De Bitcoin BRC20 standaard wordt steeds meer gebruikt voor Ordinals – waar kan ik BRC20 tokens kopen?

Dec 22, 2023
Aanbieding: 

Het Bitcoin ecosysteem wordt steeds completer nu meer protocollen gebruikmaken van de BRC-20 standaard. Denk hierbij aan DeFi, smart contracts en nu ook meer NFT’s ofwel de ordinals. Dit heeft de koers van de BRC20 token veel goed gedaan. We zullen dit onderwerp verder uitdiepen en ook bespreken waar je het beste de ERC20 tokens kunt kopen.

Bitcoin ecosysteem met BRC20 standard steeds meer in trek bij NFT projecten

NFT’s.. ze bestaan nog. Sterker nog, ze worden steeds populairder. En zo ook binnen het Bitcoin ecosysteem. NFT staat voor “Non Fungible Token” en dat houdt in dat deze ‘token’ uniek is, en dus niet deelbaar. Neem als voorbeeld een vliegticket: die bevat unieke gegevens zoals een tijdstip, naam en ticketnummer, je kunt dit ticket niet zomaar ruilen voor een ander ticket.

Dit geldt ook voor NFT’s; die zijn ook uniek en kunnen bijvoorbeeld worden verbonden aan een (digitaal) kunstwerk, zoals een Bored Ape of een Crypto Punk. De token vertegenwoordigt in dit geval het authentieke en originele eigendomscertificaat van desbetreffend ‘plaatje’. Deze token kan vervolgens weer verhandeld worden op de blockchain. Het plaatje (kunstwerk) is wellicht niet uniek, maar het originele eigendomscertificaat wel. En door vraag en aanbod te creëren kunnen NFT’s enorm veel waard worden.

Taproot protocol, Bitcoin Ordinals en BRC-20: zonder het één, het ander niet mogelijk. Er zijn dus steeds meer NFT’s op de Bitcoin blockchain te verhandelen. Of moeten we zeggen Bitcoin “Ordinals”, want zo noem je NFT’s op de Bitcoin blockchain. Deze Ordinals zijn op dit moment zelfs zo populair dat er een ware gekte is ontstaan rondom het Ordinals netwerk van Bitcoin en hierdoor draaien alle projecten via de BRC-20 standaard overuren.

Wat is de BRC20 standard precies?

BRC-20 (Bitcoin Request for Comment) is het antwoord van Bitcoin op het ERC-20 netwerk van Ethereum en maakt het mogelijk om NFT’s te lanceren, en te verhandelen, op het Bitcoin netwerk. De integratie van het Taproot protocol in 2021 maakt dit (lees: Ordinals) vandaag de dag mogelijk: het Taproot protocol heeft het namelijk voor de Bitcoin blockchain mogelijk gemaakt om complexere transacties te verwerken, waaronder ook het toevoegen van meer data/ informatie per satoshi (sats). Data die nu per satoshi kan worden toegevoegd is bijvoorbeeld informatie over de eigenaar (uiteraard anoniem) van een token, en dit maakt het “non fungible”. Dit proces van ‘data verrijking’ staat bekend als “inscription”. En tel je het Taproot en Ordinals protocol bij elkaar op, dan krijg je de BRC-20 standaard.

De BRC-20 standaard, en de bijbehorende BRC-20 tokens, bevinden zich op dit moment in een experimentele fase maar zijn de afgelopen maanden immens populair geworden, op dit moment is de BRC-20 standaard zodoende dan ook trending op coinmarketcap. Ook Coinbase ziet een groot deel van de NFT activiteiten zich verplaatsen naar Bitcoin Ordinals, zo geeft de crypto exchange aan in haar eindejaarsrapport.

Sotheby´s veilt Bitcoin Ordinals

Niet de minste namen verbinden zich met de Bitcoin Ordinals. Kunst of niet, de Ordinals van Bitcoin zijn booming en dat blijft niet onopgemerkt in de kunstwereld, zo ook niet op de ‘traditionele’ kunstmarkt. Het wereldbekende, en inmiddels eeuwenoude veilinghuis, Sotheby’s is namelijk een van de eerste (zeker als het om gevestigde namen gaat) veilinghuizen die Bitcoin Ordinals omarmt: zo heeft Sotheby’s deze maand (december) de allereerste Bitcoin Ordinals collectie ooit verkocht, en met veel succes! De Ordinals collectie die wordt verkocht door Sotheby’s is de zogenaamde “BitcoinShrooms” collectie: gepixelde plaatjes, gebaseerd op de wereldbekende Super Mario Bros, variërend van avocado’s, sleutels, poppetjes en meer.. gecreëerd door de artiest “Shroomtoshi”.

Het is een bijzondere collectie to say the least. Maar wel één met zeer hoge verwachtingen: de Ordinals zouden namelijk rond de $20.000 tot $30.000 per kunststuk moeten opleveren, uiteraard kan er worden afgerekend in crypto. De Bitcoinshrooms collectie van Shroomtoshi heeft overigens ook een doel: namelijk het creëren van meer bewustzijn rondom Bitcoin en de basisprincipes ervan. En wat ons betreft laat Bitcoin hiermee zien een zeer gediversifieerde speler te zijn in, onder andere, NFT’s waarbij het onvervreemdbaar eigendomscertificaat wordt vastgelegd in het meest veilige decentrale, onveranderlijke computer netwerk en kasboek in de wereld.

BRC20 tokens kopen?

Het beleggen in nieuwe projecten en tokens is uiterst risicovol. We raden onze lezers af met een speculatieve belegging in BRC20 tokens van het BRC20 standaard. Echter, voor degene die echt een gokje willen wagen met hun geld, is KuCoin een vertrouwd adres voor het speculeren met allerlei nieuwe tokens, voor de rauwe handel in BRC20 tokens is Bybit een prima plek om te zijn. Voor meer informatie:

ByBit vs Kucoin – welke exchange zou ik gebruiken?

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min