SEC versus Uniswap. De SEC gaat Uniswap DEX aanklagen.

Apr 12, 2024
Aanbieding: 

SEC vs Uniswap. De SEC heeft de smaak goed te pakken: na Coinbase en Kraken volgt nu ook een mogelijke rechtszaak tegen de Uniswap dex. De SEC dreigt juridische stappen te zetten. De SEC heeft namelijk een zogenaamde “Wells” notice gestuurd hebben aan de leiding van de Uniswap dex.

Garry Gensler (SEC) vs Uniswap

sec vs uniswap

Ze zijn moeilijk te vergeten, en helaas blijven ze behoorlijk relevant: de SEC (Securities and Exchange Commission) met de Gary Gensler goblin aan het roer.. en helaas blijven ze het (Amerikaanse) crypto landschap voorlopig nog teisteren met dreigementen. Sterker nog: het blijft niet alleen bij dreigementen: de SEC heeft namelijk een zogenaamde “Wells” notice gestuurd aan de Uniswap dex. Dit houdt in dat de SEC al een onderzoek verricht zou hebben naar, in dit geval, de Uniswap dex en er juridische stappen genomen zullen worden richting de gedecentraliseerde exchange. Het is in feite een waarschuwing dat een aanklacht zal volgen en dient zodoende als een soort “headsup” voor Uniswap. Een eerdere waarschuwing werd afgelopen zomer al gegeven en schijnbaar is er genoeg reden voor de SEC om nu een volgende stap te ondernemen tegen de dex.

Reactie van Uniswap

De CEO van Unsiwap, Hayden Adams, heeft op X (voorheen Twitter) al aangegeven teleurgesteld, geïrriteerd maar vooral “ready to fight” te zijn tegen de komende aanklacht van de SEC. Daarnaast geeft hij ook aan dat Uniswap al jaren zo compliant mogelijk handelt en juist fungeert als een industry leader, en niet als een overtreder. En een industry leader mogen ze zichzelf wel noemen: Uniswap is namelijk een van de oudste (2018) decentralized exchanges, met ruim 150 man in dienst, een hoofdkantoor in New York en een 24-uurs handelsvolume waar je U tegen zegt: op het moment van schrijven staat de dex, met Ethereum als blockchain, op nummer één voor wat betreft het handelsvolume. Ook staan de Uniswap versies die draaien op de Base- en Arbitrum blockchain in de top 15!

Aanklacht van SEC vs Coinbase en Ripple (XRP) zijn vergelijkbaar

In het verleden zijn zoals we weten Coinbase en Ripple ook al aangeklaagd door de SEC. Een van de redenen voor deze aanklachten is dat de SEC Coinbase beschuldigt van het opereren van een effectenbeurs (securities). Bekende voorbeelden van securities, of effecten, zijn: aandelen, obligaties, opties en (traditionele) termijncontracten. Als de SEC gelijk zou hebben, wat ze bijvoorbeeld al níet hadden tegen Ripple, dan zou dat voor bepaalde cryptocurrencies en crypto (gedecentraliseerde) exchanges betekenen dat ze onder het toezicht van, je raadt het al, de SEC zouden vallen. Daarnaast zouden deze “securities” zodoende verhandelbaar moeten zijn op de traditionele aandelenbeurs, zoals de Nasdaq of New York Stock Exchange.

Het hoofd van de legal department van de Uniswap dex heeft al aangegeven dat zowel het Uniswap protocol, de wallet, web app niet voldoen aan de eisen om in aanmerking te komen als een “securities exchange of broker”. Daarnaast heeft het team ook aangegeven dat de Uniswap dex gewoon operationeel blijft en dat het team door blijft gaan met alledaagse ontwikkelingen etc.

De indrukwekkende cijfers van Uniswap

De cijfers van de Uniswap dex zijn behoorlijk indrukwekkend, en dit zonder 1 hack! De cijfers van Uniswap liegen er niet om: de decentralised exchange is zes jaar geleden opgericht en heeft innovatieve technologieën als een automated market maker (AMM) snel geïntegreerd in het protocol en heeft hierdoor een snelle adoptie en acceptatie in de crypto space gezien. Ook heeft er zo voor gezorgd dat de adoptie van crypto en blockchain is versneld.

Uniswap is de grootste use-case op de Ethereum blockchain: het protocol gebruikt zelfs ± 25% van de blockspace van het ETH netwerk. En daarnaast heeft de exchange ruim 2 triljoen transacties verwerkt, zonder ook maar één enkele hack! Uniswap wordt wereldwijd dagelijks gebruikt door honderden duizenden gebruikers mede door haar integraties in populaire en alledaagse dapps, zoals bijvoorbeeld in je Ledger wallet. Het is niet vreemd dat de SEC graag deze Amerikaanse DEX flink wil aanpakken. We zullen de ontwikkelingen van de strijd van Uniswap vs de SEC hier volgen.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min