Oekraïne legaliseert Bitcoin en andere cryptomunten

Feb 17, 2022
Aanbieding: 

Weer een land toont zich pro-actief met Bitcoin en crypto. Oekraïne! Het Oekraïense parlement heeft een wet aangenomen die bitcoin een legale status geeft. De wet heet simpelweg “Over virtuele activa” en stelt de overheid in staat belasting over cryptotransacties te heffen. Onlangs al keurde het parlement de wet “Over betaaldiensten” goed. Die wet ging ook al over digitale valuta en geeft de centrale bank van Oekraïne het recht een een ​​digitale munt, de digitale hryvnia, uit te geven.

Max Keiser reageerde verheugd op het nieuws en gaf meteen aan dat Rusland nu bitcoin wel moet gaan erkennen als een wettig betaalmiddel om een voorsprong op de Oekraïne te verkrijgen. Gisteren kondigde Rusland nog aan om bitcoin miners goedkopere elektriciteit te verstrekken. Inderdaad, speltheorie is van toepassing:

Bitcoin wel legaal, maar geen legal tender

In tegenstelling tot de stap van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel (legal tender) in te voeren, stelt de Oekraïense cryptowet juist duidelijk dat bitcoin en andere cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel zijn. Toch is het een indicatie dat het land wil financieel wil innoveren en mee wil liften op het succes van Bitcoin. Ook is het land een voorloper binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) bestaande uit: Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Rusland, Tadzjikistan, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Moldavië en Oezbekistan.

De nieuwe wet erkent virtuele activa als zowel beveiligde als onbeveiligde immateriële goederen. Cryptocurrencies worden echter niet geaccepteerd als legaal betaalmiddel en het betalen van goederen of diensten met crypto is niet toegestaan.

“Oekraïners zullen hun inkomen ook in virtuele activa kunnen aangeven”, zegt Anastasia Bratko van het ministerie van Digitale Transformatie. Ze voegde eraan toe dat de wet “gerechtelijke bescherming van de rechten van eigenaren van virtuele activa garandeert.” Het klinkt natuurlijk als muziek in de oren dat dit land überhaupt een dergelijk ministerie heeft. Het werd twee jaar geleden opgericht en werd meteen zeer actief op het gebied van crypto.

De wet schrijft voor dat ‘financiële virtuele activa’ moet worden uitgegeven door geregistreerde entiteiten. Crypto-marktdeelnemers mogen onafhankelijk de waarde van virtuele activa bepalen, bankrekeningen openen om transacties af te wikkelen en wettelijke bescherming te zoeken. Dienstverleners zijn verplicht zich te houden aan de anti-witwasregelgeving van het land en moeten pogingen om terrorisme te financieren met hun platforms voorkomen, net als traditionele financiële instellingen.

Geschiedenis van crypto in Oekraïne

Crypto was een grijs gebied in Oekraïne. De handel in cryptovaluta was niet illegaal. Burgers mochten virtuele valuta kopen en wisselen, maar bedrijven en beurzen die in crypto handelen, werden vaak nauwlettend in de gaten gehouden door wetshandhavers. De Oekraïense autoriteiten zijn strijdlustig als het gaat om het tegengaan van illegale crypto-activiteiten.

In augustus blokkeerde de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) een netwerk van “clandestiene cryptocurrency-uitwisselingen” in de hoofdstad Kiev. De SBU beweerde dat deze uitwisselingen het witwassen van geld faciliteerden en anonimiteit van transacties boden.

De huidige autoriteiten hebben een positieve houding behouden ten opzichte van de groeiende crypto-industrie van het land. Volgens deze Kyiv Post is het land van plan om in 2022 de markt voor cryptocurrency open te stellen voor bedrijven en investeerders. Tijdens een officieel staatsbezoek aan de VS vorige maand riep de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, topinvesteerders en durfkapitaalfondsen op om actief samen te werken met Oekraïne. Hij sprak over de ontluikende “juridische innovatieve markt voor virtuele activa” in Oekraïne als een verkoopargument voor investeringen.

Oekraïne zal kerncentrales gebruiken voor het minen van bitcoin

Oekraïne is van plan bitcoin en andere PoW cryptovaluta’s te minen in kerncentrales. Wegens de coronacrisis kampt Oekraïne met een energie-overschot. Het land overweegt nu om zijn kerncentrales in te zetten om Bitcoin en andere cryptovaluta’s te minen.

Ook in Oekraïne staat het leven grotendeels stil door de coronacrisis. Het land telt 15 kerncentrales die ongeveer de helft van de energie van het land leveren. Op dit moment gaat veel van die energie verloren, omdat de energieconsumptie door de crisis veel lager ligt. Oekraïne overweegt nu om de overtollige elektriciteit van die kerncentrales in te zetten om Bitcoin en andere cryptovaluta’s te minen.

Eerder dit jaar werd El Salvador het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde. El Salvador staat op het punt om een staatsobligatie uit te geven die zal worden afgedekt door bitcoin en bitcoin mining infrastructuur: Volcano Bond. Bitcoin wordt steeds meer gereguleerd en erkend als een betaalmiddel door soevereine staten.

Heb jij al een Bitcoin spaarpot?

+ Maak gebruik van Bitvavo, de beste broker en exchange van Nederland (Cash Cow Award 2022)
+ inbraakverzekering op de bitcoin-tegoeden!
+ automatische passief rente verdienen op bitcoin!
+ super gemakkelijk! Handel nu tot €1000 zonder kosten, daarna voor zeer lage 0,25 % (max.) commissie.

Lees verder

Robinhood opent haar deuren in Europa! Robinhood Crypto Review

Ontdek een diepgaande beoordeling van de Robinhood Crypto app die sinds 7 december 2023 in Europa beschikbaar is. We bespreken de functies, de voor- en nadelen met onze eigen beoordeling en ervaringen. Samenvatting: Robinhood Crypto is een prijsdrukker in Europa, maar komt met een aantal fikse nadelen. Op de Nederlandse markt zal deze app niet […]

Dec 7, 2023
4,5 min

Binance vs Coinbase, welke exchange is beter? Een vergelijking!

Binance vs Coinbase? Welke exchange is beter, Coinbase of Binance? Welke aanpak voor een snelle expansie heeft het beste gewerkt. Dit artikel zal deze twee belangrijke internationale exchanges met elkaar vergelijken en evalueren welke crypto exchange de beste optie is. Samenvatting Binance vs Coinbase: de aanpak van Coinbase om vooral samen te werken met de […]

Dec 7, 2023
9 min

Grootste bank in Brazilië Itaú Unibanco lanceert Bitcoin trading dienst

De grootste bank in het grootste land van Zuid-Amerika lanceerde maandag haar Bitcoin trading dienst! Ook bieden ze Ethereum trading aan en mogelijk volgen meer crypto Grote groep Brazilianen krijgt toegang tot Bitcoin trading Brazilië staat om een hoop mooie dingen bekend, waaronder het feit dat ze de allergrootste economie van Zuid-Amerika zijn. Bitcoin trading […]

Dec 6, 2023
2,5 min