Morgan Stanley problemen

Pensioenfonds Winconsin & Millennium Manament & Morgan Stanley beschikken al over een flinke bitcoin ETF allocatie, CME wil bitcoin aanbieden

May 16, 2024
Aanbieding: 

De Amerikaanse instituties zijn in het eerste kwartaal van 2024 flink bezig geweest met het kopen van bitcoin ETF´s . Dankzij de 13F-rapporten die grote instituties elk kwartaal bij de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), moeten indienen. Deze 13F-rapporten hebben aangetoond dat er veel institutionele interesse is voor de bitcoin ETF´s. Nieuwste grote onthullingen zijn o.a. de beleggingsmaatschappij Millennium, het pensioenfonds van Winconsin, en de systeembank Morgan Stanley. Deze instituties hebben al flink bitcoin ingekocht via de ETF´s. Hieronder is een lijst van institutionele beleggingsmaatschappijen die al hebben ingekocht na de lancering van de bitcoin ETF:

Deze cijfers van het eerste kwartaal zijn indrukwekkend. De lancering van de bitcoin ETF´s is een historisch succes. De CME is dit niet ontgaan en gaat nu ook bitcoin spot trading op de kaart zetten. CME wordt al gebruikt voor de bitcoin futures handel door institutionele partijen in de Verenigde Staten. Laten we eens deze nieuwtjes nader bekijken.

Pensioenfonds van Winconsin heeft spot-Bitcoin ETF’s  op de balans.

Het pensioenfonds van de staat van Winconsin in de Verenigde Staten heeft in het eerste kwartaal van 2024 belegd in bitcoin ETF´s. Op 14 mei 2024 heeft de State of Wisconsin Investment Board (SWIB) zijn investeringen in Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) bekendgemaakt via een recente 13F-aanvraag bij de Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal bezit SWIB al voor meer dan 162 miljoen in verschillende bitcoin ETF´s waaronder bijna $100 miljoen aan BlackRock’s spot Bitcoin ETF (IBIT). Volgens Bloomberg Senior ETF-analist Eric Balchunas is het zeer goed nieuws. Normaal komen deze type van instituties later in de markt wanneer de liquiditeit verder is toegenomen.

Het is een belangrijke onthulling. Het is de eerste staatspensioenfonds dat in bitcoin belegt. Het markeert verder dat bitcoin door meer instituties zal worden toegevoegd in beleggingsportefeuilles. In het eerste kwartaal van 2024 hebben o.a. ook verschillende systeembanken bitcoin etf´s op de balans gezet, waaronder JPMorgan en ook UBS. De institutionele adoptie van bitcoin in de VS in 2024 staat op de kaart. Echter, de snelle en behoorlijke blootstelling van Morgan Stanley viel wel erg op!

Morgan Stanley heeft al voor 270 miljoen dollar bitcoin op de balans

Multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley heeft op 31 maart in een driemaandelijkse 13F-aanvraag bij de Securities and Exchange Commission de Amerikaanse spot bitcoin exchange-traded fund-holdings ter waarde van meer dan $270 miljoen bekendgemaakt.

Morgan Stanley maakte bekend dat ze voor $269,9 miljoen aan Grayscale’s geconverteerde spot bitcoin ETF in zijn bezit had – waardoor het volgens Fintel-gegevens de derde grootste houder van GBTC-aandelen is. De bank onthulde ook een kleinere toewijzing van $2,3 miljoen aan de spot bitcoin ETF van Ark Invest, waardoor deze volgens Fintel tot de top 20 ARKB-houders behoort. Is Morgan Stanley begonnen met het opbouwen van een eigen positie als een hedge tegen haar eigen financiële problemen? Hoe het ook zij, nu dat Morgan Stanley zelf heeft ingekocht, kan het overgaan om haar 15.000 brokers toestemming te geven om de bitcoin ETF´s te verhandelen voor haar klanten.

Millennium Management LLC kocht voor 2 miljard dollar bitcoin ETF´s

Millennium Management is een succesvol beleggingsbeheerbedrijf met een aanbod van multistrategische hedgefondsen. In 2023 was het een van ’s werelds grootste bedrijven voor alternatief vermogensbeheer met in januari 2024 meer dan $ 61,1 miljard aan activa onder beheer. Het bedrijf is actief in Amerika, Europa en Azië. Vanaf 2022 had Millennium de vierde hoogste nettowinst geboekt van alle hedgefondsen sinds de oprichting in 1989.

Het SEC 13F-HR-rapport van Millennium toonde aan dat het bedrijf voor bijna $2 miljard aan spot Bitcoin ETF’s op de balans heeft staan. Het bedrijf meldde dat het in totaal $ 1.942.591.163 bezat:

  • $844.181.820 van BlackRock’s iShares Bitcoin Trust
  • $45.001.320 aan ARK 21Shares Bitcoin ETF
  • $44.737.805 aan Bitwise Bitcoin ETF
  • $202.029.915 aan grijswaarden Bitcoin Trust
  • $806.640.303 van het Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund

De CME wil bitcoin spot trading aanbieden

Al deze cijfers zijn indrukwekkend. De CME ziet ook de tekens aan de wand. Volgens de Financial Times wil CME nu naast bitcoin futures trading ook bitcoin spot trading gaan aanbieden. CME is de belangrijkste derivatenbeurs in de wereld en maakt de handel mogelijk in termijn contracten zoals futures en opties op financiële producten, grondstoffen, goud, zilver, valuta’s, alternatieve beleggingen zoals het weer en onroerend goed. Het is nog niet duidelijk wanneer de CME bitcoin spot trading zal gaan aanbieden. CME heeft geen commentaar geleverd. Het zal echter een kwestie van tijd zijn. De Amerikaanse institutionele beleggers willen blootstelling krijgen tot bitcoin.

Beschik jij al over bitcoin?

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min