sats kopen

Sats kopen? Alles over de bitcoin sats, de satoshis – waar kan ik ze goedkoop kopen?

Nov 28, 2023
Aanbieding: 

Wat zijn die bitcoin sats of satoshi´s precies? Waar kan ik deze sats kopen voor de beste bitcoin koers? We zullen dit alles in dit artikel uitwerken.

Korte samenvatting: Bitcoin transacties worden berekend in sats ofwel de satoshi´s. Wanneer je 1 bitcoin koopt, koop je 100 miljoen sats. Naar mate de bitcoin koers stijgt, wordt het duurder om sats aan te schaffen. Wil je zo veel mogelijk sats kopen voor je euro´s, dan zul je gebruik moeten maken van een liquide euro spotmarkt voor bitcoin. Bitvavo in Amsterdam behoort internationaal tot een van de meest liquide euromarkt voor het verhandelen van bitcoin (BTC) en het verkrijgen van zo veel mogelijk sats. Bitvavo is een super liquide bitcoin exchange met flinke dagelijkse handelsvolumes.

Wat zijn bitcoin sats?

Sats is een afkorting voor Satoshi’s, de kleinste rekeneenheid en denominatie binnen het Bitcoin netwerk. Alle Bitcoin transacties worden berekend in Satoshi’s (Sats). 1 Bitcoin (BTC) representeert 100 miljoen sats (SAT). 1 Bitcoin (BTC) is de grootste denominatie binnen het Bitcoin netwerk. Op protocolniveau is er maar één eenheid waarin alles wordt berekend: de satoshi (sat).

sats sat satoshi

Een bitcoin is deelbaar tot 8 nullen achter de komma, dat wil zeggen 100 miljoen satoshis (sats). Wanneer je 1 hele bitcoin bezit, kun je 100 miljoen sats uitgeven. Een of twee bitcoin kopen is voor vele mensen al te duur geworden. Echter, iedereen kan nog steeds 10 miljoen satoshis ofwel een deel van 1 hele Bitcoin kopen. Binnen het gehele Bitcoin netwerk en monetaire ecosysteem zullen er uiteindelijk maximaal 210 biljoen sats kunnen bestaan. Dit wordt als getal zo weer gegeven: 210,000,000,000,000 SAT. Een de voorgestelde unicode voor SAT of Satoshi´s is de volgende: ≐. Het totaal aantal sats in omloop wordt dan zo weergegeven: 210,000,000,000,000 ≐.

  • Trouwens, wil je weten hoeveel het kost om 21 miljoen sats te kopen? Raadpleeg dan onze Sats Calculator.

Waarom sats kopen? Op naar een Bitcoin standaard voor het bepalen van waarde?

Bitcoin is een absoluut schaarse en eindige geldhoeveelheid gebaseerd op de principes van hard geld. Het is een decentraal apolitiek netwerk voor de veilige opslag van monetaire energie en waarde. Het huidige geldstelsel is stuk, bankroet en parasiteert op zichzelf onder meer door financiële repressie. Een vreedzame transitie naar een open, transparant, neutraal en superieur solide geldstelsel met Bitcoin als basisgeld is een mogelijkheid. Inderdaad, het is in de toekomst mogelijk dat Bitcoin (BTC), met de SAT als kleinste eenheid, de objectieve maatstaf en rekeneenheid zal worden voor alle waarde transacties in de wereld. Hieronder in de video van Knut Svanholm en Ioni Appelberg wordt dit op een mooie manier uitgelegd. Bitcoin: Everything there is, divided by 21 million:

Hoe en waar kan ik de bitcoin satoshis of sats kopen?

bitcoin sats kopen

Wanneer je bitcoins koopt op een Bitcoin exchange of bij een broker, koop je in feite automatisch de bitcoin sats die je kunt uitgeven. Koop je 0.01 BTC dan koop je in feite 1 miljoen sats ofwel Satoshi’s. Dit kun je zeer voordelig en veilig doen met iDEAL op de Nederlandse handelsbeurs van Bitvavo.

Voor meer informatie:

Waarom spreken we nu over satoshis en sats?

bitcoin sats kopen

Het feit dat er eerder niet gesproken werd in termen van sats heeft te maken dat de bitcoins (waarvan er maximaal maar 21 miljoen van kunnen zijn) in haar begin jaren nog geen waarde hadden. De grootste denominatie binnen het Bitcoin rekenstelsel (1 BTC) moest eerst als Unit of Account eerst een waarde verkrijgen voordat het relevant was om te rekenen in de kleinste eenheden, de Bitcoin Satoshi’s (sats).

Binnen het Bitcoin Lightning Network wordt er veel gesproken in termen van sats voor het afwikkelen van micro-betalingen. Naar mate de waarde van Bitcoin stijgt, zal het meer en meer normaal worden om betalingen af te rekenen in Bitcoin sats.

Bijvoorbeeld in plaats van 0.001245 BTC uit te spreken, kan er beter worden gesproken over 124.500,- sats en deze vervolgens terug te rekenen naar euro’s of dollars. Het is te verwachten dat Bitcoin exchanges meer en meer de Bitcoin sats rekeneenheid zullen gaan gebruiken naar mate de Bitcoin koers verder stijgt.

De Bitcoin SAT als de toekomstige objectieve waardemeter van de economie?

Verder kan Bitcoin en de SAT als een objectieve unit of account gaan fungeren binnen een globale Bitcoin standaard. Er kan een moment komen waarop de waarde van de economie (kapitaalgoederen, grondstoffen, geldmarkten) niet meer in de huidige wereldreservevaluta, de Amerikaanse Dollar, zal worden uitgedrukt, maar Bitcoin. De onderstaande video legt mooi uit hoe Bitcoin kan worden begrepen als een wiskundig concept en meetinstrument voor waarde en alles wat waarde heeft binnen onze globale economie.

Voor meer informatie:

Digitale fiat valuta’s zijn voornamelijk gedekt door schuld die uiteindelijk door de belastingbetalers nu en tot ver in de toekomst over komende generaties moet worden terugbetaald. Het is dan niet vreemd dat een fiat-valuta baat heeft bij een redelijke inflatie en gestuurde devaluaties waardoor de schuld beheersbaar wordt op lange termijn. Niettemin, een kruipende inflatie en een devaluatie van de valuta vreet de koopkracht op en holt het spaarvermogen uit. Op termijn verarmt het de bevolking en wordt het schuldprobleem uiteindelijk alleen maar groter.

Fiat valuta’s waarde berekenen in sats?

De meeste fiat-valuta’s hebben een veel hogere inflatie dan de euro of de dollar. Vele fiat-valuta’s zijn zodanig in waarde gedaald dat je er mee kunt rekenen in Bitcoin’s kleinste rekeneenheid, de Satoshi (SAT). Het is in feite beter dan de Satoshi als rekeneenheid voor Bitcoin (BTC) wordt gebruikt naar mate de marktwaarde blijft stijgen. Een sat is de kleinst mogelijke hoeveelheid Bitcoin. 1 Bitcoin bestaat uit 100 miljoen sats (0.00000001 BTC).

Voor Europeanen is het nog steeds niet echt nodig om te rekenen in sats. 1 EUR was op 17.10.2019 zo’n 13,734 sats waard (0.00013734 BTC). Het kan misschien moeilijk zijn om te wennen om te rekenen in deze orde van grootte. Niettemin, er zijn heel veel landen met andere fiat-valuta waar het rekenen in sats geen probleem is. De burgers hebben qua geldbesef te maken met een andere orde van grootte. Een concreet voorbeeld is de Vietnamese dong. 1 VND heeft ongeveer een waarde van 0,000037 euro. Dit is minder dan 1 sat! Zo zijn er vele verschillende fiat-valuta’s die minder waard zijn dan 1 sat. Wanneer je een van deze valuta’s zou gebruiken is het makkelijk om in sats te rekenen. Dit geldt ook voor de Japanse Yen (112 YEN = 1 sat) of de Koreaanse Wong (10 WONG = 1 sat).

FiatMarketCap – Major fiat currency market cap in BTC!

Op de website Fiat Market Capitalizations kun je de waarde van 1 sat vergelijken met alle andere fiat-valuta’s. Bitcoin staat op dit moment op een 37e plaats als het gaat om markt kapitalisatie. De fiat-valuta’s hebben enorm veel terrein verloren op Bitcoin. Bitcoin profileert zich meer en meer als een belangrijke munteenheid. Hoe meer fiat-valuta’s devalueren en steeds meer mensen inzien dat Bitcoin sound money en uitstekend kan dienen als een beter alternatief voor vooral waardeopslag, des te meer Bitcoin’s positie zal stijgen en we uiteindelijk allemaal zullen moeten rekenen in sats. Zullen we ooit met hyperbitcoinization te maken krijgen en op een Bitcoin standaard terecht komen? Zo veel mogelijk goedkoop sats kopen van 1 bitcoin zolang het kan, is aan te raden…. just in case….. twijfel je nog waarom? Lees dan ons uitgebreide artikel over waarom je bitcoin zou moeten kopen als een belegging.

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min