De Bitcoin BRC20 standaard wordt steeds meer gebruikt voor Ordinals – waar kan ik BRC20 tokens kopen?

Dec 22, 2023
Aanbieding: 

Het Bitcoin ecosysteem wordt steeds completer nu meer protocollen gebruikmaken van de BRC-20 standaard. Denk hierbij aan DeFi, smart contracts en nu ook meer NFT’s ofwel de ordinals. Dit heeft de koers van de BRC20 token veel goed gedaan. We zullen dit onderwerp verder uitdiepen en ook bespreken waar je het beste de ERC20 tokens kunt kopen.

Bitcoin ecosysteem met BRC20 standard steeds meer in trek bij NFT projecten

NFT’s.. ze bestaan nog. Sterker nog, ze worden steeds populairder. En zo ook binnen het Bitcoin ecosysteem. NFT staat voor “Non Fungible Token” en dat houdt in dat deze ‘token’ uniek is, en dus niet deelbaar. Neem als voorbeeld een vliegticket: die bevat unieke gegevens zoals een tijdstip, naam en ticketnummer, je kunt dit ticket niet zomaar ruilen voor een ander ticket.

Dit geldt ook voor NFT’s; die zijn ook uniek en kunnen bijvoorbeeld worden verbonden aan een (digitaal) kunstwerk, zoals een Bored Ape of een Crypto Punk. De token vertegenwoordigt in dit geval het authentieke en originele eigendomscertificaat van desbetreffend ‘plaatje’. Deze token kan vervolgens weer verhandeld worden op de blockchain. Het plaatje (kunstwerk) is wellicht niet uniek, maar het originele eigendomscertificaat wel. En door vraag en aanbod te creëren kunnen NFT’s enorm veel waard worden.

Taproot protocol, Bitcoin Ordinals en BRC-20: zonder het één, het ander niet mogelijk. Er zijn dus steeds meer NFT’s op de Bitcoin blockchain te verhandelen. Of moeten we zeggen Bitcoin “Ordinals”, want zo noem je NFT’s op de Bitcoin blockchain. Deze Ordinals zijn op dit moment zelfs zo populair dat er een ware gekte is ontstaan rondom het Ordinals netwerk van Bitcoin en hierdoor draaien alle projecten via de BRC-20 standaard overuren.

Wat is de BRC20 standard precies?

BRC-20 (Bitcoin Request for Comment) is het antwoord van Bitcoin op het ERC-20 netwerk van Ethereum en maakt het mogelijk om NFT’s te lanceren, en te verhandelen, op het Bitcoin netwerk. De integratie van het Taproot protocol in 2021 maakt dit (lees: Ordinals) vandaag de dag mogelijk: het Taproot protocol heeft het namelijk voor de Bitcoin blockchain mogelijk gemaakt om complexere transacties te verwerken, waaronder ook het toevoegen van meer data/ informatie per satoshi (sats). Data die nu per satoshi kan worden toegevoegd is bijvoorbeeld informatie over de eigenaar (uiteraard anoniem) van een token, en dit maakt het “non fungible”. Dit proces van ‘data verrijking’ staat bekend als “inscription”. En tel je het Taproot en Ordinals protocol bij elkaar op, dan krijg je de BRC-20 standaard.

De BRC-20 standaard, en de bijbehorende BRC-20 tokens, bevinden zich op dit moment in een experimentele fase maar zijn de afgelopen maanden immens populair geworden, op dit moment is de BRC-20 standaard zodoende dan ook trending op coinmarketcap. Ook Coinbase ziet een groot deel van de NFT activiteiten zich verplaatsen naar Bitcoin Ordinals, zo geeft de crypto exchange aan in haar eindejaarsrapport.

Sotheby´s veilt Bitcoin Ordinals

Niet de minste namen verbinden zich met de Bitcoin Ordinals. Kunst of niet, de Ordinals van Bitcoin zijn booming en dat blijft niet onopgemerkt in de kunstwereld, zo ook niet op de ‘traditionele’ kunstmarkt. Het wereldbekende, en inmiddels eeuwenoude veilinghuis, Sotheby’s is namelijk een van de eerste (zeker als het om gevestigde namen gaat) veilinghuizen die Bitcoin Ordinals omarmt: zo heeft Sotheby’s deze maand (december) de allereerste Bitcoin Ordinals collectie ooit verkocht, en met veel succes! De Ordinals collectie die wordt verkocht door Sotheby’s is de zogenaamde “BitcoinShrooms” collectie: gepixelde plaatjes, gebaseerd op de wereldbekende Super Mario Bros, variërend van avocado’s, sleutels, poppetjes en meer.. gecreëerd door de artiest “Shroomtoshi”.

Het is een bijzondere collectie to say the least. Maar wel één met zeer hoge verwachtingen: de Ordinals zouden namelijk rond de $20.000 tot $30.000 per kunststuk moeten opleveren, uiteraard kan er worden afgerekend in crypto. De Bitcoinshrooms collectie van Shroomtoshi heeft overigens ook een doel: namelijk het creëren van meer bewustzijn rondom Bitcoin en de basisprincipes ervan. En wat ons betreft laat Bitcoin hiermee zien een zeer gediversifieerde speler te zijn in, onder andere, NFT’s waarbij het onvervreemdbaar eigendomscertificaat wordt vastgelegd in het meest veilige decentrale, onveranderlijke computer netwerk en kasboek in de wereld.

BRC20 tokens kopen?

Het beleggen in nieuwe projecten en tokens is uiterst risicovol. We raden onze lezers af met een speculatieve belegging in BRC20 tokens van het BRC20 standaard. Echter, voor degene die echt een gokje willen wagen met hun geld, is KuCoin een vertrouwd adres voor het speculeren met allerlei nieuwe tokens, voor de rauwe handel in BRC20 tokens is Bybit een prima plek om te zijn. Voor meer informatie:

ByBit vs Kucoin – welke exchange zou ik gebruiken?

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 16, 2024
7,5 min

De Exodus wallet review

De Exodus wallet is makkelijk, snel en veilig te gebruiken. Lees hier onze nieuwe Exodus wallet review van 2024! Introductie tot de Exodus wallet De crypto wallet van Exodus draait alweer sinds 2015 mee en wij gebruiken de wallet met veel plezier sinds 2017. De Exodus wallet is een “non-custodial” wallet en jij beheert jouw […]

Feb 15, 2024
4 min