieuwe nutsspaarbank moeten krijgen in de vorm van een coöperatieve vereniging, waarbij de leden spaarders en hypotheeknemers zijn. Winsten worden gebruikt ter versterking tot een eigen vermogen als reserve voor slechte tijden. Een Nutsspaarbank zou minimaal 20 % extra in reserve moeten houden. Wanneer deze nutsspaarbank fantastisch draait dan kunnen winsten ook weer worden uitgekeerd aan de leden van de bank of worden besteed aan een goed of nuttig doel. De initiële kapitaalverschaffers kunnen door de spaarders worden uitgekocht door het kopen van één aandeel in de coöperatie en krijgt hiervoor een stem, onafhankelijk van zijn of haar ingelegd spaarbedrag. Iedereen die een spaarrekening opent, wordt een lid en heeft het recht om een aandeel te kopen van deze nutsspaarbank.
Alternatieven voor een nutsspaarbank?
Er is bijna geen initiatief voor de oprichting van een complete nutsspaarbank te bekennen, alleen voor het oprichten van een 100 % full reserve deposito bank en het oprichten van een rentevrije fair trade pro-life coöperatieve bank, de Blije Bank. Het is te hopen deze nutssbanken voor het veilig parkeren van spaargeld wel worden opgericht. Voor meer informatie over deze nutsbanken: Nederlandse Deposito Bank. Het nadeel is wel dat je geen rente krijgt over je spaargeld aangezien het geld gewoon stil staat op de spaarrekening en niet wordt uitgeleend aan derden. Het is een nutsspaarbank zonder spaarrente. Maar goed, wil je veilig sparen of je spaargeld uitlenen in de vorm van een lening aan derden?
Een bestaand alternatief is de Uphold. Uphold voorziet in een cloud money platform in alle mogelijke valuta’s en heeft alles in 100 % reserve. Uphold kan als een variant van een pure deposito bank worden beschouwd.
Een ander traditionele offshore bank met 100 % reserves is de Euro Pacific Bank. Dit is een commercieel bedrijf en geen nutsspaarbank, maar kan wel als een veilig alternatief worden beschouwd. Uphold biedt ook een bitcoin account aan.
Bitcoin en de terugkeer van nutsspaarbanken
Verder biedt bitcoin een alternatief voor de traditionele nutsspaarbank. Become your own bank is wel het vaak gehoorde motto van aanhangers van bitcoin. Bitcoin is onvervreemdbaar digitaal eigendom gebaseerd op absolute schaarste. Bitcoin brengt een scheiding aan tussen de centrale bank met de overheid en geld. Bitcoin is het vrije globale digitale geld van het internet dat door de markt is gevormd en is geadopteerd als een alternatief voor centraal bankieren. Het biedt een parallel decentraal monetair systeem zonder heersers, alleen regels op basis van een gedistribueerd protocol. Dit bitcoin protocol kan als een laatste missende protocol worden beschouwd voor het internet. Het protocol werkt trouwens op basis van de principes van solide geld en kan verder steeds meer onafhankelijk van het internet gaan werken met onder meer een netwerk van satellieten. Binnen 11 jaar is er een heuse kredietmarkt ontstaan waardoor er rentevergoedingen kunnen worden versterkt. In deze markt kunnen traditionele banken een rol vervullen. In tijden van financiële repressie door het monetaire beleid van centrale banken, komen steeds meer banken in de knel. Door het aanbieden van bitcoin gerelateerde bancaire diensten, kunnen banken hun rol als een nutsspaarbank weer terugvinden.
Voor meer informatie: