Bizarre nieuwsweek voor Bitcoin

Oct 22, 2023
Aanbieding: 

Het afgelopen week 22 (2023) druk in Bitcoin en crypto land: bizarre berichten van een goedgekeurde Bitcoin spot ETF, tot de aankondiging van de €- CBDC, het gebeurde allemaal binnen een paar dagen.

Bitcoin omhoog door ‘goedgekeurde’ spot ETF

Laten we maar meteen met het bizarste nieuws van deze week uit Bitcoin en crypto land beginnen; namelijk de eerste officiële ‘goedgekeurde’ Bitcoin spot ETF. Ja, je leest het goed: deze week kwam er nieuws naar buiten dat de “iShares” Bitcoin spot ETF van Blackrock goedgekeurd zou zijn en als reactie daarop schoot Bitcoin direct omhoog richting de $28.500. Hoe dit ‘fake news’ naar buiten gekomen, is als volgt gegaan: op maandag 16 oktober plaatste cointelegraph een post op X (voorheen Twitter) waarin zij het volgende schreven “BREAKING: SEC APPROVES ISHARES BITCOIN SPOT ETF”, zij schreven dit enkel op basis van een post die door een andere X gebruiker was geplaatst die beweerde dat het bovenstaande nieuws was bevestigd door Bloomberg. Al snel bleek dit niet waar te zijn nadat Cointelegraph zowel de originele bron heeft bekeken als dat zij contact hebben opgenomen met Blackrock zelf, die aangaven dat hun Bitcoin spot aanvraag nog “under review” is door de SEC.

Cointelegraph heeft simpelweg fouten gemaakt in haar procedures omtrent het plaatsen van nieuws publicaties, iets waarvoor zij wel het boetekleed hebben aangetrokken en tevens zijn gekomen met het volgende statement. Bizar om te zien was hoe snel Bitcoin direct in het groen stond en het “nieuws” zich als een lopend vuurtje verspreidde op social media.. dit geeft heel duidelijk aan hoe de markt snakt naar positief nieuws en dan zeker met betrekking tot de Bitcoin spot aanvragen. Daarnaast laat het helaas ook zien hoe beïnvloedbaar de prijs van Bitcoin nog is, iets wat wellicht niet als heel positief wordt beschouwd door de regelgevers, de SEC bijvoorbeeld..

Meer Blackrock nieuws

We blijven nog even hangen bij Blackrock, bovenstaande was namelijk niet het enige nieuws over de financiële reus deze week. In een interview met het Amerikaanse FOX Business News gaf de CEO van Blackrock, Larry Fink, aan dat hij vanuit veel van zijn klanten ziet dat de “vraag naar Bitcoin” stijgt. Zodoende zal het voor Blackrock van nog groter belang zijn om zsm de spot aanvraag er doorheen te krijgen bij de SEC. En over die spot ETF gesproken: afgelopen donderdag (19 oktober) is tevens naar buiten gekomen dat Blackrock haar spot ETF aanvraag heeft ge-update en de aanvraag nu dus in herziene versie weer bij de SEC ter goedkeuring ligt. Alle ogen zijn nu op de SEC gericht.

Total Value Locked (TVL) stijgt in Bitcoin’s DEFI protocollen

Bovenstaande titel is wellicht niet per sé heel typisch voor Bitcoin, echter is het wel de realiteit. Bij DEFI denkt men automatisch aan Ethereum maar inmiddels is DEFI ook toegankelijk via verschillende Bitcoin DEFI protocollen. Zoals wij in een recent artikel schreven is het onder andere mogelijk om via Wrapped Bitcoin ($WBTC) blootstelling te hebben aan “Bitcoin DEFI”.

Daarnaast zijn er een aantal DEFI protocollen die op het Bitcoin netwerk draaien, waarvan de bekendste het Lightning Netwerk en de Thorchain zijn. Halverwege deze week stond de Total Value Locked (TVL) van alle Bitcoin DEFI protocollen gecombineerd op ruim $190,- miljoen en op het moment van schrijven staat de TVL van Bitcoin alweer op ± $198,- miljoen. De hoogst behaalde TVL van Bitcoin is ± $222,- miljoen. De TVL geeft aan hoeveel kapitaal er in totaal in een bepaalde chain ‘vastzit’, of in andere woorden: hoeveel kapitaal er is toevertrouwd aan desbetreffende chain, en een toenemende TVL spreekt zodoende van meer vertrouwen!

Stablecoins live op Bitcoin

Door de lancering van het mainnet “Taproot Assets”, door Lightning Labs (een layer 2 oplossing), op het Bitcoin netwerk kunnen er nu stablecoins live op Bitcoin. Ook kunnen hierdoor de zogeheten “real world assets” (RWA) live op het Bitcoin- en Bitcoin Lightning Netwerk. Het is duidelijk dat Bitcoin mee wil (althans een deel van de Bitcoin community) op de DEFI golf en door dit soort ‘integraties’ en toepassingen op het Bitcoin netwerk zullen de transacties op, en het gebruik ervan toenemen en dat is uiteraard goed voor Bitcoin.

Tesla heeft geen Bitcoin verkocht in Q3

Het was weer zo ver: per 1 oktober verliep het derde kwartaal van 2023 en werd dus ook weer een financieel kwartaal afgesloten waarop publieke bedrijven belangrijke informatie vrijgeven. Zo gaf ook Tesla inzicht in haar gegevens waaronder haar Bitcoin holdings: het bedrijf heeft om en nabij de 9.720 Bitcoins en heeft hier klaarblijkelijk niks van verkocht in Q3.

Over wanneer Tesla Bitcoin zal accepteren als betaalmiddel, is helaas nog geen update gedaan.

Tot slot: CBDC gaat nieuwe fase in

Deze week kondigde de Europese Commissie aan dat het digitale Euro project, ofwel de Central Bank Digital Currency (CBDC) van de ECB, een nieuwe fase in zal gaan. Deze fase wordt de “preparation phase” genoemd en komt na 2 jaar van onderzoek naar het mogelijke ‘ontwerp’ en de distributie van een digitale Euro. Op basis van dit onderzoek heeft de European Central Bank (ECB) een digitale Euro ontworpen die breed beschikbaar moet zijn voor mensen en bedrijven, met intermediairs zoals banken. De gedachte van deze CBDC staat haaks op het decentrale gedachtegoed van Bitcoin en juist hierdoor zal Bitcoin als geheel van meer waarde worden in de toekomst!

Hieronder kun je de aankondiging bekijken van Christine Lagarde:

Hier werd snel verder de draak mee geschoten op X:

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min