lugano

Bitcoin is wettig betaalmiddel in Lugano

Mar 4, 2022
Aanbieding: 

Lugano heeft een Plan ₿ in werking gesteld voor de toekomst. Op 3 maart 2022 is het bekend gemaakt dat de Zwitserse stad Lugano bitcoin en de stablecoins van Tether als wettig betaalmiddel zal invoeren. De aankondiging verliep via een live stream met de burgemeester Michele Foletti en Paolo Ardoino. Paolo is de CTO van de stablecoin aanbieder Tether. Plan ₿ wordt in samenwerking met Tether uitgevoerd.

Lugano als nieuw financieel centrum voor bitcoin?

Lugano is de belangrijkste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland pal aan de grens met Italië. De stad is tevens het twee na financiële centrum van Zwitserland waar vooral de (rijke) Italianen graag bankieren. De banken in Lugano zullen nu bitcoin direct aan hun klanten kunnen gaan aanbieden als een belegging, betaalmiddel en waarschijnlijk ook als onderpand voor krediet in bijvoorbeeld een stablecoin?

Lugano wil een slimme stad worden en de laatste monetaire technologie inzetten om voorop te lopen. Bitcoin zal als betaalmiddel worden ingezet met het gebruik van het Lightning Network en gebruiksvriendelijke bitcoin betaalapps. Verder om volatiliteitsrisico´s te vermijden kan er gebruik worden gemaakt van de Tether stablecoins. De belangrijkste is natuurlijk de USD stablecoin USDT. Echter, Tether beschikt ook over digitale euro´s (EURT), yuan (CNHT) en goud (XAUT). Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk of deze ook als een wettig betaalmiddel zullen worden beschouwd. Het zou wel een unicum zijn, want het zou betekenen dat je belasting kunt betalen in dollars in Lugano.

De digitale stadsmunt en toekomst van Lugano

Lugano zal ook een digitale stadsmunt slaan, de LVGA. De LVGA zal een waarde hebben van een honderdste deel van een Zwitserse frank. Het is een nieuwe CHF stablecoin die in de stad kan worden gebruikt voor onder meer het verzamelen van spaarpunten.

Lugano beoogt veel bitcoinbedrijven en andere blockchainbedrijven aan te trekken. Hiervoor wordt ook een bedrijfshub opgezet en een fonds voor start-ups. Vooral bedrijven die beogen om bitcoin op de balans te houden zouden hier een holding kunnen opzetten om bitcoin strategisch en belastingvoordelig bitcoin te gebruiken voor belastingdoeleinden of juist te verkopen voor dollars of Zwitserse franks. Op bepaalde hoge koersdoelen zou een bedrijf nu makkelijker een bitcoin portefeuille kunnen diversifiëren. Verder wordt Lugano zeer aantrekkelijke bestemming voor de professionele handelaren en market makers die in grote volumes dollars bitcoin kopen en verkopen.

Ten slotte, Lugano zal veel kapitaal aantrekken uit Italië die op een goede manier de bitcoin markt willen betreden. Het is anno 2022 geheel duidelijk geworden dat fiatgeld niet veilig staat op een bankrekening en zo via o.a. een noodwet door de staat in beslag kan worden genomen. Concrete voorbeelden: de Canadese truckers en demonstraten voor vrijheid, de Russische oligarchen, de gehele Russische bevolking en zelfs nu de Centrale Bank van Rusland weten nu precies wat financiële censuur inhoudt. Bitcoin als onvervreemdbaar digitaal eigendom en hard geld zal in deze tijden van financiële repressie en geopolitieke onzekerheid steeds meer aantrekkelijk worden. Lugano heeft Plan ₿ prima getimed.

Hieronder in de video kun je de aankondiging bekijken.

Gerelateerde artikelen:

Bron: persbericht

Lees verder

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min