lugano

Bitcoin is wettig betaalmiddel in Lugano

Mar 4, 2022
Aanbieding: 

Lugano heeft een Plan ₿ in werking gesteld voor de toekomst. Op 3 maart 2022 is het bekend gemaakt dat de Zwitserse stad Lugano bitcoin en de stablecoins van Tether als wettig betaalmiddel zal invoeren. De aankondiging verliep via een live stream met de burgemeester Michele Foletti en Paolo Ardoino. Paolo is de CTO van de stablecoin aanbieder Tether. Plan ₿ wordt in samenwerking met Tether uitgevoerd.

Lugano als nieuw financieel centrum voor bitcoin?

Lugano is de belangrijkste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland pal aan de grens met Italië. De stad is tevens het twee na financiële centrum van Zwitserland waar vooral de (rijke) Italianen graag bankieren. De banken in Lugano zullen nu bitcoin direct aan hun klanten kunnen gaan aanbieden als een belegging, betaalmiddel en waarschijnlijk ook als onderpand voor krediet in bijvoorbeeld een stablecoin?

Lugano wil een slimme stad worden en de laatste monetaire technologie inzetten om voorop te lopen. Bitcoin zal als betaalmiddel worden ingezet met het gebruik van het Lightning Network en gebruiksvriendelijke bitcoin betaalapps. Verder om volatiliteitsrisico´s te vermijden kan er gebruik worden gemaakt van de Tether stablecoins. De belangrijkste is natuurlijk de USD stablecoin USDT. Echter, Tether beschikt ook over digitale euro´s (EURT), yuan (CNHT) en goud (XAUT). Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk of deze ook als een wettig betaalmiddel zullen worden beschouwd. Het zou wel een unicum zijn, want het zou betekenen dat je belasting kunt betalen in dollars in Lugano.

De digitale stadsmunt en toekomst van Lugano

Lugano zal ook een digitale stadsmunt slaan, de LVGA. De LVGA zal een waarde hebben van een honderdste deel van een Zwitserse frank. Het is een nieuwe CHF stablecoin die in de stad kan worden gebruikt voor onder meer het verzamelen van spaarpunten.

Lugano beoogt veel bitcoinbedrijven en andere blockchainbedrijven aan te trekken. Hiervoor wordt ook een bedrijfshub opgezet en een fonds voor start-ups. Vooral bedrijven die beogen om bitcoin op de balans te houden zouden hier een holding kunnen opzetten om bitcoin strategisch en belastingvoordelig bitcoin te gebruiken voor belastingdoeleinden of juist te verkopen voor dollars of Zwitserse franks. Op bepaalde hoge koersdoelen zou een bedrijf nu makkelijker een bitcoin portefeuille kunnen diversifiëren. Verder wordt Lugano zeer aantrekkelijke bestemming voor de professionele handelaren en market makers die in grote volumes dollars bitcoin kopen en verkopen.

Ten slotte, Lugano zal veel kapitaal aantrekken uit Italië die op een goede manier de bitcoin markt willen betreden. Het is anno 2022 geheel duidelijk geworden dat fiatgeld niet veilig staat op een bankrekening en zo via o.a. een noodwet door de staat in beslag kan worden genomen. Concrete voorbeelden: de Canadese truckers en demonstraten voor vrijheid, de Russische oligarchen, de gehele Russische bevolking en zelfs nu de Centrale Bank van Rusland weten nu precies wat financiële censuur inhoudt. Bitcoin als onvervreemdbaar digitaal eigendom en hard geld zal in deze tijden van financiële repressie en geopolitieke onzekerheid steeds meer aantrekkelijk worden. Lugano heeft Plan ₿ prima getimed.

Hieronder in de video kun je de aankondiging bekijken.

Gerelateerde artikelen:

Bron: persbericht

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min