Wat is een een Bitcoin broker? Welke Bitcoin brokers zijn er?

bitcoin brokers

Een Bitcoin broker is een makelaar in bitcoins. Het is iemand die bemiddelt bij de verkoop, de aankoop of het uitlenen van bitcoins. Bitcoin brokers treden op als een adviseur, bemiddelaar of dienstverlener. Vandaar er zijn verschillende type Bitcoin brokers actief. Laten we ze even beschrijven:

De meeste Bitcoin exchanges in Nederland zijn in feite Bitcoin makelaars met een online wisselkantoor en vaak een handelsplatform. Concreet betekent dit dat het niet gaat om een ruilbeurs met een orderboek van verschillende kopers /verkopers, maar dat er 1 verkoper is van bitcoins, dat is de broker zelf. De klanten handelen niet met elkaar, maar kopen direct bij de bitcoin-makelaar. De Bitcoin-makelaar koopt zelf de bitcoins in op de grote globaal opererende exchanges. Grote Bitcoin exchanges zoals Binance kennen orderboeken met zeer grote handelsvolumes van daghandelaren (market makers/takers) en hier kunnen Nederlandse makelaars als handelaars goedkoop inkopen. Nederland is immers een handelsvolk.

Dus, de meeste Bitcoin exchanges in Nederland werken als makelaars (Bitcoin brokers) die een mooie handelsomgeving leveren zodat de klanten gemakkelijk en snel bitcoins kunnen kopen met iDEAL. Voor meer informatie: selectie van Bitcoin wisselkantoren.

Vervolgens zijn er Bitcoin brokers die werken op de OTC-markt voor exchanges en grote klanten, vaak institutionele beleggers of professionele handelaren. Voor meer informatie: Bitcoin OTC-markt.

Vervolgens zijn er de Bitcoin lending platforms zoals die van Nexo. Dit zijn in feite brokers in Bitcoin kredietverstrekking waarbij bitcoins als onderpand gebruik worden. Voor meer informatie: wat is Bitcoin lending.

Naarmate de markt groter wordt en meer diensten worden ontwikkeld zullen er andere Bitcoin brokerage services worden ontwikkeld en aangeboden. Bitcoin beleggingsfondsen en index trackers vallen ook onder deze diensten.