Institutionele bitcoin & crypto adoptie neemt in 2024 verder toe

May 16, 2024
Aanbieding: 

Institutionele crypto adoptie neemt verder toe. De interesse van instituties om crypto te omarmen lijkt niet te stoppen met de komst van Mastercard en JPMorgan. Verschillende systeembanken, waaronder ook JPMorgan, Wells Fargo en UBS hebben de bitcoin ETF´s al op de balans gezet. Andere opvallende partijen zijn: Millennium Management, Morgan Stanley en het pensioenfonds van Winconsin. Hier bespreken we JPMorgan, Wells Fargo, Bank of Montreal, UBS, Envestnet en Wolverine asset management in meer detail.

JPMorgan en Mastercard zetten weer stappen vooruit

Mastercard, JPMorgan en Visa tillen institutionele crypto adoptie naar hoger niveau. Afgelopen week kwam er voor ons crypto liefhebbers wel weer heel interessant nieuws naar buiten: Mastercard, Visa, JPMorgan, Citi, Wells Fargo en meer Amerikaanse banken zouden de zogenaamde ‘shared ledger technology’ aan het testen zijn, hiermee neemt de institutionele crypto adoptie een grote stap voorwaarts.

In het kort; de shared ledger technology is een technologie die al bestond voor Bitcoin en Blockchain. De technologie, ookwel bekend als “Distributed Ledger Technology”, zorgt ervoor dat data (uit welke industrie dan ook) wordt bijgehouden, gemonitord en wordt gecontroleerd middels een gedeelde en volledig transparante database. Deze database is decentraal doordat het middels een netwerk van computers beschikbaar is, en dus niet wordt aangeboden vanuit een centrale database.

Amerikaanse instituties testen de shared ledger technologie als een proof of concept

Zoals gezegd hebben deze week grote Amerikaanse banken, institutionele investeerders en fintechs (betaalverwerkers) aangegeven de shared ledger technologie te willen gaan gebruiken, dit doen ze middels een Proof of Concept (PoC). Dit PoC zal zich richten op de toepasbaarheid van de shared ledger technologie in het afwikkelen van transacties van tokenized bankkapitaal, kapitaal van de centrale bank, US treasuries en andere tokenized ‘assets’. Dit concept staat beter bekend onder de naam “Regulated Settlement Network” (RSN). Hiermee wordt getest of er middels de shared ledger technologie een efficiënter netwerk te creëren is voor het verrichten van transacties en wordt er in principe dírect gekeken naar de (eventuele) vervanging van het huidige systeem..interessant op z’n ‘s zachts gezegd.

Het RSN PoC wil daarnaast een netwerk bieden dat 24/7 multi-asset transacties kan faciliteren en dit allemaal registreert op de shared ledger. Het RSN PoC is een vervolg op een al eerder uitgevoerde PoC en focust zich verder op de tokenization van traditionele activa, waar BlackRock ook al heel actief mee is. Een interessant feitje van dit PoC is dat alle transacties in US dollars zullen zijn, kort nadat Elon Musk had gepost op X dat de dollar niks meer waard zal zijn als Amerika op de huidige manier doorgaat met het geld-printbeleid.

De haat- liefde verhouding van JPMorgan met Bitcoin, JPMorgan & Bitcoin ETF´s

Ook schreven we al over de houding van Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan Chase, ten opzichte van Bitcoin. Dimon lijkt iedere kans aan te nemen om Bitcoin af te kraken, zoals hij ook eerder dit jaar deed in een CNBC interview in Davos op het World Economic Forum. Echter, zoals velen al wisten (of in ieder geval een vermoeden van hadden), schijnt Jamie Dimon en zijn JP Morgan Chase toch meer fan te zijn van Bitcoin dan Dimon laat zien op tv. Deze week kwam er namelijk nieuws naar buiten dat ‘s werelds grootste investeringsbank (JPMorgan) Bitcoin spot ETF’s op de balans heeft staan, zo blijkt uit gegevens van de Securities and Exchange Commission (SEC). Wellicht waren zijn eerdere uitspraken een strategie om de prijs van Bitcoin te drukken om het vervolgens met een ‘korting’ in te kunnen kopen? Een bekend gezegde luidt dan ook: “don’t listen to what they say, look at what they do”..

JPMorgan houdt meerdere Bitcoin spot ETF’s aan, waaronder de iShares van BlackRock. Het geïnvesteerde bedrag van ‘s werelds grootste investeerder in de spot ETF valt wel een beetje tegen: ± $760.000. Het ziet ernaar uit dat de investeerder voorzichtig z’n tenen dipt in Bitcoin.

Wells Fargo, Bank of Montreal & UBS hebben bitcoin op de balans

Kort na de aankondiging van JPMorgan kwam ook de Amerikaanse bank Wells Fargo met nieuws naar buiten dat ook zij Bitcoin spot ETF’s op de balans hebben staan. Wells Fargo houdt de ETF’s aan van crypto asset manager Grayscale. JPMorgan en Wells Fargo zijn niet de enige banken. Bank of Montreal en ook UBS hebben bitcoin ETF´s op de balans gezet gedurende het eerste kwartaal van 2024. Het gaat om zo´n 3600 IBIT aandelen van het BlackRock bitcoin ETF fonds.

Envestnet & Wolverine Asset Management firms hebben bitcoin op de balans

Verder hebben ook de volgende vermogensbeheerders bitcoin ETF´s gedurende het eerste kwartaal van 2024 op de balans gezet: Wolverine & Envestnet.

Het feit dat UBS, dat het noodlijdende Credit Suisse moest overnemen, al bitcoin ETF´s heeft ingekocht, is verder een duidelijk teken aan de wand. Blackrock is een grootaandeelhouder van UBS, de grootste bank van Zwitserland.

Follow the signal, not the noise. Buy bitcoin!

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min