Oekraïne legaliseert Bitcoin en andere cryptomunten

Sep 12, 2021
Aanbieding: 

Weer een land toont zich pro-actief met Bitcoin en crypto. Oekraïne! Het Oekraïense parlement heeft woensdag een wet aangenomen die cryptomunten een legale status geeft. De wet heet simpelweg “Over virtuele activa” en stelt de overheid in staat belasting over cryptotransacties te heffen. Onlangs al keurde het parlement de wet “Over betaaldiensten” goed. Die wet ging ook al over digitale valuta en geeft de centrale bank van Oekraïne het recht een een ​​digitale munt, de digitale hryvnia, uit te geven.

In tegenstelling tot de stap van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren, stelt de Oekraïense cryptowet juist duidelijk dat cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel zijn. Toch is het een indicatie dat het land wil financieel wil innoveren en mee wil liften op het succes van Bitcoin. Ook is het land een voorloper binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) bestaande uit: Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Rusland, Tadzjikistan, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Moldavië en Oezbekistan.

De nieuwe wet erkent virtuele activa als zowel beveiligde als onbeveiligde immateriële goederen. Cryptocurrencies worden echter niet geaccepteerd als legaal betaalmiddel en het betalen van goederen of diensten met crypto is niet toegestaan.

“Oekraïners zullen hun inkomen ook in virtuele activa kunnen aangeven”, zegt Anastasia Bratko van het ministerie van Digitale Transformatie. Ze voegde eraan toe dat de wet “gerechtelijke bescherming van de rechten van eigenaren van virtuele activa garandeert.” Het klinkt natuurlijk als muziek in de oren dat dit land überhaupt een dergelijk ministerie heeft. Het werd twee jaar geleden opgericht en werd meteen zeer actief op het gebied van crypto.

De wet schrijft voor dat ‘financiële virtuele activa’ moet worden uitgegeven door geregistreerde entiteiten. Crypto-marktdeelnemers mogen onafhankelijk de waarde van virtuele activa bepalen, bankrekeningen openen om transacties af te wikkelen en wettelijke bescherming te zoeken. Dienstverleners zijn verplicht zich te houden aan de anti-witwasregelgeving van het land en moeten pogingen om terrorisme te financieren met hun platforms voorkomen, net als traditionele financiële instellingen.

Geschiedenis van crypto in Oekraïne
Crypto was een grijs gebied in Oekraïne. De handel in cryptovaluta was niet illegaal. Burgers mochten virtuele valuta kopen en wisselen, maar bedrijven en beurzen die in crypto handelen, werden vaak nauwlettend in de gaten gehouden door wetshandhavers. De Oekraïense autoriteiten zijn strijdlustig als het gaat om het tegengaan van illegale crypto-activiteiten.

In augustus blokkeerde de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) een netwerk van “clandestiene cryptocurrency-uitwisselingen” in de hoofdstad Kiev. De SBU beweerde dat deze uitwisselingen het witwassen van geld faciliteerden en anonimiteit van transacties boden.

De huidige autoriteiten hebben een positieve houding behouden ten opzichte van de groeiende crypto-industrie van het land. Volgens deze Kyiv Post is het land van plan om in 2022 de markt voor cryptocurrency open te stellen voor bedrijven en investeerders. Tijdens een officieel staatsbezoek aan de VS vorige maand riep de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, topinvesteerders en durfkapitaalfondsen op om actief samen te werken met Oekraïne. Hij sprak over de ontluikende “juridische innovatieve markt voor virtuele activa” in Oekraïne als een verkoopargument voor investeringen.

Deze week werd El Salvador het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde. Twee weken geleden heeft Cuba een wet aangenomen om cryptocurrencies te erkennen en te reguleren, daarbij verwijzend naar “redenen van sociaal-economisch belang”. Ook Panama stelt nieuwe crypto-regelgeving op.

Titelfoto Marjan Blan | @marjanblan op Unsplash

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min