lugano

Bitcoin is wettig betaalmiddel in Lugano

Mar 4, 2022
Aanbieding: 

Lugano heeft een Plan ₿ in werking gesteld voor de toekomst. Op 3 maart 2022 is het bekend gemaakt dat de Zwitserse stad Lugano bitcoin en de stablecoins van Tether als wettig betaalmiddel zal invoeren. De aankondiging verliep via een live stream met de burgemeester Michele Foletti en Paolo Ardoino. Paolo is de CTO van de stablecoin aanbieder Tether. Plan ₿ wordt in samenwerking met Tether uitgevoerd.

Lugano als nieuw financieel centrum voor bitcoin?

Lugano is de belangrijkste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland pal aan de grens met Italië. De stad is tevens het twee na financiële centrum van Zwitserland waar vooral de (rijke) Italianen graag bankieren. De banken in Lugano zullen nu bitcoin direct aan hun klanten kunnen gaan aanbieden als een belegging, betaalmiddel en waarschijnlijk ook als onderpand voor krediet in bijvoorbeeld een stablecoin?

Lugano wil een slimme stad worden en de laatste monetaire technologie inzetten om voorop te lopen. Bitcoin zal als betaalmiddel worden ingezet met het gebruik van het Lightning Network en gebruiksvriendelijke bitcoin betaalapps. Verder om volatiliteitsrisico´s te vermijden kan er gebruik worden gemaakt van de Tether stablecoins. De belangrijkste is natuurlijk de USD stablecoin USDT. Echter, Tether beschikt ook over digitale euro´s (EURT), yuan (CNHT) en goud (XAUT). Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk of deze ook als een wettig betaalmiddel zullen worden beschouwd. Het zou wel een unicum zijn, want het zou betekenen dat je belasting kunt betalen in dollars in Lugano.

De digitale stadsmunt en toekomst van Lugano

Lugano zal ook een digitale stadsmunt slaan, de LVGA. De LVGA zal een waarde hebben van een honderdste deel van een Zwitserse frank. Het is een nieuwe CHF stablecoin die in de stad kan worden gebruikt voor onder meer het verzamelen van spaarpunten.

Lugano beoogt veel bitcoinbedrijven en andere blockchainbedrijven aan te trekken. Hiervoor wordt ook een bedrijfshub opgezet en een fonds voor start-ups. Vooral bedrijven die beogen om bitcoin op de balans te houden zouden hier een holding kunnen opzetten om bitcoin strategisch en belastingvoordelig bitcoin te gebruiken voor belastingdoeleinden of juist te verkopen voor dollars of Zwitserse franks. Op bepaalde hoge koersdoelen zou een bedrijf nu makkelijker een bitcoin portefeuille kunnen diversifiëren. Verder wordt Lugano zeer aantrekkelijke bestemming voor de professionele handelaren en market makers die in grote volumes dollars bitcoin kopen en verkopen.

Ten slotte, Lugano zal veel kapitaal aantrekken uit Italië die op een goede manier de bitcoin markt willen betreden. Het is anno 2022 geheel duidelijk geworden dat fiatgeld niet veilig staat op een bankrekening en zo via o.a. een noodwet door de staat in beslag kan worden genomen. Concrete voorbeelden: de Canadese truckers en demonstraten voor vrijheid, de Russische oligarchen, de gehele Russische bevolking en zelfs nu de Centrale Bank van Rusland weten nu precies wat financiële censuur inhoudt. Bitcoin als onvervreemdbaar digitaal eigendom en hard geld zal in deze tijden van financiële repressie en geopolitieke onzekerheid steeds meer aantrekkelijk worden. Lugano heeft Plan ₿ prima getimed.

Hieronder in de video kun je de aankondiging bekijken.

Gerelateerde artikelen:

Bron: persbericht

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min