bitcoin futures

Bitcoin Lightning Network (LN)

May 26, 2021
Aanbieding: 
lightning network LN

Bitcoin is een basisprotocol dat uit verschillende lagen kan bestaan en waarop verschillende alternatieve blokketens aan kunnen worden gekoppeld. De Bitcoin blockchain is de eerste transactie-afwikkelingslaag voor bitcoins gedenomineerd in Satoshi’s in de blokchain. Het Lightning Network komt hier boven op en is ontwikkeld als een tweedelaags-protocol voor het ontlasten van de blockchain van het Bitcoin basis protocol. Op het Bitcoin Lightning Network of bliksemnetwerk kunnen alle microbetalingen genomineerd in Satoshi’s (sats) onmiddellijk en bijna gratis kunnen worden afgehandeld. De laatste twee jaar is er zeer veel vooruitgang geboekt.

bleu bitcoin lightning wallet

Er worden verschillende gebruiksvriendelijke Bitcoin Lightning wallets ontwikkeld (zoals Muun en Phoenix) door o.a. CINQ waarmee iedereen gemakkelijk via het bliksem netwerk in Bitcoin kan betalen, maar ook onchain transacties mee kan uitvoeren. De Bleu wallet is een ander goed voorbeeld die zelfs kan worden gekoppeld aan een de decentrale bitcoinbeurs van Hodl Hodl.

Hieronder kun je een TFTC-demonstratievideo zien over de populaire Breeze wallet en het bliksemnetwerk van Bitcoin.

Het is makkelijk om via het bliksem netwerk bestellingen te plaatsen zoals hieronder in de video bij Green Kitchen in Bern:

Het noodzakelijke probleem en inherente waardepropositie van Bitcoin’s blockchain:

De Bitcoin blockchain is ontwikkeld voor het garanderen van extreme veiligheid en on-veranderbaarheid en is daardoor niet schaalbaar. Dit wil zeggen dat het Bitcoin netwerk duurder zal worden hoe meer en meer gebruikers transacties willen laten verwerken. Het Bitcoin is met opzet langzaam met het aanmaken en verwerken van blokken voor het waarborgen van de veiligheid en correctheid van de blockchain. Deze extreme veiligheid is niet nodig voor de meeste en vooral micro-transacties. Het netwerk effect van Bitcoin in combinatie van vooral het Difficulty Adjustment Algoritme en de PoW-algoritme maken elke transactie extreem veilig. Het is alsof elke Satoshi werkt als een grammetje goud die bij elke transactie moet worden omgesmolten, opnieuw gegoten worden in een nieuwe plaats binnen de blokketen. De transactie zelf wordt meer en meer (extreem) onherroepelijk vastgelegd in de blockchain vergelijkbaar met het natuurlijk proces van verstening in bijvoorbeeld het geval van barnsteen (waarin fossielen van insecten kunnen worden gevonden). Het Bitcoin netwerk is hierdoor onkraakbaar en in feite niet te vernietigen. Dus, hoe groter het netwerk wordt hoe meer het een verkwisting van systeembronnen en kosten is om daarop kleine transacties binnen de Bitcoin blockchain vast te leggen. Er wordt zelf gepostuleerd, zoals in de Bitcoin standard, dat in de toekomst alleen centrale banken, andere belangrijke financiële instellingen en rijke deelnemers gebruik zullen maken van de Bitcoin blockchain. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis wordt de Bitcoin blockchain gebruikt. Het kopen van een laptop of een koffie kan via het LN-netwerk worden verwerkt. Hierdoor is het nodig om de Satoshi’s om te smelten bij elke transactie en kan Bitcoin ongelimiteerd schaalbaar worden gemaakt. LN-transacties geschieden onmiddellijk en bijna gratis.

Een oplossing en volgende stap in de ontwikkeling van Bitcoin: het Lightning Network!

Het Lightning Netwerk (LN) is ontwikkeld om kleine transacties via een secondair protocol met een automatisch boekhoudsysteem bovenop de Bitcoin blockchain in een alternatief netwerk te kunnen verwerken. Het zal gaan dienen als het reguliere betalingsnetwerk van Bitcoin. Het kan worden gezien als een nieuw cryptografisch-technologisch equivalent van een promissory note. Tijdens de periode van de goud standaard werd er gebruikt werd gemaakt van wisselbrieven voor het uitwisselen van eigendomsrechten over goudbaren in een kluis bij een bank.

Het is een uitvinding van Joseph Poon en Thaddeus Dryja (2015). Het voorziet in de verwezenlijking van een gedistribueerd netwerk van tweerichtingsbetalingskanalen die zijn gekoppeld aan de blockchain van Bitcoin en gezamenlijk het Lightning Network vormen. Alle kleine transacties kunnen worden gezien als wissels die eerst binnen het tweede protocol verwerkt worden in een apart boekhoudsysteem van aangesloten betalingskanalen. De uiteindelijke afwikkeling zal op bepaalde momenten als 1 afsluitende transactie (closing transaction) definitief (voor de eeuwigheid) wordt vastgelegd in de Bitcoin blockchain. Hierbij wordt vastgesteld wie de eigenaars zijn van de wissels en hoeveel onderliggende satoshi’s ze kunnen claimen op de Bitcoin hoofdketen. Deze Bitcoin transactie in de eerste laag van de Bitcoin blockchain kan mogelijk 1 miljoen of 10.000 uitgevoerde LN transacties representeren. Binance Academy heeft een mooie video uitleg gemaakt over de werking van het LN-netwerk:

LN-toekomst visie en verwachting:

Door het LN-netwerk protocol toe te voegen aan de Bitcoin blokketen en deze verder uit te bouwen, zal het LN-network makkelijk duizenden tot miljoenen transacties per seconde kunnen verwerken. Dit is afhankelijk van het LN-netwerk effect. Het Bitcoin netwerk wordt hierdoor veel sneller dan het Visa netwerk dat tienduizenden betalingen per seconde kan verwerken. Bovendien, LN-transacties kunnen onmiddellijk bevestigd worden voor extreem lage kosten. Verder kan het LN-netwerk gaan werken als een applicatielaag die communiceert met andere blokketens en mogelijk andere LN-netwerken waarbij Bitcoin de reservemunt zal zijn.

Decentrale Bitcoin Lightning handelsbeurzen:

lightning network exchange

Het kruisen en overkruisen van Bitcoin en gerelateerde altcoin transacties over verschillende netwerken en blokketens is nu makkelijk mogelijk met behulp van de Boltz cryptovaluta exchange. Hier kunnen Litecoins voor Bitcoins op het LN-netwerk of respectieve blokketens direct en onmiddellijk p2p worden verhandeld zonder tussen partijen! Voor meer informatie: Boltz Exchange Review!Een ander initiatief is de lancering van de Bitcoin Sparkswap DEX.

Nieuwe betalingsapplicaties zoals Moon maken het mogen om het LN-netwerk te gebruiken om te betalen met Bitcoin op webwinkels zoals Amazon. Voor meer informatie: Pay with Moon!

Decentrale chat content netwerken

Voor een uitstekend Lighting Network project die voorziet in het scheppen van een chat, content en betalingsnetwerk, kunnen we onze lezers Sphinx Chat aanbevelen. Voor meer informatie:

Voor een uitgebreide selectie van verschillende bitcoin LN-apps, raadpleeg de volgende pagina:

Wat zal de verder rol van de bitcoins (BTC) zijn binnen de LN-netwerken?

De Bitcoins zullen dienen als de ultieme waardeopslag (store of value) en de Satoshi’s (kleinste rekeneenheid van Bitcoin) als het rekenmiddel van elke referentie waarde (Unit of Account). Een betaling over Lightning Network kan ongeveer worden gezien als een Bitcoin wisselbrief, Bitcoin IOU of een Bitcoin check die niet kan worden afgewezen. Door het opzetten van een Bitcoin Lightning wallet en het uitvoeren van betalingen over het bliksem netwerk kan Bitcoin gebruikt worden voor alle microbetalingen.

Lightning Network als een Open-Source software ontwikkelingsproject.

Het bouwen van het LN-netwerk is open-source en iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling. Er zijn al drie verschillende implementaties onder ontwikkeling door verschillende teams: ACINQeclairc-lightning, en lnd, deze zijn allemaal open-source en interoperabel!  Een opmerkelijke en belangrijke vrouw in de ontwikkeling van het Bitcoin Lightning Network is Elizabeth Stark van het bedrijf Lightning Labs. Ze werkt met haar team actief aan de ontwikkeling van het LN-Netwerk en heeft een samenwerking met Jack Dorsey, de oprichter en CEO van Twitter. Het ziet er naar uit dat binnen afzienbare tijd Twitter LN-applicaties zal implementeren, waardoor microbetalingen met het Lightning Network via Twitter mogelijk zullen zijn. Dit zal nog een even duren. De ontwikkeling van het Lightning Network gaat onvoorstelbaar snel, maar is nog in een experimentele fase. Op het moment van schrijven bestaat het netwerk uit meer dan 6000 nodes en 24.000 betalingskanalen met een capaciteit van 660+ BTC. Actuele statistieken kunnen hier worden gevonden.

Er worden ook steeds meer LN-wallets en applicaties zoals spelletjes ontwikkeld, waaronder de Bleu Wallet, Phoenix Wallet, Zap, eClair Mobile, Breeze wallet en de Lightning Charge webshop applicatie voor het accepteren van LN-betalingen. Full Node device ontwikkelaars bieden ook LN-nodes aan waaronder Casa.

Het Lightning Network is op dit moment van schrijven een zeer actieve gemeenschap van innovatieve hardcore nerds, enthousiastelingen en start-ups die vanuit een passie voor Bitcoin technologie hard aan het sleutelen zijn van het LN-netwerk. Niemand had verwacht, vooral in een beren markt waarbij de koers van Bitcoin een weg naar beneden zocht van 20k naar 3.6k. Bitcoin gaat om de uitbouw van een nieuw decentraal monetair systeem waar mensen aan bouwen met een missie en daadwerkelijke passie voor de monetaire technologie van Bitcoin. Bijvoorbeeld de Duitse software ontwikkelaar René Pickhardt heeft o.a. op Tallycoin een crowdfunding campagne gestart voor het publiceren van een technische handleiding/boek over het Lightning Network dat als een referentie kan worden gebruikt voor andere ontwikkelaars.

Wil je deelnemen aan de uitbouw van het Lightning Network van Bitcoin? Wil je meer leren en verdiepende artikels raadplegen?

Dan kunnen we deze pagina aanbevelen:

De Mythes over het Bitcoin Lighting Network

Er zijn nog genoeg mythes en misverstanden over het Bitcoin Lightning Network. René Pickhardt, een Bitcoin Lightning ontwikkelaar heeft een video gemaakt waar hij de mythes over het Bitcoin LN-netwerk bespreekt:

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min

Rio de Janeiro belegt 1% schatkist in Bitcoin

Rio de Janeiro wordt de eerste Braziliaanse stad en een van de eerste steden ter wereld die Bitcoin koopt als waardeopslag. De stad gaat 1% van de schatkist in Bitcoin beleggen. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes donderdag 13 januari bekend gemaakt op de Rio Innovation Week. Of dat nog niet genoeg is, krijgen burgers de mogelijkheid […]

Jan 14, 2022
2,5 min

Jack Dorsey nu “Bitcoin en Lightning father”?

Het aantal aankondigingen vanuit Spiral, het voormalige Square Crypto, is niet bij te benen. Het krijgt er echt de aanschijn van dat Jack Dorsey, de voormalige baas van Twitter, minimaal tijdelijk in de rol van “Bitcoin father” aan het kruipen is en dan ook nog eens “Lightning father” want de grootste aankondiging is het feit […]

Jan 13, 2022
5,5 min