binance

Binance vs Coinbase – welke exchange is beter? Een vergelijking!

Aug 18, 2023
Aanbieding: 

Binance vs Coinbase? Welke exchange is beter, Coinbase of Binance? Dit artikel zal deze twee belangrijke internationale exchanges met elkaar vergelijken en bekijken welke mogelijk de beste optie is.

Binance vs Coinbase – een introductie

binance vs coinbase

Beide exchanges hebben al een aantal jaren achter de rug. Coinbase is de oudste en is in 2012 als een klassieke bitcoin exchange begonnen. Binance is sinds 2017 actief en direct opgestart als een pure digitale crypto exchange zonder fiat gateway. Dat wil zeggen dat op een Binance handelsrekening geen dollars of euro´s konden worden gestort. De rekening moest voorzien worden van bitcoin of een stablecoin om daar vervolgens mee te kunnen handelen met andere crypto´s en tokens. Coinbase en Binance behoren tot de beste en veiligste exchanges in de wereld. Laten we eens de oprichting van beide exchanges eens vergelijken. Want deze introductie geeft al een belangrijk onderscheid aan dat vergaande gevolgen heeft gehad voor de ontwikkeling van beide exchanges.

Binance vs Coinbase – de verschillende initiële aanpakken die nog steeds het verschil maken!

Binance werd opgericht door Changpeng Zhao, ook bekend als CZ, een Chinees-Canadese entrepreneur die o.a. eerder werkte als een software ontwikkelaar bij Blockchain.info en als de chief technology officer voor OkCoin exchange. De zuivere convictie in combinatie van goed leiderschap van CZ met een platte organisatiestructuur met vestigingen over de gehele wereld heeft er voor gezorgd dat Binance nog steeds overeind staat en anno 2023 de grootste crypto exchange van de wereld is die in 180 landen opereert! Binance is verder een belangrijke concurrent van Coinbase aangezien Binance een aparte gereguleerde beurs voor de gebruikers in de Verenigde Staten heeft opgezet: Binance.US.

Binance weg van een grijszwarte naar een witte exchange

Binance is door haar snelle expansie en innovaties wel in de clinch gekomen met lokale toezichthouders. Binance ageert en innoveert eerst en pas later past het zich aan. Binance opereert in een grijszwart gebied. Dit betekent o.a. dat Binance in Nederland nog steeds zonder registratie van DNB opereert. Coinbase opereert daarentegen als de eerste Nasdaq-beursgenoteerde crypto exchange voorzichtig en in lijn met de lokale regelgeving. Coinbase beschikt wel over een DNB registratie. Coinbase is vanuit een andere optiek gestart. Innovatie en dienstenuitbreiding die zo veel mogelijk in lijn is met de lokale wet- en regelgeving.

Coinbase is gestart om gebruikers eenvoudig en op een gereguleerde manier toegang te geven tot alleen bitcoin. Binance om de gebruikers onvoorwaardelijke toegang te geven tot de ongereguleerde cryptohandel in een veelvoud van digitale activa voor zo laag mogelijke kosten. Dit verschil in opzet heeft ook anno 2023 nog steeds als resultaat dat Coinbase een veel eenvoudiger platform heeft ontwikkeld dan Binance.

Binance platform biedt een labyrinth aan mogelijkheden aan

Binance kent vele verschillende handelsomgevingen en opties. Via o.a. de Binance Dex handelsomgeving krijgt de gebruiker toegang tot allerlei DApp-aanbevelingen over DeFi (inclusief lenen, verdienen, verzekeren en derivaten), NFT’s, cross-chain bridge-oplossingen, het Binance Smart Chain ontwikkelingsplatform, en de kans om elke cryptocurrency te kopen met het MoonPay-betalingssysteem. Binance beschikt verder over een uitgebreide handelsomgevingen voor de handel in crypto-derivaten (futures, options) en ook fractionele aandelen! Het Binance platform kan voor de doorsnee gebruiker gewoon overweldigend zijn omdat er gewoon alles mogelijk is en kan worden gehandeld in de meest uiteenlopende exotische tokens.

Coinbase is in principe een Amerikaanse exchange opgericht door Brian Armstrong, die o.a. bij Goldman Sachs en Airbnb heeft gewerkt. Coinbase is in het begin gefinancierd geworden door durfkapitaal van Union Square Ventures en Andreessen Horowitz. Binance daarentegen is gefinancierd geworden door een ongereguleerde, publieke Initial Coin Offering. De initiële aanpak en verschil in financiering spreekt boekdelen. Dit verschil laat zich ook zien in de respectieve blockchains beide platforms hebben ontwikkeld.

Binance vs Coinbase – de toezichthouder stuurt innovatie?

Coinbase ontwikkelt vergelijkbare functionaliteiten die Binance aanbiedt, maar dan wel op een manier die het waarschijnlijk niet in de problemen zal brengen met de toezichthouders. Zo heeft Binance recentelijk in 2023 de Base chain gelanceerd voor de ontwikkeling van decentrale applicaties. Het is een technische tweede laagoplossing bovenop Ethereum die gebaseerd is op het Optimism protocol, zonder een bijbehorende token. De transactiekosten worden verrekend in Ethereum. Coinbase wil als een belangrijke software ontwikkelingshub gaan opereren bovenop de belangrijkste blockchain hiervoor: Ethereum.

Binance daarentegen heeft een eigen zelfstandige Binance Smart Chain (BSC) blockchain-netwerk opgezet op basis van de Cosmos (ATOM) tech. Deze draait ook op basis van een eigen token, de BNB. Transacties op BSC worden in BNB verrekend. BSC is een alternatief voor Ethereum en is ook zeer populair onder crypto ontwikkelaars en start-ups. BSC is verder compatibel met andere blockchains waardoor gebruikers hun digitale activa cross-chain kunnen beheren. BSC wordt ook ondersteunt door Coinbase zelf. Waarschijnlijk zal Coinbase Base ook voorwaardelijk compatibel worden met BCS. Een ontwikkelaar die decentrale applicaties wil ontwikkelen zou wellicht voor Coinbase kiezen om alles op een gereguleerde manier te doen.

Het is namelijk zo dat Binance in een grijsgebied opereert en dat zeker de BNB tokens als een effect worden betracht door de toezichthouders. Het is niet uit te sluiten dat Binance nog voor het gerecht wordt gesleept door de Amerikaanse toezichthouder (SEC) voor het uitgeven van ongereguleerde effecten (BNB). Binance opereert in feite als een fintech bedrijf waarbij de gebruiker over de meeste mogelijkheden en vrijheden beschikt. Echter, zonder dat het platform beschikt over de benodigde vergunningen. Coinbase gedraagt zich als fintech bedrijf als de beste jonge van de klas en loopt in de pas van toezichthouder. De vraag is echter of dit allemaal met de eigenlijk bedoeling van crypto te maken heeft. Binance opereert meer in lijn met de originele decentrale gedachte achter crypto. Daarvoor verkeert het veelal nog in een grijze zone. Coinbase is daarentegen een beursgenoteerd fintech bedrijf en crypto exchange platform.

Binance vs Coinbase – transparantie

Aangezien Coinbase een beursgenoteerd bedrijf is, moet het voldoen aan strike wet- en regelgeving daaromtrent waardoor het bedrijf betere transparantie biedt op andere het gebied van financiën. Coinbase zou nooit, zoals als de leiding van FTX- beurs dit deed, lang met de boekhouding kunnen knoeien of klantentegoeden misbruiken voor eigen doeleinden. De financiële cijfers en jaarrekeningen van Coinbase zijn voor iedereen toegankelijk. Deze transparantie biedt Binance niet en gebruikers moeten er in feite op vertrouwen dat CZ niet dezelfde malafide praktijken er op na houdt als Sam Bankman-Fried van FTX. Dit is natuurlijk een belangrijk voordeel van Coinbase over Binance.

Welke exchange is het meest geschikt voor mij? Coinbase of Binance? Wat mag het kosten!

De vraag welk platform het meest geschikt is voor een gebruiker is afhankelijk van de wensen en doelstellingen van de specifieke gebruiker. Hoewel Coinbase makkelijker en transparanter is, is het wel weer duurder in gebruik. Coinbase is verder niet actief in alle landen. Binance is goedkoper en beschikt over betere handelsvolumes, handelsopties en kenmerken. Binance is zeker wel een betere optie voor de gevorderde handelaar die met USDT of BNB de cryptohandel wil bemeesteren. BNB behoort tot de belangrijkste cryptomunten op dit moment.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van BNB wordt er een korting van 25% verleend. De standaard handelsvergoeding voor maker en taker op Binance is 0,1%, die daalt verder tot 0,02% wanneer er meer transacties plaatsvinden. Bij Coinbase ligt dit anders. Om de laagste handelsvergoeding te verkrijgen moet de gebruiken naar het Coinbase Pro platform gaan. Wanneer deze gebruiker voor minder dan 10.000 dollar in de maand verhandelt zal de maker-taker-vergoeding is 0,5% bedragen. Dit percentage daalt alleen tot 0,1% wanneer er voor miljoenen dollars per maand wordt verhandeld. Het converteren van crypto naar fiat kent een standaard vergoeding van 1%.

Nederlandse handelaren of doorsnee gebruikers hebben geluk dat ze gewoon naar Bitvavo kunnen stappen als een goedkoper, veiliger en makkelijker alternatief voor zowel Binance en Coinbase. In onze reviews hebben we verder al aangehaald dat Bitvavo goed gecombineerd kan worden met Binance om zodoende op een slimme manier ongelimiteerd toegang te krijgen tot de wilde cryptohandel aldaar. Niet iets wat we een doorsnee belegger aanbevelen. Alleen iets voor professionele handelaren. Verder moet er rekening mee worden gehouden dat het handelen op Binance risicovoller is dan op Coinbase Pro. Coinbase is een gereguleerde en meer transparent handelsplatform dan Binance.

We hebben al uitgebreide reviews over deze twee exchanges geschreven die ook de moeite waard zijn om te lezen alvorens een beslissing te nemen:

Lees verder

Grootste bank in Brazilië Itaú Unibanco lanceert Bitcoin trading dienst

De grootste bank in het grootste land van Zuid-Amerika lanceerde maandag haar Bitcoin trading dienst! Ook bieden ze Ethereum trading aan en mogelijk volgen meer crypto Grote groep Brazilianen krijgt toegang tot Bitcoin trading Brazilië staat om een hoop mooie dingen bekend, waaronder het feit dat ze de allergrootste economie van Zuid-Amerika zijn. Bitcoin trading […]

Dec 6, 2023
2,5 min

OCEAN pool voor de verdere decentralisering van Bitcoin

Jack Dorsey bouwt verder aan decentralisering van Bitcoin en Bitcoin mining. Bitcoiner Jack Dorsey haalde $6 miljoen op tijdens een seed investeringsronde voor Ocean pool. Met de investering zal er verder gewerkt worden aan decentralisering van Bitcoin mining door de uitbouw van OCEAN pool. Wat is OCEAN pool? OCEAN pool moet zorgen voor decentralisering van […]

Dec 1, 2023
3 min

Crypto exchanges in de problemen. De druk van toezichthouder neemt verder toe.

De problemen van crypto exchanges met toezichthouders is een belangrijk thema om te volgen. Steeds meer crypto exchanges komen onder druk van wetgevers en toezichthouders te staan. De eis naar transparantie en compliance wordt steeds steviger. Wat staat crypto exchanges te wachten? Laten we dit eens verder bespreken: Einde van het wilde westen tijdperk voor […]

Nov 26, 2023
5 min