commerzbank bitcoin

Bitcoin is een crypto custody provider rijker. De Commerzbank, dat is niet zomaar eentje..

Nov 17, 2023
Aanbieding: 

Commerzbank is nu een bitcoin crypto custody provider voor Duitse instituties… echter, de notie van self custody.. we blijven het herhalen is van belang om te begrijpen. Zeker, de urgentie van een crypto custody provider mag ook niet onderschat worden, het dient namelijk meerdere belangrijke doelen.

Crypto custody provider en de urgentie ervan

De term “custody” is in de afgelopen artikelen vaker benoemd. Recent schreven we een uitgebreid artikel over de Trezor Safe 3 hardware wallet. Nu komen we, met de komst van een nieuwe Duitse bank, er weer op terug. Want de kracht zit in de herhaling: een crypto custody provider is iets of iemand die jouw, of haar eigen, kapitaal beheert. Een bank, de ABN of ING bijvoorbeeld, is ook een custodian en jij bent in feite niet de daadwerkelijke ‘beheerder’ van jouw geld. Als de bank failliet gaat, ben jij ook je geld kwijt. Mocht je ervoor kiezen om je geld in een kluis of onder je bed te verstoppen, dan ben jij wél de fysieke beheerder, ofwel de custodian.

Bij Bitcoin en crypto is dat hetzelfde: als jij jouw Bitcoin op een exchange, zoals Bitvavo, laat staan is de exchange de beheerder. Gaan ze failliet, dan ben jij je Bitcoin kwijt. Bewaar jij jouw Bitcoin netjes op een Trezor of Ledger, en heb je die ergens goed verstopt, dan ben jij de fysieke beheerder en dus de ‘custodian’. Jij bepaalt wat er gebeurt met jouw Bitcoin en als je netjes met je wachtwoorden omgaat is er niemand die jouw Bitcoin zou moeten kunnen stelen.

Duitsland is een Bitcoin custody provider rijker

De banken hebben er zin in: sinds kort biedt de Zwitserse SGKB Bank Bitcoin- en cryptodiensten aan en in Azië staan de banken ook niet stil. Nu nog meer banken nieuws: de Commerzbank, een van de allergrootste banken in Duitsland ( ± €550,- miljard onder beheer) heeft per 15 november de “Crypto Custody License” verkregen van de BaFin; de Duitse financiële waakhond. Met deze licentie mag de bank nu meerdere Bitcoin- en cryptodiensten gaan verlenen en is het de eerste “full-service” bank in Duitsland die deze licentie binnen weet te halen! De Commerzbank loopt nu voorop de Deutsche Bank en ook de Sparkasse die ook werken aan een eigen bitcoin custody oplossing, maar nog geen BaFin-cryptobewaarlicentie hebben ontvangen. De Commerzbank geeft aan dat ze als eerste stap een platform zullen bouwen waarmee zij haar institutionele klanten een crypto custody service kunnen aanbieden.. “the institutions are coming”, ofwel: het grote geld komt eraan.

Instituties kiezen voor de grote namen

Er gaat geen dag voorbij, en vandaag ook niet, zonder dat er over de Bitcoin ETF’s gesproken wordt. Echter, vandaag gaat het over een ander type ETF.. een Spot Ethereum ETF om precies te zijn. Op 15 november heeft BlackRock een aanvraag voor een Spot Ethereum ETF ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC), met Coinbase als custodian. Dit houdt in dat Coinbase het beheer (opslag) doet van het aantal Ethereum (ETH) dat de Spot ETF moet backen; want bij een Spot ETF koopt de fondsbeheerder namelijk daadwerkelijk het onderpand (in dit geval ETH) in, en die voorraad ETH moet wel in veilige handen zijn.

Een ander nieuwsfeitje deze week, waar ook bijna een custodian voor nodig was, was de zogenaamde Spot Ripple ETF aanvraag van BlackRock. Er circuleerde namelijk een document rond dat een iShares XRP Spot ETF aanvraag zou moeten zijn. Echter, dit document bleek ‘helaas’ al snel nep te zijn.

Bitcoin en self custody: een match made in heaven

Uiteraard mogen wij als Bitcoin liefhebbers ook niet ontbreken als het gaat om de opslag van Bitcoin en crypto: inmiddels zijn er dan ook meer dan ruim 1 miljoen Bitcoin wallet adressen die 1 of meer Bitcoin hodlen! En het aantal Bitcoin wallet adressen met een waarde hoger dan $1.000, staat ook op een all time high. Twee mooie mijlpalen en uiteraard is het te hopen dat de meerderheid voor self custody heeft gekozen, waarbij zij hun eigen wachtwoorden hopelijk netjes bewaren..

Voor meer informatie:

Selectie van de beste bitcoin wallets

Lees verder

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 16, 2024
7,5 min

De Exodus wallet review

De Exodus wallet is makkelijk, snel en veilig te gebruiken. Lees hier onze nieuwe Exodus wallet review van 2024! Introductie tot de Exodus wallet De crypto wallet van Exodus draait alweer sinds 2015 mee en wij gebruiken de wallet met veel plezier sinds 2017. De Exodus wallet is een “non-custodial” wallet en jij beheert jouw […]

Feb 15, 2024
4 min