bitcoin koersverwachting lange termijn

Bitcoin’s immutability – Bitcoin is onveranderlijk!

May 19, 2020
Aanbieding: 

In de Bitcoin gemeenschap wordt vaak geschreven over Bitcoin’s immutability. Hiermee wordt Bitcoin’s onveranderlijkheid bedoelt. Het is een netwerk effect van een voortgaande decentralisatie door adoptie. Hoe meer mensen deelnemen aan Bitcoin hoe onwaarschijnlijker is dat de basisprotocol kan worden veranderd. Bitcoin’s protocol en technologie kan als een nieuw geautomatiseerd sociaal contract worden beschouwd. Hoe meer mensen dit contract accepteren en helpen Bitcoin te decentraliseren hoe moeilijker het is om het te veranderen.

bitcoin als sound money

Zeker, Bitcoin is open-source software en is in principe makkelijk veranderbaar. Hierbij wordt vergeten dat het gaat om gedistribueerde software waardoor een verandering in de Bitcoin software de goedkeuring vereist van bijna het gehele netwerk. Een verandering bewerkstelligen in de Bitcoin software vereist psychologie en een politieke strategie waarbij iedereen in het netwerk het over eens moet worden dat de voorgestelde verandering nuttig en wenselijk is. In een ander artikel hebben dit omschreven als een proof-of-community consensus vereiste. Het maakt Bitcoin uiteindelijk geheel onveranderlijk (immutable) en daardoor voorspelbaar. Aangezien de onveranderlijkheid van Bitcoin is gebaseerd op Bitcoin’s voortschrijdende decentralisatie, is het van belang dat zoveel mogelijk deelnemers actief het netwerk onderhouden door het draaien van een Bitcoin Full Node. De vereisten om een Bitcoin Full Node te kunnen draaien moeten zo laagdrempelig als mogelijk worden gehouden.

Op deze manier zijn de bitcoins als een bemiddelend monetair goed (sound money) waardevol te beschouwen, kan er niet met de boekhouding worden geknoeid en kan er een stock-to-flow ratio aan worden toegekend. De monetaire politiek van Bitcoin is transparant, onveranderbaar en voorspel op basis van de principes van sound money en goud. Bitcoin’s immutability is het fundament van een veilig nieuw decentraal systeem waarop iedereen kan vertrouwen en waarbij alleen op basis van een bewijs van gemeenschapsconsensus iets binnen het sociaal contract kan worden gewijzigd.

Dit ontwerp is bewust zo opgezet. In de woorden van Satoshi Nakamoto:

The nature of Bitcoin is such that once version 0.1 was released, the core design was set in stone for the rest of its lifetime.

Bitcoin’s immutability in het kader van altcoins :

Deze Bitcoin-altcoins zijn zeker interessant om te volgen en kunnen een interessant beleggingsobject zijn, aangezien ze bijzondere eigenschappen kunnen hebben, vooral op het gebied van privacy, snelheid, kosten en governance. Het begrip Governance heeft geen goede vertaling en verwijst naar de manier waarop er wordt bestuurd, gestuurd of beheerd door een groep belanghebbenden binnen een organisatie. Niettemin ze zijn vanuit verschillende oogpunten veel riskanter, zeker aangezien er vaak een afhankelijkheidsrelatie is met een klein en machtig ontwikkelingsteam dat makkelijker kan ingrijpen om bepaalde aanpassingen door te voeren. Dit ogenschijnlijk voordeel is in feite een nadeel vanuit een monetair oogpunt. De veranderbaarheid van de code biedt niet alleen onzekerheid, maar zorgt ook voor risico’s vanuit veiligheidsoogpunt. Bijvoorbeeld: elke opwaardering van een softwarecode herbergt veiligheidsrisico’s voor het netwerk en kan o.a. voor kwetsbaarheden zorgen. De meeste altcoins moeten met veel argwaan worden onderzocht. Verder is het gebruik van het netwerk niet geheel veilig, aangezien het gemakkelijk is om een altcoin-netwerk te hacken. Gelukkig zijn er goed beproefde altcoin-projecten (Litecoin, etc). Deze worden in onze beleggingsgids besproken. Niettemin, altcoins kennnen niet Bitcoin’s immutability en extreme veiligheid, noch hebben ze een relevante en gegarandeerde stock-to-flow ratio.

Bitcoin’s immutability in het kader van de Bitcoin vorken:

Ontwikkelaars en spelers binnen het Bitcoin netwerk hebben getracht Bitcoin te veranderen naar hun eigen visie zonder een consensus en hebben daardoor de code van Bitcoin gevorkt. Dit zijn de zogenaamde Bitcoin vorken die alleen in naam op Bitcoin lijken, maar wezenlijk van Bitcoin verschillen. Dit is het open-source karakter van Bitcoin, dat iedereen de code op haar manier kan gebruiken voor haar eigen doeleinden zonder dat dit Bitcoin zelf verandert. Alle altcoins en vorken zijn nieuwe cryptocurrency experimenten die zichzelf moeten bewijzen en een eigen gemeenschap en netwerk effect moeten opbouwen. Ze kennen niet Bitcoin’s immutability en veiligheid. Ze maken geen deel uit van het Bitcoin eco-systeem, ze zijn op zichzelf begonnen of afgesplitst. De belangrijkste en meest succesvolle vork van Bitcoin, Bitcoin Cash (Bcash), is in feite al als een mislukking aangezien het zelf door tweespalt nog eens gevorkt is geworden, waarbij belangrijke software ontwikkelaars het team hebben verlaten en daarna nog eens via een bug is gehackt. Dit komt doordat het netwerk van Bitcoin Cash, beter gezegd Bcash, veel kleiner is (minder decentraal), veel minder ontwikkelaars heeft, en veel minder beveiligd is. Het investeren in Bitcoin-vorken kun je beter vermijden. Ze hebben een zeer onzekere toekomst. Ze teren op de merknaam en zijn daardoor juist risicovol, aangezien ze zich moeilijk kunnen distantiëren en niks bijzonder toevoegen behalve de naam Bitcoin. Ze zorgen vooral voor verwarring. Het is misschien mogelijk om de Bitcoin-code te vorken en mensen voor de gek te houden, maar het kopiëren van de netwerkeffecten, verzamelde rekenkracht (hashing power), economische activiteiten, de toegewijde gemeenschap van gebruikers en de netwerkveiligheid is onmogelijk. De Bitcoin vork-experimenten zullen uiteindelijk uitsterven.

“Bitcoin is the first example of a new form of life. It lives and breathes on the internet. It lives because it can pay people to keep it alive. […] It can’t be changed. It can’t be argued with. It can’t be tampered with. It can’t be corrupted. It can’t be stopped. […] If nuclear war destroyed half of our planet, it would continue to live, uncorrupted. “
Ralph Merkle

Leer hier alles over het Bitcoin wonderwerk!

Lees verder

Crypto exchanges in de problemen. De druk van toezichthouder neemt verder toe.

De problemen van crypto exchanges met toezichthouders is een belangrijk thema om te volgen. Steeds meer crypto exchanges komen onder druk van wetgevers en toezichthouders te staan. De eis naar transparantie en compliance wordt steeds steviger. Wat staat crypto exchanges te wachten? Laten we dit eens verder bespreken: Einde van het wilde westen tijdperk voor […]

Nov 26, 2023
5 min

Binance geknecht door VS en BlackRock? CZ treedt af als CEO

De CEO van Binance Changpeng Zhao (CZ), Mr. Binance CZ, is afgetreden en is weg bij de ‘s werelds meest controversiële en grootste gecentraliseerde crypto exchange. Zijn positie was niet meer houdbaar onder druk vanuit de Verenigde Staten. The king is dead.. long live the queen! Wat een nieuws, wat een wending en wat een […]

Nov 22, 2023
5 min

El Salvador’s Bitcoin aanpak lijkt te werken, gaat Argentinië volgen?

El Salvador´s Bitcoin adoptie lijkt steeds meer vruchten af te werpen. Iets langer dan een jaar geleden kondigde El Salvador een onderdeel van haar Bitcoin aanpak aan: om elke dag 1 Bitcoin te kopen. Hoe pakt deze strategie uit? Zal Argentinië onder het presidentschap van Javier Milei El Salvador´s voorbeeld volgen? Met de Bitcoin aanpak […]

Nov 21, 2023
4,5 min