bitcoin koersverwachting lange termijn

Bitcoin’s immutability – Bitcoin is onveranderlijk!

Dec 22, 2023
Aanbieding: 

In de Bitcoin gemeenschap wordt vaak geschreven over Bitcoin’s immutability. Hiermee wordt Bitcoin’s onveranderlijkheid bedoelt. Het is een netwerk effect van een voortgaande decentralisatie door adoptie. Hoe meer mensen deelnemen aan Bitcoin hoe onwaarschijnlijker is dat de basisprotocol kan worden veranderd. Bitcoin’s protocol en technologie kan als een nieuw geautomatiseerd sociaal contract worden beschouwd. Hoe meer mensen dit contract accepteren en helpen Bitcoin te decentraliseren hoe moeilijker het is om het te veranderen.

bitcoin als sound money

Zeker, Bitcoin is open-source software en is in principe makkelijk veranderbaar. Hierbij wordt vergeten dat het gaat om gedistribueerde software waardoor een verandering in de Bitcoin software de goedkeuring vereist van bijna het gehele netwerk. Een verandering bewerkstelligen in de Bitcoin software vereist psychologie en een politieke strategie waarbij iedereen in het netwerk het over eens moet worden dat de voorgestelde verandering nuttig en wenselijk is. In een ander artikel hebben dit omschreven als een proof-of-community consensus vereiste. Het maakt Bitcoin uiteindelijk geheel onveranderlijk (immutable) en daardoor voorspelbaar. Aangezien de onveranderlijkheid van Bitcoin is gebaseerd op Bitcoin’s voortschrijdende decentralisatie, is het van belang dat zoveel mogelijk deelnemers actief het netwerk onderhouden door het draaien van een Bitcoin Full Node. De vereisten om een Bitcoin Full Node te kunnen draaien moeten zo laagdrempelig als mogelijk worden gehouden.

Op deze manier zijn de bitcoins als een bemiddelend monetair goed (sound money) waardevol te beschouwen, kan er niet met de boekhouding worden geknoeid en kan er een stock-to-flow ratio aan worden toegekend. De monetaire politiek van Bitcoin is transparant, onveranderbaar en voorspel op basis van de principes van sound money en goud. Bitcoin’s immutability is het fundament van een veilig nieuw decentraal systeem waarop iedereen kan vertrouwen en waarbij alleen op basis van een bewijs van gemeenschapsconsensus iets binnen het sociaal contract kan worden gewijzigd.

Dit ontwerp is bewust zo opgezet. In de woorden van Satoshi Nakamoto:

The nature of Bitcoin is such that once version 0.1 was released, the core design was set in stone for the rest of its lifetime.

Bitcoin’s immutability in het kader van altcoins :

Deze Bitcoin-altcoins zijn zeker interessant om te volgen en kunnen een interessant beleggingsobject zijn, aangezien ze bijzondere eigenschappen kunnen hebben, vooral op het gebied van privacy, snelheid, kosten en governance. Het begrip Governance heeft geen goede vertaling en verwijst naar de manier waarop er wordt bestuurd, gestuurd of beheerd door een groep belanghebbenden binnen een organisatie. Niettemin ze zijn vanuit verschillende oogpunten veel riskanter, zeker aangezien er vaak een afhankelijkheidsrelatie is met een klein en machtig ontwikkelingsteam dat makkelijker kan ingrijpen om bepaalde aanpassingen door te voeren. Dit ogenschijnlijk voordeel is in feite een nadeel vanuit een monetair oogpunt. De veranderbaarheid van de code biedt niet alleen onzekerheid, maar zorgt ook voor risico’s vanuit veiligheidsoogpunt. Bijvoorbeeld: elke opwaardering van een softwarecode herbergt veiligheidsrisico’s voor het netwerk en kan o.a. voor kwetsbaarheden zorgen. De meeste altcoins moeten met veel argwaan worden onderzocht. Verder is het gebruik van het netwerk niet geheel veilig, aangezien het gemakkelijk is om een altcoin-netwerk te hacken. Gelukkig zijn er goed beproefde altcoin-projecten (Litecoin, etc). Deze worden in onze beleggingsgids besproken. Niettemin, altcoins kennnen niet Bitcoin’s immutability en extreme veiligheid, noch hebben ze een relevante en gegarandeerde stock-to-flow ratio.

Bitcoin’s immutability in het kader van de Bitcoin vorken:

Ontwikkelaars en spelers binnen het Bitcoin netwerk hebben getracht Bitcoin te veranderen naar hun eigen visie zonder een consensus en hebben daardoor de code van Bitcoin gevorkt. Dit zijn de zogenaamde Bitcoin vorken die alleen in naam op Bitcoin lijken, maar wezenlijk van Bitcoin verschillen. Dit is het open-source karakter van Bitcoin, dat iedereen de code op haar manier kan gebruiken voor haar eigen doeleinden zonder dat dit Bitcoin zelf verandert. Alle altcoins en vorken zijn nieuwe cryptocurrency experimenten die zichzelf moeten bewijzen en een eigen gemeenschap en netwerk effect moeten opbouwen. Ze kennen niet Bitcoin’s immutability en veiligheid. Ze maken geen deel uit van het Bitcoin eco-systeem, ze zijn op zichzelf begonnen of afgesplitst. De belangrijkste en meest succesvolle vork van Bitcoin, Bitcoin Cash (Bcash), is in feite al als een mislukking aangezien het zelf door tweespalt nog eens gevorkt is geworden, waarbij belangrijke software ontwikkelaars het team hebben verlaten en daarna nog eens via een bug is gehackt. Dit komt doordat het netwerk van Bitcoin Cash, beter gezegd Bcash, veel kleiner is (minder decentraal), veel minder ontwikkelaars heeft, en veel minder beveiligd is. Het investeren in Bitcoin-vorken kun je beter vermijden. Ze hebben een zeer onzekere toekomst. Ze teren op de merknaam en zijn daardoor juist risicovol, aangezien ze zich moeilijk kunnen distantiëren en niks bijzonder toevoegen behalve de naam Bitcoin. Ze zorgen vooral voor verwarring. Het is misschien mogelijk om de Bitcoin-code te vorken en mensen voor de gek te houden, maar het kopiëren van de netwerkeffecten, verzamelde rekenkracht (hashing power), economische activiteiten, de toegewijde gemeenschap van gebruikers en de netwerkveiligheid is onmogelijk. De Bitcoin vork-experimenten zullen uiteindelijk uitsterven.

“Bitcoin is the first example of a new form of life. It lives and breathes on the internet. It lives because it can pay people to keep it alive. […] It can’t be changed. It can’t be argued with. It can’t be tampered with. It can’t be corrupted. It can’t be stopped. […] If nuclear war destroyed half of our planet, it would continue to live, uncorrupted. “
Ralph Merkle

Leer hier alles over het Bitcoin wonderwerk!

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min