bank

STO – Security Token Offerings

Aanbieding: 

Wat zijn security token offerings (STO)? 

Security token offerings (STO) zijn vergelijkbaar met de Initial Coin Offerings (ICO). De naam initial coin offerings is ongelukkig gekozen aangezien het in feite gaat om de uitgifte van utility tokens. Als er wordt gesproken over een security token offering (STO) dan gaat het in feite om een gereguleerde open beursgang op de blockchain waarbij er effecten worden uitgegeven in ruil voor financiering. Voor de lezers die bekend zijn met het concept raden we aan om de actuele lijst en overzicht van STO’s te raadplegen: lijst met actuele STO’s.

Laten we eerst beginnen het verschil tussen een utility token en een security token beschrijven om zo de werking van een Security Token Offering (STO) uit te leggen.

Verschil tusssen utility tokens en security tokens?

Utility tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot diensten. Concreet voorbeeld de SGN token wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het Signals Trading platform. De aanschaf van een utility  token is vergelijkbaar met de aanschaf van gebruikersrechten voor een software of product, zoals bij in-game currencies of pay-per-use Software as a Service offerings. Ze worden ontwikkeld op basis van smart contract en blockchain technologie. Meestal wordt het ERC20 protocol op Ethereum gebruikt voor de uitgifte van utility tokens tijden token crowd  token sales of initial coin offerings.

Er is een duidelijke reden waarom deze tokens ook als zodanig worden beschreven in de whitepapers. De bedrijven die deze tokens uitgeven willen niet dat ze in de categorie investment contract komen. Dus er wordt getracht om het woord security (effect) te vermijden.  Hierdoor wordt er hopelijk vermeden dat het bedrijf in de problemen komt met de financiële autoriteiten. Vooral de Amerikaanse Securities Act wordt gevreesd en Amerikaanse beleggers worden vaak geweigerd. Er is nog veel onzekerheid over wetgeving en regulering en serieuze bedrijven zoeken dan ook vaak hun heil in jurisdicties zoals Zwitserland en Singapore waar de wetgeving gunstig is.

Security tokens vertegenwoordigen een aandeel in een organisatie of een recht op winstuitdeling. Het gaat om een investeringscontract. Het uitgeven van security tokens in een Security Token Offering (STO) is een beursgang op de blockchain waarbij effecten worden verhandeld. Deze handeling valt onder de strikte wetgeving van de effectenhandel. Het organiseren van een token security offering moet dan ook met beleid in samenspraak met de financiële autoriteiten worden gedaan met mensen die expertise hebben. Er wordt op dit moment gewerkt aan netwerken en platforms waarbij bedrijven zonder problemen effecten kunnen uitgeven op blokketens. Er zijn twee Amerikaanse staten (Dellaware en Wyoming)  die nu al de wetgeving zijn aan het veranderen om deze nieuwe financiële innovaties toe te laten en waar de security token offerings (STO) zonder problemen kunnen worden georganiseerd met behulp van gespecialiseerde platformen. Twee bekende namen op dit gebied zijn Polymath en tZero.

Het belang van STO’s en de bevrijding van de effectenhandel!

We zullen de ontwikkeling in de gaten houden aangezien de Security Token Offerings (STO) in feite een bedreiging in houden voor het oude financiële systeem (investeringsbanken). Het is goed mogelijk dat binnen 5 jaar de IPO’s volledig zullen vervallen en dat we alleen nog maar zullen spreken over STO’s. Er kan een P2P effectenhandel ontstaan. De effectenhandel wordt gedemocratiseerd en genivelleerd waardoor kapitaal makkelijker naar binnen kan stromen. Globale effectenhandel op blokketens zijn niet alleen veel veiliger en transparanter, maar vooral ook eerlijker en veel, veel goedkoper. De STO’s in samenspraak met de ICO’s zullen een belangrijke component zijn bij het verwerkelijken van een vierde industriële revolutie. Wat we moeten beseffen is dat het heel makkelijk zal worden voor ook het klein bedrijf om een STO te organiseren. Kijk maar eens in de video hieronder van Polymath over hoe je security tokens kunt uitgeven op de Ethereum blockchain met een paar klikken met een muis:

Ten slotte, andere termen die je vaker kunt tegenkomen in artikels voor een Security Token Offering is een Tokenized Asset Offering (TAO) of een Equity Token Offering (ETO).  Naar onze mening is een security token offering een meer accurate term om te gebruiken. Terminologie die meer in het verlengde ligt van de huidige aandelenmarkten is de Depository Receipt. CDRX zal deze bestaande instrumenten gaan uitgeven op de blokchain. Voor meer informatie: Crypto Depositary Receipts (CDR).

De gehanteerde terminologie kan dus afwijken per uitgever. Het is zeer waarschijnlijk dat deze terminologie over een periode van een decennium geheel is vervallen en we gewoon over effecten (securities) spreken en dat slimme banken hier een faciliterende rol zullen spelen op het gebied van raadgeving, toezicht en compliance. De hele effectenhandel zal meer en meer verhuizen naar de blockchain. Bijvoorbeeld, een bank zou CDRX of Polymath kunnen opkopen en integreren in haar dienstverlening.

Voor een actuele lijst van STO’s in 2019 kunt u de volgende pagina raadplegen:

Voor meer informatie:

Lees verder

Crypto project van Trump ‘World Liberty Financial’ lanceert 15 oktober! Zal ik de WLFi-token kopen?

Wat is het crypto project van Trump precies? Zal ik de WFLi-token kopen van Trump´s WLF-project? Laten we het eens bespreken. Zo ging het. Op 15 oktober 2024 was de zoon van de presidentskandidaat Donald Trump te ‘gast’ in de World Liberty Financial (WLF) spaces op X. En waar normaliter alleen senioren last van hebben, […]

Oct 15, 2024
4 min

Ook crypto exchange Crypto.com wordt aangeklaagd door de SEC

Het lijkt erop dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Gary Gensler maar van geen ophouden weet. Recent werd duidelijk dat de SEC dit jaar een recordhoeveelheid aan boetes heeft uitgedeeld. En als het aan voorzitter Gensler ligt gaan ze daar in het vierde kwartaal van dit jaar nog even mee […]

Oct 10, 2024
2,5 min

Next level security met fysieke crypto wallet “Cypherock”

Cypherock Review 2024. Voorlopig zal de discussie omtrent de veiligheid van fysieke en software wallets nog wel even voortduren, en zeker met de komst van de fysieke crypto wallet van Cypherock, beter bekend onder de naam “Cypherock X1”, die overigens maar €149,- kost. In vergelijking met haar concurrenten is dit een prima prijs, zeker als […]

Oct 14, 2024
4,5 min