xdai ethereum

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Jun 19, 2024
Aanbieding: 

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand?

Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community

De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou Ethereum net als reguliere aandelen worden behandeld en dus onder strenge wet- en regelgeving vallen. In de zomer van het vorige jaar liep er ook een zaak tegen Ripple (XRP); Ripple zou namelijk een security zijn, echter moest ook hier de SEC terug komen op haar uitspraak en scheen Ripple geen security te zijn.

En ook nu moet de Securities and Exchange Commission terug komen op een eerdere aanklacht(en) tegen Ethereum en Consensys: in april ontving Consensys, één van de lead developers van Ethereum, een zogenaamde “Wells notice” van de SEC. Dit houdt in dat de SEC al onderzoek gedaan zou hebben naar het bedrijf en snel met volgende stappen/ maatregelen zou komen.

De aanklacht van de Securities and Exchange commission tegen Consensys

Het onderzoek ging destijds om de software van Consensys voor swap en staking producten in de MetaMask wallet, en de daaropvolgende maatregel in kwestie was dat Ethereum als security zou worden beschouwd, met als gevolg dat iedere aankoop van Ethereum (door bedrijven en particulieren), het opslaan van Ethereum in (MetaMask bijvoorbeeld) wallet en iedere transactie op het Ethereum netwerk hiermee de “securities act” zouden overtreden. Een serieus vergrijp met desastreuze gevolgen.

De gevolgen zouden namelijk een einde betekenen voor de toekomst van Ethereum en het Ethereum ecosysteem in Amerika. Gelukkig is vandaag (19 juni) bekend geworden dat de SEC dit onderzoek stopt en er geen stappen meer zullen worden ondernomen tegen Consensys: een grote overwinning voor Ethereum, Consensys en de hele crypto space dus!

Waarom was Consensys in een juridische strijd met de SEC verwikkeld?

En wellicht vraag je je af waarom de aanklachten worden aangevochten vanuit Consensys, en niet vanuit Ethereum zelf? Dat zit als volgt: allereerst is het belang van Consensys enorm groot, het bedrijf is afhankelijk van de Ethereum software. Daarnaast is Consensys een officieel gevestigd bedrijf in Amerika en vallen ze hiermee onder de jurisdictie van de Amerikaanse SEC. Ethereum op haar beurt is een decentraal mondiaal netwerk en valt hierdoor niet specifiek onder een jurisdictie. Tevens is Ethereum geen rechtspersoon aangezien het volledig decentraal is en hierdoor dus moeilijk is om aan te klagen. Zodoende was de aanklacht van de SEC richting Consensys behoorlijk strategisch.

Wie is, en wat doet, Consensys precies?

Consensys is een van de grootste developers van het Ethereum netwerk. In het specifiek betekent dit dat Consensys zich richt op het ontwikkelen van tools en producten voor het Ethereum ecosysteem, en ook voor de infrastructuur van Ethereum. Consensys is een grote beheerder van Ethereum-nodes en zorgt er hiermee voor dat andere bedrijven zich kunnen verbinden met het netwerk, dat doet Consensys ook door het aanbieden van relevante API integraties. En doordat Consensys de geschikte tools levert aan developers om te kunnen bouwen aan Web3, stijgt de adoptie des te sneller.

De afgelopen jaren is Consensys enorm gegroeid en belangrijk geworden voor het Ethereum ecosysteem. Eén van de meest succesvolste en bekendste producten van Consensys is de MetaMask wallet. Inmiddels maken namelijk al meer dan 100 miljoen mensen (inclusief bedrijven) gebruik van de populaire self-custodial Web3 wallet en zijn er al meer dan 17.000 decentralized apps (Dapps) geïntegreerd in MetaMask. Daarnaast levert Consensys ook de tools voor developers om MetaMask verder te ontwikkelen. Deze winst van Consensys op de SEC is dus zeer belangrijk!

Sinds de verschillende breaking news artikelen in Mei van 2024 is het politieke klimaat ten aanzien van crypto flink gewijzigd in de Verenigde Staten.

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min